Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Carie de colet – Ce reprezintă și ce trebuie să faci pentru a o trata?

Cariile se pot forma atât pe suprafața dintelui, cât și în apropierea gingiei. Cele care afectează coletul dentar se numesc carii de colet. În această zone, placa bacteriană se poate instala și poate determina apariția cariilor și, implicit, a durerii. Astfel, microorganismele pot avansa către dentina radiculară și pot cauza inflamații și necroze. Dacă te afli în această situație sau dacă vrei să afli cum să previi acest proces, este necesar să te documentezi cu privire la mijloacele de profilaxie, dar și în ceea ce privește metodele de tratament disponibile.

Carii de colet – Ce sunt acestea?

Cariile sunt extrem de des întâlnite, la pacienți de toate vârstele. Acestea deteriorează dintele și smalțul, fiind cauzate, în general, de către placa bacteriană. Cariile de colet reprezintă acele carii care se formează la baza gingiei. De regulă, periajul necorespunzător este cel care contribuie la apariția acestora. Însă, și consumul de zahăr sau băuturi carbogazoase, avansarea în vârstă, bruxismul sau consumul de alcool și tutun pot fi cauze posibile.

Cariile de colet nu sunt ușor de detectat cu ochiul liber – de aceea, medicul stomatolog îți poate recomanda efectuarea unei radiografii, pentru a localiza caria și pentru a ști cum să abordeze îndepărtarea ei. Simptomele pe care le poți repera pot fi: sensibilitate la rece, dulce sau cald, apariția unor pete gălbui sau maronii, inflamația gingivală sau dureri care nu se ameliorează. Indiferent de simptomul pe care îl observi, este obligatoriu să mergi la un consult stomatologic. Acest pas trebuie făcut rapid, deoarece cariile de colet evoluează mai rapid decât cele care se formează pe suprafața dinților, fiindcă se răspândesc la nivelul dentinei (care este mai moale decât smalțul). Așadar, cu cât este depistată și înlăturată mai repede, cu atât mai bine. Cariile de colet pot afecta rădăcina, iar, în cazurile grave, dinții se pot rupe.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Cum se tratează caria de colet – Sfaturi și recomandări 

Tratamentul cariilor de colet se efectuează de către medicul stomatolog, prin intervenții specifice, de odontoterapie. Și în cazul acestor tipuri de carii, se curăță zona astfel încât să se îndepărteze complet țesutul dentar afectat și, apoi,  se acoperă cu o plombă. Curățarea se efectuează cu ajutorul instrumentelor mecanice (freze), iar sigilarea este făcută cu ajutorul materialelor compozite fotopolimerizabile, potrivite pentru reconstrucție. În funcție de gravitatea situației, medicul poate adăuga anumite etape, care au scopul de a proteja dintele. Acesta îți poate recomanda, de exemplu, pansamentul camerei palpare, care are scopul de a diminua cantitatea de stimuli transferați din cavitatea bucală către nerv. Însă, nu trebuie să te temi – toate procedurile îți vor fi explicate în detaliu și se vor efectua pe bază de anestezie. Prin urmare, tratamentul nu reprezintă un proces traumatic – este un procedeu de rutină, care nu necesită intervenții majore. 

Pentru a evita formarea altor carii de acest gen, este recomandat să periezi atent toți dinții de două ori pe zi. De asemenea, este foarte important să mergi la medic în mod frecvent, la un control stomatologic de rutină. Astfel, specialistul poate depista din timp o eventuală carie, înainte de a se răspândi mai mult. În plus, este bine să folosești ața dentară, să eviți dulciurile și băuturile acidulate și, bineînțeles, să ai o igienă dentară optimă.

În concluzie, sunt diverse cauze care pot contribui la apariția cariilor de colet, însă periajul deficitar și igiena precară reprezintă cele mai des întâlnite motive. În cazul în care simți o sensibilitate acută într-o anumită zonă, apelează cu încredere la un specialist. Acesta îți va face investigațiile necesare, te va îndruma în direcția potrivită pentru tine și îți va semnala metodele de tratament disponibile. Partea bună este că o carie poate fi îndepărtată ușor, prin tehnici specifice, de rutină. Așadar, nu trebuie să te îngrijorezi – du-te cât mai repede la un consult stomatologic și vei vedea care sunt pașii care trebuie făcuți în continuare! Ai grijă de tine și de sănătatea ta dentară – urmează sfaturile medicului și cere-i ajutorul atunci când ai nevoie! Cu siguranță vei găsi tot sprijinul necesar, la specialiști de top, care oferă servicii de calitate!

Sursă foto: pixabay.com

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884