Fraud Blocker Maseaua de minte - Extracție - când apare - simptome - Cisomedical.ro Skip to main content

Maseaua de minte sau molarul de minte poarta acest nume doarece apare mai tarziu decat ceilalti dinti, la varsta cand se poate vorbi despre o maturitate a gandirii individului. Cel putin aceasta ar fi singura legatura intre denumire si anii de aparitie ai maselelor de minte, spun specialistii. Stomatologii afirma ca 90% dintre ele erup in jurul varstei de 25 de ani. Tocmai de aici si vorbele din popor: “ti-au iesit maselele de minte, inseamna ca ti-a venit si mintea”. Legatura dintre molari si intelepciune, nu a fost, insa, dovedita. Din contra, oamenii de stiinta considera ca, in viitor, majoritatea persoanelor vor avea un numar redus de dinti, iar maselele de minte vor disparea compet.

Maseaua de minte: ce este, cand apare si la ce foloseste

Maseaua de minte, cunoscuta medical sub denumirea de „al treilea molar” iese destul de tarziu, atunci cand arcadele dentare si-au terminat dezvoltarea, de obicei, intre 17 si 25 de ani. Acest lucru se intampla pentru ca molarii de minte au nevoie de spatiu pentru a iesi la suprafata gingiei.

Daca te intrebi cate masele de minte sunt in cavitatea bucala, trebuie sa stii ca o persoana are, de regula, patru molari, dar exista oameni care au trei, doi, unul sau chiar niciunul. Cauza acestei diferente tine de evolutiei speciei umane, a alimentatiei si a modificarii procesului de masticatie, lucruri care au dus, in timp, catre o micsorare a maxilarului.

Astfel, tot mai multe persoane ajung la medic cu dureri si afla ca nu mai au suficient spatiu pe arcada pentru ca maselele de minte sa erupa.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Exista destul de des si situatii cand molarii cauzeaza probleme stomatologice, iar multi oameni decid sa ii indeparteze. Medicii spun ca, inainte de a face acest lucru, este nevoie de un consult si o radiografie pentru a examina pozitia si sanatatea acestora. Daca sunt sanatosi si au suficient loc pe arcada, nu exista niciun motiv pentru a-i extrage! In cazul in care se constata ca una dintre maselele de minte determina inflamatii, carii, durere sau alte afectiuni, doctorii spun ca pot fi scoase, iar restul danturii nu va avea de suferit in niciun fel. Asta, pentru ca, din punct de vedere functional, acesti molari au un rol minim. Importanta lor era mai mare pentru omul primitiv. Stramosii nostri foloseau aceasta parte a danturii pentru a mesteca tesutul lemnos sau alimentele crude.

Ce presupune extractia maselei de minte si cat dureaza interventia

Studiile arata ca, de foarte multe ori, acesti dinti determina o serie de afectiuni, precum boli gingivale si deteriorarea dintilor din apropiere. De asemenea, este binecunoscut de catre specialisti faptul ca aceste masele au deseori radacini incovoiate, spiralate sau sunt pozitionate incorect. Din aceste motive, se poate decide scoaterea molarilor de minte, uneori simultan sau doi cate doi, in functie de decizia medicului.
cand-iese-maseaua-de-minte
Exista mai multe simptome care duc la recomandarea de extractie a acestora. In cazul in care molarii nu au erupt, dar apar dureri, o radiografie poate clarifica situatia. Scoaterea maselelor de minte se recomanda si ca metoda de preventie, pentru a urmari evolutia molarilor si a elimina din start orice risc. In urma unui control amanuntit, doctorul va realiza un raport corect risc/beneficiu si va stabili daca este mai bine sa renunti la acesti molari.

Stomatologii spun ca cele mai intalnite situatii in care se decide scoaterea maselelor de minte se regasesc atunci cand molarii erup partial, sunt pozitionati gresit sau nu au suficient loc pe arcada.

Aceste lucruri pot duce la probleme, care, daca nu sunt tratate in timp util, vor afecta dantura pe termen lung si chiar definitiv:

  • Infectiile dentare reprezinta o cauza frecventa care duc la extractia maselelor de minte. Se manifesta prin umflaturi, gust si miros rau, durere si senzatia de zvacnire la nivelul molarului sau a gingiei. Aceste probleme pot sa „treaca” si catre dintii de langa si sa ii afecteze;
  • Cariile dentare apar des pe molarii de minte si sunt destul de greu de tratat din cauza pozitionarii greu accesibile, iar placa bacteriana din jurul lor poate leza si restul danturii. Aceasta este o problema destul de comuna, iar cariile netratate pot duce la inflamarea nervului maselei, abcese dentare sau diverse infectii;
  • Formarea chisturilor este o cauza mai rara si se manifesta, de obicei, atunci cand maselele de minte nu reusesc sa strapunga gingia. Durerea va fi destul de intensa, astfel incat, cu siguranta, iti vei da seama ca ceva nu este bine;
  • Bolile periodontale apar destul de des la molarii de minte. Acestea reprezinta, de fapt, o problema a gingiei, care poate evolua de la o simpla gingivita la peridontita, afectiune ce poate duce la pierdera dintilor. Daca maseaual de minte nu este tratata sau extrasa la timp, poate afecta ceilalti dinti.

In cazul in care medicul de la cabinetul stomatologic decide ca cel mai bine pentru dantura ta este extractia molarilor de minte, nu ezita sa ii asculti sfatul. Majoritatea persoanelor recurg la astfel de proceduri, pentru a evita eventuale probleme cauzate de acesti dinti, recunoscuti pentru „pagubele” pe care le provoaca danturii.

Ce presupune extractia maselei de minte si cat dureaza interventia

Extractia maselei de minte nu este o procedura extrem de complicata, dar, la fel ca orice alt act medical, implica anumite riscuri si este bine ca pacientii sa aleaga un medic in care au incredere, dar si cu experienta.
https://cisomedical.ro/wp-content/uploads/2020/03/masea-de-minte
Interventia este diferita de la o persoana la alta, iar extractia devine mai dificila atunci cand molarii de minte sunt blocati in osul arcadei si nu sunt vizibili, deoarece sunt acoperiti de stratul gingival. In aceasta situatie maseaua nu are loc sa iasa si creste in os. Pentru scoaterea acesteia, este necesar ca extractia sa fie realizata de catre un specialist in chirurgie dentara, deoarece interventia este mai complicata.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Durata intregului procedeu depinde de la o masea la alta si de la un pacient la altul, in functie de radacinile molarului, dar si de alte situatii ce pot aparea pe durata interventiei.

Realizarea unei radiografii este absolut necesara pentru a stabili exact pozitia molarilor, dar si pasii care trebuie urmati pentru a extrage in siguranta una sau mai multe masele de minte.
https://cisomedical.ro/wp-content/uploads/2020/03/radiografie-masea-de-minte
Extractia chirurgicala se face, de obicei, sub anestezie dentara locala, dar exista si situatii cand medicul poate sa iti recomande un alt tip de sedare, in functie de complexitatea interventiei.

In mare parte, pasii sunt aceeasi si presupun:

  • o incizie la nivelul tesutului gingival;
  • indepartarea molarului de minte;
  • curatarea locului de unde s-a efectuat extractia;
  • coaserea leziunii (procedeul acesta nu este necesar intotdeauna);
  • pansarea locului pentru a opri sangerarea si pentru a impiedica patrunderea bacteriilor.

Recuperarea dupa scoaterea maselei de minte dureaza in medie doua sapamani, dar sunt unele cazuri cand aceasta perioada se prelungeste in functie de evolutia postoperatorie. In cazul in care a fost nevoie de cusatura, firele trebuie indepartate, in medie, dupa o saptamana, iar de multe ori, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotic. Persoanele care au suferit astfel de interventii spun ca molarii de pe arcada de jos au o recuperare mai greoaie, iar obrazul se umfla, vorbirea fiind dificila.

Pentru ca perioada post operatorie sa treaca fara incidente, este necesar ca pacientii sa respecte anumite reguli de igiena si nu numai:

  • pansamentul de pe zona extractiei se scoate doar atunci cand decide medicul;
  • imediat dupa interventie, dar si a doua zi, pot sa apara sangerari si este important sa eviti sa scuipi des, pentru a lasa sa se vindece gingia;
  • foloseste doar analgezicele recomandate de medic pentru ameliorarea durerii;
  • daca obrazul se umfla, poti pune o punga cu gheata;
  • in cazul in care umflatura nu dispare dupa 2-3 zile, contacteaza medicul chirurg care s-a ocupat de extractie, pentru ca s-ar putea sa fi aparut infectie la nivelul inciziei;
  • evita activitatile fizice intense care pot duce la dislocarea cheagurilor si marirea timpului de vindecare;
  • nu consuma bauturi alcoolice;
  • ai grija la alimentatie: in primele 24 de ore, consuma hrana lichida, iar in urmatoarele zile, evita alimentele tari, fierbinti sau foarte reci;
  • evita sa te speli pe dinti cu perii dure sau cu miscari bruste, mai ales in primele 24 de ore de la extractie, cand cel mai indicat ar fi sa eviti, de fapt, periajul;
  • evita sa fumezi timp de 72 de ore;
  • daca durerea persista mai mult de 2-3 zile, contacteaza medicul.

Extragerea maselelor de minte este mai dificila decat a unui dinte obisnut, iar procesul de recuperare pargurge cateva etape pana le vindecarea completa. Este vorba despre formarea cheagurilor care ajuta la „prinderea” inciziei si care se realizeaza in primele 24 de ore. Apoi, in urmatorele 2 sau chiar 3 zile, pot aparea umflaturi la nivelul molarului si a obrazului, dar inflamatia ar trebui sa scada treptat. Dupa 5-7 zile, va trebui sa revii la medic pentru extragerea firelor (daca este cazul) si urmarirea evolutiei postoperatorii. Dupa 10 zile ar trebui ca durerea de la nivelul gurii si a maxilarului sa dispara, iar in 2-3 saptamani, vindecarea va fi completa.

Asadar, extractia maselei de minte in sine nu doare, insa disconfortul apare dupa interventie. Cu toate acestea, in mai putin de o luna recuperarea va fi totala.

Daca esti o persoana fricoasa, evita sa te uiti pe diferite site-uri care detaliaza extractii video a molarului de minte. Procedura difera de la o persoana la alta, iar daca ajungi la medic timorat, nu vei avea decat de suferit.

Curiozitati despre molarul de minte

Studiile medicale arata ca mai bine de 20% din populatie nu prezinta mugurele maselei de minte. Acest lucru inseamna ca nu au si nici nu vor avea molari de minte. Un mare avantaj, cred unii specialisti, care afirma ca acestia reprezinta aproape intodeauna o problema.
https://cisomedical.ro/wp-content/uploads/2020/03/scoatere-masea-de-minte
Molarul 3 are nevoie de o ingrijire speciala si periaj individual din cauza pozitiei sale de la capatul arcadei, dar si pentru ca apare mai tarziu. Deoarece, de foarte multe ori, periajul nu este efectuat cu grija si in mod regulat, incep sa apara placi bacteriene, carii, inflamatii la nivelul gingiei etc.

Pericoronita este infectia care se extinde in jurul maselei de minte, iar principalele simptome sunt: durere puternica, gingie rosie si inflamata, dureri de cap, puroi si chiar febra. Prezentarea la medic cat mai curand posibil va duce la o rezolvare mai rapida a problemei. Doctorii recomanda sa treci pragul cabinetului medical inainte de a incerca leacuri babesi, care nu vor avea, cel mai probabil, niciun efect daca maseaua are infectie.

In 80% din cazuri, molarii de minte au radacini incovoiate si canale pozitionate anormal, ceea ce transforma un tratament intr-o adevarata „aventura”. Tocmai de aceea se recomanda, de cele mai multe ori, ca molarul afectat sa fie extras. Exista, de asemenea, motive ortodontice care duc la aceasta indicatie, una dintre ele fiind malocluzia, adica pozitonarea incorecta a dintilor.

Indiferent de motivele pentru care medicul recomanda extractia molarului de minte, cel mai bine este sa ii asculti sfatul, chiar daca nu ai dureri sau alte semne care sa arate ca ceva nu este in regula. Vei preveni, astfel, o suferinta viitoare si chiar iti vei proteja ceilalti dinti. Daca stomatologul considera ca nu ai motive de ingrijoare, atunci mergi regulat la controale si nu uita ca preventia este mai buna decat orice tratament.

sursa foto: shutterstok.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884