Skip to main content

Cum iti poti da seama ca ai nevoie de aparat dentar?

  • Dintii de sus si cei de jos nu se intalnesc in mod corect ;
  • Ai dificultati atunci cand musti si cand mesteci;
  • Simti dureri in zona in care se afla incheieturile maxilarelor;
  • Iti musti in mod repetat si involuntar obrajii sau limba;
  • Observi ca maxilarele tale sunt disproportionate unul fata de celalalt sau fata de marimea fetei;
  • Constati ca dintii tai nu sunt proportionati unul fata de celalalalt.

 

Daca observi la tine unul sau mai multe dintre simptomele ortodontice de mai sus, ai facut primul pas in tratarea lor, ai descoperit afectiunea. Ortodontia rezolva atat problemele copiilor de 5 ani, cat si adultilor de 40. Vei avea nevoie de rabdare, tratamentul ortodontic dureaza pana la 2, sau chiar 4 ani. Insa rezultatele sunt sigure si daca respecti indicatiile medicului ortodont, raman constante.

  Ortodontia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratamentul malocluziei, adica pozitiile incorecte ale dintilor si oaselor maxilare care influenteaza echilibrul fetei, armonia profilului, masticatia corecta si nu in ultimul rand, zambetul. Pe langa aspectul estetic, ortodontia se preocupa in aceeasi masura ca gingiile si dintii tai sa isi pastreze sanatatea si ca tu sa poti mesteca cu putere si zambi cu incredere.

Atunci cand dintii nu se suprapun in mod corect, muschii maxilarului sunt solicitati suplimentar, ceea ce  poate duce in timp la probleme de articulatii, dureri de cap sau de spate. Ortodontia se ocupa si cu aceste dificultati si le rezolva, pentru ca uniformizeaza muscatura maxilara si reduce solicitarea nenaturala a maxilarelor.

Terapiile din cadrul ortodontiei pot fi:

– Functionale: sunt indicate pentru a reduce si elimina eventualele probleme descoperite, cu exercitii musculare si/sau aparate ortodontie pasive care ghideaza fortele masticatorii;

– Mecanice: cand se folosesc aparate care se prind extra-oral sau dentinar, exercitand forte necesare pentru a corecta anomaliile;

– Chirurgicale: indicate in principal la adulti si/sau cand metodele ortodontice nu rezolva problemele existente.

Medicul ortodont este cel care se preocupa  de sanatatea si  frumusetea dintilor tai.    Este un specialist in diagnosticarea si tratamentul pozitiilor incorecte ale dintilor si oaselor maxilare. El stie  exact cum sa procedeze ca sa iti indrepte si sa iti alinieze dintii si este la fel de  preocupat  ca si tine de aspectul danturii tale si de modul in care functioneaza.  Scopul medicului ortodont este sa iti imbunatateasca sanatatea dentara pe termen lung.

Pentru a corecta malocluzia este foarte important sa se faca un control timpuriu.   Medicul ortodont este in masura sa recunoasca dizarmoniile dentare si disfunctiile musculare, si totodata sa le corecteze. O vizita in primii 6 ani de viata este foarte importanta pentru a afla daca exista un raport corect intre componetele anatomice si cele dentare, care impreuna realizeaza arhitectura cranio-faciala.

Tratamentul ortodontic incepe cu o examinare completa.

In cadrul acestei vizite medicul ortodont examineaza pozitiile dintilor tai, ocluzia,  gradul de afectare al articulatiilor, radiografia panoramica si modelele de studiu fabricate dupa mulajele dintilor tai . Medicul ortodont va stabili planul de tratament si iti va descrie etapele acestuia . El iti recomanda aparatul dentar potrivit patologiei tale si stilului de viata.

Inainte de montarea aparatului dentar, medicul dentist va avea grija sa ’ pregateasca terenul ’ , prin detartraj si periaj profesional , obturatii sau extractii in scop ortodontic, daca sunt necesare.

Dar poate ca afectiunea pe care ti-o indica medicul ortodont nu este atat de evidenta sau nu te deranjeaza. Mai este atunci nevoie sa porti aparatul dentar?

Raspunsul medicului ortodont este DA! Te sfatuim sa nu iti neglijezi dantura, atunci cand afli ca sufera de o afectiune. Problemele de natura ortodontica, mai mici sau mai mari reprezinta pe termen lung un risc pentru sanatatea si chiar pentru aspectul estetic al danturii tale:

  • Iti pot afecta gingia si structura oaselor fetei;
  • Daca ai dintii nealiniati, acestia sunt foarte greu de spalat si curatat, iar in timp iti vor aparea carii si chiar gingivita.
  • Daca problema este muscatura incorecta, iti va fi intotdeauna greu si incomod sa mesteci unele alimente.
  • Deasemenea, daca muscatura nu este corecta in timp vor aparea dureri de articulatii , de cap si coloana

 Aparatul dentar

este format din fire delicate din sarma si bucati mici de diferite material ( metal, ceramic, safir).  Acestea exercita presiune asupra dintilor si ii determina sa “migreze”. Asa ca dintii se vor misca incet, in pozitia in care este exercitata presiunea. Iar pentru asta au nevoie de timp.

In tratamentul ortodontic, timpul necesar finalizarii tratamentului difera , aici te va ajuta foarte mult ortodontul tau. El va analiza starea generala de sanatate a danturii tale si va decide cata vreme e nevoie sa porti  aparatul dentar.

Exista mai multe tipuri de aparate dentare: fixe si mobile, vizibile si invizibile, metalice, linguale, ceramice, safir .

Medicul ortodont va tine cont de mai multe aspecte atunci cand il alege pe cel mai potrivit pentru tine: de starea ta de sanatate, de starea igienei buco-dentare, de severitatea anomaliei, de varsta ,profesie si stilul de viata , astfel experienta aparatului dentar va fi una cat mai comoda pentru tine.

Acceseaza link-ul pentru preturile speciale ale aparatelor dentare : http://cisomedical.com/campanii-si-oferte/

 Secretul zambetului de milioane ( la propriu) al vedetelor de la Hollywood?

Aparatul dentar!

Iata cateva dintre celebritatile care au apelat la ajutorul aparatului dentar pentru a-si intregi look-ul perfect !

Elena Gomez

Katy Perry

Angelina Jolie

Faith Hill

Leave a Reply