Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Avantajele și dezavantajele aparatului dentar – cum să alegi ceea ce ți se potrivește

Aparatul dentar pare a fi alegerea potrivită atunci când dinții tăi nu arată așa cum ți-ai dori, iar alinierea lor nu este chiar perfectă. Numeroase persoane apelează la ajutorul unui aparat dentar în perioada adolescenței, însă, chiar și persoanele mature se pot bucura de beneficiile pe care le poate aduce aceasta.

Din articolul următor vei afla care sunt avantajele și dezavantajele unui aparat dentar, dar și ce modele există și cum îl poți alege pe cel potrivit pentru tine.

1. Avantajele unui aparat dentar

Aparatele dentare sunt un mod de a îndrepta sau mișca dinții, pentru a îmbunătăți cum arată și cum funcționează aceștia. Aparatele dentare te pot ajuta, de asemenea, să îți îngrijești sănătatea pe termen lung a dinților și a gingiilor. În plus, atunci când ai dinții în regulă, chiar și mâncatul poate deveni o plăcere.

Aparatele dentare funcționează prin presarea dinților, pentru a-i mișca încet în direcția corectă. Pe măsură ce presiunea se exercită asupra dinților, osul maxilarului se schimbă ușor pentru a permite mișcarea dinților și a rădăcinilor acestora.

Dacă ai dinți strâmbi și / sau o mușcătură nealiniată, există o varietate de tratamente care pot ajuta la îndreptarea acestora, inclusiv aparate dentare și dispozitive de fixare, instrumente personalizate, detașabile sau fixe, care acoperă exteriorul dinților.

Atunci când realizezi că ai nevoie de un aparat dentar, cel mai bine este să mergi la o consultație. Dentistul sau ortodontul pe care îl alegi îți va pune întrebări despre starea de sănătate, îți va face un examen clinic, apoi o scanare digitală a dinților, totul pentru a găsi soluția optimă, care se potrivește pentru rezolvarea problemei tale.

Avantajele unui aparat dentar:

 • îmbunătățește masticația alimentelor – atunci când dinții sunt bine aliniați, poți mânca mult mai ușor.
 • dinții vor fi poziționați exact acolo unde trebuie.
 • mușcatura va fi normală, dinții nu vor mai fi încălecați sau prea îndepărtați.
 • te vei bucura de un zâmbet minunat, ca cel al actorilor din filme.
 • dacă dinții sunt echilibrați, nu vor suferi de uzură prea mare.

2. Dezavantajele unui aparat dentar

De ce este nevoie de montarea unui aparat dentar? Copiii pot avea nevoie de aparate dentare din numeroase motive: dinți strâmbi, suprapuși, supraaglomerati sau o mușcătură care nu este în regulă (cunoscută sub numele de malocluzie).

Aceste trăsături sunt, de cele mai multe ori, moștenite, așa că dacă tu sau cineva din familia ta ai avut sau ai nevoie de aparate dentare, cel mai probabil și copiii tăi vor avea nevoie, astfel că nu ezita să programezi un consult stomatologic pentru cel mic.

Uneori, problemele dinților și ale maxilarului pot fi cauzate de pierderea dinților de lapte prea devreme, accidente sau obiceiuri nesănătoase, precum suptul degetului mare.

Care sunt dezavantajele unui aparat dentar?

 • estetica

– deși pe majoritatea adolescenților nu îi deranjează, fiind un lucru absolut firesc să porți un aparat dentar, unele dintre acestea pot fi destul de evidente atunci când vorbești.

 • un ușor disconfort

– deși aparatele dentare nu dor atunci când sunt purtate, unii pacienți pot simți o ușoară senzație inconfortabilă, mai ales în primele zile sau săptămâni.

 • mersul regulat la stomatolog

– unele aparate dentare necesită verificare lunară, astfel că vei face multe vizite ortodontului.

 • durata purtării

– pentru un rezultat optim, un aparat dentar poate fi purtat chiar și unul sau chiar doi ani.

 • leziuni ușoare la nivelul cavitățiii bucale

– anumite părți dure ale unui aparat dentar pot răni diferite zone ale cavității bucale.

3. Modele de aparate dentare – cum să îl alegi pe cel potrivit pentru tine

Dacă aparatele dentare sunt într-adevăr soluția pentru tine sau pentru copilul tău, medicul dentist sau ortodontul va prescrie un aparat specific nevoilor tale.

Iată care sunt modelele de aparate dentare:

 • Aparate dentale metalice / tradiționale. Acestea sunt realizate din metal. Includ benzi care se potrivesc în jurul fiecărui dinte sau suporturi care sunt atașate la partea din față a dinților, precum și fire flexibile sau fire de arc care țin brațele sau benzile împreună.
 • Aparatele din ceramică. Acestea sunt fabricate din ceramică de culoare dentară, astfel că nu se vor observa la fel de mult ca cele metalice.
 • Aparate dentare linguale. Acestea sunt atașate în spatele dinților, orientate spre limbă. Aparatele dentare linguale sunt mai greu de văzut.
 • Aparatele dentare din safir – acestea sunt cele mai scumpe, dar și cele mai de calitate, fiind realizate din safir, un material aproape la fel de dur ca și diamantul.

Indiferent ce fel de aparat dentar vei alege, este important să te sfătuiești cu medicul tău, astfel că, alături de el vei putea lua cea mai bună decizie pentru tine și pentru sănătatea ta. Chiar dacă sunt păreri pro și contra despre aparatul dentar, o informare corectă și un consult la specialist îți vor răspunde la întrebări.

Sursa foto: Pexels.com

Leave a Reply