Skip to main content

Demineralizarea este o problema care afecteaza sanatatea dintilor si apare atat la adulti, cat si la copii. Poate fi definita ca o erodare superficiala a smaltului dentar si reprezinta primul stadiu al procesului de aparitie a unei carii. Ca si aspect, pe dinte se pot observa mici pete albe, cretoase, inestetice. Demineralizarea apare din cauza expunerii dintilor, in mod repetat, la acizii din saliva proveniti de la diverse alimente sau bauturi. Un alt factor care favorizeaza demineralizarea dintilor este reprezentat de modificarea aciditatii din cavitatatea bucala, cauzata, in principal, de o igiena precara, periajul efectuat incorect, alimentatie defectuoasa sau dezechilibre hormonale.

Demineralizarea dintilor – sfaturi si informatii medicale

Demineralizarea dintilor nu este o boala in sine ci, mai degraba, o etapa din procesul care duce la formarea cariilor. Persoanele afectate sunt, in special copiii, dar problema apare si la adulti, iar cauzele nu sunt intotdeauna depistate cu exactitate. Factorii care determina demineralizarea nu tin in totalitate de igiena sau alimentatie. Cu toate acestea exista mai multe cauze cunoscute care favorizeaza demineralizarea dintilor. Cand dantura are deja pete albe, cu aspect calcaros, cel mai bine este sa apelezi la un medic stomatolog pentru a avea parte de un tratament personalizat.

Cauzele demineralizarii dintilor

Principala cauza care duce la demineralizarea dintilor este reprezentata de acizii din saliva care dizolva calciul, fosforul si erodeaza smaltul, lucru ce produce formarea cariilor. Suprafata dentara afectata devine poroasa si mult mai aderenta, fiind un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Dintii nu mai sunt la fel de netezi si pot deveni sensibili la cald, rece, dulce sau la periajul dentar.
pete-albe-demineralizare-dinti
Principalele surse ale acizilor care duc la demineralizarea dintilor sunt:

  • Placa bacteriana, cunoscuta ca si “inamicul dintilor sanatosi” apare din cauza igienei precare si afecteaza atat dantura, cat si gingiile. Pentru a evita aparita acesteia este necesar ca periajul dentar sa fie efectuat corect, de doua ori pe zi, dimineata si seara. De asemenea, spalatul pe dinti ar trebui sa dureze 2-3 minute, iar pentru o iginea corespunzatoare este necesar sa utilizezi ata dentara si apa de gura. Placa dentara incepe sa se formeze cam la doua ore dupa periajul dintilor, iar in cazul unei igine precare ajunge la maturitate in 30 de zile. Dupa aceasta perioada se mineralizeaza si formeaza tartrul dentar supra sau subgingival. Detartrajul este solutia cea mai buna pentru indepartarea placii bacteriene. Eliminata la timp, nu va produce demineralizarea dintilor si nici alte infectii ori complicatii.
  • Consumul de bauturi acidulate este un alt factor care poate duce la schimbarea ph-ului din zona bucala. Acestea au un continut cresut de acizi, care scot calciul din dinti si produc eroziuni dentare. La inceput, demineralizarea se prezinta sub forma unor pete alb-cretoase, care, in timp, devin galben maronii (carii).
  • Citricele sunt considerate alimente sanatoase, dar nu se recomanda consumul acestora in mod frecvent. Acidul din portocale, grepfruit si nu numai, poate indeparta calciul de pe smaltul dintilor. Sucurile naturale au acelasi efect, iar daca mai contin si zahar pot crea dezechilibre ce vor conduce la demineralizarea dintilor.
  • Produsele care contin amidon cresc cantitatea de zaharuri fermentate si acestea vor eroda si demineraliza dintii. Studiile arata ca cel mai periculos este sa consumi amidon combinat cu zahar, de exemplu orez indulcit.
  • Lactatele fermente, desi o sursa buna de calciu, pot creste aciditatea salivei, cu exceptia branzei care contine substante ce neutralizeaza ph-ul acid din placa bacteriana si chiar protejeaza smaltul. Tine cont, asadar, de faptul ca mancarea este de multe ori sursa acizilor care duc la demineralizarea dintilor.
  • Diverse boli sau afectiuni. Persoanele care sufera de bulimie sau de tulburari de reflux gastroesofagian pot avea, de asemenea, probleme cu aciditatea salivei.

In cazul in care suspectezi ca ai probleme cu demineralizarea dintilor, trebuie sa stii ca diagnosticarea se face doar de catre medicul stomatolog, dupa efectuarea consultului de specialitate, in cadrul caruia se stabileste localizarea zonei afectate si marimea acesteia. Exista niste semne care pot oferi un raspuns in ceea ce priveste cauza demineralizarii. De exemplu, in cazul unei alimentatii inadecvate, petele albe pot fi localizate in interiorul dintilor de pe arcada superioara.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

O igiena precara poate cauza demineralizarea in prima treime a dintilor, cu pornire dinspre baza gingivala, dar nu este un lucru general valabil. Chiar si pentru medic e dificil, uneori sa faca diferenta intre demineralizare si hipoplazie (anomalie de structura a dintelui, ce nu permite mineralizarea acestuia inca din timpul formarii). Daca mergi la acelasi stomatolog de mult timp, acesta va sti, cel mai probabil, daca este vorba despre o demineralizare aparuta in timp, pentru ca iti cunoaste istoricul afectiunilor si are fisa medicala a fiecarui pacient.

Metode de preventie si tratamente pentru dintii demineralizati

Demineralizarea dintilor poate fi evitata, iar preventia este singura metoda care da cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, nu trebuie neglijati alti factori, precum:

  • igiena dentara adecvata si periaj corect;
  • eliminarea dulciurilor sau consumul moderat al acestora;
  • folosirea unei paste de dinti care contine fluor;
  • consumul moderat de citrice, lactate fermentate si bauturi carbogazoase;
  • folosirea probioticelor este benefica si ajuta la “popularea” cu bacterii bune;
  • clatirea frecventa cu apa, ajuta la igienizarea cavitatii bucale, mai ales in momentele in care nu ai la indemana periuta de dinti.

demineralizare-dinti-2

Daca semnele demineralizarii au aparut deja, medicul stomatolog poate recomanda cateva tratamente. In primele stadii se indica, de obicei, utilizarea unor geluri de fluorizare sau a unei paste de dinti sau apa de gura bogata in fluor. Acesta previne demineralizarea si se “integreaza” in structura dintelui. La cabinetul stomatologic se pot face tratamente de remineralizare a dintilor (fluorizare) prin aplicarea pe smalt a unui gel. Este important de stiut faptul ca exista in magazine, farmacii sau pe internet o gama variata de astfel de produse (paste si geluri de dinti remineralizante), dar ar fi bine ca ele sa fie utilizate doar dupa sfatul si recomandarea medicului.

Pentru ca tratamentul sa aiba efectul scontat este important sa fie stabilita cauza demineralizarii. In acest scop, stomatologul poate cere realizarea unor radiografii dentare sau a altor investigatii. In cazul in care vizita la medic este tarzie, se poate ajunge la indepartarea si tratarea zonei afectate. Daca din punct de vedere estetic dintele nu mai arata bine, se poate realiza o albire profesionala care va schimba semnificativ aspectul danturii.

Demineralizarea dintilor si demineralizarea osoasa

Demineralizarea afecteaza nu doar dintii, ci si oasele. Daca in cazul danturii aceasta erodeaza stratul superficial al smaltului dentar, la oase ajunge sa produca o afectiune mai complicata, cunoscuta sub numele de “osteoporoza”. Aceasta boala are o incidenta crescuta in randul femeilor aflate in perioada postmenopauza si se caracterizeaza prin reducerea densitatii osoase. De obicei nu are simptome, iar cei mai multi dintre oamenii diagnosticati afla ca sufera de aceasta afectiune in momentul producerii unei fracturi sau a schimbarii radicale a posturii. (demineralizarea face ca oasele sa devina mai fragile).
demineralizare-osoasaExista si oameni care acuza dureri de spate sau dureri de oase. Statisticile spun ca aproape jumatate dintre femeile de peste 50 de ani vor avea fracturi osoase cauzate de osteoporoza. O explicatie a debutului bolii tine de faptul ca oasele sunt construite din colagen, proteina care intareste structura osoasa, dar care se pierde in primii cinci-sapte ani de la intrarea in menopauza. Pierderea osoasa este un proces natural care vine odata cu imbatranirea, doar ca nu toata lumea pierde atat de mult din densitatea osoasa astfel incat sa faca osteoporoza. Fumatul si consumul de alcool reprezinta factori de risc in aparitia osteoporozei, dar boala poate fi si ereditara. Pentru preventia si diminuarea efectelor produse de demineralizarea osoasa este important sa consumi alimente bogate in calciu si vitamina D si sa ai un stil de viata echilibrat. Activitatile fizice moderate, precum plimbarile sau gimnastica nu ar trebui sa lipseasca in nicio zi.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Demineralizarea dintilor la copii si bebelusi

Demineralizarea dintilor la bebelusi si la copii este o problema frecventa si o preocupare majora pentru parinti. Discutiile din grupurile dedicate, de pe retelele de socializare, arata ca multe mame sunt ingrijorate din cauza ca cei mici au pete albe pe suprafata dintilor, puncte negre, dinti care se rup sau se ciobesc usor. De multe ori demineralizarea este pusa si pe seama alaptarii sau a suptului biberonului pe timpul noptii. Un medic stomatolog pedodont poate oferi un diagnostic corect, deoarece exista diferente intre caria de biberon si demineralizarea dintilor. Mai sunt, de asemenea, si cazuri de displazie de smalt/hipoplazie, un defect de structura al dintelui care nu permite mineralizarea acestuia si care afecteaza, de obicei, mai multi dinti.
demineralizare-dinti-copii
La fel ca in cazul adultilor, demineralizarea dintilor de lapte reprezinta prima faza din procesul de formare a cariei dentare. In majoritatea situatiilor apare deoarece copiii nu acorda o atentie suficienta igienei, iar unii parinti nu isi spala pe dinti bebelusii inca de la primii dintisori. La acestea se adauga si faptul ca smaltul dintilor de lapte este mai sutire, iar copiilor, de obicei, nu le place sa foloseasca periuta de dinti. Un lucru, insa e cert: sanatatea danturii definitivi depinde in mare masura de dintii de lapte, asadar ingrijiti-i!

Metode de prevenire a demineralizarii dintilor de lapte

Demineralizarea dentara nu se vindeca, dar poate fi stopata sau prevenita printr-o serie de eforturi sustinute in mod constant:

  • Cel mai important pentru sanatata dintilor la copii este efectuarea unui periaj corect, atat dimineata, cat si seara, fara exceptii;
  • Alimentatia joaca un rol semnificativ, mai ales in cazul celor mici, care iubesc dulciurile. O dieta echilibrata poate ajuta extrem de mult in preventie. Se recomanda evitarea sucurilor acidulate, a caramelelor, jeleurilor, covrigilor, a laptelui indulcit etc;
  • Daca cel mic doarme cu gura deschisa exista mari sanse ca dintii sa i se carieze usor, deoarce gura se usuca, iar saliva nu mai protejeaza dantura. Urmareste, asadar si acest aspect;
  • Mancatul din biberon pe timpul noptii poate duce la formarea cariilor, iar acest lucru se explica destul de simplu: laptele care ramane in cavitatea bucala fermenteaza si produce un ph acid;
  • Intarirea smaltului dintilor, depinde, asadar, in mare masura de atentia pe care dantura o primeste prin igiena si alimentatie.

Tratamente pentru a stopa demineralizarea dintilor la copii

In cazul in care copilul prezinta pete albe pe dinti si demineralizarea este in stadiul incipient, un control la stomatolog este absolut necesar pentru a nu ajunge la probleme, la complicatii.
https://cisomedical.ro/wpAfla-totul-despre-demineralizarea-dintilor-la-copii-si-adulti-Preventie-cauze-simptome-si-metode-de-tratament
Pe langa o ingrijire corecta din punct de vedere al periajului, medicul poate recomanda fluorizarea locala cu ajutorul anumitor creme sau geluri speciale. Este important ca cel mic sa aiba un medic care sa urmareasca evolutia demineralizarilor pentru a oferi un tratament corect in functie de cauzele acestora.

Daca situatia o cere, se poate recurge la sigilarea dentara. Aceasta este o metoda moderna de prevenire a cariilor prin care suprafata dentara se izoleaza de mediul cavitatii bucale. Sigilarea se face prin aplicarea pe suprafata dintelui a unei rasini fotopolimerizabile. Procedura poate fi utilizata atat la dintii de lapte cat si la cei definitivi.
In cazul copiilor care se confrunta cu demineralizari ale dintilor este important ca parintii sa nu trateze acest lucru cu superficialitate. Daca nu se iau masuri din timp, dantura copiilor se macina pana la radacina, iar pe langa aspectul estetic pot interveni si probleme ale gingiilor sau infectii dentare.

Asadar, cand e prea tarziu pentru preventie, promptitudinea este cea care face diferenta!

sursa foto: shutterstock.com; pinterest.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Leave a Reply

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884