Urgențe: 0721 208 884 | 0786 095 170 Burebista
0772 165 028 Lujerului
Parodontologia este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor parodontale.
Boala parodontală reprezintă infecția bacteriană indusă în principal de placa dentară. Prezentă subgingival, placa dentară induce o inflamație persistentă la acest nivel care pe parcurs duce la degradarea lentă a țesuturilor parodontale.
Gingivita este debutul bolii parodontale care afectează țesuturile care includ gingia, osul și ligamentele parodonțiului, responsabile pentru menținerea fermității dinților în maxilar.
Depunerea plăcii bacteriene și a tartrului în șanțul dintre gingii și dinți provoacă o inflamație cronică care, pe lângă faptul că provoacă durere la nivelul gingiilor, distruge toate țesuturile care susțin dinții.
Este posibil să aveți gingivită sau o boală a gingiilor. Atunci când nu ne spălăm pe dinți și nu folosim, dusul bucal, periuța interdentara sau ața dentară în mod regulat și corect, bacteriile pot provoca o infecție la nivelul gingiilor. Gingivita este o afecțiune reversibilă, dar, dacă nu este tratată, poate progresa într-o afecțiune tratabilă, dar ireversibilă, cunoscută sub numele de boală parodontală..
Chiar dacă poate fi prevenită în proporție de 100%, aproximativ 70% dintre toți adulții din România au un anumit grad de afecțiuni gingivale.
Programează-te la o consultație, la unul din numerele de telefon afișate:
0721 208 884 0786 095 170 – CISOMedical Burebista, Sector 3
0772 165 028 – CISOMedical Lujerului, Sector 6
Sau completează formularul de contact
Chiar și în stadiile incipiente, gingiile vă semnalează că există o problemă. Este posibil să observați o anumită inflamație, roșeață, sângerare și chiar un gust neplăcut în gură. Dacă dezvoltați aceste simptome, adresați-vă medicului stomatolog pentru un control, deoarece boala gingivală este reversibilă doar în stadiile incipiente.
In boala parodontala avansat se observa o pierdere osoasa, dinții devin mobili și chiar ajung sa cada dacă nu se intervine în timp util.
Exista factori de risc care favorizează apariția și intretinerea boli parodontale, precum: – fumatul, factori genetici, boli precum diabetul, afecțiunile cardiace, artrita, osteoporoza, tratament medicamentos, bruxism, stres, sarcina,dereglari hormonale, pubertatea, dinții prost poziționați sau utilizarea unor proteze dentare greu de igienizat.
Chiar dacă nu prezentați niciunul dintre acești factori de risc, este important să mențineți o bună rutină de îngrijire orală care să includă vizite regulate la medicul dentist. Depistarea timpurie a bolii gingivale este cel mai bun mod de a o inversa și de a vă salva dinții.
Bărbații prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala parodontala, și în plus, bărbații pot suferi de efecte grave asupra sănătății legate de bolile gingivale, inclusiv probleme de prostată, boli de inimă, impotență,etc.
Deși această problemă dentară este foarte gravă, există o soluție și cu cât mergeți mai repede la o programare la un parodontolog, cu atât va fi mai eficientă.
În cazul gingivitei, tratamentul presupune îndepărtarea întregii plăci bacteriene și a tartrului acumulat, precum și învățarea periajului și îndepărtarea plăcii bacteriene interproximale prin utilizarea aței dentare și/sau a periuței interdentare. Este fundamental ca pacientul să învețe cum să facă o igienă orală corectă și să o mențină.
În cazul parodontitei, nu este posibilă înlocuirea osului care a fost deja pierdut. Stoparea progresiei bolii, eliminarea infecției și asigurarea unei anatomii corecte a țesuturilor este scopul pentru ca pacientul să poată avea o igienă orală corectă la domiciliu.
Odată ce tratamentul este finalizat, este de datoria pacientului să urmeze programul de întreținere, care include măsuri specifice de igienă și vizite regulate la specialiștii în igienă orală.
Etapele de tratament sunt stabilite în urma diagnosticului parodontal care va conduce la formularea unui prognostic de boala corect.
În urma anamnezei, examenului clinic dar si examenelor paraclinice (radiografie, CT, analize de laborator) medicul parodontolog va stabili forma de îmbolnăvire și va aprecia extinderea și severitatea bolii parodontale
Întrebări și răspunsuri
Îmi voi pierde dinții dacă am boala parodontală?
Deși exista riscul de a pierde dinții din cauza în bolii parodontale, este posibil să vă salvați dinții cu un tratament personalizat de către medicul stomatolog specialist.
Cum prevenim boala parodontală?
Vizitele regulate la medicul dentist pot preîntâmpina evoluția bolii. Această infecție bacteriană se datorează în principal prezentei plăcii bacteriene, depozite aderente la nivel dentar. Igienizările conform tratamentului instituit de medic, o dată sau de două ori pe an, vor întâmpina formarea biofilmul dentar, ceea ce reprezintă protecția țesuturilor parodontale împotriva acțiunii distructive a comunităților microbiene complexe.
Când trebuie să mă îngrijorez?
Sângerările gingivale sunt primul semn de alarmă în ceea ce privește inflamația la nivelul țesutului parodontal. Cel mai adesea sunt remarcate de pacienți în timpul periajului dentar, acestea nu trebuie ignorate reprezintă un semn de alarmă că ceva nu este în regulă la nivel gingival iar amânarea vizitei la medicul dentist duce la agravarea situației dentare.
Care sunt stadiile bolii parodontale?
Există patru stadii ale bolii gingivale. Deoarece doar un singur stadiu este reversibil, este util să înțelegem diferențele dintre ele.
Numai medicul specialist poate identifica dacă aveți sau nu boală parodontală, în ce stadiu se află și ce opțiuni de tratament sunt benefice. De aceea, controalele regulate sunt atât de cruciale pentru a vă menține gingiile sănătoase.
Stadiile incipiente ale bolii parodontale sunt cel mai bine tratate prin terapie nechirurgicală, dar chiar și în cazurile severe de boală parodontală, există terapii nechirurgicale, minim-invazive pe care le recomandăm adesea înainte de a opta pentru intervenția chirurgicală.
Boala gingivală (gingivita) dispare?
Nu de la sine, dar există opțiuni de tratament pentru bolile gingivale. Consultarea unui dentist pentru tratamentul bolii gingivale este cea mai bună cale de acțiune, deoarece acesta va utiliza un tratament adecvat pentru a răspunde nevoilor dumneavoastră.
Boala parodontala putem sa spunem ca este tratabila, dar ireversibila, adică se poate stopa evoluția ei sau evoluția sa fie cât mai lent posibil, depinzând foarte mult în ce stadiu este boala. Medicul specialist intervine în tratarea bolii parodontale în fuctie de nevoia și complexitatea cazului.
Care este cea mai bună apă de gură de utilizat pentru boala parodontală?
Dentistul dumneavoastră vă poate sugera ce apă de gură sa folosiți zilnic la îngrijirea orală. Există pe piață mai multe produse care pot ajuta la combaterea bacteriilor și la reducerea acumulării de placă bacteriană. Este o idee bună să vă întrebați medicul dentist pentru recomandări specifice de produse.
Pot clăti gura cu apă sărată pentru a vindeca infecția gingivală?
Clătirile cu apă sărată pot reduce inflamația și umflăturile legate de boala gingivală, dar nu vor vindeca infecția.
Ce face o igienizare parodontala (curățare profundă a dinților)?
Medicul stomatolog vă poate sugera o curățare în profunzime, care este diferită de o curățare obișnuită. O curățare în profunzime îndepărtează acumulările de tartru sub linia gingivală. De obicei, implică anestezie și mai multe controale pentru a ne asigura ca am îndepărtat toate acumulările de tartru și că gingiile dvs. se vindecă corespunzător.
De ce este necesară o igienizare parodontala (curățare profundă a dinților)?
Curățarea în profunzime este un tratament stomatologic pentru persoanele cu parodontită, sau boli ale gingiilor. Atunci când acumularea de placă și tartru merge prea departe, aceasta poate provoca retragerea gingiilor și poate duce la pierderea de os. Dacă este lăsată netratată, ați putea să vă pierdeți dinții.
Urgențe: 0721 208 884 | 0786 095 170 Burebista
0772 165 028 Lujerului