Fraud Blocker Nevralgia trigemenului - CISO Medical % Skip to main content

N.B. ACEAST ARTICOL ESTE DOAR INFORMATIV. NU POATE INLOCUI CONSULTANTA DE SPECIALITATE.

Este sindromul dureros cel mai important. Durerea in ticul dureros al fetei sau nevralgia esentiala de trigemen se caracterizeaza prin crize dureroase, de intensitate mare, cu caracter fulgerator. Durata crizei este scurta, cu perioade de acalmie completa intre crize. Crizele dureroase sunt localizate la una din ramurile peri­ferice ale trigemenului (mandibular, maxilar sau oftalmic) sau intere­seaza toate ramurile concomitent.

Crizele dureroase sunt declansate de excitarea unor zone reflexogene, numite „trigger zone”. Chiar numai atingerea acestor zone este in stare sa declanseze criza dureroasa.

Suferinta este de obicei unilaterala. Cu timpul, durerea, care la inceput interesa un teritoriu limitat, se extinde la mai multe ramuri ale trige­menului. Rareori, boala poate prezenta remisiuni sau o ameliorare la o varsta inaintata.

Ramura 1 oftalmica este interesata doar in 5% din cazuri: nevralgii oftalmice se intalnesc indeosebi in hererpesul Zoster. Crizele dureroase se insotesc de fenomene vegetative: roseata, midriaza, lacrimare, hipersecretie salivara si secretie mucoseroasa din narina de partea bolnava.Fenomene motorii: contractari spastice ale muschilor fetei. Uneori apare si transpiratia fetei de partea bolnava. Pe masura ce suferinta se invecheste, crizele dureroase devin tot mai dese si perioada de acalmie mai scurta, incat in cele din urma, pot deveni subintrante, dand impresia de dureri continue. in timpul crizei dureroase, bolnavul se stramba brusc de durere, isi apasa locul dureros. Criza putand fi declansata de miscarile musculaturii mimicei, bolnavii evita aceste miscari, luand aspectul unei masti de ceara.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

O data stabilit diagnosticul de nevralgie trigeminala esentiala, va trebui sa stabilim care este ramura interesata.

Etiologia nevralgiei esentiale de trigemen nu este cunoscuta. Fenomenele vegetative ca modificarile circulatorii, care insotesc crizele dureroase au determinat pe unii autori sa sustina originea simpatica a nevralgiei trigemenului. Interventiile facute asupra simpaticului, sunt fara efect. Sa presupus ca ar fi vorba de spasme vasculare la nivelul ganglionului lui Gasser, staza in venele care insotesc ramurile nervoase prin canalele inextensibile osoase, sau ca este vorba de o compresiune a trigemenului, in trecerea prin dura mater, indeosebi la nivelul lui porus trigemini.

Diagnosticulde nevralgie esentiala se va stabili numai dupa un examen clinic minutios. Caracterul durerii, localizata de obicei la un ram periferic al trigemenului, mai frecvent la ramura a III-a, durata scurta a durerii de 30 — 90 secunde , ne permite sa stabilim diagnosticul. Crizele de lunga durata pe un fond dureros continuu sunt de obicei nevralgii simptomatice, provocate de o cauza care poate fi decelata clinic.

Tratamentul nevralgiei simptomatice sau secundare va fi, etiologic, supri­marea cauzei. Pentru aceasta este indispensabil un examen clinic minu­tios, completat prin investigatii complimentare: radiografie, punctie, diafanoscopie, examene de laborator.

Tratamentul nevralgiei esentiale a trigemenului este simptomatic, deoa­rece cauza nu se cunoaste. Tratamentele fizioterapice prin galvanizari, diatermie, raze ultrascurte si chiar razele Roentgen nu au dat rezultate.

Tratamentele medicamentoase

Antinevralgicele, si calmantele variate, sunt putin eficace.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Aconitina se administreaza in doze de 0,2 mg (granule de doua zecimi de miligram) de mai multe ori pe zi.

Neuroplegicele se administreaza cu scopul de a modifica reactivitatea bolnavului la durere. Se poate administra: clorpromazina, cu rezultate mediocre; de asemenea, barbituricele asociate cu atropina si novocaina in injectii i.v.

Novocainizarea locala sau regionala facuta cu scopul de a stabili ramura interesata s-a constatat ca suprima durerea pentru o durata mai lunga decat efectul anestezic propriu-zis.

Se recomanda asocierea novocainei cu largactyl in injectii la nivelul trunchiului nervos afectat, cu rezultate bune.

Unii recomanda novocaina uleioasa, spre a evita repetarea injectiilor. Ea se poate asocia cu iradierea cu raze Roentgen.

Dupa epuizarea tuturor acestor metode se trece la alcoolizarea ramurilor trigemenului. Se incepe cu ramurile periferice si se termina cu ganglio­nul lui Gasser. Alcoolizarea se face numai in canalele osoase (gaura mentoniera si suborbitara), si nu in afara canalelor osoase. Cand alcoolizarile periferice nu ne mai dau rezultate, suntem nevoiti sa recurgem la alcoolizarea ganglionului lui Gasser. in caz de recidiva, repetarea alcoolizarii ganglionului este mai greu de executat. Ca teh­nica pentru alcoolizarea ganglionului lui Gasser se foloseste calea ante­rioara (dupa tehnica lui Hortel) sau calea laterala (ca pentru anestezia tronculara bazala a nervului mandibular la gaura orala). Important de stiut este faptul ca dupa alcoolizarea gasseriana se produc tulburari tro­fice ale corneii. Ochiul va trebui protejat cu ochelari protectori, impo­triva prafului si uscaciunii.

Alcoolizarea gasseriana se poate complica cu tulburari auditive, reactii meningeale, fenomene de colaps, paralizii faciale.

O alta complicatie grava este cheratita neuroparalitica. La aparitia pri­mului simptom de cheratita se va institui un tratament oftalmologie adec­vat. Ochiul nu se va pansa, ci se va proteja cu ochelari, care inchid per­fect contra uscaciunii si prafului.

Alcoolizarea ganglionului lui Gasser duce si la paralizia ramurilor motorii ale trigemenului, deci in cazurile foarte rare de nevralgie bilaterala nu vom face alcoolizarea bilaterala, concomitent, ci dupa un interval sufi­cient de lung, pentru ca musculatura masticatorie sa-si fi reluat functiu­nea, caci altfel se produce paralizia bilaterala a ridicaturilor mandi­bulei. Mandibula are o pozitie in jos, saliva se scurge din gura si alimentatia normala nu este posibila.

Exereza ramurilor periferice ale trigemenului. Efectul exerezelor bine executate este de mai lunga durata decat al alcoolizarii. Este nevoie sa se extirpe un segment cat mai lung din nerv.

Putem face exereza nervului bucal, suborbitar, lingual si alveolar inferior, in cazurile de nevralgii foarte intense si rebele, cand interventiile pe ramurile periferice au esuat, suntem nevoiti sa recurgem la interventii endocraniene de neurochirurgie.

1.  Radiocotomia retroganglionara pe cale temporala Spieller Frazier.

2.  Radiocotomia occipitala Dandy.

3.  Tractotomia bulbara Sjoquist.

4.  Ganglioliza ganglionului lui Gasser preconizata de Tarnhoj.

S-a recomandat de asemenea: electrocoagularea ganglionului lui Gasser, Gasserectomia (extirparea ganglionului Gasser).

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884