Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Dureri cauzate de aparatul dentar: cât de intense sunt și cum poți face față disconfortului

Atunci când medicul îți recomandă purtarea unui aparat dentar pentru a retușa problemele apărute și începi un tratament ortodontic, știi că în urma procesului vei beneficia de dinți corect aliniați și de un zâmbet radiant, care îți oferă încredere în fiecare zi. Însă, fiind totuși un proces ortodontic, una din primele întrebări va fi cea legată de durere: cât de dureros va fi aparatul dentar?

Ei bine, răspunsul este acela că nu trebuie să-ți faci griji din cauza disconfortului pe care îl vei simți pentru o perioadă scurtă de timp. Din articolul următor vei afla când are loc senzația de disconfort specifică, dar vei descoperi și câteva metode pe care le poți aplica pentru a reduce durerea și pentru a-ți continua ritmul de zi cu zi, uitând că porți un aparat dentar!

 

Durerea cauzată de aparatul dentar: când are loc și de ce apare?

 

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Mai întâi, este important să înțelegi că durerea dată de aparatul dentar se caracterizează printr-o senzație de disconfort, cauzată de presiunile și tensiunile care sunt resimțite la nivelul dinților. După montarea aparatului dentar și după ajustările periodice ale acestuia, poți resimți ușoare tensiuni sau dureri care vor ceda după câteva zile.

Este important să înțelegi de ce are loc acest disconfort: dinții sunt legați de os prin ligamente parodontale, care sunt elastice și poziționează dinții. Însă, în spațiul dintre os și dinte există terminații nervoase și vase de sânge care transmit durerea atunci când are loc procesul de împingere și de întindere a ligamentelor. Cu timpul, senzația de disconfort se estompează și o resimți iarăși atunci când pui o presiune prea mare pe mușcătură. Din fericire, osul va deveni maleabil pentru restul tratamentului ortodontic și nu vei mai resimți acel disconfort din primele zile!

Totuși, spre deosebire de durerile resimțite atunci când îți apare o carie, senzația apărută după aplicarea aparatului dentar este mult mai scăzută ca intensitate. Atunci când iei în considerare avantajele și dezavantajele aparatului dentar, disconfortul resimțit în primele zile ori săptămâni după aplicarea aparatului poate fi considerat un punct negativ, dar dacă privești în ansamblu, vei avea dinți corect aliniați, care îmbunătățesc masticația alimentelor și care îți vor oferi un zâmbet de invidiat!

Aparat dentar fără dureri: ce poți face pentru a ameliora senzația de disconfort

Fiecare persoană are un prag de sensibilitate diferit, așadar și senzația de disconfort dată de aparatul dentar variază de la un caz la altul. Dacă resimți un disconfort accentuat, atunci există câteva soluții pe care le poți aplica pentru a trece mai repede peste această etapă dificilă:

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

  • consumă alimente moi

Este de preferat să consumi alimente moi, care nu necesită masticație, pentru a nu exercita o presiune suplimentară pe dinții deja afectați, care sunt trași, împinși și rotiți pentru a obține forma dorită. De exemplu, poți mânca supă, smoothie de fructe și piure de legume: aceste alimente sunt mult mai potrivite atunci când ai dureri de dinți.

  • administrează un antiinflamator

Medicul ortodont te poate sfătui ce antiinflamator poți lua pentru a reduce senzația de disconfort, în special dacă știi că ai un prag de sensibilitate mult mai ridicat.

  • aplică o senzație răcoritoare

În multe cazuri, senzația de rece poate să amelioreze semnificativ inflamația și durerea. Așadar, înfășoară un prosop în jurul câtorva cuburi de gheață și aplică-l în jurul gurii și al obrajilor. De asemenea, poți încerca să bei apă rece și să mănânci alimente reci pentru a ameliora disconfortul.

  • menține o igienă orală corespunzătoare

Aparatul dentar acumulează bacterii și resturi alimentare care generează diferite afecțiuni și împiedică procesul de aliniere corectă a dinților. Așadar, este foarte important să cunoști care sunt regulile de igienă a aparatului dentar fix și mobil, dar să nu exerciți presiuni prea mari pe dinți și pe gingii, dacă zona este inflamată.

  • masează gingiile

Dacă simți disconfort în zona gingiilor, atunci poți masa zona ușor, cu mișcări circulare, până când simți că intensitatea durerii a scăzut.
Cu timpul nu vei mai resimți dureri provocate de aparatul dentar, dar până atunci, în timpul primelor săptămâni, poți aplica toate aceste sfaturi pentru a îndepărta orice senzație neplăcută.

În concluzie, chiar dacă nu se pune problema unei dureri intense, senzația de disconfort nu este nici ea plăcută, însă trebuie să ții minte faptul că această neplăcere are loc deoarece dinții trebuie să fie reașezați într-o poziție corectă. Amintește-ți mereu de ce ai optat pentru aparatul dentar: ca să beneficiezi de dinți sănătoși, care îți oferă și un zâmbet fermecător. Așadar, nu lăsa teama dată de durerea cauzată de aparatul dentar să te oprească dintr-o decizie înțeleaptă pentru sănătatea ta, și anume purtarea aparatului dentar!

 

Sursă foto: Shutterstock.com.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884