Plombele dentare (obturatiile)

N.B. ACEST ARTICOL ESTE PUR INFORMATIV SI  NU  INLOCUIESTE   CONSULTATIA DE SPECIALITATE.

Cate tipuri de plombe exista ?

1. Plombele de amalgam

Plomba din amalgam

Se realizeaza prin amestecarea mercurului cu pulberi de argint sau alte metale (Cupru, zinc, staniu). Are multe dezavantaje, unul din ele este ca acesta se dilata sau se contracta la variatii de temperatura. Astfel in timp in functie de marimea plombei dintele plombat este predispus la fracturare. Un alt dezavantaj este faptul ca ele contin mercur , fiind un material foarte toxic pentru organismul uman. Nu se stie cu exactitate cantitatea de mercur eliminata dintr-o plomba de amalgam in organismul uman si efectele pe termen lung asupra acestuia. Unele din afectiunile in care este implicat mercurul sunt : Alzheimer, scleroza multipla, dementa si artrita.

2. Plombele din rasini compozite

Plomba din compozit

Acestea sunt realizate dintr-un material plastic de culoarea naturala a dintilor amestecat cu dioxid de siliciu. Aceste plombe erau aplicate doar la dintii anteriori deoarece nu erau destul de rezistente pentru a suporta fortele masticatorii exercitate la nivelul dintilor laterali (premolari si molari). Insa cu trecerea timpului aceste compozite au fost imbunatatite si pot fi utilizate si in zona din spate a maxilarelor. Aceste compozite au mai multe intrebuintari cum ar fi imbunatatirea esteticii dentare prin aplicarea pe dintii modificati in culoare sau pe dintii a caror forma nu este cea fiziologica. La acest gen de plombe nu se cunosc contraindicatii care ar putea afecta sanatatea organismului uman, acestea fiind fabricate pentru a inlocui plombele din amalgam care sunt cum am descris mai sus toxice pentru organism.

Diferenta intre amalgam si compozit

3. Inlay-uri si Onlay-uri realizate din portelan

Acest gen de restaurari au fost obtinute si testate in laborator fiind realizate din portelan fiind de o estetica superioara, rezistente la presiuni si in timp. Pretul este asemanator cu cel al celor confectionate din materiale pretioase cum ar fi aurul. Daca doriti lucruri valoroase si de durata acestea vor costa mai mult dar pacientul va fi foarte multumit din punct de vedere al esteticii, rezistentei la presiune si rezistentei indelungate in timp in schimbul plombelor inestetice din amalgam.

Inlay din aur
Inlay din portelan
Onlay din portelan

<

strong>Daca plomba s-a schimbat la culoare se poate albi ?

Amalgamul si plombele din rasini compozite nu se pot albi. Daca nu doriti sa mai purtati plomba respectiva datorita inestetici aceasta se poate schimba cu una noua care respecta estetica si pretentiile dumneavoastra. Plombele din amalgam sunt de domeniul trecutului, acum exista multe modalitati de reconstituire a dintilor afectati de carii sau fracturati, prin materiale care se combina cu dintele si nu se mai observa, pur si simplu devin una cu dintele. De preferat inlocuirea plombelor se face dupa o albire a dintilor naturali ca apoi sa se aplice o plomba de culoarea dintilor dupa tratamentul de albire. De asemenea se poate lua in considerare reconstituirea dintilor cu fatete din portelan cum am discutat intr-un articol anterior.

Care este mecanismul de aplicare a plombei ?

Dupa ce dintele a fost preparat, curatat de carie si alte coloratii inestetice, dintele se va trata cu ajutorul unui acid care are rolul de a demineraliza zona in care se aplica plomba pentru ca aceasta sa intre bine in dinte si sa faca corp comun. Dupa demineralizarea cu acid se aplica un lichid numit adeziv(bond) cu rol de intermediar intre dinte si plomba realizand la propriu “lipirea” intre dinte si plomba. Acest adeziv se aplica pe dinte in zona demineralizata de acid si se aplica asupra lui o lumina speciala(ultravioleta) care va realiza lipirea adezivului de dinte. Dupa aceasta etapa se incepe aplicarea in straturi a rasinii compozite care are consistenta plastilinei; aceste straturi suprapuse de plomba se trateaza cu aceeasi lumina speciala care va “lipi” (polimeriza) plomba de adezivul deja aplicat pe dinte. Dupa ce s-a realizat “umplerea” dintelui cu plomba si modelarea lui dupa forma dintelui se va slefui plomba pentru inlaturarea surplusului si pentru a impiedica colorarea si uzura ei prematura.

Unde sunt indicate inlay-urile si onlay-urile ?

Atunci cand sunt carii mari si zone mari afectate de carie sunt indicate aceste onlay-uri si inlay-uri care acopera o zona mare de dinte afectat. Aceste tipuri de reconstruiri se realizeaza prin metoda indirecta deoarece o realizeaza tehnicianul in laborator dupa care se aplica pe dinte de catre medicul stomatolog, deci este nevoie ca pacientul sa se prezinte de doua ori la medicul stomatolog, odata cand se prepara cavitatea pentru a lua amprenta cavitatii preparate dupa care se trimite tehnicianului care va turna modelul si pe acest model de gips care reprezinta hemiarcada impreuna cu dintele preparat se va realiza inlay-ul sau onlay-ul din portelan. Aceste restaurari din portelan sunt mai scumpe fata de plombele normale din rasina compozita si de aceea pacientii accepta aceasta metoda de tratament in schimbul celor din ceramica care sunt mai durabile si nu se modifica la culoare in timp.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bld. Burebista ,Nr. 1 Bl.D 15 ,Sc. 3 ,Ap 71 ,P

Apelează-ne
Apelează-ne

0721.208.884

Trimite-ne un e-mail la
Trimite-ne un e-mail la

contact@cisodental.ro

Programează-te
Programează-te

Simplu si rapid