Odontectomia caninului inclus

Este interventia radicala care se aplica in cazurile in care reducerea chirurgical-ortodontica nu este posibila (dinte situat profund, deformat, in pozitie orizontala). Interventia chirurgicala se executa in sala de operatie, dupa pregatirea corespunzatoare a bolnavului (asanarea cavitatii bucale, premedicatie). Anestezia locoregionala, tronculara periferica. Tehnica este diferita, in raport cu pozitia dintelui:

Odontectomia pe cale vestibulara. Indicata in incluzia caninului de partea vestibulara.

Incizia in vestibulul superior de la incisivul central la premolarul 2, curba, cu concavitatea inferioara, intereseaza toate planurile, inclusiv periostul. Decolarea lamboului mucoperiostic.

Trepanarea tablei osoase vestibulare si largirea ferestrei osoase pana se descopera si se expune suficient coroana caninului. Luxarea dintelui cu elevatorul drept si extractia cu clestele in baioneta, in caz de necesitate se sectioneaza caninul la nivelul coletului si se extrag separat coroana si radacina, indepartarea sacului pericoronar, controlul plagii si regularizarea marginilor, introducerea in cavitatea postoperatorie de pulbere de iodoform sau antibiotice si sutura completa cu fire nerezorbabile.

Odontectomia pe cale palatina. Indicata in incluzia caninului, de partea boltii palatine.

Bolnavul este asezat cu capul dat mult pe spate, cu gura larg deschisa. Incizia este variabila:

in incluzia unilaterala se face o incizie dubla, cu un ram de-a lungul coletelor dentare, de la nivelul molarului 1 pana la linia mediana, trecand la 1 —2 mm de marginea gingivala, si cu un alt ram pe linia mediana a boltii, ocolind papila palatina. In incluzia bilaterala, incizia se face de-a lungul coletelor dentare de la molarul 1, de o parte, pana la molarul 1, de partea opusa, de asemenea la 1—2 mm de marginea gingivala. Decolarea lamboului palatin fibromucos, cu baza posterioara. Trepanarea osului si expunerea coroanei, prin lar­girea ferestrei osoase.
Extractia caninului cu elevatorul sau clestele prin manevre blande, pentru a nu traumatiza apexurile dintilor vecini. Uneori, pentru a evita un sacrificiu osos prea mare, este necesara sectionarea dintelui cu o freza cilindrica la nivelul coletului si extractia fiecarei jumatati separat. Enuclearea sacului pericoronar si controlul plagii osoase, iodoform sau antibiotice in plaga. Pentru a mentine lamboul in raport intim cu planul osos, se aplica peste el o mesa iodoformata, mentinuta printr-o placa palatina confectionata preoperator si fixata prin ligaturi dentare. in lipsa placii palatine, mesele sunt mentinute printr-o plasa de sarma fixata pe dinti.
Odontectomie pe cale mixta vestibulopalatina. Este indicata in incluzia transversala a caninului situat cu coroana in vestibul si radacina in bolta, sau invers.

Consta intr-o interventie dubla pe cele doua cai: vestibulara si palatina; caninul pus in evidenta si degajat este luxat si extras de partea unde se afla coroana sa. Uneori, extractia nu este posibila decat dupa sectionarea dintelui. In cursul odontectomiei se respecta la maximum pachetele vasculonervoase ale dintilor vecini.

Accidentele intraoperatorii.

Descoperirea sau fractura apexului unui dinte vecin. Se inlatura fragmentul fracturat, se regularizeaza suprafata radiculara, se trepaneaza dintele la locul de electie, se face extirparea si obturatia radiculara.
L u x a t i a unui dinte vecin. Imobilizare si controlul ulterior al vitalitatii, replantarea sau indepartarea dintelui in raport cu gradul luxatiei si importanta leziunilor osoase alveolare.
Deschiderea sinusului maxilar. Daca plaga ope­ratorie si sinusul nu sunt infectate se sutureaza plaga; in caz de infectie este necesar drenajul nazal al sinusului.
Perforarea planseului fosei nazale. Lamboul mucoperiostic se infunda in plaga, acoperind orificiul de perforare, si este mentinut in aceasta pozitie printr-o mesa iodoformata 6 — 8 zile.
Evolutie si tratament postoperator. Se aplica tratamentul obisnuit postoperator al interventiilor chirurgicale stomatologice. Antibiotice preventiv 4—5 zile. Suprimarea pansamentului si a firelor dupa 7—8 zile.

N.B. ACEAST ARTICOL ESTE DOAR INFORMATIV. NU POATE INLOCUI CONSULTANTA DE SPECIALITATE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bld. Burebista ,Nr. 1 Bl.D 15 ,Sc. 3 ,Ap 71 ,P

Apelează-ne
Apelează-ne

0721.208.884

Trimite-ne un e-mail la
Trimite-ne un e-mail la

contact@cisodental.ro

Programează-te
Programează-te

Simplu si rapid