Acum că ai descoperit ce fel de aparat ortodontic este potrivit nevoilor tale și ai înțeles în ce mod te va ajuta acesta, probabil te întrebi cât durează montarea unui aparat dentar, cât timp va trebui să îl porți, dar și care sunt metodele prin care poți păstra rezultatele obținute cu un aparat dentar pentru o perioadă mai lungă de timp. În rândurile următoare, vei descoperi ceea ce ai nevoie să știi despre acest tratament ortodontic, dar și despre cum poți te poți bucura de o dantură dreaptă și perfectă pentru un timp îndelungat.
Cuprins articol
Când este recomandat să porți un aparat dentar?
Aparatul dentar nu mai trebuie să fie considerat un moft, ci o necesitate. Tot mai multă lume are probleme cu dantura și, din păcate, majoritatea nici nu își dau seama că au nevoie să urmeze un tratament ortodontic.
Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă cei care au nevoie de aparat dentar sunt: dinții înghesuiți, strâmbi sau prea distanțați, respirația urât mirositoare chiar și după spălare – bacteriile rămân între dinți sau chiar durerile de maxilar. Este important, ca pentru orice altă parte a corpului, să ne analizăm constant dantura și să mergem la stomatolog ori de câte ori este nevoie.
Bineînțeles, montarea și purtarea unui aparat dentar nu este o activitate ușoară, însă rezultatele vor fi pe măsură și îți vor aduce o mulțime de beneficii.
Cât timp durează montarea unui aparat dentar?
După ce vei pune la punct ultimele detalii împreună cu medicul ortodont, acesta te va programa pentru sesiunea de montare a aparatului dentar. Trebuie să știi încă de la început: va dura ușor mai mult decât o programare obișnuită. Medicul trebuie să urmeze o serie de pași bine definiți și să acorde o mare atenție astfel încât, la final, tu să ai un disconfort mic, iar aparatul să fie montant impecabil.
Pentru început, medicul îți va curăța foarte bine dinții printr-un detartraj și periaj profesional. Astfel, va îndepărta tartrul și placa bacteriană, iar dinții vor fi pregătiți pentru lipirea fiecărui bracket, individual. Aceștia se lipesc cu un adeziv special, fotopolimerizator, iar mai apoi, pe fiecare bracket în parte se montează arcul în formă de sârmă. Acesta va fi fixat cu niște elastice, așa numite module sau ligaturi elastice, care se vor schimba de fiecare dată la controlul lunar.
Procesul de montare, chiar dacă este unul complex, iar timpul de realizare nu este cel mai scurt, nu este unul dureros. La început vei simți un mic disconfort, până când cavitatea bucală se va obișnui, însă acesta va dispărea la scurt timp. Odată montat, medicul îți va comunica anumite reguli de igienă a aparatului dentar, astfel încât să oferi o îngrijire atentă și corectă.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Cât timp este nevoie să porți aparatul dentar sau gutiera?
Tratamentele ortodontice diferă de la pacient la pacient, în funcție de nevoile pacientului, dar și de tratamentul ales. Tocmai de aceea, durata de purtare a aparatului dentar poate varia între șase luni, un an și chiar până la doi ani pentru cazurile complexe. Totuși, la final, te vei putea bucura de o dantură complet aliniată și cu o mușcătură corectă.
După ce trece perioada de purtare a aparatului, va trebui să porți și o gutieră de contenție care ajută la menținerea rezultatului oferit de tratament. Gutiera dentară este realizată din mai multe folii de plastic calibrate, transparente, care o vor face mai greu de identificat. Aceasta nu îți va crea niciun disconfort și nici nu vei simți că o porți.
Probabil te întrebi de ce este nevoie să porți și această gutieră, nu-i așa? Pentru că dinții, chiar dacă s-au îndreptat pe parcursul tratamentului ortodontic, au obiceiul de a se modifica și de a reveni la poziția inițială în timp. Astfel, dacă nu porți gutiera de contenție după aparatul dentar, vei risca ca dinții tăi să nu rămână drepți în permanență. Această etapă se numește etapa stabilizării, gutiera menținând rezultatele dobândite în urma purtării aparatului.
Doar medicul stomatolog te poate sfătui cu privire la timpul de purtare al gutierei, însă, în general, se recomandă purtarea timp de patru-șase luni. În funcție de fiecare pacient, aceasta poate fi purtată zilnic, timp de câteva ore, o dată la două zile sau noaptea.
În concluzie, chiar dacă poate părea un parcurs greu, purtarea unui aparat dentar nu este așa complicată precum îți imaginezi. Într-adevăr, este nevoie de răbdare, atât în momentul montării aparatului, cât și după, însă rezultatele vor fi pe măsură, iar tu te vei bucura de zâmbetul perfect.
Sursă foto: Freepik.com; Unsplash.com.
Studii de caz
Pacientul s-a prezentat în cadrul clinicii acuzând probleme de estetică și disconfort la masticație.
În urma investigațiilor clinice și radiologice am hotărât să-i montăm un aparat din safir pe arcadă superioară (maxilar) dar și pe arcadă inferioară (mandibulă).
În urma activărilor făcute în 12 luni pacientul a ajuns la acest rezultat.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Pacientului i s-a montat un aparat metalic pe arcadă superioară (maxilar) și unul pe arcadă inferioară (mandibulă) pentru corectarea mușcăturii și alinierea dinților.
Tratamentul a decurs cu activări periodice lunare prin înlocuirea arcurilor și elasticelor.
După 1 an și 6 luni aparatul a fost demontat și am ajuns la acest rezultat.
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare