Skip to main content

Cu toții ne confruntăm, la un moment dat, o cu respirație mai puțin plăcută. Totuși, de ce persistă mirosul neplăcut chiar și după ce ne spălăm pe dinți? Ei bine, dacă te confrunți cu respirație urât mirositoare cronică, numită și halitoză, este posibil să existe o problemă orală subiacentă care necesită atenție.

Deși apa de gură sau bomboanele mentolate pot oferi o soluție temporară, ele nu elimină cauza principală a problemei. Prin urmare, dacă remarci că apelezi tot mai des la astfel de soluții, este recomandat să vizitezi medicul stomatolog pentru a identifica sursa respirației urât mirositoare și pentru a primi tratament adecvat.

În continuare, vom analiza în detaliu cauzele subiacente ale respirației urât mirositoare, opțiunile de tratament disponibile și metodele de prevenție recomandate pentru a menține o respirație proaspătă și plăcută.

Respirație urât mirositoare: Cauze comune

Deși periajul insuficient si neglijarea igienei orale sunt factori declanșatori comuni, pot exista si alte cauze mai puțin evidente. Așadar, dacă te întrebi de ce îți miroase gura chiar dacă te speli pe dinți, iată care sunt cauzele:

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Igienă dentară precară

Neglijarea periajului și a folosirii aței dentare zilnic are consecințe neplăcute: resturile alimentare rămân în gură, favorizând apariția respirației urât mirositoare. Pe dinți se formează un strat incolor și lipicios de bacterii, cunoscut sub numele de placă dentară. Dacă nu este îndepărtată prin periaj regulat, această placă poate duce la iritarea gingiilor.

Ulterior, pot apărea spații între dinți și gingii, unde bacteriile se pot acumula nestingherite. Această afecțiune, numită gingivită, reprezintă stadiul incipient al bolii gingivale. În cazurile avansate, boala gingivală, numită parodontită, poate duce la pierderea osului alveolar.

Pe lângă dinți, limba poate adăposti bacterii care generează mirosuri neplăcute. Totodată, protezele dentare, aparatele ortodontice și alte aparate dentare fixe sau mobile pot acumula bacterii și resturi alimentare, contribuind la respirația urât mirositoare, dacă nu sunt curățate corespunzător sau nu se potrivesc perfect.

Gura uscată

Saliva joacă un rol esențial în menținerea curățeniei cavității bucale, îndepărtând bacteriile și resturile alimentare care pot provoca mirosuri neplăcute. Lipsa salivei, cunoscută sub numele de xerostomie sau gură uscată, poate contribui semnificativ la apariția respirației urât mirositoare.

Gura uscată este un fenomen natural care apare în timpul somnului, ducând la „respirația matinală”. Situația se poate agrava dacă dormi cu gura deschisă, expunând gura la aerul uscat din cameră.

Totuși, gura uscată constantă poate fi un semnal al unei probleme mai serioase. Lipsa salivei poate fi cauzată de o afecțiune a glandelor salivare sau de anumite boli, precum diabetul, bolile autoimune sau infecțiile HIV/SIDA.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Anumite alimente

Resturile alimentare din gură și de pe dinți pot deveni o sursă de hrană pentru bacterii, favorizând creșterea lor și generând un miros urât în gură. Consumul anumitor alimente, precum ceapa, usturoiul și condimentele picante, poate contribui temporar la apariția respirației urât mirositoare.

După digestie, compușii volatili din aceste alimente intră în fluxul sanguin și sunt transportați către plămâni, influențând temporar mirosul respirației.

Infecții

Infecțiile din interiorul gurii sau gâtului pot fi surse majore ale respirației urât mirositoare. Cariile dentare, aftele bucale și bolile gingivale sunt cele mai frecvente cauze ale acestor infecții.

Cariile dentare

Bacteriile din gură se hrănesc cu resturi alimentare, producând acizi care distrug smalțul dinților. Cariile dentare rezultate pot provoca durere, sensibilitate și pot deveni surse de infecție, contribuind semnificativ la respirația urât mirositoare.

Aftele bucale

Rănile dureroase care apar pe mucoasa bucală, aftele bucale pot fi cauzate de o varietate de factori, precum stresul, alergiile, anumite medicamente sau boli autoimune. Durerea și disconfortul provocate de afte pot afecta igiena orală, favorizând acumularea bacteriilor și apariția respirației urât mirositoare.

Bolile gingivale

Gingivita și parodontita sunt cele două forme principale de boli gingivale. Gingivita, stadiul incipient, se manifestă prin inflamația și sângerarea gingiilor. Lipsa tratamentului poate duce la parodontită, o afecțiune mai gravă care distruge țesutul gingival și osul alveolar, punând în pericol dinții.

Ambele boli provoacă respirație urât mirositoare din cauza acumulării de placă bacteriană și a inflamației.

Pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat, te poți adresa specialiștilor de la CISO Medical, unde oferim servicii de parodontologie pentru îngrijirea completă a sănătății tale dentare. Pentru mai multe detalii, accesează pagina de servicii de Parodontologie.

Produsele din tutun

Produsele din tutun sunt asociate adesea cu mirosul neplăcut al gurii. Fumatul nu numai că lasă un miros urât în gură, dar și poate contribui la dezvoltarea bolilor gingivale, precum gingivita și parodontita. Aceste afecțiuni dentare pot provoca, de asemenea, halitoză.

În plus, substanțele chimice prezente în tutun pot irita țesuturile din cavitatea orală, ducând la inflamații și sângerări gingivale, care, la rândul lor, pot agrava respirația urât mirositoare. Este important să înțelegi că utilizatorii de tutun nu sunt doar afectați de halitoză, ci și de riscuri semnificativ crescute pentru sănătatea orală în general.

Medicamente

Unele medicamente, în timpul procesului de metabolizare, pot genera substanțe chimice volatile cu miros neplăcut. Aceste substanțe pot fi eliminate prin respirație, contribuind temporar la respirația urât mirositoare.

Iată câteva exemple de medicamente care pot provoca respirație urât mirositoare:

 • Antidepresive
 • Antihistaminice
 • Decongestionante
 • Medicamente pentru tensiunea arterială
 • Medicamente pentru durere

Tratamente pentru respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, poate fi o problemă deranjantă atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Din fericire, există o mulțime de tratamente disponibile pentru a combate această problemă și a-ți reîmprospăta respirația.

Vizite regulate la medicul stomatolog

Dacă te întrebi ce trebuie să faci când îți miroase gura, primul pas este să consulți medicul stomatolog. Vizitele la dentist, recomandate de două ori pe an, te ajută să identifici și să tratezi problemele orale care pot provoca respirație urât mirositoare, precum cariile dentare sau bolile gingivale. La Clinica CISO Medical, punem accent pe o abordare personalizată a fiecărui pacient:

 • Consult amănunțit: Medicii noștri stomatologi vor efectua un consult amănunțit al cavității bucale și vor detecta cauzele specifice ale respirației urât mirositoare.
 • Plan de tratament personalizat: Pe baza diagnosticului, vei primi un plan de tratament adaptat nevoilor tale specifice. Planul poate include igienizare dentară profesională, tratamente pentru bolile gingivale, recomandări de produse de îngrijire orală adecvate și sfaturi privind stilul de viață.

La Clinica CISO Medical, problema respirației urât mirositoare cauzată de carii poate fi rezolvată cu succes. Pentru a afla cum te putem ajuta să scapi de această problemă, accesează pagina noastră de servicii de Odonterapie.

Eliminarea sursei infecției

 • Extracții: În cazul dinților afectați de carii severe care nu pot fi restaurate, extracția poate fi necesară pentru a elimina sursa de infecție și a preveni răspândirea acesteia.
 • Coroane sau plombe: Dinții sparți sau deteriorați pot fi reparați cu coroane sau plombe pentru a elimina spațiile în care bacteriile se pot acumula și a restabili funcția masticatorie.

Igienă orală riguroasă

 • Periajul de două ori pe zi: Este esențial să periezi dinții de două ori pe zi timp de cel puțin două minute cu o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor.
 • Folosirea aței dentare zilnic: Ața dentară ajută la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor alimentare din spațiile interdentare, unde periuța de dinți nu poate ajunge.
 • Perierea limbii: Limba poate adăposti bacterii care contribuie la respirația urât mirositoare. Perierea limbii zilnic cu o periuță de dinți sau cu un răzuitor de limbă poate ajuta la eliminarea bacteriilor.

Schimbarea stilului de viață

 • Evitarea tutunului: Fumatul agravează uscarea gurii și afectează negativ sănătatea orală în general, contribuind la respirația urât mirositoare.
 • Menținerea hidratării: Consumul suficient de apă (aproximativ 2 litri pe zi) ajută la menținerea gurii umede și la combaterea uscăciunii care poate favoriza proliferarea bacteriilor.
 • Spălarea regulată a protezelor dentare: Persoanele care poartă proteze dentare trebuie să le spele zilnic cu o periuță de dinți și un detergent special pentru a preveni acumularea de bacterii.
 • Schimbarea periuței de dinți: Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare 3-4 luni sau mai devreme dacă periile se uzează.

Prevenirea respirației urât mirositoare

Pentru a preveni respirația neplăcută, îți recomandăm următoarele măsuri:

 • Asigură-te că bei suficientă apă. Hidratarea adecvată ajută la eliminarea mai eficientă a resturilor alimentare, reducând astfel materialele disponibile pentru dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală.
 • Nu uita să-ți periezi dinții, gingiile și limba în mod regulat. O curățare atentă, inclusiv a porțiunii posterioare a limbii, este esențială pentru înlăturarea bacteriilor acumulate.
 • Folosește ața dentară zilnic pentru a elimina particulele alimentare dintre dinți și sub linia gingiilor. Neglijarea acestei practici poate duce la acumularea de bacterii și, implicit, la apariția respirației neplăcute și a cariilor dentare.
 • Mergi regulat la un consult stomatologic. Medicii noștri stomatologi de la CISO Medical te pot ajuta să identifici eventualele probleme, cum ar fi boala gingiilor sau gura uscată, și să intervii înainte ca acestea să se agraveze.

Prin adoptarea acestor practici, vei observa o îmbunătățire a stării generale a sănătății orale și vei fi mai încrezător în interacțiunile sociale. Este important să acorzi atenție regulată acestor aspecte pentru a-ți asigura un zâmbet sănătos și o respirație proaspătă.

Așadar, dacă te confrunți cu halitoza și simți că acest lucru îți afectează încrederea în sine și interacțiunile sociale, îți recomandăm să consulți un medic stomatolog. Echipa noastră de medici stomatologi de la CISO Medical poate identifica ce cauzează respirația neplăcută și poate recomanda tratamentul adecvat pentru a îmbunătăți sănătatea ta orală și a-ți reda confortul în comunicare.

Nu subestima importanța unui zâmbet proaspăt și a unei respirații plăcute în interacțiunile tale de zi cu zi. O abordare proactivă în îngrijirea orală poate avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate și a calității vieții tale.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884