Rezultatele scolare slabe pot fi influentate de malocluzie sau boala dintilor strambi
Cercetari recente arata ca rezultatele scolare slabe pot fi influentate de malocluzie sau “boala dintilor strambi”. Ceea ce multi parinti pot considera simpatic in zambetul asimetric al copiilor lor este, de fapt, principalul vinovat de puterea de concentrare scazuta si de dificultatile in a citi, deci de notele proaste ale micutilor.
Posturologia este disciplina introdusa de profesorul Bell in 1838 si care se ocupa cu studiul sistemului tonic postural. Adica acel sistem care ne pozitioneaza in spatiul si timpul care ne inconjoara, permitandu-ne sa avem echilibru in miscare, sa ne luptam cu gravitatia pentru a ne mentine pozitia dreapta, sa ne opunem fortelor externe.
Sistemul tonic postural se comporta ca orice sistem dinamic si nu intotdeauna exista un raport intre cauza si efect. De exemplu, o usoara hipoconvergenta a ochilor, evidentiata doar la radacina nasului, poate fi cauzata de mecanismele care regularizeaza miscarea oculara. Specialistii oftalmologi de la Shiley Eye Center din cadrul Universitatii California au gasit o legatura intre tulburarea prin deficitul de atentie (ADHD) si problemele de focalizare de aproape. Pe acelasi principiu, o alterare a sistemului tonic postural, adica pozitionarea stramba a dintilor, poate provoca si o mai mare dificultate la studiu.
Orice stimul deranjant care pleaca din cavitatea orala prin legatura cu nervul trigemen (un nerv cranian) poate sa interfereze cu receptorul ocular si sa determine strabismul sau alte probleme de vedere.
Stomatologul “posturolog” trebuie sa caute echilibrul intregului sistem, la toate nivelele: psihic, ochi, piele, oase, muschi, tendoane. Evident ca in complexitatea tratamentului suntem constransi sa acceptam si compromisuri, legate de exemplu de costul tratamentului ortodontic (de indreptare a dintilor). Insa trebuie sa fim constienti de faptul ca tot ce cheltuim pentru propria sanatate este cheltuit cum trebuie!
A fost demonstrat stiintific ca patologii cavitatii orale, pentru ca se comporta ca importanti factori iritanti ai nervului trigemen, duc la patologii ale vazului. Campul vizual este proiectia optica a reprezentarii vizuale a lumii externe pe retina. Ceea ce vedem noi nu sunt imaginile percepute de retina, ci rezultatul elaborarii acestor imagini de catre creier. De exemplu, pentru a coti dupa un colt, primul care se va intoarce va fi capul ghidat de ochi, iar corpul va executa aceeasi miscare abia ulterior (si nu invers).
Este sarcina ochiului, printre altele, sa coordoneze miscarea cap/gat si sa permita o corecta sinergie dreapta/stanga. Pentru a face asta in cel mai bun mod, ochii trebuie sa furnizeze indicatii cat mai corecte posibil, sa fie paraleli in plan orizontal, sa aiba axele verticale si orizontale corespondente paralele, sa aiba o acuratete vizuala asemanatoare, sa nu fie conditionati in nici un fel de contractii musculare, sa “priveasca” amandoi, nu doar sa “vada”.
In lectura normala, noi citim doar prima si ultima parte a cuvantului, fara sa fim constransi sa parcurgem toate literele pentru ca informatia este deja elaborata de catre creier in acest stadiu. Cand nu reusim sa focalizam corect, suntem constransi sa citim tot cuvantul, determinand o intarziere de intelegere.
Un studiu efectuat pe un esantion numeros de elevi dintr-o scoala italiana a demonstrat ca 80% dintre copii (fara distinctie de sex) care aveau rezultate scazute la invatatura aveau si dintii strambi. Ceea ce inseamna ca acestia intampinau o mai mare dificultate de lectura si intelegere.
Deci, dragi copii, nu intotdeauna luati note proaste din vina voastra: dificultatile cu care va confruntati la scoala pot fi cauzate de probleme ale danturii.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare