Reclamele in care apar vedete cu dintii albi ca niste perle, perfecti aliniati si sclipitori, trezesc de multe ori invidie, dar si semne de intrebare. “Oare care este secretul, ce pasta de dinti folosesc, la ce medic merg?” Raspunsul este unul cat se poate de simplu. Majoritatea celor care afiseaza un zambet de revista au apelat la fatetele dentare.
Persoanele care lucreaza in modeling, televiziune sau alte domenii, unde aspectul fizic primeza, si-au dat seama ca dintii stralucitori reprezinta un atuu, asa ca au recurs la tratamente de estetica dentara pentru un look fresh. Fatetarea dintilor are multiple avantaje si chiar beneficii din punct de vedere psihologic, spun specialiștii. Studiile arata ca peste 80% dintre cei care recurg la aceste interventii au o stima de sine crescuta si sunt considerati mai atractivi.
Cuprins articol
Fatete dentare: ce sunt si cand este indicat/contraindicat sa se utilizeze
Fatetele dentare reprezinta solutia perfecta pentru cei care doresc sa aiba o dantura stralucitoare. Procedura este nedureroasa si rapida. In maxim trei sedinte (in functie de problemele dentare ale persoanei in cauza), pacientul poate pleca acasa cu o noua dantura: alba si sclipitoare.
Din punct de vedere medical, fatetarea este un tratament simplu, ce tine de estetica dentara. Pe suprafata exterioara a dintilor se aplica un strat subtire de ceramica sau oxid de zirconiu. Adica un invelis protector, perfect mulat, dar care poate avea o forma diferita fata de dintii naturali, pentru a schimba in bine aspectul lor.
O persoana cu dinti mici si cu spatii mari intre acestia, sigur nu va dori doar acoperirea danturii ci si o forma schimbata a acestora, astfel incat sa se elimine din spatiul inestetic. Uneori, fatetarea reprezinta o alternativa a aparatului dentar, deoarece, pe langa forma, poate fi schimbata si pozitia dintilor (modificari usoare).
Fatetele dentare se realizeaza pentru fiecare pacient in parte, dupa o tehnica speciala, ce presupune frezarea CAD/CAM. Procedura este realizata pe calculator si beneficiaza, astfel, de o precizie sporita si o imbinare precisa. Asadar, de aici vine perfectiunea. Inainte de aplicarea acestora, medicul stomatolog poate indica anumite tratamente, pentru a se asigura ca lucrarea va fi pusa pe o dantura fara probleme. Pe langa frumusete, este important ca dintii sa fie sanatosi.
Multi dintre pacientii care aleg sa faca aceasta procedura sunt nemultmiti de culoarea naturala a dintilor sau de petele ce nu dispar in totalitate nici dupa albire, dar fatetarea se poate utiliza in mult mai multe situatii, printre care:
- spatii mari intre dinti;
- dinti foarte mici (scurti, ingusti);
- dinti ciobiti;
- strungareata;
- dinti iesiti in afara;
- dinti frontali cu multiple leziuni carioase;
- dinti erodati (acea dantura fainoasa);
- dinti cu multiple nuante (colorati neuniform).
Acestea sunt cele mai des intalnite probleme pentru care fatetarea dentara ofera solutii cu rezultate spectaculoase. Cu toate acestea, medicul este cel mai in masura sa stabileasca, in cadrul unui consult, daca aceasta este procedura potrivita pentru tine.
Exista si situatii cand fatetarea dentara nu este indicata, si anume:
- anumite probleme de ocluzie;
- dinti foarte erodati;
- dinti care au carii foarte mari sau plombe mari;
- boli gingivale;
- bruxismul nocturn sau diurn (scrasnitul dintilor).
Persoanele pentru care fatetele dentare nu sunt indicate pot recurge la alte metode recomandate de medicul specialist. Exista situatii cand poate fi necesar un implant dentar sau utilizarea unor coroane dentare.
Indiferent de metoda pe care stomatologul o recomanda, cel mai important lucru este ca dintii sa fie sanatosi si mai apoi frumosi.
Tipuri de fatete dentare
In functie de metoda prin care medicul le aplica, fatetele dentare se impart in cateva categorii. Cele mai importante sunt fatete dentare cu preparatie sau fara preparatie (no prep). Medicul decide care tip se potriveste fiecarei danturi, in functie de pozitionarea dintilor, forma acestora sau problemele fiecarui pacient in parte.
Fatete dentare cu preparatie (prep)
Sunt cel mai des utilizate si, cu foarte putine exceptii, pot reprezenta solutia ideala pentru orice persoana nemultumita de culoarea, forma sau pozitia dintilor.
Preparatia se refera la frezarea dintilor inainte de aplicarea fatetelor. Acest lucru este perceput ca un mic dezavantaj, dar nu aduce alte inconveniente. Specialistii afirma ca, de obicei, se realizeaza o slefuire minim invaziva, de aproximativ 0.3 mm (cam cat grosimea a 4 fire de par) in smaltul dentar.
Daca exista plombe sau carii, acestea trebuie curatate si apoi frezat dintele. Pacientii care au lucrari de canal, coroane dentare sau alte interventii, pot sa opteze pentru acest tip de fatetare, insa decizia finala apartine medicului, deoarece aceste situatii sunt mai complexe si difera de la caz la caz.
Fatete dentare fara preparatie (no prep)
Sunt destul de putin utilizate de catre medici, deoarece se preteaza unui numar redus de pacienti. Acestea presupun aplicarea stratului de ceramica fara o slefuire a dintilor naturali.
De obicei, fatetele dentare fara preparatie sunt indicate in cazul dintilor mici, cu spatii interdentare. Pentru persoanele cu dintii pozitionati in fata sau inghesuiti ori mai grosi, ele nu sunt indicate. Acestea pot avea un aspect neplacut, spun specialistii, mai exact, ingroasa dintii si dau un volum nenatural din punct de vedere vizual.
Avantajul fatetelor de acest tip il reprezinta faptul ca dintii nu sunt frezati si raman intacti. Pentru a arata bine, ele sunt foarte subtiri (cam 0.3 mm) si se aplica direct pe dinte, cu ajutorul unui adeziv.
Tehnologia exceleaza in domeniul medical, iar stomatologia beneficiaza din plin de noi metode de tratament si de solutii moderne de estetica dentara. Atunci cand se hotarasc sa isi puna fatete dentare, pacientii trebuie sa decida, pe langa metoda de aplicare, si materialul din care acestea vor fi realizate. Decizia nu este una simpla, deoarece zirconiul, ceramica sau compozitul au anumite avantaje si dezavantaje.
Indiferent de alegere, pacientii ar trebui sa tina cont de sfatul medicului pentru a ajunge la un rezultat excelent, un zambet sanatos si stralucitor.
Fatete dentare ceramice
Sunt printre cele mai utilizate si preferate atat de medici, cat si de pacienti. Dintre toate materialele, portelanul imita cel mai bine dintele natural, inclusiv in ceea ce priveste transluciditatea. Pentru ca se gaseste intr-o gama variata de culori, acesta poate fi utilizat si pentru fatetarea unui singur dinte, de exemplu. Se alege o nuanta cat mai apropiata de cea naturala, astfel incat sa nu se observe diferenta.
In cazul in care pacientul doreste fatetarea completa a dintilor expusi se poate alege o culoare mai deschisa. Specialistii spun, totusi, ca albul imaculat nu se afla printre recomandarile lor, deoarece pare nenatural.
Medicii afirma ca fatetele de ceramica sunt rezistente, dar putin mai groase (0.5-0.7 mm) fata de cele confectionate din alte materiale. Acest lucru inseamna ca dintii trebuie frezati mai mult decat in cazul celor din zirconiu, de exemplu, pentru ca lucrarea sa arate bine (cu exceptia fatetelor dentare ceramice de la Lumineers, care presupun o slefuire mai fina).
Durata de viata a fatetele ceramice este de pana la 15 ani si nu presupune alte interventii sau tratamente de intretinere.
Fatete dentare din zirconiu
Acestea sunt extrem de rezistente, iar din punct de vedere al duritatii, ocupa primul loc in topul materialelor folosite pentru fatetare. Se utilizeaza, de obicei, cu preparatie si pot fi aplicate inclusiv persoanelor care au coroane dentare. Sunt subtiri, iar dintii trebuie frezati mult mai putin decat in cazul celor din portelan.
Fatetele din zirconiu se realieaza prin tehnologia CAD-CAM, adica frezarea computerizata, ceea ce inseamna ca rezultatul estetic este unul precis.
Zirconiu este considerat cel mai rezistent material dentar, asa ca fatetele au o durata de viata de pana la 20 de ani. Un dezavantaj al acestora poate fi reprezentat de faptul ca nu pot imita cu perfectie dintii naturali.
Fatete dentare din compozit
Nu sunt la fel de rezistente ca cele din zirconiu sau ceramica si nici nu imita transluciditatea naturala a dintilor. Se utilizeaza, de obicei, ca proba, un fel de simulare a fatetelor definitive, si doar in cazul persoanelor care nu sunt convinse ca se pot obisnui cu acestea.
