Ca sa vrei sa afli mai multe despre parodontoză si tratamentul pentru parodontoza nu trebuie neaparat sa suferi de aceasta boala. Fie ca ai deja aceasta problema, ai un risc crescut de a o dezvolta sau pur si simplu te intereseaza preventia, este important sa stii ce este parodontoza, cum si de ce apare, ce fel de tratamente pentru parodontoza exista si, in special, cum poate fi scazut riscul de a face aceasta boala.
Cuprins articol
DESPRE PARODONTOZA
Despre parodontoza dentara trebuie sa stii ca este o boala ce afecteaza tesutul din jurul dintilor, mai exact gingiile. Cu siguranta ai auzit despre ea la televizor, la birou sau poate chiar pe anumite produse dentare, deoarece incidenta ei este destul de mare.
Ce este parodontoza?
La intrebarea “ce e parodontoza?” raspunsul este putin mai elaborat decat mai sus. Datorita bacteriilor, gingiile se pot imflama, iar astfel apare gingivita. Gingivita este mai simplu zis, un inceput de parodontoza si se manifesta prin sangerari, umflaturi sau dureri ale acestui tesut. Netratata, gingivita se transforma in parodontoza dentara, care odata instalata poate duce la despinderea tesutului gingiilor de pe dinte, la pierderea oaselor dintilor si la caderea celor din urma.
Parodontoza- simptome
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Cele mai comune simptome ale parodontozei implica inrosirea si sangerarea gingiilor, in special in timpul periajul sau al folosirii atei dentare. De asemenea, daca scuipi sange dupa ce te speli pe dinti sau gingia se inflameaza ori se retrage ori ai o respiratie urat mirositoare, este posibil sa suferi de aceasta boala. Desigur, simptomele trebuie sa fie recurente si nu intotdeauna se datoreaza parodontozei. Cel mai bine este sa consulti un medic stomatolog, pentru a sti cu siguranta carei cauze se datoreaza simptomele.
1.3 Parodontoza- cauze
Cauzele parodontozei sunt in principal igiena orala defectuoasa, ce duce la acumularea de bacterii in zona dintilor si a gingiilor si stilul de viata nesanatos, implicand o alimentatie deficitara. De asemenea, fumatul, diabetul si alte boli precum infectia cu virusul HIV pot creste riscul de a dezvolta aceasta afectiune.
Fumatul este intr-adevar cel mai important factor ce poate duce la aparitia parodontozei si care poate fi controlat, in sensul ca poate fi intrerupt de catre pacient. Fumatul duce la o imputinare a anticorpilor si la o scadere a capacitatii de autovindecare.
Parodontoza se vindeca?
Din pacate, nu exista un remediu pentru parodontoza care sa fie definitiv, decat in foarte putine cazuri, in special acelea in care ea este depistata in stadiu incipient. In schimb boala poate fi tinuta sub control si cu ajutorul specialistilor afectiunea poate fi tinuta sub control, iar cei afectati pot duce o viata normala. Remediile parodontozei ce o tin sub control sunt igiena orala impecabila, controalele regulate la medic si uneori, orperatia, atunci cand boala este intr-un stadiu avansat.
Parodontoza- tratament
Tratamentele pentru parodontoza implica in primul rand o igiena riguroasa: periaj complet si efectuat ca la carte, folosirea atei dentare si a apei de gura, detartraje si periaje profesionale regulate, precum si anumite terapii facute in cabinetul stomatologic, precum aplicarea unor substante antimicrobiene pe suprafata dintilor si a gingiilor. De asemenea, folosirea unor medicamente pentru parodontoza prescrise de stomatolog poate fi necesara, precum si operatia de aditie de os, in cazurile in care boala afecteaza osul.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Tratarea parodontozei incepe printr-un consult de specialitate, unde se primesc indrumari pentru a avea cele mai bune rezultate in timp.
Parodontoza este contagioasa? Parodontoza se transmite?
Acum ca am detaliat ce este parodontoza dentara, sigur vrei sa stii un aspect important: daca aceasta se poate transmite. Ei bine, afla ca “parodontoza se ia prin sarut” este doar un mit si ca aceasta boala nu se transmite prin contactul cu saliva unei persoane ce are aceasta afectiune sau prin alte moduri de contact. Avand in vedere ca boala este strans legata de igiena orala a fiecarei persoane si de sistemul sau imunitar, fiind legata de bacteriile dezvoltate la nivelul gingiei, nu trebuie sa iti faci griji ca transmiterea parodontozei se va face de la o persoana la alta si nici macar genetic, daca un membru al familiei are deja aceasta problema.
Parodontoza- tratamente naturiste
Stiind ce inseamna parodontoza si anume o boala legata de igiena, atunci nu te grabi sa apelezi la remedii naturale. Este nevoie sa periezi dintii dupa fiecare masa, alegand o pasta de dinti speciala, sa folosesti un irigator, ata dentara si apa de gura. De asemenea, o periuta de dinti moale este indicata.
Parodontoza si remediile naturiste nu sunt neaparat o combinatie fericita, asa ca cel mai important este sa apelezi la o clinica stomatologica pentru a afla ce poti folosi in siguranta si ce nu.
PARODONTOZA si alte proceduri dentare
Afla mai jos cum influenteaza si ce legaturi exista intre aceasta boala si alte interventii stomatologice des intalnite. Daca ai cautat deja ce este parodontoza sau suferi de aceasta boala este important sa stii cum vor arata procedurile dentare pe care le faceai de obicei sau pe care iti doresti sa le faci.
Parodontoza si detartrajul
Stiind de ce apare parodontoza, trebuie sa ai in vedere ca detartrajul este foarte important si daca ai aceasta boala si daca nu o ai, pentru a o preveni. Medicul stomatolog iti va recomanda o astfel de procedura de aproximativ doua ori pe an pentru a indeparta tartrul acumulat pe dantura. Cand tartrul nu este indepartat, pot aparea diverse afectiuni, de la respiratie urat mirositoare si pana la carii.
Din fericire, detartrajul nu este dureros si nu are efecte adverse asa ca nu ai de ce sa ai vreo temere in a te lasa pe mana specialistului pentru o astfel de procedura.
Parodontoza si cariile
In mod normal, odata ce parodontoza este instalata, igiena dentara impecabila ar trebui sa previna aparitia cariilor. Daca aceste carii exista de dinaintea insalarii bolii gingivale, atunci plombarea este foarte importanta. Vestea buna este ca ajutorul oferit de anestezie va transforma procedura plombarii intr-una cu 0 durere, iar singurul lucru care ramane de facut este grija acordata danturii care va tine sub control atat parodontoza, cat si formarea cariilor.
In plus, daca reusesti sa iti invingi teama de stomatolog, te poti bucura de o terapie de estetica faciala chiar in acelasi cabinet. Recompenseaza-te cu tratamente pentru riduri sau cu augumentarea buzelor cu acid hialuronic.
Parodontoza si fatetele dentare
Una dintre solutiile parodontozei, desigur nu neaparat prima solutie si nici una defintiva, ci mai mult un adjuvant, poate fi aplicarea fatetelor dentare. Daca te-ai grabit sa cauti pe Google “parodontoza operatie”, atunci intereseaza-te inainte despre fatete si cum te pot ele ajuta. Fatele sunt mulaje de ceramica sau alte materiale ce imbraca dintii pentru a corecta anumite probleme si pentru un aspect estetic impecabil. Desigur, acestea nu ar trebui sa constituie prima optiune, fiind necesara pilirea dintilor pentru a realiza lucrarea. Daca alte proceduri estetice dentare, mai usoare si mai putin complicate sunt disponibile, atunci ar trebui sa le alegi pe acelea.
Parodontoza si aparatul dentar
O buna manageriere a acestei bolii poate permite aplicarea unui aparat dentar daca se doresc corectii la nivelul ortodontic. Cel mai bine este sa discuti cu medicul tau pentru a afla cum sa imbini gestionarea bolii gingivale cu procedura de indreptare a dintilor.
Parodontoza si albirea dentara
Albirea dentara pentru un pacient cu parodontoza trebuie facuta in conditii de maxima siguranta si anume, numai atunci cand boala gingiilor este bine tinuta sub control si manageriata cu ajutorul unei igiene impecabile. De asemenea, stomatologul va decide daca stadiul bolii permite efectuarea unei albiri in siguranta.
De asemenea, albirea facuta acasa cu ajutorul diverselor produse gasite pe internet sau pe raftul supermarket-ului nu sunt intotdeauna o idee buna. Este de preferat sa discuti cu un specialist despre ce poti face pentru a-ti albi dantura si a obtine zambetul pe care ti-l doresti, in special daca suferi de parodontoza sau alte boli ori sensibilitati dentare.
PARODONTOZA si o igiena orala corecta
Daca raspunsul la intrebarile “parodontoza este transmisibila?” si “de la ce se face parodontoza?” a fost elucidat, atunci este necesar sa stii cum sa ai o igiena orala ca la carte, indiferent daca ai deja afectiuni gingivale sau nu. Chiar daca folosesti deja produse numeroase pentru curatarea danturii, acest lucru nu inseamna ca nu exista riscul de a dezvolta bacterii. Modul de folosire al produselor si eficacitatea lor conteaza si ele cand vine vorba de sanatatea dintilor.
Periajul dentar
Periajul este foarte important pentru curatarea dintilor. In primul rand, asigura-te ca nu folosesti o periuta prea abraziva sau miscari prea dure. Daca ai parodontoza este indicata o perie moale, care sa nu agreseze tesuturile afectate. Foloseste intotdeauna o cantitate suficienta de pasta de dinti, putin mai mare decat un bob de mazare.
Exista si optiunea de a folosi o periuta electrica, care reduce timpul de spalare la 2 minute si poate curata foarte bine. Cele mai noi modele folosesc miscari sonice pentru a indeparta depunerile eficient. Chiar daca ai o periuta normala ori una electrica, trebuie sa o schimbi (in cazul celei electrice doar capul) la 3 luni pentru ca bacteriile sa nu se depuna pe ea.
Trebuie sa tii cont intotdeauna de fiecare zona a dintilor, inclusiv cele greu accesibile sau zonele laterale ori maselele de minte, pentru a nu le neglija atunci cand te speli. Daca ai nelamuriri sau crezi ca faci ceva gresit cand vine vorba de igienta orala, nu ezita sa intrebi un medic pentru a obtine cele mai bune rezultate si a tine complicatiile la distanta.
Ata dentara si apa de gura
Trebuie sa folosesti ata dentara si apa de gura dupa fiecare periaj, indiferent de ideea preconceputa ca aceste doua produse ar fi optionale.
Apa de gura ajuta la indepartarea tartrului si a unor microbi ce nu dispar dupa periaj, iar bonus, respiratia ta va fi mai mult decat fresh. Clateste gura cu acest produs dupa ce te speli pe dinti. Dozarea sa se face cu ajutorul capacului care are de obicei o margine in relief de indica pana unde sa torni pentru a folosi cantitatea potrivita.
Ata dentara este si ea obligatorie pentru a avea dinti sanatosi. Foloseste-o cu grija, fara a apasa prea tare, pentru a nu rani gingia. Aceasta se introduce usor intre dinti, cu miscari fata-spate si se scoate la fel. Daca ai dubii in privinta folosirii, un stomatolog iti poate explica in cadrul unei vizite de rutina si se poate asigura ca o folosesti corect.
Nu ai nevoie de ata dentara scumpa, este suficient sa folosesti orice varianta din supermarket pentru a obtine rezultate si a-ti proteja dintii.
Irigatorul bucal
Pe langa folosirea produselor de mai sus, poti folosi chiar la tine acasa un irigator bucal. Folosind un jet de apa la presiune mare, acest irigator curata resturile de mancare dintre dinti, in special cele din spatiile greu accesibile. Acesta poate sa fie un extra ajutor pentru a curata temeinic dantura, insa este posibil sa fie nevoie sa scoti din buzunar cateva sute de lei pentru a achizitiona un astfel de aparat.
Sa ai grija de dintii tai este sinonim cu a avea grija de sanatatea ta. Poti preveni sau gestiona bolile gingivale cu ajutorul folosirii corecte a periutei de dinti, a atei dentare si a apei de gura. Vestea buna este ca aceste produse sunt accesibile si le poti integra simplu in rutina ta de ingrijire.
Sursa foto: Shutterstock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare