Sinuzita maxilară este una dintre cele mai frecvente infecții prezente în zona sinusurilor. În zona din apropierea nasului se află sinusuri numite paranazale. Dacă sinusurile maxilare, două la număr, se inflamează, apare sinuzita maxilară. Primele semne ale apariției sinuzitei sunt durerile de cap, prezența unei senzații de presiune la nivelul feței, secrețiile nazale și nasul înfundat, durerea în zona obrajilor și zona frunții și durerile de dinți. Pe lângă acestea, infecțiile dentare care nu sunt tratate corespunzător pot duce la apariția sinuzitei maxilare. Chiar și cariile sau parandotita conduc la apariția acestei afecțiuni neplăcute. Pentru a se pune un diagnostic este nevoie de un consult de specialitate pentru a putea face radiografii dentare, acestea făcând parte din procedura standard de diagnosticare. Pe lângă acestea, este nevoie și de o radiografie a sinusurilor. Această afecțiune apare cel mai des în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.
Cuprins articol
Sinuzita maxilară: Ce este această afecţiune?
Sinuzita maxilară este o afecţiune care se manifestă prin inflamaţia sinusului maxilar. Sinuzita maxilară este frecvent întâlnită în rândul populației. De exemplu, ea afectează aproximativ 13,4% din populația Statelor Unite. Sinuzita maxilară este de mai multe feluri: rinogenă (apare în urma unor răceli ), fungică (este cauzată de o ciupercă – Aspergillus), alergică sau de origine dentară (apare în urma unor afecţiuni la nivelul dinţilor).
Sinuzita poate fi clasată:
- Acută ( se tratează în 30 de zile)
- Subacută ( se tratează în 90 de zile)
- Recurentă (episoade acute multiple, fiecare rezolvat complet în 30 de zile)
- Cronică ( durează mai mult de 90 de zile)
Sinuzita acută şi cea cronică
se manifestă în mare parte la fel, prezintă semne similare, durere şi presiune facială, halitoză şi tuse productivă. Sinuzita maxilară provoacă, în primul rând, dureri în zona maxilară, detalgie şi cefalee frontală.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Sinus maxilar
Sinusul maxilar este o cavitate voluminoasă. Există 4 perechi de sinusuri: sinusuri maxilare, sinusuri frontale, sinusuri etmoidale şi sinusuri sfenoidale. În cazul sinuzitei maxilare în prima parte apare o durere în zona de mijloc a feței, pe partea care există afecțiunea. Chiar în zona de deasupra dinților canini există sensibilitate și presiune. Nu este chiar o durere, mai mult un disconfort împreună cu o senzație de nas înfundat pe partea afectată. Pe lângă acestea există și o secreție mucoasă.
Rolurile sinusului maxilar:
- Filtrarea aerului respirat
- Încălzirea aerului respirat
Cum se manifestă?
Sinuzita maxilară este foarte întălnită în rândul adulţilor, motivul principal fiind cariile. Aceasta se manifestă cel mai des prin: nas înfundat, secreţii nazale, dureri de cap, halitoză (halenă) – respiraţie urât mirositoare, febră, senzaţie de congestie la nivelul feţei, stare de oboseală şi dureri de dinţi.
Factorii care conduc la apariţia sinuzitei maxilare sunt:
- infecţii netratate
- cariile dentare de la premolarii superiori
- boli paradontale
- dinţii sinusali: molarul 1, molarul 2, molarul 3, premolarul 1, premolarul 2 şi rar caninul
poziţia nefirească a unui dinte sau a unei rădăcini în timpul extracţiei - fumatul
- imunitatea scăzută a organismului
- capacitatea redusă de a face faţă infecţiilor
Tratament sinuzită maxilară
Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de specialistul care te va consulta există şi remedii naturiste care pot ajuta în ameliorarea simptomelor sinuzitei. Poţi încerca inhalarea aburilor dintr-o oală mare cu apă caldă. Trebuie să stai cu un prosop pe cap deasupra oalei, în care poţi adăuga uleiuri esenţiale. Ele ajută la drenarea mucusului şi, foarte important, ajuta la relaxarea sinusurilor.
Pe lângă inhalarea acestora, uleiurile esenţiale pot fi folosite şi ca soluţie de masaj. Amestecă cu ulei de măsline sau de cocos, lavandă şi lamâie şi 3 picături de uleiuri esenţiale. Masează gâtul şi ceafa.
Ceaiurile pot ajuta şi ele în lupta cu sinuzita. Ceaiul verde, ceaiul de ghimbir sau ceaiul de piper cayenne şi lămâie, toate îndulcite cu miere, nu cu zahăr, sunt foarte bune.
Hreanul este cel care te poate ajuta să combaţi sinuzita, având un miros puternic. Secretul stă în puţin hrean ras în apă sau amestecat cu oţet în borcan. Amestecul trebuie să stea 7 zile la rece, iar apoi poţi să începi să îl inhalezi.
Poți încerca spălături în zona cavității nazale, iar daca ai observat că după 8-10 spălături nu există un efect ai nevoie de curățarea sinusurilor pe cale chirurgicală. Un alt mod prin care poți ajuta tratarea sinuzitei maxilare este alegerea cu strictețe a componentelor alimentației tale. Un pas cheie în tratarea afecțiunii este detoxifierea organismului. Poți alege și administrarea unor suplimenți alimentari naturali.
Sinuzita maxilară acută: administrarea picăturilor și spray-urilor pentru curățarea sinusurilor maxilare. Un tratament cu unde ultrascurte este benefic sau băile fierbinți, împachetările calde, asta până să își facă febra apariția. În momentul apariției trebuie administrat antibiotic și neapărat repaus la pat.
Sinuzita maxilară subacută: În cazul în care ai încercat cele menționate mai sus și nu există o ameliorare este nevoie de un antibiotic pe baza unei antibiograme. Până atunci se recomandă continuarea tratamentului menționat mai sus.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Sinuzita maxilară cronică
Sinuzita maxilară cronică se definește ca fiind inflamația cronică a mucoaselor sinusului maxilar, ce poate determina modificări grave asupra pereților sinusali și a structurii mucoasei. Sinuzita maxilară cronică poate să apară în urma: infecțiilor nazale care nu au fost tratate corespunzător, infecțiilor dentare, alergiilor respiratorii. Principalele cauze sunt fumatul, frigul, umezeala, anemia, diabetul etc.
Momentul trecerii la cronicitate este cauzat de un tratament incorect, un rol favorizant având și: insuficiența respiratorie nazală, baia în piscină etc. Sinuzita maxilară cronică are simptome precum: secreții nazale, modificări ale mirosului, nas înfundat, senzație de tensiune, dureri de gât însoțite de secreții. Pe lângă acestea, mai sunt întâlnite și durerile de cap, stările de oboseală cronică, tuse și nevralgii.
Pentru stabilirea unui diagnostic potrivit este nevoie ca pacientul să facă un examen ORL, câteva examene radiologice, bacteriologice și micologice. În prima fază se va începe cu administrarea de antibiotic pe o perioadă de 10-14 zile, pentru dezinfecție. În cazul eșecului se va apela la aplicarea unui dren sinusal și antibiotice locale. Pe lângă aceste lucruri, se va căuta și cauza favorizantă a producerii sinuzitei și toate acestea se vor trata corespunzător. Pentru cazurile mult mai grave se va apela la intervenții chirurgicale.
Simptome sinuzită
Sinuzita se manifestă în primă fază prin nas înfundat, apoi printr-o senzaţie de presiune în zona sinusurilor afectate, urmând febra şi durerile de cap, secreţiile nazale şi pierderea mirosului.
Sinuzita se poate manifesta şi ca o răceală:
- durere, umflarea zonei şi sensibilitate în apropierea obrajilor, ochilor sau frunţii
- nas înfundat
- reducerea mirosului
- secreţii nazale de culoare galbenă sau verde
- dureri puternice de cap
- o temperatură mare, de 38 de grade Celsius
- dureri puternice de dinţi
- respiraţie urât mirositoare
Diferenţa dintre sinuzită şi răceală constă în faptul că simptomele răcelii se ameloriează în 5-7 zile, însă simptomele atribuie sinuzitei persistă şi după cele 7 zile.
Cum îţi dai seama ce tip de sinuzită ai?
Diagnosticul este stabilit după ce bolnavul a consultat un specialist. Cu ajutorul unor radiografii sinusale, radiografii la nivelul dinţilor, examen bacteriologic al secreţiei sinusale vei afla diagnosticul.
Cum poţi trata sinuzita maxilară?
Sinuzita maxilară este foarte periculoasă dacă nu este tratată din timp. În situaţii extreme, complicaţiile pot afecta întregul organism, infecţia se poate extinde către alte sinusuri provocând nevralgii, infecţii respiratorii sau infecţii digestive.
Tratamentul diferă de la pacient la pacient. În primul rând, este depistată boala si cauza care a favorizat apariţia acesteia. Un pas important constă în administrarea unor antibiotice care vor ajuta la tratarea infecţiei. Pentru calmarea durerii se vor administra anagelzice. În cazul în care tratamentul acesta nu va funcţiona ultima variantă rămâne intervenţia chirurgicală.
Alte indicaţii pentru sinuzită
În momentul în care ai fost diagnosticat cu sinuzită, nu doar tratamentul dat de medic te va ajuta să depăşeşti această afecţiune. Este momentul să faci mici ajustări ale stilului tău de viaţă. Poţi începe prin a consuma mai multe lichide, acestea ajută la diluarea mucusului şi la deblocarea sinusurilor.
Un umidificator te-ar ajuta foarte mult, iar aburii de apă caldă sunt şi ei foarte utili. În caz că ai dureri puternice, poţi ameliora presiunea prin aplicarea în zona sinusurilor afectate o compresă caldă şi umedă.
Odihna este şi ea foarte importantă! Odihneşte-te cât de multi poţi!
Cum previi sinuzita?
În primul rând, ca să previi această afecţiune trebuie să eviţi răcelile. Cum? Prin intărirea sistemului imunitar în mod natural şi prin evitarea contactului cu persoane deja răcite sau care au infecţii respiratorii virale.
Pe cât pare de banal, pe atât este de util – suflarea nasului este un obicei important pe care trebuie să îl faci de fiecare data când îţi simţi nasul înfundat. Poţi favoriza apariţia sinuzitei prin congestiile accumulate. Chiar şi aerul uscat poate să contribuie la formarea acestora. Încearcă să eviţi să petreci prea mult timp într-un astfel de mediu.
Îngrijirea igienei orale cu produse speciale, vizitele regulate la cabinetul medicului stomatolog şi tratarea afecţiunilor dentare pot preîntâmpina apariţia sinuzitei maxilare.
Cum poţi trata singur sinuzita?
Doar forma uşoară a bolii o poţi trata singur, fără să mergi la medic, cu toate că cel mai bine este să te vadă un specialist care să îţi pună un diagnostic corect.
Trebuie să respecţi următoarele recomandări:
- multă odihnă
- lichide din belşug
- medicamente contra durerii
- evitarea factorilor care îţi declanşează alergiile
- să nu fumezi
- să îţi cureţi nasul cu o soluţie salină pentru calmarea congestiei
Indiferent de simptomele pe care le ai este indicat să programezi o vizită la medic, chiar de la primele semne ale bolii. În multe cazuri, simptomele apar mai târziu, fapt care încurajează evoluția bolii, dacă nu este tratată la timp.
Sinuzita maxilară acută: Administrarea picăturilor și spray-urilor pentru curățarea sinusurilor maxilare. Un tratament cu unde ultrascurte este benefic, asemenea băilor fierbinți, împachetărilor calde. Toate acestea sunt utile până să își facă febra apariția. În stadiul respectiv trebuie administrat antibiotic și neapărat repaus la pat.
Sinuzita maxilară subacută: În cazul în care ai încercat cele menționate mai sus și nu există o ameliorare este nevoie de un antibiotic pe baza unei antibiograme. Până atunci se recomandă continuarea tratamentului menționat mai sus.
Sinuzita maxilară la copii
Sinuzita maxilară poate să apară și în rândul copiilor, iar simptomele sunt identice cu cele ale adulților, precum: nas înfundat, secreții nazale, dureri de cap, dureri de dinți, presiune în zona obrajilor și uneori reducerea mirosului. Sinuzita maxilară nu prea este întâlnită în rândul adulților, dar la copiii peste 5 ani începe să devină din ce în ce mai frecventă.
Sinuzita frontală apare în general la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, iar sinuzita cronică apare în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani și conduce spre anumite afecțiuni precum bronșită sau pneumonie. Primele simptome în cazul sinuzitei cronice sunt: tuse puternică, febră și dureri puternice de cap. Numai cu un consult de specialitate se poate pune diagnosticul, cu ajutorul unei radiografii și a unui examen endoscopic. Tratamentul copiilor diferă de cel al adulților, fiind nevoie de îndepărtarea chirurgicală a vegetațiilor și de spălături ale sinusului afectat. În cazuri mult mai grave se poate ajunge și la operație endonazală.
În concluzie, vizitele la medicul stomatolog sunt foarte importante, atât pentru tratarea diferitelor afecțiuni cât și pentru prevenirea acestora. În cazul sinuzitei maxilare, odată ce este instalată și încheiată diagnosticarea, tratamentul o să difere în funcție de forma și gravitatea afecțiunii, așa că medicul stomatolog te va informa cel mai bine despre ce este nevoie să faci și cum să tratezi această afecțiune neplăcută.
sursă foto: shutterstock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare