Fraud Blocker Nevralgie dentara - Ce inseamna - Simptome - Tratament - Cisomedical.ro Skip to main content

Nevralgia dentară este cea mai comună problemă subiectivă resimțită de către un pacient, fiind, totodată, motivul prezentării sale la medic. Ea descrie o senzație de durere, doar că acest termen este unul general, care poate provoca confuzii.

De regulă, nevralgia dentară apare ca urmare a afectării nervilor faciali. Pe lângă suferințele cauzate de deteriorarea danturii, este posibil să existe dureri și de origine non dentară.

Află mai multe detalii despre nevralgie de la Cisomedical.ro, în rândurile care urmează.

Nevralgie – definiție, tipuri

Nevralgie este termenul folosit pentru senzația de înjunghiere, arsură și pentru durerile severe, provocate de un nerv iritat sau deteriorat. În funcție de localizarea lor, există mai multe tipuri ale acestei afecțiuni: interstițială, cervico-brahială, crurală, sciatică și cea facială trigeminală.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Ce e, de fapt, nevralgia dentară? – Cauze

Ce înseamnă nevralgie dentară? Ei bine, este termenul general folosit pentru durerile resimțite la nivelul danturii. Acestea reprezintă cel mai frecvent simptom din cavitatea orală, față, gât și unul din cele mai întâlnite motive pentru urgențele chirurgiei maxilo-faciale.

Durerea începe de la periferie prin stimularea receptorilor, iar felul în care este percepută poate fi influențat de experiențele dureroase anterioare.

Deteriorarea danturii este cauza cel mai des întâlnită a durerilor, asta însemnând că nevralgia la dinți sau la măsea nu poate apărea din cauza unui simplu curent de aer rece, dacă nu există deja o problemă a lor.

Cauzele care duc la apariția durerii sau așa-numitei nevralgii dentare pot fi variate, de la procesele carioase, pulpite, parodontite, până la traumatisme dentare sau faciale.

Pe lângă aceste cauze, durerea (nevralgia la dinți sau cea gingivală) care apare la masticație ori la atingerea unui dinte poate indica carii, obturații defectuoase, dinți fracturați, expunerea dentinei radiculare sau coronare. Cea apărută când sunt consumate alimente dulci poate fi din cauza hipersensibilității dentinare sau a găurilor din formațiunile osoase.

Durerea intermitentă resimțită în timp ce mâncarea este mestecată poate sugera un dinte rupt. De asemenea, poate fi cauzată de obstrucţia glandei salivare, tulburări în articulaţia temporo-mandibulară, nevralgia glosofaringiană, nevralgia trigeminală, arterita cu celule gigante, boli dentare sau ale mucoasei orale.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Ce alte cauze care nu au origine dentară pot provoca dureri în zona dinților?

Pe lângă durerea de origine vasculară, maxilară, datorată glandelor salivare, mucoasei orale sau mușchilor masticatori, aceasta poate fi și de origine neurologică.

De exemplu, nevralgia trigeminală este un sindrom care perturbă funcția nervului cu același nume și determină durere cronică, uneori resimțită și în obraz, dinți, gingii și buze.

De cele mai multe ori, în cazul nevralgiei trigeminale esențiale, problema o reprezintă contactul dintre un vas de sânge – o arteră sau o venă – și nervul trigeminal, de la baza creierului.

Dacă suferi de ea, chiar și o stimulare ușoară a feței, cum ar fi periajul dinților sau aplicarea machiajului, poate declanșa o senzație de durere extremă.

Inițial, poți întâmpina puseuri scurte și ușoare la nivelul mai multor dinți sau măsele. Dar nevralgia poate progresa și provoca suferințe mai puternice, mai frecvente și cu o durată mai lungă.

De regulă, femeile sunt mai predispuse la această afecțiune și este mai probabil să apară la persoane care au trecut de 50 de ani.

O varietate de factori pot declanșa nevralgia trigeminală esențială: epilarea feței, aplicarea machiajului, periajul dinților, atingerea și spălarea tenului, curentul de aer rece, acțiuni precum a mânca sau bea.

În nevralgia trigeminală simptomatică, durerea este însoțită de alte semne caracteristice bolii: tratamente incorecte de canal, erupția dentară, incluzie dentară a molarilor de minte, parodontite acute și cronice, alveolite postextracționale, resturi radiculare profunde, tulburări ale articulației temporo-mandibulare.

Pe lângă cele enumerate anterior, nevralgia dentară poate apărea și din cauza unei afecțiuni a urechilor (otită medie).

Când devine nevralgia dentară o urgență stomatologică? – Simptome

Durerea este primul semn că ceva nu este în regulă cu dantura ta, așa că este indicat să ceri ajutor specializat. În caz contrar, problema se poate agrava.

De asemenea, este extrem de important să ceri sprijin de urgență, dacă pe lângă nevralgia dentară experimentezi și următoarele simptome: față și maxilar umflat, durere în piept, respirație îngreunată, confuzie, tuse persistentă sau cu sânge.

Ce remedii și tratament există pentru nevralgia dentară?

Persoanele care suferă de nevralgie la dinți pot simți dureri în mod regulat de-a lungul unei zile, a unei săptămâni sau chiar pentru o perioadă mai lungă. În cazuri grave, atacurile pot avea loc de mai multe ori pe zi, dacă nu se cere ajutorul unui medic stomatolog.

Pentru a evita nevralgia la măsea nu sunt recomandate remedii naturale. Cel mai bun mod de a nu te confrunta cu ea este o igienă corectă și urmarea sfaturilor primite de la dentist.

Totuși, unele probleme sunt inevitabile, așa că dacă durerea apare, indicat este să ne contactezi pentru o programare în clinică, pentru a afla cauza ei și a primi un tratament potrivit. Aceasta arată o afecțiune a danturii, iar un examen oral, însoțit de radiografie dentară, va ajuta la descoperirea ei.

Așadar, nevralgia dentară este termenul general folosit pentru durerile resimțite la nivelul danturii. Chiar dacă cea ascuțită pulsatilă poate fi ameliorată de analgezice, cea ascuțită răspunde slab la acestea, iar specialiștii recomandă identificarea și tratarea cauzei pentru înlăturarea definitivă a problemei și evitarea unor complicații.

Sursa foto: Storyblocks.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884