Skip to main content
Cabinet stomatologic » Servicii » Parodontologie

Servicii de parodontologie – Beneficii

 • Stoparea evoluției bolii, cu menținerea dinților naturali pe arcadă.
 • Menținerea sănătății osoase prin  eliminarea factorilor perturbatori care duc la rezorbtie osoasă marcată
 • Menținerea înălțimii osoase, care prin pierderea dintelui poate primi implant dentar fără augmentări osoase
 • Refacerea controlul glicemic în diabet, (prin efectul asupra rezistenței celulare la insulină și a înrăutățirii controlului glicemic)
 • Reducerea riscului evenimentelor cardiovasculare

Programează-te la o consultație,  la oricare din clinicile CISOMedical:

0772 165 028 – Burebista, Sector 3

0772 165 028 – Lujerului, Sector 6

Sau completează formularul de contact

Parodontologia – boala parodontală

Parodontologia este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor parodontale.

Boala parodontală reprezintă infecția bacteriană indusă în principal de placa dentară. Prezentă subgingival, placa dentară induce o inflamație persistentă la acest nivel care pe parcurs duce la degradarea lentă a țesuturilor parodontale.

Gingivita este debutul bolii parodontale care afectează țesuturile care includ gingia, osul și ligamentele parodonțiului, responsabile pentru menținerea fermității dinților în maxilar.

Depunerea plăcii bacteriene și a tartrului în șanțul dintre gingii și dinți provoacă o inflamație cronică care, pe lângă faptul că provoacă durere la nivelul gingiilor, distruge toate țesuturile care susțin dinții.

Chiar dacă poate fi prevenită în proporție de 100%, aproximativ 70% dintre toți adulții din România au un anumit grad de afecțiuni gingivale.

⚠️ Important

Ai asemenea simptome?

🩸 Sângerări gingivale

🦷 Dinți mobili

😷 Respirație neplăcută (halenă)

🦷 Retracție gingivală

Posibil să suferi de o boală parodontală!

Dacă nu iei măsuri imediat, dinții tăi pot cădea complet! Nu ignora aceste simptome!

👩‍⚕️ Programează-te urgent la o consultație la CISO Medical, costul este de doar 200 de lei!

Boala parodontală este extrem de agresivă și se extinde rapid. Riscul de a începe să pierzi dinți este real, iar rapiditatea cu care se extinde această boală este serioasă.

Ia legătura imediat cu un medic!
  Sau dă-ne un telefon:

  Semne și simptome ale bolii gingivale

  Chiar și în stadiile incipiente, gingiile vă semnalează că există o problemă. Este posibil să observați o anumită inflamație, roșeață, sângerare și chiar un gust neplăcut în gură. Dacă dezvoltați aceste simptome, adresați-vă medicului stomatolog pentru un control, deoarece boala gingivală este reversibilă doar în stadiile incipiente.

  In boala parodontala avansat se observa o pierdere osoasa, dinții devin mobili și chiar ajung sa cada dacă nu se intervine în timp util. 

  Factori de risc pentru boala gingivală

  Exista factori de risc care favorizează apariția și intretinerea boli parodontale, precum:  – fumatul,  factori genetici, boli precum diabetul, afecțiunile cardiace, artrita, osteoporoza, tratament medicamentos, bruxism, stres, sarcina,dereglari hormonale, pubertatea, dinții prost poziționați sau utilizarea unor proteze dentare greu de igienizat.

  Chiar dacă nu prezentați niciunul dintre acești factori de risc, este important să mențineți o bună rutină de îngrijire orală care să includă vizite regulate la medicul dentist. Depistarea timpurie a bolii gingivale este cel mai bun mod de a o inversa și de a vă salva dinții.

  Bărbații prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala parodontala, și în plus, bărbații pot suferi de efecte mai grave asupra sănătății legate de bolile gingivale, inclusiv probleme de prostată, boli de inimă, impotență etc.

  •              Îți sângerează gingiile în timp ce te speli pe dinți?
  •              Gingiile sunt sensibile?
  •              Vă confruntați frecvent cu respirație urât mirositoare?

  Este posibil să aveți gingivită sau o boală a gingiilor. Atunci când nu ne spălăm pe dinți și nu folosim, dusul bucal, periuța interdentara sau ața dentară în mod regulat și corect, bacteriile pot provoca o infecție la nivelul gingiilor. Gingivita este o afecțiune reversibilă, dar, dacă nu este tratată, poate progresa într-o afecțiune tratabilă, dar ireversibilă, cunoscută sub numele de boală parodontală..

  Diagnosticul și tratamentul bolii parodontale

  Deși această problemă dentară este foarte gravă, există o soluție și cu cât mergeți mai repede la o programare la un parodontolog, cu atât va fi mai eficientă. 

  În cazul gingivitei, tratamentul presupune îndepărtarea întregii plăci bacteriene și a tartrului acumulat, precum și învățarea periajului și îndepărtarea plăcii bacteriene interproximale prin utilizarea aței dentare și/sau a periuței interdentare. Este fundamental ca pacientul să învețe cum să facă o igienă orală corectă și să o mențină.

  În cazul parodontitei, nu este posibilă înlocuirea osului care a fost deja pierdut. Stoparea progresiei bolii, eliminarea infecției și asigurarea unei anatomii corecte a țesuturilor este scopul pentru ca pacientul să poată avea o igienă orală corectă la domiciliu. 

  Odată ce tratamentul este finalizat, este de datoria pacientului să urmeze programul de întreținere, care include măsuri specifice de igienă și vizite regulate la specialiștii în igienă orală.

  • Curățarea parodontală
  • Splint parodontal
  • Vector parodontal
  • Terapie Laser
  • Plasmolifting gingival pentru regenerare celulara
  • Tratament chirurgical

  Etapele investigatiei de paradontoza

  Etapele de tratament sunt stabilite în urma diagnosticului parodontal care va conduce la formularea unui prognostic de boala corect.
  În urma anamnezei, examenului clinic dar si examenelor paraclinice (radiografie, CT, analize de laborator) medicul parodontolog va stabili forma de îmbolnăvire și va aprecia extinderea și severitatea bolii parodontale

  1
  În urma anamnezei, examenului clinic dar si examenelor paraclinice (radiografie, CT, analize de laborator) medicul parodontolog va stabili forma de îmbolnăvire și va aprecia extinderea și severitatea bolii parodontale.
  Stabilirea diagnosticului corect cea mai importantă etapă pentru că decide etapele ulterioare care trebuie să fie în conformitate cu factorii care au dus la apariția bolii. Multitudinea de forme de îmbolnăvire a parodonțiului este determinată atât de asocierea factorilor etiologici, placă bacteriană, factori sistemici, medicație curentă a pacientului, cât și de evoluția în care este surprinsă boala.
  Etapa inițială are ca scop reducerea microorganismelor care au dus la apariția bolii. Se va elimina tartrul dentar prin mijloace profesionale, se vor corecta sau înlocui coroanele dentare care reprezintă zone de risc prin retenția plăcii dentare, se efectuează tratamentul tuturor leziunilor carioase și se vor face extracțiile dinților irecuperabili. Tot în această etapă împreună cu medicul parodontolog se vor stabili instrucțiunile pentru rutina zilnică de îngrijire orală.

  În urma efectuării acestei etape, pentru cele mai multe cazuri nu este necesar un tratament ulterior, pacienții urmând să fie văzuți doar pentru menținerea acestor rezultate.

  2
  Cea de a doua etapă este reprezentată de intervenția chirurgicală parodontală. Datorită faptului că factorul etiologic este într-un stadiu de evoluție avansat va fi necesar să se recurgă la intervenții chirurgicale specifice aplicate pentru tratarea pungilor parodontale, a defectelor morfologice osoase sau pentru augmentări de creastă osoasă în vederea viitoarelor restaurări protetice.
  3
  În cazul pierderilor însemnate de os la nivel dentar, pe lângă terapiile conservatoare de îndepărtare a factorilor etiologici se va recurge și la terapii de regenerare. Terapia de regenerare duce la refacerea morfologiei osoase dar va include și șlefuiri selective, pentru controlul traumei ocluzale, imobilizarea dinților mobili prin contenții fixe, tratamentul endodontic corect al dinților.
  Evaluarea pacientului post-intervenție se va face regulat, verificându-se stadiul clinic de igienă dentară și menținerea rezultatelor.

  Întrebări și răspunsuri

  Îmi voi pierde dinții dacă am boala parodontală?

  Deși exista riscul de a pierde dinții din cauza în bolii parodontale, este posibil să vă salvați dinții cu un tratament personalizat de către medicul stomatolog specialist.

  Cum prevenim boala parodontală?

  Vizitele regulate la medicul dentist pot preîntâmpina evoluția bolii. Această infecție bacteriană se datorează în principal prezentei plăcii bacteriene, depozite aderente la nivel dentar. Igienizările conform tratamentului instituit de medic, o dată sau de două ori pe an, vor întâmpina formarea  biofilmul dentar, ceea ce reprezintă protecția țesuturilor parodontale împotriva acțiunii distructive a comunităților microbiene complexe.

  Când trebuie să mă îngrijorez?

  Sângerările gingivale sunt primul semn de alarmă în ceea ce privește inflamația la nivelul țesutului parodontal. Cel mai adesea sunt remarcate de pacienți în timpul periajului dentar, acestea nu trebuie ignorate reprezintă un semn de alarmă că ceva nu este în regulă la nivel gingival iar amânarea vizitei la medicul dentist duce la agravarea situației dentare.

   

  Care sunt stadiile bolii parodontale?

  Există patru stadii ale bolii gingivale. Deoarece doar un singur stadiu este reversibil, este util să înțelegem diferențele dintre ele.

   

  1. Gingivita este cel mai timpuriu stadiu și punctul în care poate fi reversibilă, deoarece infecția nu a afectat tesutul osos.
  2. Boala parodontală incipienta poate fi gestionată, dar nu poate fi reversibilă.
  3. Boala parodontala moderată implică un anumit grad de pierdere osoasă care poate fi însoțită de mobilitate dentară și durere.
  4. Boala parodontală avansată necesită un tratament mai agresiv, inclusiv extracția dinților afectați.

   

  Numai medicul specialist poate identifica dacă aveți sau nu boală parodontală, în ce stadiu se află și ce opțiuni de tratament sunt benefice. De aceea, controalele regulate sunt atât de cruciale pentru a vă menține gingiile sănătoase.

  Stadiile incipiente ale bolii parodontale sunt cel mai bine tratate prin terapie nechirurgicală, dar chiar și în cazurile severe de boală parodontală, există terapii nechirurgicale, minim-invazive pe care le recomandăm adesea înainte de a opta pentru intervenția chirurgicală.

  Boala gingivală (gingivita) dispare?

  Nu de la sine, dar există opțiuni de tratament pentru bolile gingivale. Consultarea unui dentist pentru tratamentul bolii gingivale este cea mai bună cale de acțiune, deoarece acesta va utiliza un tratament adecvat pentru a răspunde nevoilor dumneavoastră.

  Parodontoza se vindeca?

        Boala parodontala putem sa spunem ca este tratabila, dar ireversibila, adică se poate stopa evoluția ei sau evoluția sa fie cât mai lent posibil, depinzând foarte mult în ce stadiu este boala. Medicul specialist intervine în tratarea bolii parodontale în fuctie de nevoia și complexitatea cazului.

  Care este cea mai bună apă de gură de utilizat pentru boala parodontală?

         Dentistul dumneavoastră vă poate sugera ce apă de gură sa folosiți zilnic la îngrijirea orală. Există pe piață mai multe produse care pot ajuta la combaterea bacteriilor și la reducerea acumulării de placă bacteriană. Este o idee bună să vă întrebați medicul dentist pentru recomandări specifice de produse.

   

  Pot clăti gura cu apă sărată pentru a vindeca infecția gingivală?

  Clătirile cu apă sărată pot reduce inflamația și umflăturile legate de boala gingivală, dar nu vor vindeca infecția. 

  Ce face o igienizare parodontala (curățare profundă a dinților)?

  Medicul stomatolog vă poate sugera o curățare în profunzime, care este diferită de o curățare obișnuită. O curățare în profunzime îndepărtează acumulările de tartru sub linia gingivală. De obicei, implică anestezie și mai multe controale pentru a ne asigura ca am îndepărtat toate acumulările de tartru și că gingiile dvs. se vindecă corespunzător.

  De ce este necesară o igienizare parodontala (curățare profundă a dinților)?

  Curățarea în profunzime este un tratament stomatologic pentru persoanele cu parodontită, sau boli ale gingiilor. Atunci când acumularea de placă și tartru merge prea departe, aceasta poate provoca retragerea gingiilor și poate duce la pierderea de os. Dacă este lăsată netratată, ați putea să vă pierdeți dinții.

  Medici
  Dr. Popescu Valentina
  Dr.  Roșca Sergiu
  Formular de contact


   Close Menu
   Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884