Lucrarile din compozit sunt mai ieftine in comparatie cu celelalte, dar au nevoie de intretinere, isi pot modifica culoarea destul de repede si se pot ciobi mult mai usor.
Asadar, cele mai bune fatete dentare sunt cele care se potrivesc asteptarilor, problemelor dentare individuale si, nu in ultimul rand, cele recomandate de medicul stomatolog.
Fatetarea dintilor: avantaje si dezavantaje ale fatetelor dentare
Fatetele dentare reprezinta o solutie simpla si rapida pentru persoanele care doresc sa isi imbunatateasca aspectul danturii, dar si fizionomia. Odata cu un “zambet stralucitor”, intreaga fata se schimba, iar acest lucru aduce doar lucruri pozitive, precum o stima de sine crescuta, incredere in fortele proprii si o perceptie pozitiva din partea celorlalte persoane.
Asadar, nu exista neaparat pareri pro si contra despre fatetele dentare ci doar avantaje si mici dezavantaje.
Avantajele fatetelor dentare:
- materialele din care sunt confectionate fatetele dentare sunt bio-compatibile cu organismul uman, ceea ce duce la o toleranta excelenta;
- atat zirconiul, cat si ceramica se gasesc in diferite culori si nuante pentru a imita cat mai bine o culoare naturala, redand, in acelasi timp, albul stralucitor, dorit de fiecare persoana;
- zirconiul si ceramica sunt materiale rezistente la pigmentii alimentari, ceea ce inseamna ca se pateaza foarte greu sau deloc, spre deosebire de dintii naturali sau de fatetele realizate din compozit;
- fatetele dentare din zirconiu sau ceramica sunt extrem de rezistente, iar probabilitatea ca ele sa se fractureze este extrem de mica. Cu toate acestea, medicii recomanda ca persoanele cu dintii fatetati sa aiba, totusi, grija;
- in cazul unor fatete aplicate pe mai multi dinti, acestea ofera o imagine imbunatatita din punct de vedere estetic, dar si unitate, atat din punct de vedere al coloristicii, cat si in ceea ce priveste forma;
- fatetele dentare au o durata lunga de viata, iar, in functie de materialul utilizat, acestea pot fi purtate fara probleme sau alte interventii intre zece si douazeci de ani;
- fatetele dentare nu afecteaza si nu inflameaza gingiile atat timp cat manopera este executata corect. De asemenea, ele nu strica dintii. Acestia se frezeaza, intr-adevar, ceea ce duce, implicit, la o subtiere, dar nu la stricarea lor;
- fatetele dentare sunt indicate pentru mai multe probleme ale dintilor si tocmai de aceea pot inlocui cu succes coroanele dentare, tratamente periodice de albire si pot regla anumite probleme ortodontice, inlocuind aparatul dentar (nu in toate cazurile);
- zambetul obtinut dupa fatetare este stralucitor, iar dintii sunt perfect aliniati;
- procedura de aplicare a fatetelor dureaza foarte putin (aproximativ o saptamana) si pacientul nu are nevoie de o perioada de recuperare;
- fatetele dentare nu se pun pe toti dintii, ci doar pe cei expusi in timpul zambetului.
La fel ca orice interventie, estetica sau de alta natura, si in cazul fatetelor dentare exista cateva minusuri. Cu toate acestea, puse in balanta, avantajele sunt mult mai mari fata de anumite dezavantaje care apar odata cu realizarea acestei proceduri.
Dezavantaje ale fatetelor dentare:
- pentru aplicarea fatetelor dentare, este necesara frezarea dintilor (cu exceptia celor no prep), iar acest lucru ii poate face mai sensibili la rece sau cald. Noile tehnologii, insa, presupun o astfel de actiune usoara, lucru care nu afecteaza dantura naturala. Cu toate acestea, procesul de slefuire este ireversibil;
- fatetele dentare nu se pot repara odata ce au suferit accidente, ci trebuiesc inlocuite integral;
- sunt destul de costisitoare;
- nu elimina posibilitatea de aparitie a cariilor in partea din spate a dintilor, unde nu este aplicata fateta. Insa, cu o igiena riguroasa si controale periodice, insotite de un detartraj profesional, cariile nu vor mai reprezenta o problema.
Asadar, daca te-ai hotarat sa ai un zambet de invidiat, fatetele dentare sunt solutia. Daca mai ai intrebari suplimentare, poti suna oricand la clinica Cisomedical pentru detalii suplimentare.
sursa foto: shutterstock.com