Endodonție
În momentul în care o carie devine profundă, bacteriile de la nivelul său invadează nervul dintelui provocând dureri dentare.
Tratamentul endodontic, cunoscut sub numele de tratament de canal, este o modalitate de a salva un dinte infectat prin sterilizarea canalelor radiculare și sigilarea lor pentru a preveni reinfectarea. Avantajul primordial al tratamentului endodontic este împiedicarea extinderii infecției dentare având drept consecință prelungirea perioadei de viață a dintelui pe arcadă dentară astfel încât să își mențină rolurile biologice și mecanice.Mulți pacienți simt ameliorarea durerii imediat după tratament și își reiau activitățile zilnice normale la scurt timp după aceea.
În clinicile noastre, tratamentele endodontice sunt realizate la Microscop cu ajutorul instrumentarului rotativ (endomotor), asigurând o mai bună acuratețe, iar timpul se reduce semnificativ, chiar și la o singură ședință.
Beneficiile endodonției
- asigură menținerea dintelui pe arcadă după fenomene de degradare severă a țesuturilor dentare
- asigură reducerea fenomenelor dureroase de la nivelul dinților datorate traumei ocluzale, infecțiilor apicale sau cariilor
- tratamentul endodontic poate creste durabilitatea în timp a dinților cu până la 10 ani
- tratamentul endodontic realizat de specialist scade numărul ședințelor, în cele mai multe situații problemele se rezolvă într-o singură ședință
Cauze care duc la necesitatea tratamentului radicular
- Carii dentare
- Traumatisme dentare date de malocluzie, bruxism
- Tratamente dentare invazive repetate
- Fisuri dentare
- Infecții dentare
Programează-te la o consultație, la unul din numerele de telefon afișate:
0772 165 028 – CISOMedical Burebista, Sector 3
0772 165 028 – CISOMedical Lujerului, Sector 6
Sau completează formularul de contact
Endodonție Etape
În funcție de starea nervului dentar, medicul va stabili protocolul terapeutic. În cazul in care ne confruntăm cu un proces acut, este necesar să așteptăm trecerea acestuia pentru începerea tratamentului, acest lucru este indicat în special pentru că procesele acute împiedică o buna anestezie la nivelul lor, în plus medicul vă va indica medicamentația de care aveți nevoie până la începerea tratamentului local.
Întrebări și răspunsuri
Ce este un tratament endodontic?
Tratamentul de canal presupune îndepărtarea tuturor țesuturilor cariate sau infectate din interiorul unui dinte. Deși vasele de sânge și nervii din interiorul dinților sunt importante, nu sunt necesare pentru ca dintele să funcționeze normal. Canalele radiculare ca tratament dentar pot fi cea mai bună opțiune pentru a evita extracția dintelui.
Tratamentul endodontic poate fi dureros?
În cele mai multe situații tratamentul de canal nu este dureros, intervenția la nivelul nervului dentar având loc sub anestezie locală. Această terapie poate percepe jene dureroase în momentul în care pacientul a așteptat prea mult până la vizita în cabinetul stomatologic.
Datorită inflamației pulpare și a infecției avansate durerea se poate instala înainte de a ajunge într-un centru de specialitate. Important este să conștientizăm gravitatea situației și să nu ne concentrăm pe tratarea efectului, cu pastile.
Cât durează tratamentul endodontic?
Tratarea unui dinte de către specialist poate dura între o oră și 2 ore. În acest timp pacientul are o poziție confortabilă în scaunul stomatologic ergonomic, terapia desfășurându-se sub anestezie, fără durere. Pe parcursul celor 60 de minute medicul specialist endodont îndepărtează pulpa dentară împreună cu nervul în totalitate, sterilizează canalele și le tratează cu diferite medicamente.
Câte ședințe sunt necesare pentru tratarea unui dinte?
În cele mai multe situații, dinții tratați de specialiști, ajung la finalul tratamentului după o singură ședință. Acest lucru ajută la consolidarea și susținerea dinților cu afecțiuni pulpare pe durată îndelungată de timp deoarece scade șansele de apariție a microorganismelor din cavitatea bucală la nivelul canalelor sterile.
Ce durata în timp are un tratament radicular?
Tratamentele radiculare pot dura o viață întreagă cu o îngrijire orală adecvată.
Cum știu dacă am nevoie de un tratament radicular?
Chiar dacă infecția este de obicei primul semn, este posibil să nu aveți niciun simptom vizibil. Medicul stomatolog poate descoperi afecțiunea în timpul unei consultații. Cu toate acestea, este posibil să observați unele simptome:
- Sensibilitate prelungită sau crescută la căld, rece sau presiune;
- Decolorarea dintelui sau o carie mare;
- Un gust neplăcut în gură, chiar și după ce vă spălați pe dinți;
- Noduli limfatici umflați sau sensibili;
- Dinți crăpați sau ciobiți
- Abces dentar
Ce se întâmplă dacă aștept prea mult timp?
Din păcate, bacteriile și infecția se pot răspândi în alte părți ale gurii. Puteți chiar dezvolta un abces dentar care ar necesita o intervenție de urgență.
Este mai bine să scoți un dinte sau să faci un tratament radicular?
Medicii stomatologi preferă tratamentul de canal deoarece, de obicei, nu există complicații și se păstreaza dintele pe arcada. Extracțiile pot implica mai multă durere și procese de vindecare mai lungi, iar înlocuirea lui va implica diferite tratamente cu costuri mai ridicate.
Care sunt dezavantajele unui tratament radicular?
Deși tratamentul de canal rămâne metoda preferată, deoarece salvează dintele natural, acesta poate lăsa dintele mai slab și predispus la alte carii.
Este necesară coroană dentară după tratamentul endodontic?
Coroana dentară nu este obligatorie în cazul dinților tratați endodontic. Aceasta devine obligatorie doar dacă distrucția coronară este foarte mare și nu mai poate fi susținută de de materialele de obturație.