Cheilita angulară este o afecțiune a pielii, caracterizată prin inflamarea unui colț al gurii sau al ambelor colțuri. Deși apare inițial în zona comisurilor labiale, acest tip de inflamație se poate extinde și asupra buzelor ca atare sau a pielii feței. Află în cele ce urmează care sunt cauzele acestei afecțiuni, ce simptome are cheilita angulară, ce opțiuni de tratament există și cum poate fi prevenită, precum și care sunt celelalte tipuri de cheilită.
Cuprins articol
Cheilita angulară: ce este, la cine apare, cum se diagnostichează
Boală inflamatorie care poate dura câteva zile sau se poate extinde pe termen nedefinit, cheilita angulară afectează cu precădere anumite categorii de populație. Este necesară o vizită la medic pentru un diagnostic clar.
Ce este cheilita angulară
Afecțiune inflamatorie care apare la unul dintre colțurile gurii sau la ambele, cheilita angulară este cunoscută și sub numele de stomatită angulară. Practic, persoanei afectate îi apar la colțurile gurii cruste care se crapă la mișcarea buzelor, sângerează și devin dureroase. Pacientul se plânge de arsuri în zona respectivă, mâncărimi și înroșirea pielii.
La cine apare frecvent cheilita angulară
Stomatita angulară poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Deși această problemă de sănătate poate să apară spontan la oricine, în general, cheilita angulară se dezvoltă la persoanele în vârstă care au proteze sau la adolescenții și tinerii care poartă aparate dentare, la persoanele care poartă măști de protecție zilnic, ca parte a muncii lor, precum și la copiii care folosesc suzeta, care își sug degetele sau care salivează în exces.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Cum se pune diagnosticul
Pentru a diagnostica cheilita angulară, medicul va pune o serie de întrebări și va examina vizual pacientul. Acesta va trebui să ofere câteva detalii despre munca sa, starea de sănătate și eventualele vicii. Astfel medicul va întreba pacientul:
- cu ce se ocupă și dacă folosește măști de protecție la serviciu
- dacă este fumător sau mestecă tutun
- care sunt obiceiurile sale în ceea ce privește igiena orală și dacă poartă proteză sau aparat dentar
- cu ce alte afecțiuni se confruntă, dacă este anemic, dacă are alergii, boli care cauzează imunodeficiență
- sau alte probleme ale pielii (psoriazis, dermatită atopică etc.)
În funcție de rezultatele inspecției clinice, medicul va stabili dacă afecțiunea este ușoară, moderată sau severă și va lua cea mai potrivită decizie de tratament.
Cauze și factori de risc pentru cheilita angulară
Deși această afecțiune poate să apară fără o cauză bine stabilită, dezvoltarea cheilitei angulare are legătură în general cu faptul că buzele și colțurile buzelor sunt umezite în exces. Pe de o parte, dacă dezvolți această afecțiune, e posibil ca fie să suferi de diabet (boala care cauzează probleme ale pielii), fie să ai alte probleme de sănătate. Pe de altă parte, e posibil ca anumiți factori locali să fi contribuit la apariția cheilitei angulare, și anume rujul de buze, pasta de dinți sau apa de gură.
Ce cauzează cheilita angulară
Când colțurile gurii stau umede mult timp, în momentul în care saliva se evaporă, zona se usucă și se irită. Persoana tinde să-și umezească buzele pentru a scăpa de uscăciune și așa intră într-un cerc vicios. Colțurile gurii se pot crăpa în cele din urmă, lăsând loc pătrunderii bacteriilor, una dintre cele mai frecvente infecții fiind cea cu Candida. De asemenea, pot apărea infecții cu stafilococi sau streptococi. Bolile sistemice asociate cu cheilita angulară includ xerostomia (gura uscată), boala inflamatorie a colonului și sindromul Sjogren (propriul sistem imunitar al unei persoane atacă părți ale corpului din greșeală).
Factori de risc pentru cheilita angulară
- Excesul de salivă: anumite persoane își ling buzele și salivează mai mult decât altele. De asemenea, dacă buza superioară are o formă care o determină să acopere buza inferioară, persoana se află la risc să dezvolte cheilită angulară.
- Sistemul imunitar slăbit: chimioterapia, infecția cu HIV și anumite medicamente slăbesc sistemul imunitar.
- O boală genetică (de exemplu, sindromul Down).
- Carențe nutriționale (lipsă de vitamine sau minerale): aproximativ un sfert dintre cazurile de cheilită angulară au la bază o deficiență de fier sau de vitamine din spectrul B (riboflavina, niacina, piridoxina, cianocobalamina).
