Profilaxie
Profilaxia Dentară sau altfel spus „mai bine să evităm decât să tratăm”, se referă la o serie de tratamente pe care fiecare dintre noi trebuie să le facem regulat. Toate aceste operațiuni ajută la sănătatea dinților iar riscurile apariției de afecțiuni la acest nivel sunt minime.
Este foarte important să păstrăm o igienă orală strictă pentru a putea realiza o profilaxie dentară corectă în raport cu alimentația. În urma unei mese bogate se acumulează o peliculă de resturi ale alimentelor ce apoi se calcifiază și se transformă în placă dentară.
Profilaxie dentară – Beneficii
- contribuie la menținerea sănătații orale
- prevenția cariilor și complicațiile acesteia
- prevenția tuturor anomaliilor dentare, fiind detectate în stadiu incipient de către medicul dentist, prin vizitele regulate pentru igienizare
- contribuie la menținerea gingiilor sănătoase, prevenind gingivitele și complicațiile acesteia
- menținerea dinților curați și sănătoași
- menținerea unei respirații proaspete- datorită eliminării plăcii bacteriene și a tartrului
- profilaxia se realizează atât cu ajutorul aparatelor profesionale cât și manual pentru cazuri speciale
- folosirea aspiratorului extraoral în timpul acestor intervenții duce la minimizarea împrăștierii microorganismelor
Programează-te la o consultație, la unul din numerele de telefon afișate:
0772 165 028 – CISOMedical Burebista, Sector 3
0772 165 028 – CISOMedical Lujerului, Sector 6
Sau completează formularul de contact
Profilaxia dentară – Etape
Ședința de profilaxie are durată de 30- 40 de minute, timp în care medicul dumneavoastră dentist vă va efectua curățarea profesională a danturii.
Întrebări și răspunsuri
Ce face o curățare profesionala a dinților și de ce este importantă?
Curățarea zilnică a dinților acasă este esențială pentru a combate cariile dentare și bolile gingivale, dar aceasta nu este suficientă pentru a vă menține gura sănătoasă. Curățările dentare profesionale îndepărtează placa bacteriană și depunerile de tartru.
Chiar dacă vă spălați pe dinți și utilizați ața dentară sau irigatorul bucal zilnic, puteți avea acumulări care duc la apariția plăcii bacteriene care în timp se va transforma în tartru dentar. Această acumulare poate duce la inflamații și chiar la infecții la nivelul gingiilor. Bolile gingivale sunt legate de multe alte probleme de sănătate, inclusiv diabet și boli de inimă!
Atunci când vă faceți curățări dentare la fiecare șase luni, medicul stomatolog poate identifica eventualele probleme de sănătate orală înainte ca acestea să devină mai grave. Medicul poate detecta semnele timpurii ale cariilor dentare, ale bolilor gingivale și ale altor probleme de sănătate orală, cum ar fi cancerul.
Ședința de profilaxie poate dura între 30 si 60 de minute.
Ce folosesc medici stomatologi pentru a curăța dinții?
Medicul stomatolog îndepărtează tartrul de pe dinți cu un instrument mic cu ultrasunete. Odată ce dinții au fost curatati de tartru, medicul vă va lustrui dinții cu o periuță și o pastă specială pentru a îndepărta orice pete și pentru a netezi suprafața dintelui.
Controalele regulate la medicul dentist duc la ședințe mai puțin dureroase, asta pentru că toate problemele vor fi rezolvate în stadiul incipient, reducând considerabil atât durata cât și disconfortul. Detartrajul nu este dureros, această manoperă nu necesită anestezie, pacienții resimțind mici vibrații la nivelul dinților.
Este recomandat ca detartrajul să se realizeze la 6 luni. Medicul dentist vă va informa în cursul consultației de necesitățile dumneavoastră, în funcție de gradul de formare al tartrului.
Detartrajul aduce numai beneficii danturii și sănătății noastre orale, însă este bine de știut că după ședința de profilaxie poate exista o scurtă perioadă de disconfort. Aceasta se poate manifesta prin jenă dentară sau mici sângerări, aceste lucruri fiind absolut normale.
Poate fi efectuat și la copii?
Profilaxia este indicată și la copii. Procedura însă nu implică detartrajul cu ultrasunete ci doar periaj profesional și airflow.
Ce face o igienizare parodontala (curățare profundă a dinților)?
Medicul stomatolog vă poate sugera o curățare în profunzime, care este diferită de o curățare obișnuită. O curățare în profunzime îndepărtează acumulările de tartru sub linia gingivală. De obicei, implică anestezie și mai multe controale pentru a ne asigura ca am îndepărtat toate acumulările de tartru și că gingiile dvs. se vindecă corespunzător.
De ce este necesară o igienizare parodontala (curățare profundă a dinților)?
Curățarea în profunzime este un tratament stomatologic pentru persoanele cu parodontită, sau boli ale gingiilor.
Atunci când acumularea de placă și tartru merge prea departe, aceasta poate provoca retragerea gingiilor și poate duce la pierderea de os.
Dacă este lăsată netratată, ați putea să vă pierdeți dinții.
Pentru a menține rezultatele pe o perioadă cât mai lungă de timp este necesar să evităm băuturile carbogazoase, fumatul și alimentele cu conținut mare de coloranți.
Mențineți igiena zilnică prin periaj de două ori pe zi și utilizarea pastelor și a apei de gură îmbogățite cu fluor. Folosiți dușul bucal împreună cu ața dentară pentru a curăța și zonele mai puțin accesibile.
Mergeți la controalele periodice la medicul dentist pentru a preveni afecțiunile dentare.