Skip to main content

Atunci când te confrunți cu o carie extrem de profundă care a afectat nervul și a distrus în totalitate coroana dintelui, este esențial să găsești o soluție eficientă pentru a-ți salva dantura și a evita extracția. Este important să știi că există opțiuni moderne de tratament care pot rezolva această situație fără a compromite rezistența dintelui și aspectul estetic.

Pivotul dentar este una dintre aceste soluții terapeutice de încredere în stomatologia modernă. Acest dispozitiv oferă o alternativă eficientă și durabilă pentru a reface coroana unui dinte deteriorat în mare parte. În cazurile în care coroana naturală a fost afectată în mod semnificativ și nu poate fi reparată cu o simplă obturație, pivotul dentar devine o opțiune viabilă.

În continuare, noi îți vom oferi toate informațiile necesare pe care să le ai în vedere înainte de a apela la această procedură.

În ce situații este esențial să iei în considerare un pivot dentar?

Dacă te întrebi în ce situații este esențial să optezi pentru un pivot dentar, iată câteva situații concrete în care acesta poate fi necesar:

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Coroana dentară fracturată sau distrusă

Când te confrunți cu o coroană dentară fracturată sau grav deteriorată, chiar dacă poate părea că lucrările protetice moderne sunt rezistente, ele pot fi vulnerabile. Totuși, nu trebuie să te îngrijorezi – dacă coroana dentară este parțial afectată dar rădăcina este încă sănătoasă, un pivot dentar ar putea fi răspunsul salvator. Acesta va fi construit pentru a susține și a consolida lucrările viitoare de reconstrucție dentară.

Țesuturi dentare distruse

Atunci când țesuturile dentare sunt afectate și au nevoie de restaurare, un pivot dentar poate fi soluția ideală. Este important să acționezi prompt în astfel de situații, deoarece neglijarea tratamentului dentar poate conduce la subțierea sau fragilitatea ulterioară a pereților rămași.

Dacă te confrunți cu una dintre aceste probleme sau ai orice altă nevoie legată de sănătatea dentară, echipa noastră de medici din cadrul clinicii CISO Medical este alături de tine. Cu o vastă experiență în domeniul proteticii dentare și cu tehnici și echipamente moderne, la CISO Medical suntem pregătiți să te ajutăm să-ți recâștigi zâmbetul și sănătatea orală.

Nu ezita să ne contactezi pentru mai multe informații și pentru a programa o consultație. Poți găsi mai multe detalii despre serviciile noastre pe pagina noastră de Protetică dentară.

În ce cazuri nu este recomandat un pivot dentar?

Există situații când un pivot dentar nu este necesar:

  • Atunci când dantura este sănătoasă și poate fi restaurată în mod tradițional: în aceste cazuri, se poate opta pentru o coroană sau o obturație pentru refacerea dintelui. Utilizarea unui pivot dentar în aceste circumstanțe ar putea compromite rezistența naturală a dintelui.
  • Când există fracturi ale dintelui care coboară sub nivelul gingiei și dantura este instabilă: în astfel de cazuri, pivotul dentar nu este recomandat, deoarece nu ar putea asigura susținerea necesară și ar putea agrava problema.
  • Dacă pacientul suferă de boli parodontale netratate: înainte de a lua în considerare instalarea unui pivot dentar, este esențial ca orice boală parodontală să fie tratată și controlată. Abcesele parodontale sau infecțiile gingivale netratate pot afecta în mod negativ succesul tratamentului cu pivot dentar și pot pune în pericol sănătatea generală a cavității bucale.

În aceste cazuri, consultarea cu un medic dentist este neapărat necesară pentru a determina cea mai bună opțiune de tratament. Echipa noastră de la CISO Medical este disponibilă să ofere consultanță și să îți ofere soluții personalizate în funcție de nevoile tale dentare specifice.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Tipuri de pivoți dentari

În cele ce urmează, vom explora diferitele tipuri de pivoți dentari, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine opțiunile tale și să iei decizia potrivită pentru sănătatea și estetica zâmbetului tău.

Pivoți dentari turnați

Atunci când vorbim despre pivoții dentari turnați, ne referim la o soluție protetică avansată, realizată cu atenție în laboratorul nostru de tehnică dentară, pe baza detaliilor fine ale amprentei canalelor radiculare pregătite cu grijă. Această opțiune este aleasă cu atenție, fiind ideală pentru aplicarea unei coroane protetice.

În procesul de fabricație a pivotului turnat, nu mai este nevoie de alte materiale pentru refacerea coroanei dentare, eliminându-se astfel orice complicații. Pivotul este fixat ferm prin cimentare în canalele radiculare, asigurând o bază stabilă pentru coroana viitoare. Lungimea optimă a porțiunii intra-radiculare a pivotului este de aproximativ 2/3 din lungimea rădăcinii.

Un pivot turnat devine o opțiune de luat în considerare atunci când coroana naturală a dintelui este afectată grav, păstrând totuși rădăcina intactă și sănătoasă, iar țesutul parodontal înconjurător este în stare bună.

Este important de subliniat faptul că instalarea unui pivot turnat nu este indicată în cazurile de distrugere a substanței dure dentare sub nivelul gingiei sau în prezența unor afecțiuni parodontale. De asemenea, rădăcinile dentare deformate, curbe sau prea subțiri sunt contraindicații pentru această procedură.

În ceea ce privește pivoții dentari turnați, aceștia pot fi de două tipuri:

  • Metalici: Aceștia sunt în mod obișnuit realizați din aliaj de cobalt-crom. Sunt cunoscuți pentru rezistența și fiabilitatea lor, însă din punct de vedere estetic pot altera culoarea coroanelor dentare confecționate din materiale precum zirconiu sau ceramică presată. Din acest motiv, sunt recomandați în special pentru protezarea dinților laterali.
  • Din zirconiu: Pivoții din zirconiu sunt considerați a fi cea mai bună opțiune atunci când vine vorba de refacerea atât a dinților anteriori, cât și a celor laterali. Sunt durabili și estetici, iar culoarea albă a pivotului nu este vizibilă prin coroană.

Un aspect important de luat în considerare este că materialele din care sunt fabricați pivoții turnați au o limitată flexibilitate, ceea ce poate duce în timp la fractura rădăcinii dentare din cauza suprasolicitării.

Dacă ai nevoie de mai multe informații despre pivoții dentari turnați sau dacă dorești să discuți despre opțiunile de tratament potrivite pentru tine, echipa noastră de experți din cadrul clinicii CISO Medical este aici pentru a te ghida.

Pivoți dentari prefabricați

Când vine vorba de pivoții dentari prefabricați, opțiunile sunt variate și permit adaptarea la diferitele cazuri clinice. Această diversitate în modele oferă posibilitatea de a alege soluția potrivită pentru fiecare situație în parte.

Un criteriu important de diferențiere este materialul din care este fabricat pivotul. În general, acestea se împart în două categorii principale:

  • Pivoți metalici: Aceștia sunt fabricați din alamă, titan, paladiu și diverse aliaje metalice.
  • Pivoți prefabricați nemetalici: Această categorie include pivoții realizați din fibră de sticlă, fibra de carbon și alte materiale non-metalice.

Indiferent de alegerea făcută în ceea ce privește tipul de pivot prefabricat, este important să se folosească și materialele complementare necesare, cum ar fi materialele compozite, pentru a asigura umplerea completă a distrucției coronare.

Pivoții metalici

Când vine vorba de pivoții metalici, există mai multe modalități de fixare. Aceștia pot fi atașați prin cimentare sau prin înșurubare în canalul radicular. Totuși, este important să ții cont că fixarea prin înșurubare poate crea o presiune excesivă asupra rădăcinii dacă parametrii nu sunt calculați corect.

Pe de altă parte, fixarea prin cimentare elimină riscul de suprasolicitare, dar în timp cimentarea se poate deteriora, iar pivotul poate să se desprindă de dinte.

În prezent, modelele pe bază de metal sunt considerate învechite, iar popularitatea lor este în declin treptat. În schimb, fibra de sticlă este preferată în majoritatea cazurilor, datorită flexibilității și durabilității sale, care oferă rezistență adecvată la stresul mecanic crescut și capacitatea de a se adapta la forma necesară.

Pivoți din fibră de sticlă

Pivoții din fibră de sticlă sunt cunoscuți pentru estetica lor superioară, având o nuanță alb-lăptoasă care se asortează perfect cu aspectul natural al dinților.

Fixarea lor în canalul radicular se face exclusiv prin cimentare, iar partea coronară este combinată cu materiale estetice pentru a reface coroana naturală. Acești pivoți nu afectează culoarea coroanei protetice și contribuie la obținerea unui rezultat mai natural.

În clinica CISO Medical, recomandăm cu încredere să apelezi la un pivot dentar din fibră de sticlă, datorită esteticii superioare, elasticității apropiate de țesutul natural al dintelui și ușurinței în manevrare.

Cât rezistă un pivot dentar?

Când vine vorba despre durata de viață a unui pivot dentar, este important să luăm în considerare mai mulți factori care pot influența rezultatul final al procedurii. Deciziile corecte luate de medicul dentist în ceea ce privește restaurarea unui dinte cu un pivot și lucrarea protetică, precum și tehnica adecvată utilizată în timpul procedurilor, sunt esențiale pentru stabilitatea pe termen lung a pivotului.

Un aspect important este cantitatea de substanță dentară pregătită de medic pentru instalarea pivotului, deoarece subțierea excesivă a pereților radiculari poate crește riscul de fractură în viitor.

În plus, igiena orală zilnică practicată de pacient este un alt factor determinant pentru sănătatea generală a cavității bucale și a lucrărilor protetice. O rutină riguroasă și corectă de igienizare, care include curățarea atentă a dinților și a țesuturilor moi, cum ar fi obraji, limbă și gingii, va contribui la menținerea sănătății dinților și a lucrărilor protetice pentru o perioadă mai lungă de timp.

Procedura de inserare a unui pivot dentar

Restaurarea unui dinte cu un pivot este o călătorie care implică mai multe etape importante. Începem cu pregătirea dintelui și continuăm cu amprentarea (atunci când vine vorba de pivoții turnați), instalarea pivotului și finalizarea restaurării.

În primul rând, este esențial să efectuăm un tratament endodontic. În timpul acestui proces, canalul este curățat și dezinfectat sub anestezie locală, iar apoi este sigilat cu materiale speciale (Dacă vrei să afli mai multe informații despre ceea ce presupune tratamentul endodontic, accesează pagina noastră de servicii de Endodonție).

Apoi, folosind instrumente specializate, se pregătește o parte a canalului pentru a primi pivotul. În cazul pivoților turnați, după pregătirea canalului, urmează etapa de amprentare. Această amprentă este trimisă la laboratorul de tehnică dentară pentru a crea pivotul potrivit. În cazul pivoților prefabricați, acest pas nu este necesar.

Pivotul este apoi fixat în mod definitiv în canalul dentar folosind un ciment special. Etapa următoare variază în funcție de tipul de pivot ales și de preferințele tale. În cazul pivoților turnați, se creează direct o coroană protetică care va fi sprijinită pe bontul creat. În cazul pivoților prefabricați, poți opta pentru refacerea coroanei cu material de obturație coronară sau pentru realizarea unei coroane artificiale.

Dacă ai întrebări suplimentare sau dorești să afli mai multe despre procedura de restaurare a unui dinte cu pivot, echipa noastră de experți din cadrul clinicii CISO Medical este aici pentru a te ghida și asista pe parcursul întregului proces.

Prin urmare, pivotul dentar se dovedește a fi o alegere sigură și eficientă pentru restabilirea sănătății și frumuseții danturii în situații de deteriorare avansată a coroanei dentare. Este o soluție durabilă și fiabilă, care contribuie la menținerea funcționalității și esteticii zâmbetului pe termen lung.

Dacă te confrunți cu probleme dentare, echipa noastră de la clinica CISO Medical este aici pentru a te ajuta. Oferim servicii personalizate și profesionale, adaptate nevoilor și dorințelor tale. Nu ezita să ne contactezi pentru a discuta mai multe și pentru a programa o consultație. Te vom ghida și sprijini la fiecare pas al procesului, pentru a ne asigura că obții rezultatele dorite pentru sănătatea și frumusețea zâmbetului tău.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884