Igiena dentară la copii este esenţială atât pentru sănătatea orală, cât şi pentru formarea unor obiceiuri sănătoase pe care cel mic să le ducă mai departe în viaţa de adult. Problemele cu dantura pot părea insignifiante la început, însă acestea devin serioase atunci când nu sunt tratate şi pot chiar să pună în pericol starea generală de sănătate. De asemenea, pe măsură ce probleme dentare se agravează, tratamentul acestora devine din ce în ce mai costisitor. De aceea, igiena dinţilor la copii şi la bebeluşi trebuie să fie o prioritate şi este necesar să o efectuezi corect. Fie că este vorba de igienă dentară la copii de 1 an, 2 sau mai mari, iată cum se face corect şi când trebuie să faci o vizită la clinică de stomatologie:
Cuprins articol
Igiena dentară la copii: cum se face corect
Igiena danturii la copii trebuie să înceapă încă de când aceştia sunt bebeluşi. Dacă te întrebi de la ce vârstă se spala copiii pe dinţi, trebuie să ştii că se poate începe din jurul vârstei de un an. Foloseşte o periuţă de dinţi soft pentru copii, mai exact una de dimensiuni reduse şi cu peri moi. Perii de duritate medie sau mare pot răni gingiile sensibile ale celor mici. Foloseşte o pastă de dinţi fără fluor pentru a peria de două sau trei ori pe zi dintii celui mic. Pasta de dinţi ce nu conţine fluor poate fi înghiţită fără probleme de către cei mici fără să existe riscuri. Odată ce copilul este suficient de mare pentru a scuipa pasta de dinţi după utilizare, poţi trece la un produs ce conţine fluor.
Va trebui să îl ajuţi pe cel mic la periajul dinţilor până în jurul vârstei de 7-8 ani. Este necesar să întinzi bine pasta de dinţi la nivelul dinţilor, gingiilor şi limbii, iar medicul stomatolog îţi poate arăta cum să periezi corect dinţii celor mici. Nu uita să foloseşti o cantitate mică de pastă de dinţi şi să schimbi periuţele de dinţi la 3-6 luni.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Folosirea atei dentare este şi ea importantă pentru sănătatea orală a copiilor. Asigură-te că îi înveţi pe aceştia să folosească aţa dentară corect şi că îi ajuţi să o folosească cel puţin o dată pe zi.
Un alt aspect care impacteaza igiena dentară este dietă. Produsele şi mâncărurile bogate în zaharuri pot duce la apariţia cariilor. De aceea, este important să nu le oferi copiilor prea multe băuturi îndulcite, sucuri sau alte tipuri de dulciuri. De asemenea, atunci când le oferi o gustare dulce, nu uita că aceştia trebuie să se spele pe dinţi după ce au terminat de mâncat.
Igiena dinţilor la copii: când este necesară vizită la stomatolog
Prima vizită la stomatolog este recomandat să aibă loc în jurul vârstei de 1 an. De asemenea, se recomandă ca recurenta vizitelor să fie de una sau două pe an. Dacă observi probleme ce ţin de alinierea dinţilor, atunci este o idee bună să ceri sfatul dentistului pentru a preveni sau trata orice tip de afecţiuni ortodontice. De asemenea, vizitele regulate la dentist îl vor obişnui pe cel mic cu procedurile stomatologice, pentru că pe viitor să nu se teamă de acestea. În plus, medicul stomatolog îţi va oferi sfaturi importante legate de îngrijirea orală acasă şi de prevenţia bolilor stomatologice. În cazul în care cel mic acuza durere la nivelul dinţilor sau al gurii sau observi semne ale unei infecţii orale trebuie să contactezi medicul stomatolog de urgenţă. Acelaşi lucru este valabil şi atunci când copilul pierde un dinte permanent.
Igiena dinţilor la copii este importantă pentru a preveni afecţiunile stomatologice, dar şi pentru a crea obiceiuri şi rutine sănătoase pe care cei mici să le ducă cu ei în viaţa de adult. Pune accent pe un periaj corect al dinţilor începând încă de la un an, pe folosirea atei dentare, dar şi pe o dietă sănătoasă şi echilibrată, care să nu includă cantităţi mari de zahăr. De asemenea, nu omite controlul anual sau bianual la medicul dentist, începând tot de la vârsta de un an.
Sursa foto: Pexels.com
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare