Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Tipuri de aparat dentar: Iată cum afli care este potrivit pentru tine

Mulți oameni optează pentru aparatul ortodontic în speranţa că vor avea dinții aliniați și un zâmbet perfect. Cu toate acestea, problema estetică nu este întotdeauna singurul motiv pentru alegerea acestui tip de tratament, partea funcțională fiind, de asemenea, un factor foarte important.
Există diferite tipuri de aparate dentare utilizate în cele mai diverse situații și, de aceea, înainte să te decizi pe care ai vrea să îl folosești, este importantă cunoașterea diferitelor tipuri de aparate ortodontice, la ce servesc fiecare dintre ele și caracteristicile lor.
model aparat
Ce model este cel mai potrivit?

Tipuri de aparate dentare

acadea

Tipuri de aparat dentar metalic fix

aparat fix metalic clasicaparat clasic
Acesta este cel mai cunoscut tip de aparat ortodontic și își propune să alinieze dinţii către poziția corectă. Se compune din fire, suporturi și benzi de cauciuc, care pot fi colorate sau transparente.
Aparatul fix oferă rezultate foarte bune și este indicat pentru aproape toate tipurile de dinţi nealiniaţi. Igiena merită o atenție specială pentru a evita dezvoltarea gingivitei și a cariilor. Acest dispozitiv necesită întreținere periodică, în absenţa căreia poate apărea o anumită sensibilitate dentară a pacientului
curatare aparate

Tipuri de aparate dentare fixe estetice

aparat transparent
Aparatele fixe estetice sunt realizate cu bracketi transparenţi, făcând acest model mai favorabil, deoarece devine aproape inobservabil de cei din jur, mai ales de la distanță. Datorită acestei prezentări discrete, este unul dintre cele mai cunoscute modele, fiind utilizat pe scară largă de adulți. Acesta poate fi alcătuit din mai multe materiale:
porțelan: de culoare albă și lăptoasă, bracketii sunt mai mici și mai rezistenţi decât modelul din policarbonat. Principalul avantaj al acestui tip de dispozitiv este că părțile sale nu își schimbă culoarea în timp;
policarbonat: este realizat din rășină plastică, are suporturi mai mari în comparație cu alte modele și este mai puțin rezistent;
safir: este cel mai scump, totuși, cel mai ușor de curățat și cel mai discret. Piesele sale seamănă cu sticla, deoarece sunt realizate din porțelan și devin aproape imperceptibile pe dinți.

Tipuri de aparate autoligaturante

aparat autoligaturant
În acest model, firul ortodontic este atașat direct de suport, făcându-l mai confortabil și discret pentru pacient. Dispozitivul de autoligare este fabricat din metal.
Unul dintre avantajele sale este rezultatul mai eficient, făcând tratamentul rapid. O altă atracție a dispozitivului de auto-ligare este că acesta există în versiunile de safir și porțelan.

Tipuri de aparat dentar lingual

aparat lingualaparat lingual min
Numit și dispozitiv invizibil, aparatul lingual este realizat pe acelaşi principiu ca modelul fix convențional (din material metalic, consolă, fire și cauciuc). Diferența constă în faptul că este plasat pe interiorul dinților, permițând pacientului să parcurgă întregul tratament fără a se observa aparatul dentar.
Modelul lingual corectează mai multe probleme dentare, dar necesită o curățare mai complexă. Este cel mai recomandat persoanelor care practică sporturi de impact, cum ar fi lupta și fotbalul, reducând riscul de accidentare
aparat lingual 2

Tipuri de aparat dentar Invisalign

aparat invisalign
Acesta este cel mai modern tip de aparat de pe piața ortodontică, fiind realizat cu ajutorul unor tehnologii specifice, adaptate și în funcție de arcada dentară a fiecărui pacient.
Astfel, gutiera transparentă se potrivește perfect în gură, făcând-o practică și imperceptibilă. Înlocuirea acesteia, responsabilă de mișcarea dinților, se face acasă și conform indicaţiilor medicului dentist. Prin urmare, nu este necesar ca pacientul să facă vizite frecvente la cabinet.
În plus, acest model este detașabil și trebuie îndepărtat la masă. Gutiera transparentă este recomandată pentru cazurile mai simple de dinți nealiniați.

Tipuri de aparate dentare expansoare palatale

Expansorul palatal este un model puțin cunoscut folosit pentru a crește dimensiunea palatului și pentru a corecta mușcătura pacientului. Acest model este mai potrivit pentru copii, dar adulții îl pot folosi cu condiția că ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală.

Modele de aparate dentare de contenție

retainer retainer 2retainer 3 retainer min
Acesta este utilizat pe scară largă atunci când pacientul termină tratamentul dentar. După multe luni folosind aparatul fix, dispozitivul mobil este utilizat pentru a menține și a garanta rezultatele obținute.
montaj aparat dentarmontaj apatar min

Ce model este cel mai potrivit?

fata cu aparat dentarfata cu aparat dentar minfata aparat dentar
Pacientul nu poate opta întotdeauna pentru tipul de dispozitiv care trebuie utilizat. Fiecare model este potrivit pentru o situație și cel care va defini cel mai bine alegerea este medicul dentist. Pe baza examinărilor, profesionistul este capabil să definească cel mai bun și mai eficient tratament ortodontic. Prin urmare, este important să contactezi un specialist pentru a înțelege toate nevoile și opțiunile de corecție dentară.
Acestea fiind spuse, utilizarea diferitelor tipuri de aparate ortodontice are un impact direct asupra stimei de sine și, în multe cazuri, este o modalitate de a îmbunătăți masticatia și respirația, favorizând calitatea vieții pacientului.

Surse foto: Unsplash.com, Shutterstock.com, Pexels.com, Pixabay.com

Leave a Reply