Te gândești la calmante pentru a scăpa de durerea de dinți din timpul nopții? Acestea ajută temporar dar nu vor trata cauza.
Când e cel mai bun moment pentru a avea dureri de dinți? Niciodată! Dar, nimic nu se compară cu durerile dentare atunci când încerci să dormi.
Durerile de dinți nocturne pot fi extrem de neplăcute și în mod cert pot perturba somnul. Cauzele acestor dureri sunt diverse și ele variază de la o simplă sensibilitate dentară la afecțiuni mai complexe. Sper că nu veți mărturisi că ”v-a tras curentul” că aceasta nu este o cauză, poate fi cel mult un catalizator.
În mod tradițional se folosesc calmante pentru a opri pe moment durerea, însă, rețineți că acestea nu vor trata cauza și vor reduce temporar inflamația și implici durerea.
Ajungând în acest punct e posibil să te confrunți și tu o durere mai mică sau mai mare de măsea. Durerea aceea care pulsează și-ți provoacă o reală neplăcere în timpul somnului sau în timpul mesei când treci de la alimente reci la calde etc. Uneori și cea mai mică atingere a zonei din jurul dintelui afectat îți provoacă mari dureri.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Este clar că nu ne dorim să ne doară dinții, cu atât mai mult noaptea. În general, durerile de dinți par să se agraveze noaptea din cauză că nu există distrageri de la durere. Ziua te mai iei cu treaba, cu una cu alta, pe când noaptea ai timp să te concentrezi doar în direcția durerii. De asemenea, este posibil să aveți dureri dentare din cauza scrâșnirii dinților sau a formării plăcii.
Ce e de făcut? Fă o vizită la medic! Nicio durere nu apare din senin și nu, nu curentul este cel care o provoacă.
Cuprins articol
Cauzele durerii de dinți apărute noaptea
Durerile de dinți pot fi datorate unor varii cauza, ca de exemplu unele probleme gingivale, carii, afecțiuni ale sinusurilor. Există din acest punct de vedere dureri ascuțite, dureri pulsatorii ori unele înțepătoare.
Oricare i-ar fi cauza, până la urmă durerea e durere și aduce cu sine neplăceri, atât ziua, dar mai ales noaptea.
Dar, zic să le luăm pe rând:
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
- Carii dentare. Caria este una dintre cele mai frecvente cauze pentru durerile de dinți. Pe măsură ce ea progresează, ajunge la pulpa dentară și provoacă inflamație și durere, care se intensifică noaptea.
- Abcese dentare. O infecție de natură bacteriană este cea care provoacă abcesul dentar, format fie în interiorul dintelui, fie în jurul acestuia. Presiunea acumulată în interiorul abcesului poate provoca dureri intense care se agravează pe timp de noapte.
- Parodontita. Această boală inflamatorie a țesuturilor care susțin dinții poate provoca dureri mari, dar și sensibilitate dentară crescută, iar în cazuri extreme pierderea dinților.
- Fracturi dentare. O fractură dentară poate să expună nervul, provocând dureri acute, îndeosebi atunci când se aplică presiune pe dinte. Chiar și un dinte plombat incorect poate să conducă la dureri de dinți.
- Bruxismul. Pentru cine nu știe, bruxismul este o afecțiune caracterizată prin scrâșnirea dinților ori prin strângerea puternică a maxilarelor. Această activitate conduce la uzura smalțului dentar, la sensibilități dentare și la dureri musculare ale maxilarului. Pentru că se manifestă îndeosebi în somn, atrage după sine și durerile de dinți.
- Sinuzita. Infecțiile sinuzale pot provoca la rândul lor dureri în zona dinților superiori, dar și în zona feței.
- Gustările târzii. Îți plac alimentele cu zahăr? Și plăcii de pe dinți îi plac! Placa este o peliculă invizibilă de bacterii care trăiește pe suprafața dinților și a gingiilor. Această bacterie slăbește dinții atunci când mănânci zahăr și produce acid care cauzează carii. Dacă mâncați gustări noaptea târziu, este important să vă amintiți să vă spălați pe dinți după aceea. În caz contrar, zahărul va sta pe dinți până dimineața. Persoanele care neglijează igiena orală au mai multe șanse de a dezvolta carii și boli ale gingiilor.
- O igienă dentară precară. Dacă nu periezi dinții regulat, dacă nu îi periezi corect și complet, apare tartrul dentar subgingival. Acest lucru conduce la dezvoltarea plăcii bacteriene și implicit la formarea cariilor și a abceselor.
- Măsele de minte. Erupția dinților de minte poate provoca durere, inflație și umflături în zona gingiilor.
Mai sus am enumerat diverse cauza care pot conduce la dureri de dinți noaptea. Însă, lucrurile pot fi și mai grave, eventual combinații ale acestor cauza și/sau derivate ale lor.
De exemplu, dacă sinusurile sunt inflamate, acest lucru face ca durerea să radieze înspre maxilarul superior, precum și în rădăcinile dinților de deasupra. Vei simți în acest caz o durere în timpul mersului, ori când miști capul.
Am enumerat mai sus și măselele de minte printre cauzele durerilor dentare nocturne. În această situație e posibil să simți o durere care pulsează – îndeosebi în momentul în care se produce eruperea. Oricum, e bine de reținut că molarii sunt cei care aduc cele mai mari dureri.
Ai o durere de măsea care nu-ți dă pace? Hai să vedem despre ce e vorba. Fă o programare la noi și vom descoperi cauza!
Pentru că am vorbit despre anumite tipuri de dureri de dinți, e bine să știți să le identificați pentru a ști cu ce vă confruntați în final. Bineînțeles, acest fapt nu vă scutește de un drum la medic, dimpotrivă.
Tipuri de dureri de dinți și ce înseamnă ele
Durere pulsatorie – este o durere ca vine în valuri, pulsând și intensificându-se periodic. Printre cazurile posibile: abces dentar, inflamația nervului dentar.
Durere constantă și accentuată – avem de-a face cu o durere continuă, surdă, care nu se ameliorează cu timpul. O astfel de durere poate fi datorată unei carii dentare avansate ori o parodontită.
Durere acută și bruscă – vorbim de o durere intensă ce apare brusc și care se poate răspândi și în alte zone ale feței. Printre posibilele cauze se numără o fisură în dinte ce expune nervul, ori o expunere a rădăcinilor dentare ori a dentinei care dace dinții sensibili la temperaturi extreme.
Durerea asociată cu presiunea – o astfel de durere se intensifică atunci când muști ori când aplici vreun fel de presiune pe dinte. Se poate datora unei obturații care s-a desprins și permite bacteriilor să pătrundă în dinte și să provoace inflamația, dar de asemenea poate fi și o fisură mică în smalț.
Cum calmezi rapid durerea de dinți noaptea?
În funcție de tipul de durere există și câteva modalități de a reduce durerea, cel puțin pe moment.
De la început, e bine să începi prin a te spăla pe dinți, atâta timp cât pare o durere temporară.
Dacă ai observat în timpul mesei că ai o sensibilitate dentară ridicată mai ales atunci când treci de la rece la cald, n-ar strica să utilizezi o pastă de dinți adecvată pentru dinți sensibili și să folosești o periuță cu peri moi. Totuși, spălatul pe dinți în exces este dăunător, mai ales în cazul în care avem un abces pe gingie, nu facem decât să irităm zona și să provocăm o și mai mare durere.
Orice durere persistentă trebuie să te conducă spre un consult. Dacă durerile sunt accentuate și insuportabile, apelează la o urgență stomatologică. Dar, cum spuneam, e bine să identifici tipul de durere și să fii atent la simptome.
Ce poți face pe moment?
În primul rând poți face clătiri cu apă sărată caldă. În acest fel poți să reduci inflamația și să reduci bacteriile.
Apoi, e utilă și o compresă rece pe obraz în zona afectată, aceasta reducând umflătura și durerea.
Există o serie de calmante care pot oferi o alinare temporară, dar nu pregeta să mergi la medic încă de a doua zi.
Dacă durerea persistă, poți să ridici capul mai sus decât restul corpului pentru a reduce presiunea din zona maxilarului și a sinusurilor.
A doua zi te sfătuim să faci o programare la dentist pentru a identifica cauza exactă și pentru a primi tratamentul adecvat.
În general, însă, noi trebuie să ne menținem o igienă riguroasă, cu periajul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare, plus clătirile cu apă de gură antiseptică.
Alimentele dulci sau acide pot să agraveze sensibilitatea dinților. Nu zice nimeni să nu le consumi, dar fă-o moderat și imediat după spală-te pe dinți.
În cazul în care scrâșnești din dinți noaptea, folosește o gutieră personalizată de la dentist pentru a diminua daunele.
Nu neglija problemele gingivale. Atâta timp cât avem gingii sănătoase, reducem riscul de infecție și sensibilitate.
Un alt aspect important este faptul că trebuie să ne hidratăm corespunzător pentru că saliva ajută la curățarea bacteriilor din cavitatea bucală.
Dacă durerea persistă, se intensifică ori este însoțită de alte simptome (febră, umflături), mergi urgent la medic pentru un tratament corespunzător.
Sunt puține dureri care să se compare cu durerea de măsea. Iar acest lucru ar trebui să ne determine să fim mai atenți din toate punctele de vedere cu dinții noștri.
Ne-am lămurit că durerile de dinți nocturne pot fi cauzate de diverse probleme dentare, de la carii la abcese până la sensibilități dentare și bruxism. De aceea este important să nu ignorăm aceste dureri și să credem că vom rezolva problema cu calmante. Vom scăpa de durere pe moment, dar problema se va agrava pe măsură ce trece timpul și pot apărea afecțiuni și mai grave.
Ca să obții un diagnostic corect și un tratament adecvat, trebuie neapărat să consulți un medic dentist. Iar aici noi îți stăm la dispoziție și te așteptăm. Până atunci, ai grijă de igiena ta orară, fă vizite regulate la dentist și adoptă niște obiceiuri mai sănătoase de viață și igienă.
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare