Fraud Blocker Ce trebuie să știi despre rezecția apicală? - CisoMedical Skip to main content
Prima pagină » Blog » Ce trebuie să știi despre rezecția apicală?

Spațiul din interiorul rădăcinii dintelui se numește canal radicular. În acest canal se găsesc fibre nervoase care fac legătura cu sistemul nervos central și artere care au rolul de a alimenta dintele. Infecțiile care apar în acest spațiu necesită un tratament de canal – o procedură simplă, dar meticuloasă, prin care canalul este curățat și sigilat, astfel încât să poată fi prevenită o reapariție a infecției. În cazul în care canalul nu a fost complet curățat, infecția se poate agrava în timp, iar următoarea procedură chirurgicală necesară pentru salvarea dintelui este rezecția apicală. În continuarea articolului vei afla ce este mai exact rezecția apicală, când este necesară, ce beneficii aduce pacientului, care sunt riscurile și ce trebuie să faci după intervenție.

Ce este rezecția apicală?

 

Rezecția apicală este absolut necesară atunci când tratamentele de canal nu au fost realizate corect, iar infecția rămasă necurățată îți provoacă dureri și alte complicații care pot duce la extracție pentru că dintele nu mai poate fi salvat. Există și situații în care se impune apicală, chiar dacă tratamentul de canal a fost efectuat corect, și anume atunci când infecția nu poate fi îndepărtată complet decât prin intermediul acestei proceduri chirurgicale.

Prin rezecție apicală, medicul dentist îndepărtează vârful rădăcinii dintelui afectat, curăță în profunzime canalul dentar, apoi îl sigilează (închide). Vârful rădăcinii dintelui (sau apexul) este cel mai adânc punct fixat în maxilar și nu se poate ajunge la el decât prin această procedură de chirurgie dentară. Medicii dentiști apelează la rezecție apicală pentru a salva dinții pacienților, astfel încât să nu fie necesare extracțiile. Procedura constă în:

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

  • incizie în gingie după efectuarea unei anestezii locale;
  • realizarea unui orificiu cu ajutorul unei freze;
  • îndepărtarea infecției și vârfului rădăcinii prin orificiul creat (curățarea canalului radicular);
  • sigilarea (închiderea) canalului radicular.

Pacienții nu ar trebui să se teamă, deoarece procedura de rezecție apicală nu doare, fiind efectuată sub anestezie locală. În plus, ea este foarte rapidă, durata de execuție fiind de maximum o oră, însă diferă de la caz la caz, în funcție de cât de complexă este rădăcina dintelui. De reținut faptul că rezecția apicală se realizează mult mai rapid la incisivi decât la molari.

 

Când este recomandată rezecția apicală?

 

Rezecția apicală este recomandată pacienților numai după un control amănunțit făcut de medicul dentist. În general, există patru situații în care această procedură este absolut necesară:

  • canal radicular necurățat corespunzător;
  • fractură sau fisură prezentă pe rădăcina dintelui;
  • imposibilitatea pătrunderii până la vârful rădăcinii dintelui prin tratament endodontic (mai ales dacă vorbim despre un canal radicular curbat);
  • imposibilitatea curățării și închiderii unui canal radicular cu mai multe ramuri.

Care sunt beneficiile rezecției apicale?

 

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Având în vedere faptul că un pacient are nevoie de rezecții apicale doar în situații mai complicate, care pun în pericol sănătatea dinților, principalul beneficiu al intervenției este salvarea acestora de la extracții. De asemenea, mai putem adăuga și siguranța curățării complete a canalului radicular și eliminarea riscului de recidivă a infecției.

 

Care sunt riscurile si complicațiile rezecției apicale?

 

Chiar dacă rezecția apicală se realizează sub anestezie locală, după intervenție este posibil să apară senzația de durere, care se poate pe o zonă mai mare a maxilarului, însă medicul tău va ști cu siguranță acest lucru și îți va prescrie medicamente antiinflamatorii pentru a te scăpa de aceste neplăceri. În foarte puține dintre cazuri intervenția chirurgicală poate fi nereușită ori poate exista riscul ca infecția să recidiveze, iar în aceste situații va fi necesar un alt tratament. Din acest motiv, ar trebui să îți alegi o echipă de medici profesioniști, care să execute lucrări sigure și de calitate, așa cum găsești la Cisomedical.

 

După finalizarea procedurii de rezecție apicală există o perioadă de recuperare în care pacientul trebuie să respecte sfaturile medicului, astfel încât vindecarea să fie cât mai rapidă. În primele 24 de ore post intervenție, pacientului i se recomandă să țină gheață pe zona în care a avut loc procedura, pentru a elimina riscul de inflamare și senzația de durere, și să nu expună suturile (cusăturile) dentare prin ridicarea buzei.

De asemenea, în primele două zile postoperatorii, pacientul trebuie să consume doar alimente moi și să clătească zona în care s-a intervenit cu clorhexidină de trei ori pe zi, fără să folosească periuța de dinți. Timp de o săptămână zona chirurgicală se află într-o fază intensă de recuperare, de aceea este recomandată evitarea fumatului, care poate încetini acest proces. Vindecarea completă apare la aproximativ două săptămâni după rezecția apicală.

În concluzie, rezecția apicală este o procedură relativ simplă, rapidă, recomandată de medicul specialist doar în urma unui control amănunțit, în urma căruia constată faptul că s-a infectat țesutul osos din jurul apexului radicular.

 

Sursă foto: freepik.com

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884