Fraud Blocker Anestezie Dentara - Tipuri Anestezie - Beneficii&Contraindicatii Skip to main content

Fobia față de dentist sau de lucrările dentare există și afectează o proporție mare din populația lumii. Astfel, sunt foarte multe persoane cărora le este teamă de durerea suferită în timpul intervențiilor stomatologice, motiv pentru care dentiștii apelează la anestezie. Cu ajutorul acesteia, pacienții nu simt niciun disconfort în timpul lucrărilor, iar medicii își pot face treaba liniștiți.
Ca oricare alt sedativ, anestezia dentară poate prezenta contraindicații și efecte adverse, fapt pentru care este foarte important ca înainte de a-ți ruga medicul să te anestezieze, să te informezi cu privire la toate aspectele. La o clinică stomatologică de top precum CisoMedical vei beneficia de o consultație completă, în cadrul căreia vei primi toate datele de care ai nevoie, mai ales de sfaturi avizate din partea unor specialiști.

1. Anestezia dentară

Ce este anestezia stomatologică?

Acest truc folosit de medici împotrivii durerii și a disconfortului este un medicament care se injectează în interiorul gingiei sau a obrazului tău, cu scopul de a-ți amorți zona respectivă. Medicamentul acționează pe anumite căi nervoase pentru a preveni ca nervii din acele zone să transmită semnale către creier.
Chiar dacă te poate speria puțin termenul, trebuie să știi că este o procedură sigură, utilă și care este folosită zilnic de către toți medicii. Anestezia împiedică simțirea oricărei dureri, însă pe parcursul unei lucrări stomatologice, vei putea simți presiune în acea zonă. Fără anestezie dentară, unele proceduri ar fi greu de suportat, chiar dacă sunt efectuate corect, deoarece intervențiile complicate sunt și foarte dureroase.
Interesant de știut este faptul că primul anestezic folosit vreodată a fost cocaina, care acum nu se mai utilizează, iar în zilele noastre, lidocaina este cel mai comun anestezic.

2. Tipuri de anestezie

Există două tipuri de anestezii dentare: anestezie locală și anestezie generală.
Utilizarea uneia dintre cele două depinde atât de procedură și de gradul de dificultate al intervenției dentare, cât și de starea ta mentală, problemele de sănătate cu care te confrunți și medicamentele pe care le administrezi în organism.
Este foarte important ca medicul tău dentist să-ți cunoască istoricul medical, pentru a preveni eventualele efecte secundare, care își pot face apariția atât pe perioada petrecută în cabinet, cât și după finalizarea lucrării.
În acest fel, dentistul va putea hotarî ce anestezice dentare ți se potrivesc. Spre exemplu, pacienților claustrofobi sau obezi nu le este recomandată anestezia intravenoasă.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

2.1. Anestezic local

Anestezia locală dentară se folosește în zona în care se dorește amorțirea nervilor. Acest tip de anestezic își face efectul pe o perioadă scurtă de timp, are capacitatea de a te calma și de a reduce nivelul de stres, lucru care îi permite medicului să efectueze procedura fără probleme.
Anestezia locală se folosește pentru intervenții chirurgicale simple, și este considerată a fi o procedură foarte sigură. Cu toate acestea, dacă îți dorești ca lucrurile să decurgă perfect este important să știi că este interzis consumul de alcool cu 24 de ore înainte de intervenție și nu este indicat să mănânci nimic cu câteva ore înainte.
Tipul și doza de anestezic depind de foarte mulți factori, printre care se numără și vârsta, greutatea, alergiile de care suferi și starea ta medicală actuală. Astfel, în funcție de acești parametrii, anestezicele locale pot fi administrate sub formă de injecție, spray sau unguent.
Acest tip de anestezie dentară este folosită atunci când:

  • Intervenția este minoră și nu necesită anestezie totală stomatologică
  • Procedura se realizează rapid
  • Lucrarea stomatologică nu necesită ca pacientul să fie inconștient

cabinet-stomatologicEtapele anesteziei dentare:

  • Medicul aplică anestezicul în zona în care efectuează lucrarea
  • Vei începe să-ți simți gura amorțită în zona respectivă
  • Medicul nu începe să lucreze, decât dacă simți această senzație de amorțire
  • În funcție de dificultatea operației și de gradul de anxietate pe care-l prezinți, medicul mai poate administra un sedativ
  • Pe tot parcursul procedurii, medicul monitorizează cantitatea de oxigen din sânge, prin intermediul unui dispozitiv pus pe degetul tău. În cazuri foarte rare, poate fi folosit un tub nazal din plastic, pentru a oferi oxigen suplimentar pacientului.

Trebuie să fii foarte atent, deoarece după o anestezie dentară, există riscul să-ți muști obrazul sau limba, fiindcă pierzi controlul asupra cavității bucale anesteziate.

2.2. Anestezic general

Dacă ai înțeles când și cum se folosește anestezia locală, trebuie să te informezi și cu privire la cea generală.
Anestezia generală presupune pierderea cunoștinței și este indusă de medicamente. Acest tip de anestezie este folosit cu scopul de a elimina complet durerea și de a facilita tratamentul stomatologic, cu precădere în rândul pacienților anxioși sau care au un comportament dificil, precum copiii sau adulții cu nevoi speciale, care nu cooperează.
Alte situații în care este necesară sedarea totală:

  • Fobie față de intervențiile stomatologice
  • Experiențe nefaste avute în trecut
  • Nervi orali extrem de sensibili
  • Durere cauzată de deschiderea mică a cavității bucale a pacientului
  • Rezistență la anestezicul local
  • Tulburări de comportament

Procedura de anesteziere generală se desfășoară conform unor reguli și proceduri stricte, iar anestezicul este injectat de către un specialist în domeniu.
Specificul tratării cu ajutorul acestei anestezii, constă în faptul că pacienții nu-și pot ține gura deschisă pe timpul procedurii, fapt pentru care sunt necesare ustensile speciale de deschidere a maxilarului.
Tipuri de anestezii generale:

  • Intravenoasă– pentru intervenții stomatologice rapide
  • Prin inhalare– pacientul inhalează oxigen și protoxid de azot, în combinație cu anestezic volatil
  • Mixtă– implică utilizarea mai multor medicamente, alese în funcție de starea pacientului

Monitorizarea intervenției trebuie să includă:

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

  • Oxigenarea pacientului
  • Culoarea pielii
  • Circulația sângelui
  • Temperatura corpului

Dacă ești nevoit să fii anesteziat total, trebuie să știi că îți va fi examinată starea generală de sănătate și va fi necesară lista tuturor medicamentelor pe care le administrezi. Mai mult decât atât, înainte de a începe procedura, trebuie să fii informat cu privire la toate aspectele implicate în procedură și să semnezi un proces verbal de acceptare a condițiilor.

3. Beneficii & Contraindicații

Ca oricare altă procedură medicală, administrarea anesteziilor dentare include atât beneficii, cât și contraindicații și efecte secundare care pot surveni în scurt timp, dacă nu sunt respectate regulile de bază ale procesului de sedare.

Beneficiile anesteziilor dentare

Principalul beneficiu al utilizării anesteziei dentare, constă în faptul că aceasta permite oamenilor să obțină un sentiment de confort și de siguranță, față de procedurile de lungă durată sau de cele complicate, complexe. În funcție de tipul de anestezic folosit, disconfortul creat pe parcursul intervenției dentare poate fi redus semnificativ sau chiar eliminat.ustensile-stomatologice
Un alt beneficiu al acestei proceduri, îl reprezintă faptul că medicii dentiști își pot desfășura activitatea fără griji și fără a fi întrerupți, deoarece pacienții nu simt absolut nimic pe tot parcursul lucrării.

Contraindicațiile administrării de anestezice

În ciuda acestor beneficii extraordinare, există și riscuri la care poți fi expus. Pentru a fi sigur că în urma acestei proceduri, vei fi bine și nu vei întâmpina probleme de sănătate, trebuie să fii atent ca medicul tău dentist să țină cont de contraindicațiile anesteziei dentare, care pot fi absolute sau relative.
Contraindicațiile absolute sunt cele care nu permit sub nicio formă administrarea de anestezice atât locale, cât și totale. Principala contraindicație absolută intervine atunci când pacientul prezintă un istoric de alergii la una sau mai multe soluții conținute de anestezice, moment în care trebuie găsite metode și soluții alternative.
Contraindicațiile relative sunt cele în care pacientul prezintă un risc ridicat de a obține reacții adverse. Acestea sunt:

  • Sugari sau copii mici, deoarece nu au raționament
  • Pacienți cu retard mintal, fiindcă nu pot coopera
  • Prezența unor anomalii
  • Prezența inflamației acute la locul introducerii acului, deoarece infecția se poate răspândi

În cazul în care nu se tine cont de aceste contraindicații, pot apărea efectele secundare ale anesteziei dentare, care nu sunt de dorit.

3.1. Anestezie dentară în sarcină

Multe femei au nevoie de un medic stomatolog bun în perioada sarcinii, deoarece deficitul de calciu din organism le cauzează mari probleme.
Cu toate acestea, mulți medici sunt reticenți în a oferi tratamente femeilor însărcinate, la fel cum și viitoarele mămici sunt sceptice cu privire la procedurile stomatologice. Acest lucru este cauzat de faptul că pe timpul celor 9 luni de sarcină, medicamentele administrate femeii sunt transferate și fătului.
Astfel, dacă ești însărcinată și ai nevoie de un tratament dentar, trebuie să fii sigură că ai parte de o comunicare eficientă cu medicul tău, pentru a te putea asigura cu privire la fiecare medicament pe care acesta trebuie să ți-l administreze.
În ceea ce privește anestezia dentară și sarcina, trebuie să știi că a fost făcut un studiu pe două grupuri de femei însărcinate: femeile din primul grup au acceptat anestezia dentară cu lidocaină, iar cele din al doilea grup, nu au suferit niciun fel de tratamente dentare pe timpul cercetării. La final, studiul a demonstrat că administrarea anestezicelor pe timpul sarcinii, nu provoacă diferențe cu privire la rata nașterilor premature, a defectelor fizice sau a greutății copilului.
Prin urmare, anestezia locală nu afectează cu nimic sarcina și nici copilul, dar intervențiile care nu sunt urgente, pot fi amânate până după naștere. În cazul în care problema nu poate aștepta, este indicat să-ți avertizezi medicul cu privire la orice disconfort sau durere pe care o simți.
În ceea ce privește anestezia dentară în timpul alăptării, a fost demonstrat că administrarea lidocainei nu afectează cu nimic laptele matern. Mama își poate alăpta liniștită copilul înainte de a intra în cabinetul medicului, însă nu este nevoie ca aceasta să-și facă provizii de lapte. Astfel, anestezia dentară în alăptare reprezintă o procedură compatibilă cu nevoile fiziologice ale bebelușului.
Pe de o alta parte, anestezia dentară și menstruația, se află într-o legătură de tip cauză-efect. În acest caz, trebuie să știi că anestezia dentară poate avea efecte asupra ciclului menstrual, care se poate manifesta prin întârzierea sau grăbirea perioadelor menstruale. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul percepe anestezia precum un stres, care are efect direct asupra sistemului nervos central.

3.2. Durata efectului anestezic

În cât timp trece efectul anesteziei dentare?

Durata anesteziei dentare depinde de tipul său. De obicei, efectul de amorțire al anesteziei dispare în aproximativ o oră de la injectare, astfel încât pacientul să poată părăsi cabinetul stomatologic fără nicio grijă.anestezii
Durata anesteziei dentare locale este mult mai mică în zona maxilarului, față de celelalte zone ale gurii deoarece aceasta este puternic vascularizată.
După diminuarea efectului anestezic, vei rămâne doar cu o senzație de amorțeală și cu teama că-n orice moment îți poți mușca limba sau buza extrem de tare. În urma dispariției efectului, pot apărea durerea și nevoia acută de calmante, deoarece unele intervenții stomatologice pot fi extrem de dureroase. În acest sens, medicul prescrie medicamente, care trebuie administrate pentru refacerea postoperatorie.

3.3. Reacțiile adverse ale anesteziei dentare

În momentul în care medicul nu tine cont de anumiți factori de risc, efectele adverse ale anesteziei dentare, nu întârzie să apară. De reținut este faptul că reacțiile alergice pot fi evitate, dacă anestezia este administrată în mod corespunzător.
O anestezie dentară greșită poate duce la:

  • Piele cutanată
  • Urticarie
  • Dermatita de contact, care este un tip de erupție cutanată
  • Iritarea cavității bucale
  • Incapacitate de a clipi
  • Bătăi accelerate de inimă
  • Înroșirea pielii
  • Deficiențe de auz
  • Pareză facial tranzitorie
  • Frisoane
  • Hipertensiune arterială
  • Dureri de cap
  • Tremur accelerat
  • Tulburarea conștiinței
  • Halucinații auditive și vizuale
  • Deteriorarea nervilor, dar este o reacție adversă foarte rar întâlnită
  • Tulburări la nivelul sângelui, dar prezintă o rată foarte mica de apariție

O singură mișcare greșită în admnistrarea anestezicului și pot apărea efectele secundare prezentate mai sus. Riscul de apariție al complicațiilor si al reacțiilor adverse este extrem de mic, fiind o practică de rutină în clinicile stomatologice, însă acest lucru nu înseamnă că ești ferit de pericol. Astfel, sunt extrem de importante măsurile de precauție, respectarea regulilor de bază, mai ales atunci când vine vorba despre injectarea anestezicelor în corp și, totodată, respectarea indicațiilor primite de la medicul dentist.
În cele din urmă, cea mai bună metodă de evitare a anesteziilor dentare și a efectelor secundare ale acestora, constă în îngrijirea și menținerea sănătății orale. După cum se știe, prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea. Din acest motiv, sunt foarte importante vizitele de rutină la medicul stomatolog și periatul de două ori pe zi a dinților, deoarece prin intermediul acestora, stai departe atât de dentist, cât și de anestezice.
Sursă foto:

  • Unsplash.com
  • Pixabay.com
  • Pexels.com
Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884