Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Aparat dentar safir vs metalic: descoperă care sunt diferențele dintre acestea și care se va potrivi tratamentului tău ortodontic

A purta aparat dentar a devenit o practică foarte des întâlnită, atât în rândul tinerilor, cât și în cercurile celor ceva mai înaintați în vârstă. Acest fenomen îmbucurător se petrece datorită conștientizării la scară din ce în ce mai largă a importanței unui aparat dento-maxilar sănătos.

În ceea ce privește beneficiile practice ale urmării unui tratament ortodontic corect, lucrurile sunt clare: majoritatea covârșitoare a celor care nu au o dentiție perfectă iau în considerare purtarea unui aparat dentar sau cel puțin a unei gutiere. Când vine vorba despre latura estetică a problemei, părerile sunt, însă, împărțite. Teama de schimbări ale imaginii nu ar trebui să constituie piedica dintre tine și o dantură perfectă, întrucât ortodontul tău îți poate oferi multiple variante discrete de aparate dentare, care să împace dorința ta de a fi sănătos cu cea de a arăta impecabil în fiecare clipă.

În cele mai multe cazuri, alegerea se face între aparatele dentare metalice și cele de safir. Care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia? Ce alegere ți se potrivește cel mai bine? Citește în continuare acest articol pentru a afla câteva informații de bază, iar mai apoi, discută cu un specialist pe tema aceasta pentru a te asigura că vei lua decizia potrivită pentru tine.

Aparat dentar safir vs metalic: care sunt diferențele dintre cele două?

În ceea ce privește durata și calitatea tratamentului ortodontic, cele două tipuri de aparate dentare sunt identice. Diferența principală dintre aparatele dentare de safir și cele metalice constă în aspectul exterior al acestora.

Pacienții dornici de corectarea mușcăturii și a dentiției în general, dar care sunt reticenți atunci când vine vorba de estetica aparatelor metalice optează, în general, pentru varianta de safir, care este, fără îndoială, mult mai discretă. Un alt element de diferențiere dintre cele două este prețul: rezultatele obținute sunt aceleași, însă aparatele dentare de safir sunt ceva mai scumpe decât cele clasice, lucru datorat tocmai aspectului preferat de către persoanele care pun mai mult accent pe latura estetică a aparatului dentar.

Avantajele și dezavantajele aparatelor dentare metalice și a aparatelor dentare de safir

Deși considerate a fi ușor inestetice de către o parte dintre pacienții mai pretențioși, aparatele dentare metalice au o mulțime de avantaje care pot acoperi cu ușurință acest aparent neajuns. Materialul din care sunt confecționate le conferă acestora o rezistență ridicată, fiind, din acest motiv, alese frecvent pentru tratamentele celor mici, care nu respectă de fiecare dată regulile impuse de medicul ortodont. De asemenea, raportul calitate-preț este un alt mare avantaj al aparatelor dentare metalice, aspect care se dovedește a fi decisiv în alegerea multor pacienți.

Aparatele dentare de safir sunt o alegere puțin mai costisitoare, însă mai discretă. Rezistente, confortabile și eficiente, acestea mai pot avea un eventual dezavantaj: trebuie îngrijite foarte atent pentru a nu deveni observabile benzile elastice care prind brackeții de arc. Modulele transparente și cele albe nu sunt vizibile atunci când sunt aplicate, dar se pot îngălbeni cu timpul, din cauza consumului de cafea, a fumatului sau a îngrijirii insuficiente.

Așadar, igiena dentară trebuie să fie realizată conform indicațiilor primite, de mai multe ori pe zi, pentru a evita problemele care pot apărea tocmai în ceea ce privește aspectul estetic care poate a fost decisiv în alegerea aparatului dentar de safir.

Indiferent de alegerea pe care o vei face în materie de aparat dentar, a începe un tratament ortodontic este o idee excelentă, în special dacă alegi un cabinet stomatologic renumit pentru serviciile sale de top, precum estetica dentară, ortodonția, implantologia etc. Obține o dentiție de nota zece depunând un efort minim și bucură-te de viață fără a te teme să le zâmbești larg tuturor celor care te înconjoară!

Sursa foto: Shutterstock.com