Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Reguli de igienă a aparatului dentar fix și mobil – periaj și igienizarea aparatului

Persoanele care optează pentru tratamentul ortodontic aspiră să aibă dinții aliniați și un zâmbet frumos. Cu toate acestea, pentru a atinge acest obiectiv, pacienții trebuie să coopereze și să fie preocupați de igiena aparatului, deoarece utilizarea aparatelor dentare nu este o sarcină ușoară atunci când vine vorba de întreținere și curățare.

Iată, așadar, câteva sugestii pentru a face îngrijirea dentară cât mai completă și aprofundată.

Reguli de igienă a dinților – periajul

Puteți folosi o periuță de dinți convențională pentru a vă curăța dinții, dar o perie ortodontică va fi mult mai eficientă în această activitate, deoarece structura sa va facilita periajul tuturor impresiunilor și arcadei aparatului.

Indiferent de tipul de perie utilizată de pacienți, se recomandă schimbarea acesteia la fiecare 3 luni sau când s-a deteriorat. În plus, este important ca aceasta să aibă peri moi și un cap mic. Procesul de igienizare trebuie făcut cu atenție, fără a face mișcări bruște și foarte calm pentru a nu afecta gingiile și a crește riscul de infecție.

Un detaliu uitat în mod frecvent este curățarea limbii. Aceasta poate conține reziduuri și, astfel, lasă persoana cu respirație urât mirositoare. Ața dentară este esențială în îngrijirea dinților, deoarece este responsabilă pentru curățarea părților laterale, a suprafețelor și a zonelor mai inaccesibile ale gingiilor și dinților, pe care peria nu le poate atinge.

Deoarece aparatele dentare sunt greu de igienizat, este important ca o dată la 6 luni să faceți un tratament de detartraj pentru a evita complicațiile proliferării de bacterii.

Sfaturi de igienă pentru un aparat dentar fix

aparat-dentar-3-min

Periuța de dinți a celor care utilizează aparate dentare fixe ar trebui să aibă, de preferință, un mâner drept, peri moi sau extra moi și un cap mic și îngust. Ideal este să îndepărtați toate părțile detașabile ale dispozitivului, cum ar fi elasticele (dacă există), înainte de periaj.

Modul corect de a vă spăla dinții, cu sau fără aparat dentar, este întotdeauna cu peria poziționată la un unghi de 45 de grade față de dinte și spre gingii, făcând mișcări circulare cel puțin treizeci de secunde pentru fiecare grup de doi dinți ai gurii.

Periați mai întâi fața anterioară, apoi cea posterioară în același mod (cu mișcări vibratorii și circulare). Vârful dinților este periat prin tehnica, „înainte și înapoi”. Mai întâi un arc este periat și apoi celălalt. Amintiți-vă întotdeauna să vă periați și limba (din spate în față, cu atenție) și să folosiți ața dentară.

Acordați atenție la aparat și asigurați-vă că periați în jurul lui, deoarece aici se află cea mai mare acumulare de bacterii și resturi alimentare.

Reguli de igienă dentară a aparatului dentar mobil

aparat dentar 3-min

Dispozitivul mobil poate acumula resturi alimentare și bacterii în gură. Din această cauză, generează afecțiuni precum placa bacteriană și respirația urât mirositoare. Este esențial să curățați corect aparatul ortodontic mobil pentru a menține sănătatea gurii.

Igienizarea aparatului dentar

Medicul dentist vă poate oferi îndrumări detaliate cu privire la procedura adecvată pentru curățarea aparatelor mobile. Dar, în general, modul corect este să spălați întregul dispozitiv cu propria dvs. periuță și pastă de dinți. După periere, spălați structura cu apă. Merită amintit că trebuie să îl curățați cu o anumită delicatețe pentru a nu-l deteriora. Acest proces de curățare trebuie făcut zilnic.

Bicarbonatul de sodiu este o sare naturală care are un pH alcalin. Este utilizat pe scară largă ca antiacid, dar are o acțiune antiseptică excelentă pentru a preveni mirosurile neplăcute și pentru a combate proliferarea bacteriilor. Prin urmare, poate fi utilizat pentru a spori curățarea aparatelor ortodontice mobile, eventual adăugat la periajul cu pastă de dinți sau adăugat la un pahar cu apă. Un alt mod de curățare cu bicarbonat de sodiu este, să lăsați aparatul în amestec timp de 30 de minute și apoi să-l spălați sub apă.

Acestea fiind spuse, deși aparatele dentare oferă numeroase beneficii pacienților, cum ar fi alinierea dinților, una dintre cele mai mari dificultăți în utilizarea acestora este curățarea corectă. Pentru ca investiția în tratamentul ortodontic să nu fie fără rost și rezultatele să fie vizibile și satisfăcătoare, pacienții trebuie să fie conștienți de unele îngrijiri dentare esențiale.

Sursa foto: shutterstock.com

Leave a Reply