Fraud Blocker Diastema / Strunga / Strungareata - Ce este & ce semnifica Skip to main content

Diastema sau, după cum este cunoscută în popor, “strungăreața”, reprezintă un spațiu ce se formează între dinți, de obicei între incisivii frontali. Aceasta se poate forma și în timp, din cauza unor obiceiuri sau a unor acțiuni realizate relativ frecvent. Ea mai poate exista încă de la apariția dinților de lapte și se poate menține chiar și după schimbarea acestora sau, din contră, poate dispărea.
Dacă ai diastemă și îți dorești să iei măsuri pentru ca aceasta să fie corectată, trebuie să știi că există numeroase variante la care poți apela pentru ca aceasta să dispară. Alegerea îți aparține, iar ea poate fi influențată și de perioada de timp în care vrei ca metodele să acționeze.

Ce este diastema/strunga/strungăreața?

Diastema, strunga sau strungăreața, în teorie, este reprezentată de un spațiu vizibil între incisivii frontali, marcat de o excrescență a gingiei. Aceasta nu este o regulă generală, diastema putându-se forma și între alți dinți în afară de cei frontali, uneori în zone la fel de vizibile, alteori nu, precum în zona din spatele cavității bucale, lângă măsele.

În general, specialiștii consideră că diastema poate să se micșoreze sau chiar poate să și dispară, în jurul vârstei de 12-13 ani, în perioada în care creșterea caninilor se oprește.
Dacă diastema este prezentă la dantura temporară (dinții de lapte), nu este un fapt îngrijorător, aceștia urmând să fie înlocuiți cu dantura permanentă. Dacă ea se formează la dantura permanentă este posibil ca acest lucru să se întâmple în timp, fiind generat de activități sau obiceiuri, precum înghițirea sau chiar mestecarea greșită.

Aceasta poate să aibă dimensiuni diferite în funcție de spațiul alocat dinților pe osul maxilar. Totodată, poate să difere de la persoană la persoană, mai ales în raportul ce vizează vârsta la care aceasta apare. Dimensiunea diastemei poate fi determinată și de ceilalți dinți în funcție de spațiul pe care aceștia îl ocupă.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Diastema, strunga sau strungăreața, poate fi corectată prin diferite tehnici recomandate de medicii stomatologi, în funcție de complexitatea problemei, dacă acest lucru se dorește a fi făcut. Pentru un număr foarte mare de persoane care au diastemă, ea reprezintă un detaliu estetic plăcut și nu este un aspect ce deranjează, ba din contră, pentru femei este considerat un simbol al frumuseții. Percepția asupra diastemei poate să difere însă, de la o persoană la alta, ca atare există multe tehnici de remediere a ei.

Pe lângă toate acestea, prezența diastemei poate genera probleme și la capitolul pronunțării diferitelor cuvinte care au în componența lor literele ”s” și ”t”. Aerul care trebuie să iasă afară în momentul rostirii celor două litere, este filtrat de vârful limbii care se sprijină în interiorul dinților frontali. În momentul în care există acest spațiu prezent între dinții frontali, aerul poate să iasă afară prin acea zonă, lucru ce va duce la pronunțarea cu dificultate a celor două litere sau chiar la dificultăți de vorbire.

Trebuie să știi că acest lucru diferă de la o persoană la alta și mai ales poate să fie diferit în funcție de dimensiunea diastemei pe care fiecare o are. Dacă vorbirea este afectată este recomandat să mergi să te consulți cu un specialist în domeniu pentru a te îndruma spre rezolvarea acestui lucru.

Cauzele apariției diastemei

Cauzele apariției diastemei pot fi numeroase atunci când vine vorba de dantura temporară, dar trebuie să știi că există vaste motive ca ea să apară chiar și la dantura permanentă.
În funcție de perioada în care apare aceasta, se poate determina faptul dacă ea va continua să se producă și după schimbarea dinților sau dacă există șanse să dispară. Când apare la copiii mici care au dinți de lapte, există șanse relativ mici ca ea să se mențină chiar și după ce aceștia vor pica și vor fi înlocuiți. De asemenea, sunt șanse mari și ca ea să dispară, datorită structurii osului maxilarului.
La copii, apariția diastemei poate fi generată de obiceiurile lor, precum suptul degetului. Acest lucru afectează coroana dentară, punându-se presiune pe suprafața dentară frontală. Tipul acesta de diastemă care se formează la dantura temporară poartă numele de diastemă falsă, deoarece există șanse foarte mari ca ea să dispară în momentul în care dinții copilului se vor schimba.
La adulți, însă, aceasta se poate forma în timp din cauza unor factori externi care sunt folosiți ca fiind obiceiuri, cum ar fi înghițirea incorectă. Aceasta, dacă este efectuată în mod greșit, poate duce la formarea a diastemei. În momentul în care înghițirea este realizată cu limba pe cerul gurii, acest gest nu poate influența structura dinților, însă ceea ce afectează de fapt mișcarea dinților către față este poziționarea limbii în spatele lor. Gestul acesta fiind realizat constant, în timp va avea urmări de gradul apariției diastemei adevărate.

Chiar dacă obiceiurile ce duc la formarea diastemei par inofensive, este bine de știut că acestea fiind realizate de foarte multe ori într-o zi, mai precis repetate ca rutină la fiecare masă în ceea ce privește înghițirea, sau la copiii mici sugerea degetului, acțiune realizată constant de sugari, au efecte semnificative în timp.
Pe lângă aceste cazuri care sunt generale, există și alți factori ce pot influența formarea diastemei precum:

  • Diferența dintre mărimea dinților și cea a maxilarului superior – dinții fiind mai mici decât spațiul dispus lor, poate genera formarea diastemei prin faptul că nu se poate umple spațiul destinat dinților pe suprafața maxilarului.
  • Lipsa mugurilor dentari – lipsa mugurilor care ar trebui să fie poziționați lateral, între incisivi și canini, pot genera strângerea dinților spre lateral, acest lucru ducând la formarea diastemei frontale.
  • Modificări la nivelul structurii osului maxilar – în timp se pot produce schimbări de poziție la nivelul dinților din mai multe cauze externe, fapt ce poate influența poziția lor.

Semnificația diastemei

Când vine vorba despre semnificația diastemei există numeroase păreri care sunt destul de diferite. De cele mai multe persoane dintre cele vizate, este considerată prezența distemei ca fiind un detaliu fermecător. Mai mult decât atât, de foarte mulți bărbați este văzută ca fiind un aspect important ce ține chiar de frumusețe.diastema1-min
Prezența diastemei poate întoarce multe priviri, iar numeroase persoane pot fi atrase de faptul că ai acest detaliu considerat carismatic.
Numeroase studii arată că persoanele care au diastemă, au o doză mai mare de atenție și iubesc mai puternic, deci categoric sunt mult mai afectuoase.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Un alt studiu arată diferența dintre persoanele care se mândresc cu diastema și cele care sunt deranjate de prezența ei. Încrederea pe care o au persoanele ce sunt fericite că au strungăreață, atunci când vorbesc este vizibilă prin simplul fapt că acestea comunică mult mai mult și vorbesc vizibil mai mult decât cele care se simt incomod din cauza ei.
Dintre semnificațiile pe care le are strungăreața, trebuie luată în considerare și aceea ce ține de noroc. Se spune că strunga dinților pentru foarte multe persoane este purtătoare de noroc, fiind un reper important când aceștia vorbesc despre ce le generează lor succesul.

Așadar, dacă ai diastemă fii sigur că te vei bucura numai de lucruri bune dacă te simți confortabil cu ea.

Remedierea diastemei

Există două categorii de persoane care au diastemă, aceste tipuri fiind determinate prin prisma faptului dacă acestea se simt sau nu comod pentru că sunt posesoare de strungăreață. Cele care nu au o problemă cu apariția ei sau chiar se simt confortabil cu ea, categoric nu își doresc remedierea ei. În schimb, cele care au parte de o diastemă vizibil deranjantă, care este prea mare sau incomodă sau care pur și simplu își doresc o dantură fără strungăreață, pot apela la corectarea ei prin diferite tehnici.

Remedierea diastemei cu ajutorul aparatului dentar

Înainte de luarea deciziei de a-ți pune aparat dentar este indicat să faci o vizită unei clinici stomatologice, unde sigur vor exista medici stomatologi vizați să te îndrume pentru a face alegerea potrivită pentru problema pe care o ai.
Aparatul dentar reprezintă o modalitate de corectare garantată a diastemei, dar care necesită timp și răbdare pentru ca rezultatele să fie sigure și de durată. Trebuie să știi că ai de ales dintr-o gamă variată de aparate dentare, în funcție și de recomandările medicului ortodont.
diastema2-min
Dacă vrei să apelezi la această metodă de corectare a diastemei și anume cu ajutorul aparatului dentar, este important să știi că trebuie să păstrezi o legătură cu medicul ortodont chiar și după ce ai renunțat la purtarea lui, deoarece dinții pot recidiva, așadar este nevoie să mergi la control pentru a te asigura că acest lucru va fi evitat.

Remedierea diastemei cu ajutorul fațetelor dentare

Apelarea la fațetele dentare reprezintă, de asemenea, un mijloc de estompare a diastemei. În urma aplicării lor, aceasta nu va mai fi vizibilă, datorită compozitului sau porțelanului din care acestea sunt confecționate. Aplicarea fațetelor dentare este o tehnică rapidă și simplă, dar care necesită atenție foarte mare.

Există numeroase persoane care apelează la această metodă, de obicei, acelea care nu au probleme și cu restul dinților, fiind aliniați perfect, iar singurul spațiu vizibil fiind acela dintre dinții frontali. Astfel, pentru a scăpa de purtarea aparatului dentar, care este o tehnică ce dă rezultate într-un timp mai lung, oamenii preferă să apeleze la purtarea fațetelor dentare, estomparea diastemei fiind un lucru ce se realizează într-un termen destul de rapid.
Este necesar să știi faptul că acestea trebuie schimbate după o perioadă de timp, în funcție de păstrarea și mai ales dacă îngrijirea lor a fost realizată cât mai atent.

Remedierea diastemei cu ajutorul punților dentare

Punțile dentare reprezintă și ele o opțiune la îndemână pentru corectarea diastemei. Este bine să știi că trebuie să te sfătuiești cu un medic dentist înaintea de luarea unei decizii în legătură cu felul în care îți vei corecta diastema. În funcție de gravitatea problemei, acesta îți va recomanda ce este potrivit pentru tine.
Dacă nu ești adeptul lucrurilor ce dau rezultate în timp, punțile dentare sunt o soluție perfectă. Umplerea cu compozit dentar a spațiului vizat este o tehnică rapidă și sigură, care se va menține și în timp. Aceasta tehnică este recomandată și pentru umplerea spațiilor cauzate în urma ciobirii unui dinte.

Așadar, semnificația diastemei care este reprezentată numai de lucruri bune, te poate influența să te mândrești că o ai. Dacă însă nu ești adeptul aspectelor estetice de acest gen, trebuie să știi că există numeroase variante la care poți apela pentru a o corecta. Aceste pot da rezultate într-un timp mai îndelungat sau pe loc, în funcție de recomandarea medicului stomatolog și mai ales, în funcție de alegerea ta. Cu sau fără diastemă, tu ai zâmbit azi?

Sursa foto – unsplash.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884