Dintii de lapte ai copilului sunt la fel de importanti ca dentitia permanenta, cel putin asta spun specialistii in acest domeniu, recomandand parintilor sa manifeste o grija constanta fata de ingrijirea lor intr-un mod corespunzator, chiar imediat ce isi fac aparitia. Un mit des intalnit referitor la acest aspect spune ca dintii de lapte cad la un moment dat si ca nu e nevoie sa le acorde un tratament adecvat. Acest lucru s-a demonstrat a fi fals, asa ca parintii n-ar trebui sa puna in pericol sanatatea celor mici.
In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre aparitia dintilor si maselelor de lapte la copii, despre ordinea in care ies, cand se schimba dintii de lapte si cand apar cei permanenti. Multi parinti sunt curiosi cum sa identifice semnele durerii cauzate de dentitie sau cand este timpul sa mearga la stomatolog, iar articolul de fata poate sa le raspunda la diferite intrebari, astfel incat sa reuseasca sa mentina sanatoasa dentitia copiilor.
Cuprins articol
Aparitia dintilor de lapte si ingrijirea lor corecta
Multi parinti nu sunt deloc informati si nici educati in ceea ce priveste ingrijirea dintilor celor mici. De multe ori, se intampla ca aceasta lipsa de informare sa ii determine sa nu considere serioasa problema sanatatii dintilor copiilor. Din aceasta cauza, multi dintre micuti cresc fara sa foloseasca periuta de dinti sau pasta nici macar o singura data in viata, ceea ce nu poate duce decat la distrugerea dentitiei pe termen lung.
Unii oameni marturisesc intristati ca nu au invatat de la propriii parinti cum sa aiba grija de dinti si masele si ca au fost nevoiti la maturitate sa ii repare pentru ca erau afectati de carii, aveau pete evidente, care ii deranjau in viata profesionala, chiar fiind obligati sa ia in calcul diferite implanturi, corectarea pozitiei dintilor sau alte masuri de estetica dentara, ideale pentru a duce o viata buna.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Astfel, se impune de la sine inteles ca orice parinte responsabil si iubitor trebuie sa ia decizii corecte cu privire la pastrarea dintilor copiilor sanatosi, iar acest lucru se face, in primul rand, prin informare.
Care-i rolul dintilor de lapte? Ei sunt importanti pentru ca ofera o masticatie si o hranire corecta, permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarelor, influenteaza dezvoltarea vorbirii, ghideaza dintii permanenti pentru a avea o postura corecta.
In ce ordine ies dintii la bebelusi
Dintii incep sa se dezvolte inainte de nasterea copilului, inca din burtica mamei. Fatului ii apar muguri de dinti in gingii, iar bebelusul, uneori, se naste avand unul sau doi dintisori. De regula, primul dinte apare intre 4 si 7 luni, dar exista posibilitatea sa isi faca aparitia si in jurul primei aniversari.
Dentitia la bebelusi prezinta, totusi, unele variatii in functie de sexul bebelusului. La fetite dintii erup mai devreme, la baieti acest lucru poate fi usor intarziat. Cresterea dintilor la copii nu poate fi asemanata cu cea care a avut loc altui membru din familie, eruptia dentara fiind diferita de la un individ la altul.
Multi parinti incep sa se ingrijoreze daca schema eruptiei dintilor la bebelusii lor nu este respectata intocmai. Specialistii ii linistesc, insa, spunandu-le ca este strict orientativa, chiar acceptandu-se o abatere de plus sau minus sase luni. In concluzie, daca au citit in schema cand apar dintii de lapte, iar eruptia lor nu are loc in ordinea respectiva, este esential sa nu se ingrijoreze pentru ca totul e bine. Pana la urma, la varsta de 12-14 ani vor erupe toti dintii definitivi, cu exceptia molarului.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Cati dinti de lapte are un copil?
Cei douazeci de dinti de lapte cresc la copii in primii doi-trei ani de viata.
In ce ordine ies dintii la bebelusi?
Ordinea cresterii dintilor la copii este una specifica. La inceput apar dintii de jos (incisivii mediani inferiori), apoi dintii de sus (incisivii mediani superiori). Urmeaza dintii aflati in partile laterale si in partile din spate. Uneori, se poate intampla sa apara unul cate unul, dar si mai multi deodata. Ultimii vor fi molarii secundari. La varsta de 3 ani copilul trebuie sa aiba toti cei 20 de dinti de lapte.
- Primii dinti care apar intre 4 si 6 luni sunt incisivii centrali inferiori (ei se vor schimba la 6-7 ani);
- Urmeaza incisivii centrali superiori, care apar intre 8 si 12 luni;
- Intre 9 si 13 luni apar incisivii laterali superiori;
- Intre 10 si 16 luni isi fac debutul incisivii laterali inferiori, iar intre 13 si 16 luni premolarii superiori, care vor fi schimbati la 9-11 ani;
- Intre 14 si 18 luni apar la bebelusi premolarii inferiori, schimbati si ei in jurul varstei de 9-11 ani;
- Dantura copiilor continua sa evolueze prin aparitia caninilor superiori (copilul va avea 16-22 de luni cand vor creste si ii va schimba la 10-12 ani) si ai celor inferiori (intre 17 si 23 de luni);
- Molarii inferiori la bebelusi apar 23 si 31 de luni, iar cei superiori intre 25 si 33 de luni.
Cand se schimba dintii de lapte la copii
Dintii de lapte si maselele la copii trebuie sa apara toti la 2 ani si jumatate, maximum trei ani. Dupa ce aceasta etapa este definitivata, parintii se intreaba cand vor incepe sa cada dintii de lapte sau cand se vor schimba maselele, fiind preocupati si de acest aspect din viata celor mici. Astfel, ei afla ca inlocuirea dintilor initiali cu cei definitivi are loc pe o perioada de 6-7 ani, dar nu exista o varsta foarte clara in acest sens. Primul dintisor de lapte cade pe la varsta de 6 ani, iar ultimul cel mai tarziu la 12 ani. Molarul de 6 ani apare inainte ca dintisorii de lapte sa inceapa sa cada.
Durerile de dinti la bebelusi
Aparitia dintisorilor celor mici este intotdeauna insotita de o durere extrem de suparatoare, care le afecteaza viata inclusiv parintilor. Adultii nu mai stiu ce sa faca pentru a-i calma, asa ca imediat incep sa sune medicul pediatru, sa caute diferite informatii pe Internet si putini isi dau seama ca nervozitatea celor mici poate fi atribuita acestor dureri.
Desi poate parea destul de ciudat, durerile de dinti si masele sunt destul de normale in viata oricarui om, gingia fiind strapunsa si iritata.
Semnele durerii cauzate de dentitie si solutiile practice
Simptomele aparitiei dintilor la bebelusi sunt urmatoarele: salivare excesiva, inflamarea gingiilor, iritabilitate, somn agitat sau treziri bruste, refuzul mancarii, frecarea insistenta pe fata, frecarea insistenta a urechii, muscatul sau rosul oricarui obiect din preajma.
Solutiile practice pentru a indeparta durerea de dinti sunt numeroase. Jucariile de dentitie sunt foarte utile in acest sens, bucatelele de fructe congelate reusesc sa calmeze starea, paracetamolul poate fi si el eficient in aceasta lupta (doar la indicatiile medicului), iar un analgezic natural, cum este scortisoara, linisteste vizibil bebelusul nervos. Alte idei pentru a calma durerea sunt:
- frecarea gingiei cu degetul curat;
- daca are mai mult de sase luni, poate sa mestece alimente foarte tari;
- apa rece din sticla sau din biberon;
- geluri gingivale (isi pierd repede efectul).
Este important ca in aceasta perioada parintii sa aiba grija foarte mare de igiena orala a copilului, altfel problemele legate de dentitie vor fi observate cu ochiul liber in timp. Cei care nu au acordat importanta cuvenita au recunoscut ca au fost obligati la un moment dat fie sa apeleze la serviciile stomatologilor sau ortodontilor pentru montarea unui aparat dentar, fie la chirurgia dentara din cauza unor infectii.
Sfaturi utile pentru a proteja dintii copilului de la cea mai frageda varsta
Niciodata nu este prea devreme pentru un parinte sa aiba grija de dintisorii copilului sau. Inca inainte de aparitia primului dinte se impune acordarea unei atentii deosebite asupra gingiei. Copilul va avea dinti puternici si sanatosi daca:
- isi va spala dintii de doua ori pe zi (cand este foarte mic, parintele il poate ajuta si apoi invata cum sa faca acest lucru cat mai bine);
- dupa spalarea dintisorilor, copiii nu vor manca dulce si nu vor bea diferite bauturi cu zahar sau lapte;
- gustarile dintre mese vor fi intr-un numar cat mai mic;
- la intervale de 6 luni parintii au mers cu micutul la dentist.
Ingrijirea dintilor de lapte ai copilului trebuie sa respecte anumite reguli stricte, altfel sanatatea micutului ar putea avea de suferit.
Copiii vor fi invatati sa se spele pe dinti si sa tina cont de urmatoarele sfaturi:
- vor pune periuta in unghi de 45 de grade pe suprafata dintilor;
- perierea se face usor din dreptul dintilor, intr-o miscare circulară usoara;
- vor peria suprafata exterioara a fiecarui dinte, apoi cea interioara;
- se recomanda folosirea unor periute de dinti in conformitate cu varsta.
Preventia este calea cea mai simpla de a scapa de afectiunile dintilor, dar si de tratamentele pe care le implica acestea. O idee buna de a preveni este si sigilarea dintilor pentru a preveni aparitia cariilor dentare (se inchid reliefurile de la suprafata, cele cu care mesteca micutul). Santurile de pe dinti sunt mult mai rezistente la bacteriile care duc la formarea cariei. Ea poate fi realizata imediat dupa aparitia primilor dinti permanenti.
Cand trebuie sa verifice stomatologul dentitia copiilor
Medicii stomatologi pediatri recomanda parintilor sa mearga pentru prima data la cabinet in jurul varstei de 1 an, dintii si gingiile trebuind sa fie atent monitorizate in vederea prevenirii instalarii diferitelor afectiuni ale gingiei sau ale cariilor. Exista pareri care considera ca maselele copilului ar trebui controlate de stomatolog in jurul varstei de 2 sau chiar de 3 ani. Un studiu recent efectuat asupra copiilor din Romania, in varsta de 6 ani, a aratat faptul ca majoritatea au deja maselele afectate de carii, iar acest lucru ar trebui sa dispara din viata romanilor.
Acomodarea copilului cu medicul stomatolog trebuie sa aiba loc de la cea mai frageda varsta si nu doar atunci cand incep sa apara dintii si maselele definitive. Se poate intampla ca micutii sa refuze sa coopereze si va fi nevoie ca spatiul clinicii sa fie amenajat special in acest sens, in asa fel incat medicul sa poata examina aparatul dento-maxilar si sa evalueze care este riscul de aparitie a cariilor dentare.
Ce tip de informatii legate de dentitia copiilor ofera stomatologul parintilor
Specialistul este cel care va oferi informatii si indicatii parintilor sau copilului daca este mai mare, va prezenta tehnicile corecte de periaj sau de igienizare orala, va explica de ce micutul are nevoie de o alimentatie sanatoasa si corecta. De obicei, in cazul pacientilor care au un risc crescut de aparitie a cariilor sfatul medicului este sa revina dupa o luna la control, iar ceilalti dupa 4-5 luni.
Intrebari des intalnite de stomatologi despre dentitia bebelusilor
Multi specialisti se confrunta in fiecare zi cu diferite intrebari ale parintilor, ingrijorati de posibilitatea de a nu sti exact cu ceea ce se confrunta referitor la aparitia sau caderea dintilor copiilor. Cateva exemple in acest sens sunt urmatoarele:
- cand isi pierde micutul dintii de lapte?
- cati dinti si masele trebuie sa aiba copii de 5, 6, 7 ani sau de 10 ani?
- la ce varsta se schimba dintii de lapte?
- toate maselele se schimba la copii?
- toate maselele se schimba la copii?
In concluzie, parintii trebuie sa fie foarte responsabili cu privire la mentinerea sanatatii dentare a copiilor deoarece exista o multime de probleme cu care acestia se pot confrunta, de la banalele carii dentare si pana la afectiuni ortodontice mari. Inca de la aparitia primilor dintisori, copiii trebuie sa fie consultati de medicul stomatolog, pe care il vor vizita de cel putin doua ori pe an.
surse foto:
unsplash.com
pixabay.com
ro.pinterest.com
shutterstock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare