Există numeroase tehnici de periaj dentar care oferă zâmbetului tău strălucirea și sănătatea pe care o merită. Este foarte important de reținut faptul că periuța de dinți este un instrument de igienizare care trebuie utilizat pe o perioadă limitată de timp, ceea ce înseamnă că aceasta trebuie schimbată frecvent, pentru a putea menține sănătatea optimă a cavității bucale. La fel ca în cazul celorlalte tehnici de igienizare orală, mult mai importantă este tehnica utilizată, nu produsul. Vom prezenta mai jos șapte tehnici corecte de periaj dentar, explicate pe înțelesul tuturor, care pot fi realizate de oricine, pentru a evita problemele și complicațiile cauzate de placa bacteriană.
Cuprins articol
Tehnici de periaj dentar
Pentru un periaj corect, care să aibă rezultatele dorite, tehnica este foarte importantă. Ea poate influența într-o mare măsură igiena orală și nu numai. Odată cu ea, și sănătatea ta are de câștigat sau de suferit. Iată 7 tehnici de periaj, care să te ajute să-ți păstrezi zâmbetul sănătos.
Tehnica de periaj Smith
În cadrul acestei tehnici de periaj, poziția în care trebuie să fie ținută periuța este de 0°. Mișcarea mâinii, realizată de la nivelul încheieturii, se face de sus în jos pentru maxilar și de jos în sus pentru mandibulă. Mai exact, este vorba despre un periaj fiziologic, o „maturare” a danturii, axată pe fiecare dinte în parte. Se recomandă o atenție sporită în practicarea acestei tehnici, în cazul în care există leziuni odonto-parodontale sau utilizarea altei tehnici de periaj pentru o curățare corectă a danturii.
Tehnica de periaj Bass
Tehnica de periaj bass este una dintre cele mai cunoscute și folosite tehnici, care oferă o curățare în profunzime a danturii. Însă, de multe ori ea nu este practicată corect! Periuța trebuie așezată într-un unghi de 45° pe suprafața dentară și se începe de la nivelul ultimei măsele. Pentru a avea o eficiență crescută în combaterea eventualelor probleme cauzate de placa bacteriană, mișcările realizate sunt de vibrație și presiune, la început, prin ghidarea periuței la limita dintre dinte și gingie de cinci sau șase ori, iar apoi de maturare a suprafeței dentare. După ce suprafețele dentare din partea exterioară sunt curățate, se va trece la partea din spate a dinților. În felul acesta, placa bacteriană de la baza dintelui va fi eliminată cu o eficiență crescută, evitând posibilitatea apariției tartrului, iar gingia va fi și ea curățată.
Se recomandă utilizarea unei periuțe cu peri moi sau de duritate medie, pentru a evita lezarea zonei gingivale.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Tehnica de periaj Stillman
În cadrul acestei tehnici, perii trebuie orientați pe orizontal, cu capetele la nivelul gingiei și se va aplica o mișcare de vibrație, care să igienizeze pe cât posibil zona respectivă. Mișcările orizontale din față în spate vor curăța zonele ocluzale, dar există șanse mult mai mari de lezare a gingiei, dacă presiunea exercitată pe periuță este prea mare.
Tehnica de periaj Charters
Aceasa este o tehnică de periaj rotativ-vibratoare și se realizează invers prin comparație cu tehnica de periaj bass. Poziționarea periuței de dinți trebuie să fie într-un unghi de 45° și se pornește de la baza inferioară a dintelui, fiind ideală pentru persoanele care suferă de afecțiuni gingivale grave. Astfel, gingia va fi protejată de traumatisme suplimentare și sângerări ulterioare. Și în acest caz, este recomandată o periuță cu peri de duritate redusă, mai ales în cazul unor gingii sensibile.
Tehnica de periaj Leonard
Tehnica de periaj Leonard sau verticală constă în poziționarea periuței în manieră perpendiculară pe suprafața dinților, adică la un unghi de 90°. Mișcările se realizează, ca în toate celelalte cazuri, printr-o ușoară presiune și ghidare a periuței de sus în jos pentru maxilar și de jos în sus pentru mandibulă. Astfel, vor fi curățate suprafețele vestibulare și orale ale dinților. Cu toate acestea, suprafețele interdentare nu vor avea parte de o igienizare întru-totul optimă.
Tehnica de periaj Fones
Tehnica de periaj Fones, denumită și tehnica de periaj circulară, este cel mai adesea folosită de copii sau persoane cu dexteritate redusă, pentru a beneficia de un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă. Perii periuței de dinți trebuie plasați perpendicular pe suprafața dinților și se utilizează mișcări circulare largi pentru fiecare grup de dinți în parte, având grijă să fie acoperită și suprafața gingivală. Cu ajutorul acestei tehnici de periaj vor fi igienizate suprafețele proximale, dar și cele gingivo-dentare.
Tehnica de periaj Scrub
Această tehnică de periaj include mișcări orizontale, așadar, de curățare superficială a suprafeței dentare. Este recomandată recurgerea la această tehnică de periaj doar la finalul procesului de îngrijire a cavității bucale, spre exemplu, după ce folosim apa de gură sau ața dentară, pentru a ne asigura că nu mai ramane niciun rest de placă bacteriană. Daca ea este efectuată ca tehnică de periaj dentar de bază, nu va curăța spațiile interdentare, ci, dimpotrivă, va introduce în aceste spații resturile alimentare.
Deși toate aceste tehnici de periaj dentar sunt corecte, trebuie știut când să fie puse în practică. Este de preferat alegerea unei tehnici de periaj care să se potrivească pacientului și să fie efectuată între două și trei minute, în mod corect, de cel puțin două ori pe zi. În completarea acestor variante de igienizare a dinților, trebuie reținut faptul că periuța de dinți are o durată de utilizare de aproximativ trei luni, fiind apoi înlocuită, pentru o mai bună igienă orală.
Sursa: shutterstock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare