Sanatatea dentara este un aspect pe care trebuie sa il ai in vedere constant, mergand la un control ori de cate ori observi o schimbare ce poate fi asociata cu un simptom. Nu neglija buna starea ta si ingrijeste-te la timp pentru a nu intampina complicatii care pot agrava situatia!
Cuprins articol
1. Ce este abcesul dentar?
Abcesul dentar
este o infectie tip bacteriana si necesita o interventie medicala intr-un timp scurt. Ea apare de cele mai multe ori atunci cand imunitatea intregului corp este slabita, iar igiena orala nu este facuta corespunzator.
Cu toate acestea, exista situatii in care abcesul apare datorita unei carii, unei plombe puse incorect sau a unui traumatism netratat, in fiecare dintre aceste cazuri bacteriile patrunzand in rana deschisa, dezvoltandu-se intr-o infectie care poate genera in afectiune care depaseste medicina dentara si intra in cea generala. Repercusiunile sunt diverse, in functie de tipul problemei, dar si de evolutia sa, de capacitatea corpului de a lupta singur si de verdictul pe care un doctor specialist il poate oferi in urma unei investigatii complexe la o clinica stomatologica care are toate dotarile necesare.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
In functie de zona in care se instaleaza si dezvolta initial abcesul dentar, exista o clasificare primara:
- Pe linia gingiilor (gingival);
- La radacina dintelui (periapical);
- In tesuturile de sustinere ale dintilor (parodontal).
Abcesul dentar arata asemenea unui cos, fiind situat pe gingia superioara sau inferioara. Zona este rosiatica, inflamata si poate supura (singura, de la sine, ori cand este atinsa).
ATENTIE – este indicat sa fie evitata caldura in zona afectata, recomandandu-se aplicare unei comprese reci, dinspre partea exterioara a obrazului. Chiar si in aceasta situatie, de gestionare a problemei, cele mentionate mai sus reprezinta modalitati prin care efectele abcesului dentar pot fi mai putin dureroase si invazive (se incetineste evolutia sa), insa TREBUIE consultat un specialist in cel mai scurt timp!
2. Care sunt pentru un abces dentar cauzele?
Un abces dentar are numeroase cauze, insa acesta apare in majoritatea cazurilor datorita unor traume, lovituri, ori carii netratate corespunzator, in timp util. Cu toate acestea, o astfel de afectiune are si alte cauze, care tin de supunerea intregului organism la o schimbare medicala majora, in mod special prin scaderea sistemului imunitar:
- Stresul si oboseala cronica;
- Diabetul (datorita incetinirii reactiilor autoimune ale corpului);
- Infectiile recente in zona cailor respiratorii, ori a celor din cavitatea bucala.
3. Abces dentar simptome
Abcesul dentar
este un tip de infectie, asadar printre principalele simptome se numara febra si starea de slabire generala a organismului. Totodata, trebuie avute in vedere si alte manifestari:
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
- Sangerari gingivale (nu doar in timpul perierii dintilor);
- Respiratia urat mirositoare, indiferent de numarul de spalari sau de produsele de igiena orala folosite;
- Gust amar in gura
- Urme de puroi si inflamatii la nivelul gingiei;
- Dureri estompate sau acute in urechi;
- Durere constanta in zona unde este localizata infectia (zona poate creste, in functie de acapararea pe care infectia o are – inspre maxilar, urechi, gat, etc.);
- Inflamatia gingiei, a maxilarului inferior si a celui superior;
- Disconfort constant in timpul masticatiei;
- Sensibilitatea crescuta la mancare sau lichide calde si / sau reci;
- Schimbarea culorii dintelui (roz / gri);
- Greutate la masticatie, inghitire, vorbire, inchiderea completa a gurii;
- Stari de ameteala.
In afara de simptomele generale care apar in cazul unei astfel de infectii, daca situatia nu se remediaza, exista posibilitatea sa apara unele noi, care marcheaza agravarea problemei de sanatate. Desi fiecare tip de abces dentar are simptome comune si proprii, gravitatea problemeie se stabileste si in functie de urmatoarele criterii:
- Rapiditatea evolutiei situatiei;
- Nivelul de disconfort resimtit la respiratie, masticatie si deglutitie;
- Febra de peste 38 grade Celsius.
Un aspect care nu poate fi neglijat este faptul ca odata ce infectia a evoluat si a reusit sa avanseze pana cand a distrus nervul dintelui, durerea poate subit sa treaca. Cu toate acestea, nu este un pas spre vindecare, ci un simptom care marcheaza un prag important al evolutiei infectiei de la abcesul dentar. Consulta in cel mai scurt timp un specialist, incercand sa previi complicatiile.
4. Abcesul dentar se sparge singur?
Da, abcesul dentar se poate sparge singur, insa nu este recomandat, in mod special daca este mare sau foarte mare. Datorita faptului ca este vorba de o infectie, lichidul, puroiul, care va curge, poarta celule moarte (leucocite) si bacterii, asa ca in cazul in care spargerea nu va fi controlata si facuta cu obiecte sterile, exista riscul ca problema sa se extinda.
Asadar, singira recomandare corecta pe care o putem face: mergeti imediat la o clinica stomatologica.
5. Abcesul dentar trece de la sine?
In cazul in care zona inflamata nu contine o cantiate foarte mare de puroi, se poate ca abcesul dentar sa se retraga de la sine. Acest lucru, insa, presupune reabsorptia infectiei si a bacteriilor, asadar ar fi rezolvat doar disconfortul, nu problema in sine. Doar prin modalitatile medicale de tratare ale unei astfel de probleme, vei putea fii sigur ca zona este curatata si ca solutionarea este eliminata complet, nu doar solutionata temporar.
6. Cum se face un tratament pentru abces dentar? Ce remedii pentru abces dentar exista?
O afectiune de acest fel necesita un consult in cel mai scurt timp, pentru a se stabili un diagnostic final – de ce fel este abcesul dentar, cat de grav este, cum trebuie sa se procedeze in continuare. In majoritatea cazurilor:
Remediul consta in crearea unei incizii a abcesului dentar, care ajuta la scurgerea puroiului. Ulterior, daca este cazul si problema este complexa, se poate apela la un drenaj al abcesului dentar, astfel incat zona sa fie curatata complet. Se fac spalaturi cu diverse substante antiseptice, avand grija ca si dintele afectat sa fie evaluat, astfel incat sa se stabileasca starea sa de sanatate.
In cazul in care infectia a fost neglijata pentru o perioada indelungata, exista posibilitatea ca dintele sa trebuiasca sa fie scos. Totodata, golul ramas va fi curatat pentru a se elimina orice posibilitate de reinstalare sau dezvoltare a bacteriilor.
7. Unde poate aparea un abces dentar? Cate tipuri sunt?
-
Abces periodontal
Un abces periodontal are simptomele clasice ale unei infectii, avand insa ca zona de plecare structura osului. Neingrijita o astfel de afectiune, repercusiunile pot aparea intr-un timp destul de scurt, in functie de sistemul imunitar al pacientului.
-
Abces vestibular
In cazul unei astfel de probleme, trebuie specificat faptul ca pe langa simptomele generale ale unei infectii, se vor remarca unele noi, specifice, precum prezenta unui edem in zona partilor moi, labiogeniene. Un abces vestibular poate avea mai multe puncte de plecare, in functie de dintele in care se instaleaza bacteriile.
-
Abces periapical
Acest tip de infectie este intalnit atunci cand o carie nu este tratata corespunzator, cand un tratament pentru canal nu a fost realizat bine, dar si atunci cand dintele ori zona inconjuratoare lui a suferit un traumatizm. El apare initial in zona pulpei dentare, iar daca situatia nu este ingrijita corespunzator, caria sau rana poate sa ajunga la pulpa dentara, creand un drum direct al bacteriilor catre zona apexului, dupa ce ele traverseaza radacina dentara. Acest stadiu este foarte avansat, deoarece bacteriile afecteaza tesuturile in mod direct, ca rezultat fiind aparitia inflamatiilor si dezvoltarea unei infectii severe. Un abces periapical este dureros si periculos pentru intregul corp, deoarece netratat la timp si corespunzator, el poate ajunge la tesutul capului si gatului, evoluand in probleme de sanatate complexe.
In afara de aceste tipuri de abcese dentare, exista unele mai putin intalnite, catalogarea depinzand nu doar de manifestare, ci si de zona de aparitie:
- Periosoase;
- Palatinale;
- Periosoase;
- Pericoronare;
- Linguale.
8. Abcesul dentar in perioada maternitatii
Este comun atat pentru mame, cat si pentru copii, sa apara diverse schimbari, uneori chiar si afectiuni, in mod special datorita sistemului imunitar scazut si a suprasolicitarii organismului.
Abces dentar la dintii de lapte
Un abces la maseaua de minte necesita multa vigilenta din partea parintilor, deoarece nu toti copii pot sa exprime simptomele pe care le au foarte bine, foarte clar. Este imperios necesar ca in momentul identificarii cauzei disconfortului celor mici sa se apeleze la specialisti, evitandu-se spargerea abcesului acasa! In acest fel, copilul va beneficia nu doar de cea mai buna ingrijire (medicala), si nu va fi supus riscului de agravare a situatiei, datorita unor ustensile necorespunzatoare, nesterilizate.
-
Abces dentar in sarcina
Orice viitoare mamica are o atentie sporita asupra starii sale de sanatate, acest lucru trebuind sa fie valabil inclusiv in ceea ce priveste sanatatea dentara. Daca sesizezi un disconfort in zona bucala si observi o umflatura asemanatoare unui abces dentar, programeaza-ti chiar acum o vizita la un stomatolog specialist! Neglijandu-ti sanatatea risti sa ii pui viata in pericol copilului, asa ca nu trebuie sa amani vizita la doctor, indiferent de natura problemei!
9. La ce poate duce abcesul dentar netratat?
In cazul in care un abces dentar nu este ingrijit corespunzator, in timpul util, acesta poate duce la numeroase complicatii medicale, atat in ceea ce priveste problema dentara, cat si in ceea ce tine de dezvoltarea unor noi afectiuni la nivelul intregului organism. Printre acestea se numara:
- Sinuzita maxilara;
- Chistul dentar;
- Osteomielita (infectie la nivelul sistemului osos – se datoreaza raspandirii bacteriilor pe cale sangvina);
- Endocardita (afecteaza valvele inimii);
- Mediastinita (afectarea mediastinului);
- Septicemia (bacteriile se raspandesc in tot sistemul sangvin);
- Angina Ludwig (extinderea la tesuturile moi si blocarea cailor respiratorii, aeriene).
Daca nu este prevenita evolutia unui abces dentar, in timp, in urma complicatiilor care apar, exista riscul ca osul din jurul dintelui sa fie distrus.Totodata, infectia poate migra catre alte zone, fiind baza pe care se pot dezvolta alte afectiuni:
- Sistemul osos;
- Fata;
- Gat;
- Creier.
In cazul aparitiei abcesului in timpul sarcinii, daca infectia nu este tratata corespunzator, la timp, exista riscul unei nasteri premature si punerea in pericol nu doar a copilului, ci si a mamei, in functie de gravitatea situatiei si de raspunsul organismului femeii.
Daca vrei sa nu intampini probleme medicale sau complicatii costisitoare nu doar din punct de vedere financiar, ci si al timpului si energiei, ai grija de sanatatea ta, prevenind situatiile neplacute. In cazul unui abces dentar, ingrijirea orala este imperios necesara, ea implicand spalarea constanta, periodica a dintilor, folosirea apei de gura si a atei dentare, utilizarea unor produse de cea mai inalta calitate, dar si programarea la un stomatolog, periodic. Totodata, alimentatia nu trebuie neglijata, fie ca dantura este perfect sanatoasa sau nu. Consulta un specialist pentru a avea grija de corpul tau asa cum ar trebui, menajandu-te conform recomandarilor profesionistilor!
Sursa foto – ShutterStock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare