Parodontologie

Boala parodontală reprezintă infecția bacteriană indusă în principal de placa dentară. Prezentă subgingival, placa dentară induce o inflamație persistentă la acest nivel care pe parcurs duce la degradarea lentă a țesuturilor parodontale.

Servicii de parodontologie – Beneficii

  • Stoparea evoluției bolii, cu menținerea dinților naturali pe arcadă.
  • Menținerea sănătății osoase prin  eliminarea factorilor perturbatori care duc la rezorbtie osoasă marcată
  • Menținerea înălțimii osoase, care prin pierderea dintelui poate primi implant dentar fără augmentări osoase
  • Refacerea controlul glicemic în diabet, (prin efectul asupra rezistenței celulare la insulină și a înrăutățirii controlului glicemic)
  • Reducerea riscului evenimentelor cardiovasculare

Programează-te la o consultație,  la unul din  numerele de telefon afișate:

0721 208 884 0786 095 170.

Sau completează formularul de contact

Etapele investigatiei de paradontoza

Etapele de tratament sunt stabilite în urma diagnosticului parodontal care va conduce la formularea unui prognostic de boala corect.
În urma anamnezei, examenului clinic dar si examenelor paraclinice (radiografie, CT, analize de laborator) medicul parodontolog va stabili forma de îmbolnăvire și va aprecia extinderea și severitatea bolii parodontale

1
În urma anamnezei, examenului clinic dar si examenelor paraclinice (radiografie, CT, analize de laborator) medicul parodontolog va stabili forma de îmbolnăvire și va aprecia extinderea și severitatea bolii parodontale.
Stabilirea diagnosticului corect cea mai importantă etapă pentru că decide etapele ulterioare care trebuie să fie în conformitate cu factorii care au dus la apariția bolii. Multitudinea de forme de îmbolnăvire a parodonțiului este determinată atât de asocierea factorilor etiologici, placă bacteriană, factori sistemici, medicație curentă a pacientului, cât și de evoluția în care este surprinsă boala.
Etapa inițială are ca scop reducerea microorganismelor care au dus la apariția bolii. Se va elimina tartrul dentar prin mijloace profesionale, se vor corecta sau înlocui coroanele dentare care reprezintă zone de risc prin retenția plăcii dentare, se efectuează tratamentul tuturor leziunilor carioase și se vor face extracțiile dinților irecuperabili. Tot în această etapă împreună cu medicul parodontolog se vor stabili instrucțiunile pentru rutina zilnică de îngrijire orală.

În urma efectuării acestei etape, pentru cele mai multe cazuri nu este necesar un tratament ulterior, pacienții urmând să fie văzuți doar pentru menținerea acestor rezultate.

2
Cea de a doua etapă este reprezentată de intervenția chirurgicală parodontală. Datorită faptului că factorul etiologic este într-un stadiu de evoluție avansat va fi necesar să se recurgă la intervenții chirurgicale specifice aplicate pentru tratarea pungilor parodontale, a defectelor morfologice osoase sau pentru augmentări de creastă osoasă în vederea viitoarelor restaurări protetice.
3
În cazul pierderilor însemnate de os la nivel dentar, pe lângă terapiile conservatoare de îndepărtare a factorilor etiologici se va recurge și la terapii de regenerare. Terapia de regenerare duce la refacerea morfologiei osoase dar va include și șlefuiri selective, pentru controlul traumei ocluzale, imobilizarea dinților mobili prin contenții fixe, tratamentul endodontic corect al dinților.
Evaluarea pacientului post-intervenție se va face regulat, verificându-se stadiul clinic de igienă dentară și menținerea rezultatelor.

Întrebări și răspunsuri

Cum prevenim boala parodontală?

Vizitele regulate la medicul dentist pot preîntâmpina evoluția bolii. Această infecție bacteriană se datorează în principal prezentei plăcii bacteriene, depozite aderente la nivel dentar. Igienizările conform tratamentului instituit de medic, o dată sau de două ori pe an, vor întâmpina formarea  biofilmul dentar, ceea ce reprezintă protecția țesuturilor parodontale împotriva acțiunii distructive a comunităților microbiene complexe.

Când trebuie să mă îngrijorez?

Sângerările gingivale sunt primul semn de alarmă în ceea ce privește inflamația la nivelul țesutului parodontal. Cel mai adesea sunt remarcate de pacienți în timpul periajului dentar, acestea nu trebuie ignorate reprezintă un semn de alarmă că ceva nu este în regulă la nivel gingival iar amânarea vizitei la medicul dentist duce la agravarea situației dentare.

 

Medici
Dr. Popescu Valentina
Dr.  Roșca Sergiu
Formular de contact