Eroziunea dentara

Uzura dentara, sau leziunea dentara necarioasa reprezinta cauza evolutiei functionale a dintilor poate fi insa cauzata si de factori patologici diferiti de cei care genereaza caria dentara sau traumatismele dentare. Aceasta uzura se caracterizeaza prin reducerea tesutului dentar (smalt, dentina) in grosime si modificarea formei anatomice a dintelui (atat a coroanei cat si a radacinii). In cadrul uzurii dentare se deosebesc trei entitati : atritia, abraziunea, eroziunea dentara.

Eroziunea dentara – este o uzura chimica a tesuturilor dure dentare fara ca placa bacteriana sa aiba vreo contributie, conferind smaltului o rezistenta mai mica la factorii fizici. Aceste leziuni sunt intalnite mai des la pacientii adulti cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani insa studiile actuale au evidentiat faptulc a pot sa apara si la pacientii tineri si foarte tineri datorita alimentatiei cotidiene bogate in sucuri de fructe, bauturi carbogazoase pe perioade mari de timp.

Etiologia

Factorii care determina aparitia eroziunilor dentare se clasifica in factori extrinseci si factori intrinseci:

A) Extrinseci:

Dieta alimentara: alimente acide (salate, sosuri, conserve in otet), vin, bauturi carbogazoase cu pH acid (mai mic de 7), citrice sau sucuri de citrice
Activitati profesionale: mediu cu acizi industriali( (acid sulfuric, azotic, clorhidic), laboratoare ce utilizeaza reactivi chimici acizi, zone poluate cu acizi gazosi
Substante medicamentoase: acidul ascorbic (vitamina C), acidul acetil salicilic (Aspirina), medicatie acida in hipoclorhidire (afectiuni gastrice).

B) Intrinseci:

Vomismente cronice, de lunga durata : in anorexie, bulimie, etilism, sarcina toxica, anomalii ale tractului digestiv;
Regurgitatii acide, reflux gastro-esofagian: etilism;
Simptomatologie

Clinic aceste leziuni difera in functie de anumiti factori:

Concentratia substantei cauzatoare
Timpul de contact al acestei substante cu suprafetele dentare
Suprafata de contact a substantei cu dintii
Cantitatea si sistemele tampon ale salivei
Prezenta mai multor tipuri de substante actionand pe aceeasi suprafata
Localizarea

Poate fi pe una sau mai multe suprafete dentare sau generalizate pe toata coroana;

Stadiile initiale ale leziunii erozive nu are o simptomatologie fiind de obicei nediagnosticate si de aceea nu se poate aplica un tratament din timp. In acest stadiu initial semnele clinice sunt sarace sau absente, insa printr-un examen clinic minutios al integritatii structurii dentare se poate pune acest diagnostic. Frecvent apar cavitati largi pe suprafata dentara cu expunerea dentinei. Cand este afectata fata vestibulara (care se vede cand zambim) a dintelui, primul semn este matitatea acesteia care cu timpul devine neteda si intinsa in suprafata.

Pe fetele palatinale (dinspre „cerul gurii”) ale incisivilor superior in urma vomismentelor cronice si ale regurgitatiilor apare o zona de dentina cu margini rotunjite. In eroziunea generalizata corona dintelui isi pierde conturul si smaltul devine lucrios cu timpul putand sa se expuna dentina de sub smalt, complicatiile in acest caz sunt prezenta durerilor si inflamatiile pulpare consecutive atacurilor acide la nivelul dentinei. Pot apare si hiperestezia dentinara care este un sindrom dureros datorita expunerii dentinei in mediul bucal. Aceasta durere poate fi atat de neplacuta incat pacientul se abtine de la consumul unor alimente de baza in alimentatie si de altfel la incorecta igienizare a cavitatii orale.

Starea psihica a pacientului va fi alterata datorita durerilor cat si esteticii precare. Eroziunea se exacerbeaza daca pacientul realizeaza un periaj dentar dupa contactul cu substanta chimica acida. Se recomanda periajul la doua-trei ore dupa consumarea acelor substante chimice permitand remineralizarea. Insa corect dupa consumarea acestor substante se indica clatirea gurii cu apa de gura co continut de fluor.

Diagnosticare pozitiva

Se face pe baza anamnezei cu evidentierea factorilor cauzali din dieta alimentara, mediul unde pacientul isi desfasoara activitatea, daca pacientul are vomismente si regurgitatii repetate, sau a medicatiei acide. Prezenta unor suprafete ale dintelui uzate, cat si prezenta hiperesteziei dentinare in anumite cazuri.

Tratamentul

A) Etiologic al factorilor de risc (substantele chimice acide) si minimalizarea lor prin:

Controlul dietei alimentare;
Controlul conditiilor din mediul inconjurator si de munca;
Tratamentul medical cauzal corect al vomismentelor, regurgitatiilor, refluxului gastro-intestinal;
B) Tratament simptomatic:

In cazul dentinei hipersensibile cu aplicarea de factori desensibilizanti (dentifrice, geluri desensibilizante) la domiciliu sau in cabinetul dentar;
C) Tratamentul deteriorarilor evidente ale aspectului si integritatii dintelui:

Restaurarea pierderilor de substanta dura dentara prin : compozite, compomeri, fatetari directe din compozit, fatetari indirecte din compozit sau ceramica, microproteze partiale sau totale;
Va asteptam la clinica Ciso Dental pentru a beneficia de cel mai profesional tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bld. Burebista ,Nr. 1 Bl.D 15 ,Sc. 3 ,Ap 71 ,P

Apelează-ne
Apelează-ne

0721.208.884

Trimite-ne un e-mail la
Trimite-ne un e-mail la

contact@cisodental.ro

Programează-te
Programează-te

Simplu si rapid