Fraud Blocker Complicatiile molarilor de minte - CisoMedical Skip to main content

Ce sunt molarii de minte ?

Sunt ultimii molari care apar pe fiecare maxilar de-o parte si de alta, varsta fiind cuprinsa intre 18 si 25 de ani insa pot aparea si la varste mai inaintate sau raman in maxilar nemai erupand in cavitatea bucala acestia fiind descoperiti la un control radiologic. Molarii care au erupt corect in cavitatea bucala nu produc complicatii.

Ce anume ma poate ingrijora ?

Simptomele cele mai frecvente care apar in timpul eruptiei molarilor de minte sunt manifestate prin jena dureroasa si spatele molarului de doisprezece ani si tensiune locala. Simptome mai complexe apar in cazul in care molarul nu are spatiu pentru a erupe si atunci se manifesta prin dureri vii cu iradierea acestora in tampla sau urechea de partea afectata, dificultatea la masticatie si inghitirea alimenteleor. In cazul in care prezentati aceste simptome va rugam sa va prezentati de urgenta la medicul dentist pentru un consult de specialitatea deoarece in lipsa unui tratament complicatiile pot evolua spre abces, flegmoane, osteite si limfadenite.

Ce complicatii pot aparea ?

Poate aparea o pericoronarita supurata, complicatii nervoase exprimate prin trismus, spasme ale buzei, ticuri faciale, nevralgii dentare si ale urechii, hipersalivatie (sialoree). Manifestari la nivelul mucoasei jugale (obrazului) si a limbii prin ulceratii, carii ale molarului doi, resorbtii radiculare sau deplasari ale dintilor.

Cum se poate trata ?

In functie de severitatea clinica se poate aplica un tratament medicamentos sau chirurgical. Tratamentul chirurgical poate fi minim invaziv prin suprimarea capisonului de deasupra molarului care mentine si intretine infectia; sau poate fi un tratament chirurgical radical manifestat prin extractia dintelui. Cel mai frecvent tratament insa pentru problemele date de eruptia molarului de minte este extractia dentara. Cateva din conditiile pe care trebuie sa le gasim in clinica pacientului pentru a indica extractia sunt :

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Lipsa spatiului de eruptie
Molarul aflat intr-o pozitie vicioasa
Capisonul de deasupra molarului este foarte gros
In cazul in care dintele a erupt complet insa a ramas o zona de mucoasa deasupra molarului si pacientul prezinta halena fetida si inflamatia ganglionilor
Ce trebuie sa fac dupa extractia molarului de minte ?

Dupa extractie indicatiile sunt aceleasi ca si pentru ceilalti dinti (vezi extractia dentara), insa este recomandata folosirea antisepticelor locale si irigantilor locali pentru mentinerea igienei in aceasta zona dupa 24-48 de ore de la extractie pentru evitarea inflamarii si aparitiei alveolitei.

Recomandari:

Pastrarea tampoanelor de protectie pentru o ora
Nu trebuie clatita cavitatea bucala si nici sugerea plagii alveolare pentru cel putin 12 ore
Evitarea spalarii pe dinti timp de 12 ore, dupa aceasta perioada se va evita atingerea plagii cu periuta de dinti si clatitul nu trebuie sa fie puternic timp de 4-5 zile
Cunsumarea alimentelor la temperatura camerei si de consistenta moale
Evitarea lactatelor, semintelor si popcornului
Lipsa fumatului timp de 24 de ore
Este bine sa se cunoasca faptul ca un molar de minte se poate extrage in mai putin de 5 minute cu tot cu anestezie sau pacientul se poate chinui daca acesta va apela la un medic nespecializat care nu este obisnuit cu astfel de interventie chirurgicala deoarece molarul de minte are o morfologie nespecifica.

In cazul in care intampinati acest gen de probleme va asteptam la clinica noastra Ciso Dental unde specialistii nostri chirurgi va vor ajuta sa scapati de ele.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884