Skip to main content

Bruxismul, scrâșnirea sau încleștarea involuntară a dinților, este o afecțiune frecventă la copii care poate avea consecințe negative semnificative asupra sănătății dentare. Această afecțiune nu este doar o simplă problemă estetică, ci poate duce la uzura severă a dinților, la fracturi dentare, la probleme gingivale și la dureri faciale.

Cauzele bruxismului la copii

Bruxismul la copii poate apărea din diverse motive, cauza exactă nefiind încă pe deplin cunoscută. Totuși, există câțiva factori care sunt considerați a contribui la această afecțiune:

 • Probleme de aliniere dentară: Dinții care nu se aliniază corect pot determina o presiune inegală asupra mușchilor masticatori, crescând riscul de bruxism.
 • Stresul și anxietatea: Similar adulților, copiii pot manifesta bruxism ca o reacție la stres sau anxietate. Schimbările de rutină, frica sau furia pot declanșa acest comportament.
 • Tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD): Copiii diagnosticați cu ADHD prezintă un risc mai mare de a dezvolta bruxism.
 • Reacții adverse la medicamente: Anumite medicamente pot avea ca efect secundar scrâșnirea din dinți.
 • Durere: Durerile de urechi, disconfortul la nivelul gingiilor din cauza erupției dentare (teething) sau alte tipuri de dureri pot duce la bruxism.
 • Presiunea urechii interne: Probleme ale urechii interne pot cauza disconfort și pot declanșa scrâșnirea din dinți.
 • Afecțiuni medicale: Unele afecțiuni medicale, precum paralizia cerebrală, pot fi asociate cu bruxismul.

Este important să înțelegem că bruxismul la copii poate avea multiple cauze, iar identificarea acestora este un pas important în gestionarea și tratarea acestei afecțiuni.

În acest sens, te încurajăm să apelezi la clinica noastră, CISO Medical, pentru a aborda cauza și a oferi copilului sprijinul și îngrijirea necesare pentru sănătatea sa dentară și generală pe termen lung.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Efecte asupra dinților

Bruxismul netratat poate avea consecințe grave asupra dinților pe termen lung, pe care le vom enumera mai jos:

 • Uzura smalțului:Smalțul este stratul protector exterior al dinților, esențial pentru menținerea sănătății dentare. Bruxismul poate duce la uzura semnificativă a smalțului, expunând dentina, un strat mai moale al dintelui, mai sensibil la stimuli termici și chimici.
 • Fracturarea dinților:Presiunea excesivă exercitată în timpul bruxismului poate duce la fisurarea sau chiar la fracturarea dinților. Fracturile pot fi minore, afectând doar smalțul, sau pot fi mai grave, afectând dentina și pulpa dentară (nervul dintelui).
 • Abraziunea dentară:Frecarea constantă a dinților superiori cu cei inferiori poate duce la abraziunea dentară, pierderea structurii dentare la nivelul coletului dentar (zona unde coroana dintelui se întâlnește cu rădăcina).

Este important să fii conștient de potențialele efecte ale bruxismului asupra dinților copilului tău și să soliciți evaluarea și tratamentul adecvat de la un medic dentist pentru a preveni daunele pe termen lung și pentru a asigura o sănătate dentară optimă a celui mici.

Efecte asupra gingiilor

Și gingiile pot fi afectate din cauza bruxismului. Iată cum:

 • Retragerea gingiilor:Bruxismul poate provoca inflamația gingiilor, care poate duce la retragerea lor. Retragerea gingiilor expune rădăcina dintelui, care este mai sensibilă la carii și la boli parodontale.
 • Sângerarea gingiilor:Gingiile inflamate sângerează ușor în timpul periajului sau al folosirii aței dentare.

Ignorarea bruxismului poate avea consecințe negative semnificative. Informează-te, consultă un medic dentist și ia măsurile necesare pentru a proteja zâmbetul și sănătatea orală a copilului tău. Iar dacă ești în căutarea unei clinici dentare care să ofere un tratament potrivit pentru dantura afectată de această afecțiune, poți apela la clinica noastră, CISO Medical.

La CISO Medical, înțelegem impactul bruxismului asupra copiilor și familiilor lor. De aceea, echipa noastră de medici stomatologi are o abordare individualizată pentru fiecare pacient, oferind soluții eficiente pentru a combate bruxismul și a proteja zâmbetul copilului tău. Dacă dorești să afli mai multe detalii, poți arunca o privire asupra paginii de servicii de Pedodonție.

Dureri și disconfort

Iată ce tipuri de dureri pot apărea odată cu bruxismul:

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

 • Dureri de cap: Bruxismul poate provoca dureri de cap, în special în zona tâmplelor și a frunții, din cauza contracției excesive a mușchilor masticatori.
 • Dureri de maxilar: Presiunea excesivă exercitată de mușchii maxilarului poate provoca dureri și tensiune în această zonă, manifestate ca o senzație de oboseală sau presiune constantă.
 • Dureri de urechi: Bruxismul poate provoca dureri de urechi din cauza conexiunii dintre articulația temporo-mandibulară (ATM) și ureche. Durerile de urechi pot fi similare cu cele provocate de o infecție a urechii.

Pe lângă durerile menționate mai sus, există și alte simptome la care ar trebui să fii atent:

 • Sensibilitate dentară
 • Dificultăți la masticație
 • Blocarea maxilarului
 • Obstrucție nazală (dificultăți de respirație)

Diagnostic

Diagnosticul bruxismului se poate realiza prin:

 • Examinarea clinică de către medicul dentist
 • Observarea semnelor clinice, precum uzura dentară, sensibilitatea dentară sau durerea facială
 • Utilizarea unei gutiere de diagnostic pentru a înregistra activitatea musculară nocturnă

Pentru ca micuțul tău să beneficieze de evaluare și tratament personalizat, poți face o programare la clinica noastră, CISO Medical. Accesează pagina noastră de Programări pentru ca cel mic să primească îngrijirea de care are nevoie pentru sănătatea sa dentară.

Tratament pentru bruxism la copii

Tratamentul pentru bruxism la copii se concentrează pe prevenirea uzurii dinților, gestionarea factorilor declanșatori și, dacă este necesar, corectarea alinierii dinților. Opțiunile de bruxism tratament includ:

 • Gutieră nocturnă: Poate fi purtată o gutieră personalizată confecționată din material plastic dur pe parcursul nopții pentru a proteja dinții de uzură și pentru a reduce presiunea exercitată de mușchi. Această opțiune este sigură, eficientă și neinvazivă.
 • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC): Dacă stresul sau anxietatea sunt factori declanșatori ai bruxismului, TCC poate ajuta copiii să gestioneze aceste emoții și să reducă frecvența scrâșnitului din dinți.
 • Tratamentul ortodontic: În cazurile în care malocluzia (alinierea defectuoasă a dinților) contribuie la bruxism, aparatele ortodontice pot corecta poziția dinților și pot reduce tendința de a scrâșni din dinți (discută cu un specialist despre posibilele cauze ale bruxismului la copilul tău și opțiunile de tratament, inclusiv un aparat dentar).

Prevenție

Din fericire, există metode simple de prevenție care îi pot proteja dantura copilului dumneavoastră.

Managementul stresului la copii

Există câteva modalități prin care îi puteți ajuta pe cei mici să gestioneze stresul:

 • Tehnici de relaxare adaptate: Includeți exemple specifice de activități relaxante potrivite pentru copii, cum ar fi cititul poveștilor, ascultarea muzicii calme, băi relaxante cu uleiuri esențiale, yoga pentru copii sau tehnici de respirație.
 • Rutina de somn: Stabilirea unei rutine de somn consecvente poate contribui la reducerea stresului și la îmbunătățirea calității somnului. Această rutină poate include o baie caldă, cititul unei povești și crearea unui mediu relaxant în dormitor.
 • Suport emoțional: Oferiți copiilor un spațiu sigur pentru a-și exprima emoțiile și pentru a discuta despre eventualele probleme care îi preocupă. Ascultați-i cu atenție și oferiți-le sprijinul și îndrumarea necesară.

Evitarea factorilor declanșatori la copii

Pentru a evita factorii declanșatori ai bruxismului la copii, trebuie să ai în vedere următoarele lucruri:

 • Controlul aportului de zahăr: Consumul excesiv de zahăr poate contribui la hiperactivitate și poate perturba somnul, factori care pot favoriza bruxismul.
 • Oferirea de alternative sănătoase: Încurajați consumul de apă, fructe și legume proaspete, care oferă nutrienți esențiali pentru o stare de bine generală.

Așadar, bruxismul la copii necesită atenție din partea părinților și a medicului dentist. Identificarea precoce și tratamentul adecvat pot ajuta la prevenirea unor probleme dentare severe și la ameliorarea disconfortului asociat.

Sugestii pentru părinți

Avem și o listă de sugestii pe care le poți pune în aplicare când vine vorba de bruxism:

 • Consultă medicul dentist: Programează o consultație pentru copilul tău pentru a evalua sănătatea dentară și a depista eventualele semne ale bruxismului. Noi te așteptăm în clinica CISO Medical, unde vom oferi un tratament potrivit pentru ca cel mic să scape de bruxism.
 • Observă semnele: Fii atenți la semne precum scrâșnirea dinților în timpul somnului, dureri faciale sau modificări ale aspectului dinților.
 • Ajută la gestionarea stresului: Ajută-ți copilul să gestioneze stresul prin tehnici de relaxare precum cititul, yoga sau exercițiile fizice ușoare.
 • Protejează dinții copilului tău: Discută cu medicul dentist despre utilizarea unei gutiere nocturne pentru a proteja dinții de uzură.

Printr-o abordare holistică și un tratament adecvat, copiii care suferă de bruxism pot avea dinți sănătoși și pot evita complicațiile asociate acestei afecțiuni.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884