- Purtarea protezei, mai ales dacă nu se potrivește bine.
- Un virus în zona gurii și a buzelor (herpes simplex).
- Buze uscate în permanență, din cauza factorilor de mediu și a îngrijirii deficitare (de exemplu, expunerea la soare sau la vânt fără balsam de protecție a buzelor).
Cum se tratează și cum se previne cheilita angulară
Tratamentul cheilitei angulare se face la recomandarea medicului și depinde de cauza care a provocat afecțiunea. Pentru cea idiopatică (de cauză necunoscută), tratamentul este mai simplu și se poate face cu remedii naturale, pentru cea de cauză infecțioasă sau cea apărută pe fondul unor boli, terapia este mai complexă.
Tratament pentru cheilita angulară idiopatică
Pentru cazurile mai rare în care cheilita angulară nu are o cauză clară, tratamentul este simplu și se poate face, de exemplu, prin aplicarea unui remediu cu lăptișor de matcă în zona afectată.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Tratament pentru cheilita angulară de cauză infecțioasă
Majoritatea cazurilor de cheilită angulară sunt cauzate de bacterii și fungi. De exemplu, dacă bacteria implicată este Stafilococus aureusis, medicul ar putea recomanda un tratament topic, care implică utilizarea unor creme sau unguente care conțin acid fusidic și hidrocortizon. Pentru cheilita angulară candidozică medicul va indica un tratament cu antifungic (de exemplu, ketoconazol) care va fi aplicat pe zonele afectate. Pentru persoanele care suferă de diabet, tratamentul include controlul bolii diabetice (schimbări ale stilului de viață și tratament medicamentos specific). Dacă anumite carențe de vitamine sau minerale au cauzat cheilita angulară, medicul va indica administrarea unor suplimente alimentare și va face recomandări legate de alimentația generală, pentru a suplini lipsa de fier, vitamina B2 și nu numai. Când cheilita angulară apare la persoanele cu probleme dentare, tratamentul acestora este imperios.
Tratament pentru cheilita angulară la copii
În cazul copiilor, cheilita angulară vine de multe ori la pachet cu candidoza bucală. Tratamentul constă în administrarea de suspensie orală de nistatină de câteva ori pe zi și aplicarea unui unguent de două ori pe săptămână. O metodă de terapie alternativă este aplicarea de violet de gențiană pe zonele afectate. De asemenea, părinții vor avea mereu grijă să curețe fața micuțului de urme de mâncare și să șteargă excesul de salivă.
Cum se previne cheilita angulară
- Menținerea igienei dentare riguroase: spălat pe dinți de 2 ori pe zi, folosirea unei ape de gură care să nu irite mucoasa bucală și zona din jurul buzelor, vizitele anuale la cabinetul stomatologic sau mai frecvente în cazul apariției unei probleme dentare.
- Uscarea zonei buzelor după spălatul pe față și după masă; în cazul copiilor, e bine ca părinții să le curețe suzeta frecvent, să îi spele și să îi șteargă bine pe față, pentru a le îndepărta urmele de mâncare și de salivă.
- Folosirea unor produse precum rujurile sau balsamurile care să nu irite pielea buzelor.
- Înainte de expunerea la soare, folosirea unor balsamuri cu factor de protecție solară.
- În perioadele reci, utilizarea unor balsamuri, creme sau uleiuri de buze care să le apere de frig și de vânt; de multe ori, uscarea excesivă a buzelor, crăparea și umezirea lor frecventă, pentru a le reda hidratarea duce la apariția cheilitei angulare. Dacă nu știi ce să alegi, cere sfatul farmacistului.
Alte tipuri de cheilită
Categoria bolilor din care face parte cheilita angulară include și herpes simplex, cheilită granulomatoasă, granulomatoză orofacială, Boala Crohn a pielii, cheilită actinică, cheilită exfoliativă, cheilită glandulară, cheilită lichenoidă și lupus eritematos cutanat.
Herpes simplex
Infecție virală comună, manifestată prin apariția unor vezicule dureroase, herpesul afectează foarte multe persoane o dată sau de mai multe ori de-a lungul vieții. De obicei, apare pentru prima dată în copilărie, până la vârsta de 5 ani. Ulterior, afecțiunea reapare în general pe fond de stres, în timpul unei răceli, înainte de menstruație, după expunerea la soare sau ca urmare a unor leziuni minore ale zonei. Tratamentul se face cu antivirale sub formă de unguente, creme sau comprimate.
Cheilită granulomatoasă
Afecțiune rară care apare în general la persoane tinere, cheilita granulomatoasă reprezintă creșterea în volum a buzei superioare sau a celei inferioare. Printre cauzele acestei boli se numără dermatita alergică de contact, sarcoidoza și boala Crohn.
Granulomatoză orofacială
Expresia este folosită pentru a îngloba orice diagnostic de granulom în zona orofacială. Granulomatoza facială reprezintă depistarea granulomilor în biopsiile de la nivelul cavității bucale în absența bolilor recunoscute care i-ar putea cauza. Cauza apariției acestor granulomi este necunoscută. Ca tratament, medicul poate recomanda unguente cu steroizi, antibiotice sau injecții cu cortizon.
Boala Crohn a pielii
Apare la aproximativ 40% dintre pacienții cu boala Crohn, o afecțiune inflamatorie a intestinului subțire. Tratamentul poate include administrarea de corticosteroizi orali, injecții cu steroizi sau antibiotice.
Cheilită actinică
Cunoscută și sub denumirea de cheilită solară, deoarece apare în urma expunerii la soare puternic pe termen lung, cheilita actinică este o leziune precanceroasă localizată pe marginea buzei de jos. Boala este de trei ori mai des întâlnită la bărbați decât la femei, afectând în general persoanele care lucrează în aer liber. Tratamentul presupune aplicarea frecventă a unui balsam cu factor de protecție solară și a unor unguente recomandate de medic. De asemenea, specialistul poate recomanda crioterapie, electrocauterizare sau intervenție cu laser pentru îndepărtarea porțiunii afectate.
Cheilită exfoliativă
Descuamarea permanentă a buzelor poartă numele de cheilită exfoliativă și poate fi declanșată de un eveniment traumatizant soldat cu un comportament autodistructiv. Cheilita exfoliativă afectează în special tinerii de până în 30 de ani și este agravată de mușcarea frecventă a buzelor și respirația incorectă, pe gură.
Cheilită glandulară
Tulburare inflamatorie cronică întâlnită rar, cheilita glandulară afectează buza de jos și apare mai ales la vârstnicii de sex masculin. Cauza bolii este necunoscută, dar este asociată în general cu expunerea prelungită la soare, fumatul și mușcarea frecventă a buzelor. În funcție de stadiul în care se află, cheilita poate necesita tratament cu antibiotice orale sau se poate indica excizia nodulului.
Cheilită lichenoidă
Persoanele care suferă de cheilită lichenoidă constată un aspect solzos și albicios al pielii din jurul buzelor. Apare în general la pacienții suferinzi de lichen plat, afecțiune cronică inflamatorie a pielii, părului, mucoaselor și unghiilor. Tratamentul se bazează pe corticosteroizi, retinoizi, antihistaminice sau fototerapie.
Lupus eritematos cutanat
Formă de lupus care afectează pielea, lupusul eritematos cutanat este o boală autoimună caracterizată prin leziuni apărute mai ales în zonele expuse razelor solare. Nu există tratament pentru această afecțiune, doar măsuri de atenuare a simptomelor, medicamentoase sau de schimbare a stilului de viață, precum protejarea pielii de soare și renunțarea la fumat.
Cheilita angulară este o afecțiune caracterizată prin eritem, fisuri și apariția crustelor dureroase la colțurile gurii, cauzată în majoritatea cazurilor de o infecție bacteriană sau fungică. Sunt predispuși mai ales copiii care folosesc suzete, adolescenții cu aparate dentare și vârstnicii cu proteze, deoarece în jurul acestor dispozitive se pot aduna bacterii și fungi care declanșează cheilita angulară. Tratamentul este stabilit de medic în funcție de cauza afecțiunii și constă în general, în recomandarea de unguente antibacteriene, antifungice sau cu cortizon.
Dacă factorul declanșator al cheilitei angulare este o boală anume, se urmărește, în primul rând, tratarea acelei afecțiuni. Pentru a preveni cheilita angulară, se recomandă păstrarea unei igiene orale riguroase, cu vizite regulate la medicul stomatolog, anual sau în funcție de problemele dentare care apar, menținerea hidratării buzelor, evitarea umezirii lor cu salivă în exces, mai ales în condiții de vânt și frig și protejarea lor cu balsamuri cu factori de protecție solară înainte de expunerea la soare sau cu balsamuri hrănitoare, cu vitamine, înainte de expunerea la temperaturi scăzute. Și pentru cheilita angulară, și în cazul altor tipuri de cheilită, e bine ca pacientul să ceară sfatul medicului, pentru a primi cel mai adecvat tratament!
Sursă foto: pinterest.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare