Fraud Blocker Dureri de Dinti? Cauze, Remedii & Modalitati de Prevenire! Skip to main content

Una dintre cele mai chinuitoare dureri este cea de dinti, indiferent ca ea este semnalata de copii, adulti sau varstnici. Simptomele sunt destul de putine, insa cauzele sunt ceva mai numeroase, in mod special daca nu se intervine asupra problemei intr-un timp scurt. Durerea acuta ce se intensifica in mod constant, poate sa fie permanenta, pulsatorie sau ocazionala (de exemplu, doar la masticatie). Indiferent de situatie, un efect comun este disconfortul creat, sensibilitatea crescuta si durerea constanta ori pulsatorie.

Care sunt posibilele cauze pentru durerile de dinti?

In majoritatea cazurilor, durerile de dinti se datoreaza unei sensibilitati crescute. Aceasta poate fi o repercusiune a subtierii smaltului, insa exista numeroase alte cauze pentru care apar durerile de dinti, printre care:

  • Inflamatia pulpei dentare;
  • Aparitia unei infectii;
  • Rani aparute in urma unui traumatism;
  • Afectiuni gingivale.

De cele mai multe ori durerea de dinti este in sine un simptom al unor afectiuni mai grave, de aceea este recomandat de catre specialisti sa fie facut un consult dentar intr-un timp cat mai scurt. In majoritatea cazurilor, toate aceste simptome sunt insotite si de sangerari gingivale, fie la periaj, fie la mesticatie.

Multe persoane prefera sa apeleze la ajutorul unor calmante generale, insa acestea nu pot rezolva problema, ele avand rolul de a diminua intensitatea simptomelor. Totodata, in cazul in care durerea de dinti inceteaza brusc, nu inseamna ca starea de sanatate dentara s-a imbunatatit ori ca afectiunea a disparut, deoarece o cauza frecventa este distrugerea nervului – faza foarte avansata a oricarei probleme medicale.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

O durere de dinti care dureaza cel putin 2-3 zile poate reprezenta un simptom al unei afectiuni cu diverse cauze si manifestari:

  • Sensibilitatea la alimentele si lichidele calde si / sau reci

Daca durerea de dinti este insotita si de acest simptom, exista sanse foarte mari ca smaltul, protectia dintelui, sa se fi subtiat prea mult, ori sa se fi produs o retractie a gingiei, lasand descoperita o parte importanta, sensibila, a radacinii. Totodata, acest lucru se poate datora aparitiei unei carii sau a obturarii.

2 dureri de dinti - sensibilitate la cald rece

  • Durerea apare sau este intensificata cand este folosit dintele(ex.: la mancat)

In cazul in care disconfortul apare doar cand dintele este folosit pentru masticatie, cauzele pot fi:

  • Aparitia unei carii ce a macinat dintele destul de mult in adancime (posibil sa fi ajuns aproape de nerv);
  • O obturatie mobila care nu a fost ingrijita corespunzator, la timp;
  • Dintele posibil sa fi suferit o fractura datorata unei traume (externe).
  • De fiecare data cand este atins dintele se intensifica durerea

Cand durerea de dinti devine mai mare la atingerea sa, disconfortul poate fi un semn, un simptom, al faptului ca in pulpa tesuturilor de sub dinte ori in osul alveolar s-a instalat o infectie. Daca se observa cu ochiul liber o umflatura rosiatica, este posibil sa fi aparut un abces dentar. Aceasta afectiune, daca nu este ingrijita corespunzator in timp util, poate conduce la complicatii care pot afecta intregul organism.

Consulta in cel mai scurt timp posibil un doctor specialist si respecta recomandarile sale!

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

3 dureri dentare - abces infectie

  • Incapacitatea de a localiza un singur dinte care este sursa durerii

Daca este dificil de identificat un singur dinte care doare, fiind resimtit un disconfort pe o zona mai extinsa, iar durerea este constanta, pulsatorie si destul de intensa, exista sanse foarte mari ca afectiunea sa fie “pulpita dentara”. In acest caz, nervul unui dinte este infectat, ca urmare a unei carii netratate in timp util.

  • Durere de dinti care se extinde la maxilar

Desi disconfortul este resimtit si asociat cu o afectiune dentara, in cazul de fata exista sanse foarte mari ca problema sa tina de o problema la nivelul sinusului maxilar. Inflamatia sa poate conduce intr-un timp scurt la sinuzita maxilara, aparand dureri inclusiv la nivelul obrajilor, insa predominant este resimtit un disconfort continuu la dintii superiori.

Cum se pot preveni durerile de dinti?

Un consult periodic la un cabinet de specialitate (cel putin de doua ori pe an) va ajuta la identificarea si remedierea problemelor de sanatate, putandu-se pune timpuriu un diagnostic, stabilindu-se un tratament adecvat.

Mentinerea unei igiene dentare constante este modalitatea perfecta prin care situatiile neplacute pot fi prevenite. Ia in considerare indeplinirea acestor criterii pentru impunatatirea programului tau in ceea ce tine de ingrijirea orala:

  • Periaj dimineata si seara, dar si dupa fiecare masa;
  • Cand nu este posibil periajul – folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor de pe suprafata dintilor, dar si din spatiile dintre acestia;
  • Utilizarea periodica a apei de gura (ideala este cea bogata in flour);
  • Alegerea unor produse de calitate inalta;
  • Folosirea unei periute de dinti potrivite (ex.: duritatea perilor trebuie sa fie in raport echilibrat cu sensibilitatea dintilor si gingiilor tai);
  • Utilizarea unei paste de dinti care sa ajute la protejarea smaltului, contribuind insa la curatarea corespunzatoare a dintilor.

ATENTIE

Guma de mestecat nu este nerecomandata in totalitate, fiind de preferat ca ea sa fie consumata moderat, in cantitati reduse, cea mai potrivita fiind cea lipsita de zahar.

4 dureri de dinti prevenire

Mentinerea unei diete alimentare cat mai sanatoase va avea beneficii nu doar pentru sanatatea generalista, ci si pentru cea orala, dentara. Consumand produse naturale, evitand excesul de dulciuri, prajeli si grasimi, dar si lichidele sintetice acidulate (sucurile din comert), adopti un stil de viata mai sanatos, benefic din nenumarate puncte de vedere. In mod special, nu sunt indicate alimentele foarte dure, ori care au o compozitie gumoasa, plastica, lipicioasa, precum caramelul (nu se interzic, ci doar se recomanda evitarea consumului loc constant).

Totodata, nu trebuie uitat faptul ca anumite ticuri pot dauna grav sanatatii dentare, printre acestea numarandu-se folosirea dintilor pentru ruperea sau desfacerea a diverse obiecte (ex.: dopuri de sticla, spargerea de seminte, roaderea unghiilor, etc.).
5 dureri de dinti - dinte crapat

Ce remedii sau tratamente exista pentru durerile de dinti?

In functie de problema care rezulta durerea sunt recomandate diverse tratamente pentru afectiune. Remediile pot varia de la simple antibiotice sau medicamente pentru reducerea inflamatiei, pana la interventii chirurgicale, mai ales daca problema a avansat major, a afectat nervul sau osul, ori a trecut la o etapa mult mai avansata care poate pune in pericol sanatatea intregului organism.

Inainte de a se face orice recomandare, un medic stomatolog va trebui sa puna un diagnostic, atat pe baza simptomelor si periodicitatii pe care o vei observa tu inainte sa mergi la programare, cat si pe baza rezultatelor unei investigatii profesionale.

Care pot fi cauzele si remediile pentru durerile de la maseaua de minte?

Molarii de minte sunt de multe ori cauza principala a durerilor dentare, in mod special cand ei nu sunt aliniati corect sau cand acestia necesita o interventie chirurgicala ulterioara incastrarii in mandibula.

Nu trebuie neglijat faptul ca este perfect normal, natural, ca molarii de minte sa apara la varste inaintate (nu este obligatoriu sa apara in aceeasi perioada in care se schimba “dintii de lapte”). Se considera de catre specialisti ca in jurul varstei de 25 de ani apar majoritatea maselelor de minte, existand cazuri in care apare fie doar una singura, fie apar doua sau trei, asa ca nu exista o regula generala.

De cele mai multe ori, durerile de masea de minte nu sunt simptomele unei afectiuni, ci reprezinta o etapa in cresterea acestora, fiind un disconfort care apare la majoritatea persoanelor, fiind perfect normal.

Daca durerile de la maseaua de minte sunt foarte mari si dureaza cateva zile, timp in care se intensifica, este recomandat sa fie consultat un doctor, in urma consultului stabilindu-se stadiul si un posibil tratament (ori simple prescriptii pentru diminuarea durerii).

Mit & Adevar – Care sunt si cum se aplica tratamentele “batranesti”?

Remediile clasice, cele provenite din “batrani”, sunt simple, insa ele trebuie aplicate corespunzator pentru a avea efectul dorit. Cu toate acestea, ele nu inlocuiesc un consult la un doctor specializat si nici nu garanteaza vindecarea ori ameliorarea afectiunii, ci pot doar ca in unele cazuri sa diminueze temporar durerea. Iata-le pe cele mai populare:

  • O pastila de aspirina aplicata direct pe dinte

Aceasta optiune nu este recomandata de catre specialisti, deoarece substantele pe care le contine acest medicament pot crea noi probleme, precum arsuri grave la nivelul gingiei si obrazului. Pastila de aspirina trebuie inghitita (cu apa) pentru a avea efectul dorit, recomandandu-se o cantitate moderata, conform prospectului sau.

  • Durerea unui dinte inseamna ca el va cadea

Exista tratamente moderne care ajuta la vindecarea zonei dureroase, in mod special daca este facut un control dentar in timp util. Daca un dinte doare, nu inseamna neaparat ca el va cadea, se va infecta ori va conduce catre alte numeroase complicatii. Agravarea situatiei se intampla cand este neglijata problema, iar consultul la medicul stomatolog se face prea tarziu.

  • Odata cu disparitia subita a durerii, a disparut problema

Odata aplicat corespunzator un tratament recomandat de catre un specialist este perfect normal ca durerea dintilor si orice alt simptom al unei afectiuni sa se diminueaze. Cu toata acestea, daca totul revine la “normal” fara sa existe o interventie medicamentoasa ori chirurgicala, problema nu inseamna ca a disparut, cel mai probabil fiind vorba de moartea nervului (datorita lui se resimte durerea). Acesta trebuie sa fie un semnal de alarma, in urma caruia trebuie mers la un consult imediat!

  • Daca dentistul nu a gasit o problema medicala, durerea de dinti va trece de la sine

Desi nu este o regula, exista situatii, cazuri, in care durerea dentara, fie ca este vorba de un dinte, fie ca este vorba de parti ale maxilarului sa se datoreze unei alte afectiuni, precum unele probleme neurologice sau cardiace. Daca medicul stomatolog nu a identificat o afectiune care tine direct de aceasta zona, consulta un medic generalist sau cere o a doua opinie, dar niciodata nu iti neglija starea de sanatate si simptomele pe care le simti, ori cat de nesemnificative ar parea!

Ai grija de sanatatea ta si incearca sa te protejezi pe cat de mult posibil! Este mult mai simplu si benefic pe viitor sa previi o afectiune decat sa o tratezi, indiferent de natura sa. Consulta un specialist ori de cate ori este nevoie, apeland doar la ajutorul unei clinici stomatologice acreditate, care poate sa iti ofere servicii de cea mai inalta calitate.

Sursa foto – ShutterStock.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884