Cu excepția cazurilor provocate de traume acute, trismusul tinde să se dezvolte încet și este posibil ca unii pacienți să nu fie conștienți că starea lor medicală se degradează până nu mai pot deschide gura corespunzător.
El este cauzat de mai multe lucruri, printre care și tratamentul pentru cancerul oral. Statisticile arată că 40% dintre cei care l-au urmat s-au confruntat cu această afecțiune. Pentru că se dezvoltă în timp, e posibil să își facă apariția în timpul medicamentației, imediat după finalizarea schemei sau la ani distanță. Dar aceasta nu este singura cauza a trismusului, el poate fi provocat și de infecții sau de intervenții chirurgicale.
Din acest articol vei afla ce este trismusul și care sunt principalele cauze și metode metode de tratament ale acestei probleme de sănătate.
Cuprins articol
Ce este trismusul – definiție și simptome
Trismusul este o afecțiune dureroasă care împiedică fălcile să se deschidă complet. Pe lângă faptul că provoacă durere, duce la probleme cu alimentația, vorbirea și igiena orală. El apare atunci când o persoană nu este în măsură să caște gura mai mult de 35-40 milimetri. Poate fi o urmare a unui traumatism la nivelul maxilarului, a unor intervenții chirurgicale orale, a unei infecții, a cancerului, însă cauzele sunt multiple.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Primul simptom care ar trebui să-ți dea de gândit este dificultatea de a vorbi. De asemenea, vei resimți durere în maxilar, chiar și când nu-l miști. Cel mai probabil, aceasta se va intensifica când te vei spăla pe dinți sau vei consuma alimente tari, pe care s-ar putea să nu le poți mesteca corespunzător sau chiar să le înghiți. Dacă situația este mai gravă, vei avea și crampe la nivelul mandibulei.
Majoritatea cazurilor sunt temporare, de obicei trismusul durează mai puțin de 2 săptămâni, dar unele sunt permanente. Totuși, indicat este să treci pragul unei clinici stomatologice de îndată ce observi semnele enumerate mai sus.
Cauzele trismusului dentar
Există mai multe motive posibile, inclusiv trauma. Vătămarea sau deteriorarea maxilarului pot duce la apariția acestei tulburări, inclusiv dacă are loc în urma unei intervenții dentare. Poate fi vorba și despre o contuzie a articulației temporomandibulare, despre un hematom sau de leziuni ale mușchilor masticatori.
Iată și alte probleme care cauzează trismusul la maxilar:
Inflamația
Și unele afecțiuni medicale care provoacă umflături declanșează această problemă. Un exemplu este pericoronarita, care înseamnă inflamarea țesutului moale din jurul unui dinte.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Alte cauze sunt artrita la baza maxilarului, sclerodermia – o boală autoimună care afectează țesutul conjunctiv sau fibroza celui moale, ce se instalează atunci când se formează exces de țesut conjunctiv.
Chirurgia dentară
Simptome specifice trismusului pot fi resimțite și după o extracție, din pricina inflamației. Hiperextensia, care presupune deschiderea gurii mai larg decât în mod obișnuit, în multe rânduri, duce la această afecțiune.
Infecții
Nu este necesar ca infecția să provină de la un abces – și cele provocate de oreion, amigdalită, tumori canceroase de la nivelul capului/ gâtului pot conduce la trismus dentar.
Tratamentul pentru cancer
Potrivit rezultatului unui mic studiu realizat în 2016, la care au participat 30 de pacienți cu cancer oral, s-a dovedit că 53,3% dintre aceștia au avut trismus la momentul diagnosticării. Numărul a crescut la 86,7% după operație și a revenit la 85,7% după radioterapie.
Vindecarea trismusului – ce tratamente există
Pentru a pune diagnosticul, medicul stomatolog trebuie să efectueze un consult și să-ți afle istoricul medical. El te va întreba despre leziunile ori lucrările recente și va căuta semne de cancer, anomalii la nivelul oaselor ori țesuturilor maxilarului. După aceea, o sa utilizeze unul sau mai multe dintre următoarele teste pentru a da un verdict: măsurare a deschiderii gurii, scanare CT și/sau RMN.
De obicei, tratarea afecțiunii de bază ar trebui să rezolve multe cazuri. Și, cu cât mai devreme soliciți tratament, cu atât recuperarea este mai rapidă. Medicul îți poate prescrie un calmant sau medicamente antiinflamatorii. De asemenea, este posibil să fie nevoie de utilizarea unui dispozitiv special pentru masaj sau de kinetoterapie.
Studiile arată că masarea și întinderea maxilarului au rezultate foarte bune în lupta cu trismusul. În plus, schimbarea dietei cu una predominant moale va duce la ameliorarea simptomelor. Supa, piureul, iaurtul, fasolea, legumele aburite, fructele, brânza și peștele sunt câteva dintre mâncărurile care te vor ajuta în acest sens.
Majoritatea cazurilor de rigiditate a maxilarului sunt temporare, iar medicamentele, terapia și alte remedii pot atenua urmările și preveni complicațiile trismusului. Tratamentul timpuriu oferă de obicei cele mai bune rezultate, așa că nu ezita să apelezi la un specialist pentru a-l primi. În caz contrar, sunt șanse mari să dezvolți alte probleme, printre care carii dentare, respirație urât mirositoare, umflarea și chiar înroșirea pielii. În plus, din cauza faptului că nu poți deschide gura, există șanse de malnutriție și de deshidratare.
Sursa foto: Shutterstock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare