Pentru un zâmbet perfect ca la Hollywood, este o cale lungă. Este necesară dedicarea unui timp mai îndelungat, multă răbdare și cunoașterea anumitor informații din punct de vedere stomatologic. Implantul dentar și estetica dentară sunt doar unele dintre multiplele variante pentru dinți perfecți, dar în majoritatea situațiilor singura salvare este doar aparatul dentar. Aparatul dentar corectează orice problemă ortodontică, rezultând dinți drepți, sănătoși și frumoși.
Trebuie să știi că alegerea aparatului dentar ține în totalitate de pacient, doar după o consultație amănunțită cu medicul ortodont, pentru că el te poate îndruma către aparatul dentar potrivit. Aparatele dentare se împart în două categorii mari: există aparate dentare fixe și aparate dentare mobile, care la rândul lor se împart în diferite tipuri de aparate. Toate aceste informații esențiale le vom prezenta în articolul următor.
Cuprins articol
Aparat dentar fix sau mobil – care este diferența?
În mod cert există mici diferențe între aparatul dentar fix sau mobil. Iată care sunt principalele diferențe dintre cele două aparate dentare:
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
- Ambele au un efect diferit asupra alimentației. Aparatele dentare fixe necesită mai multă atenție la alimentație, deoarece există riscul ca alimentele să se blocheze printre brackeții aparatului, lucru care nu este deloc igienic.
- Îndepărtarea aparatului de pe dinți diferă. Aparatul dentar mobil se poate îndepărta oricând dorește pacientul, dar pe cele fixe doar medicul ortodont poate să le îndepărteze.
- Procesul de igienă orală este ușor diferită. Pacienții cu aparat dentar fix trebuie să folosească o periuță de dinți specială, pentru că trebuie înlăturate toate alimentele blocate între elastice, brackeți și arcuri.
- Zâmbetul se ține ascuns. Aparatele dentare mobile sunt aproape invizibile, așadar nimeni nu poate observa că pacienții poartă aparat dentar.
- Confortul este aproape inexistent. Aparatele dentare fixe pot cauza anumite răni ale țesuturilor din cavitatea orală.
Cel mai bine ar fi să le studiezi pe ambele separat și pe urmă, să-ți tragi propriile concluzii. Oricum, aparatul dentar nu se alege după ochi, ci doar sub îndrumarea unui medic specialist, așadar pentru a înțelege mai bine diferențele și avantajele ambelor aparate, trebuie să știi, în primul rând, care sunt tipurile de aparate dentare.
Despre aparatul dentar fix
Aparatul dentar fix se recomandă pacienților cu dinții prea înghesuiți sau strâmbi, în situația în care maxilarul nu este aliniat corect sau dacă dinții sunt prea îndepărtați unul de celălalt. Tipul de aparat dentar este ales de către medicul ortodont în funcție de complexitatea cazului.
Tipuri de aparate dentare fixe
Este important să alegi opțiunea potrivită de aparat dentar. Există diferite tipuri, fiecare adaptat nevoilor și preferințelor tale individuale. Pentru toate tipurile de aparate dentare fixe, vizitează pagina noastră de servicii ortodonție.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Avantajele și dezavantajele aparatelor dentare fixe
Avantaje
- Aparatele dentare nu pot fi scoase de către pacient.
- Aparatele dentare fixe pot trata de la sine anumite afecțiuni ortodontice pe care aparatele mobile nu pot să le facă.
- Odată cu lumea modernă, s-au creat aparate dentare invizibile care par inexistente pentru ochii lumii, deci automat acest lucru oferă un confort psihologic oricărui pacient.
Dezavantaje
- Pacienții care trebuie să poarte aparate dentare fixe, trebuie să meargă regulat la medicul ortodont pentru a le regla aparatele.
- La început, aparatele dentare fixe oferă un disconfort regulat timp de câteva zile și de fiecare dată după ajustarea lor.
- Aparatul dentar fix necesită mai multă atenție din punctul de vedere al igienei orale, pentru a evita blocarea alimentelor între brackeți.
- Pacienții trebuie să evite consumul de alimente foarte dure, cum ar fi semințe sau alune și de alimente lipicioase, cum ar fi jeleuri sau caramele pentru a evita deteriorarea aparatului.
Despre aparatul dentar mobil
Aparatele dentare mobile sunt mai mult recomandate copiilor cu dinți de lapte, de la vârsta de 6-7 ani, chiar și până la vârsta de 12 ani. În cazul copiilor de peste 12, este necesar aparatul dentar fix.
Și adulții pot purta aparate dentare mobile, dar doar pacienții care au afecțiuni mai puțin grave, pentru că aceste aparate sunt detașabile. Asta însemnând că se pot îndepărta înainte de masă, dar trebuie purtate minimum 17 ore pe zi pentru ca dinții să se regleze într-un mod corespunzător.
Exact ca la aparatele dentare fixe, și cele mobile sunt create pe mai multe categorii pe care le vei afla în cele ce urmează.
Tipuri de aparate dentare mobile
Există diverse tipuri de aparate dentare, fiecare având avantajele sale în corectarea alinierii dinților și îmbunătățirea zâmbetului tău.
Pentru toate tipurile de aparate dentare mobile, vizitează pagina noastră de servicii ortodonție și află cum pot contribui acestea la obținerea unui zâmbet frumos și sănătos.
Avantajele și dezavantajele aparatelor dentare mobile
Aparatele dentare mobile au o serie mai lungă de avantaje decât de dezavantaje, dar sunt important de reținut toate informațiile necesare pentru a te pregăti pentru primul tău aparat dentar.
Avantajele aparatelor dentare mobile
- Aparatul dentar mobil reduce riscul deteriorării dinților și este un tratament mai puțin dureros.
- Reduce necesitatea de a purta un aparat dentar fix la o vârstă înaintată.
- Influențează creșterea maxilarului, creând o simetrie facială pe termen lung.
- Datorită faptului că aparatul dentar este creat din plastic transparent, tratamentul este unul destul de invizibil.
- Aparatul dentar mobil nu necesită consultanții ortodontice dese.
- Aparatul dentar mobil se poate îndepărta oricând dorește pacientul să mănânce, să își execute rutina de periaj sau dacă trebuie să asiste la o ocazie specială.
Dezavantajele aparatelor dentare mobile
- Există riscul să se deterioreze atunci când este îndepărtat regulat de pe dinți.
- Există posibilitatea să nu corecteze 100% problemele ortodontice care sunt de o natură mai gravă.
Probabil te gândești cum este viața cu aparatul dentar. În mod normal, tratamentul ortodontic durează între 12 și 18 luni, dar în funcție de complexitatea cazului, se poate prelungi chiar și până la trei ani. Acceptarea vine din interior, iar pacienții trebuie să trateze acest lucru din punct de vedere psihologic: este necesar să accepte că aparatul dentar face parte din ei. Primele zile sunt mai grele, până se obișnuiesc dinții cu aparatul, urmând ca durerea să se amelioreze în timp.
Surse foto: Unsplash.com, Freepik.com, Pexels.com.
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare