Fraud Blocker Nervul maselei - Tu stii ce este, cand se scoate si cat dureaza intreaga procedura? Citeste TOT acum! - CISO Medical % Skip to main content

Mersul la dentist este pentru majoritatea persoanelor un adevarat chin. Frica de scaunul stomatologului e provocata de nenumarate mituri care inoculeaza ideea ca la dentist trebuie sa induri durere. Povestile acestea creează temeri, amplifica spaima, pun pe fuga pacientii si ii indeparteaza de medicul dentist. Acest lucru nu ar trebui, pentru ca tocmai neprezentarea la doctor poate cauza probleme grave ale danturii, multe dintre ele dureroase, mai ales daca nu sunt diagnosticate la timp. Scoaterea nervului maselei este una dintre procedurile stomatologice de care se tem cei mai multi pacienti, pentru ca au auzit ca doare. O masea cariata pana la nerv este, intr-adevar, dureroasa, dar scoatere nervului nu doare!
Cele mai multe probleme dentare se rezolva simplu, iar noile tehnologii scurteaza timpul manoperei medicale. Afectiunile complexe necesita cateva vizite la cabinetul stomatologic, dar chiar si asa, exista diferite tipuri de anestezie sau calmante care vor inlatura durerea. Important este sa ajungi pe mana unui medic bun!

Dictionar medical: nervul maselei, ce este si la ce ajuta

Pulpa dentara, cunoscuta mai mult ca si nervul maselei sau al dintelui este o formatiune compusa dintr-un nerv, o artera si o vena. Artera aduce dintelui sange si substante hranitoare, reparatorii, iar vena transporta sangele inapoi, catre inima si tesutul conjunctiv. Toata functia aceasta complexa dispare cand un dinte nu mai are nerv, adica devine, in termen medical: “devitalizat”.
Un dinte care nu a trecut prin aceasta procedura de scoaterea a nervului este numit “vital”, pentru ca are o vascularizare normala. Asadar, nervul maselei sau al dintelui are un rol important in sanatatea danturii. Acesta se scoate, doar daca este absolut necesar si nu mai exista alternativa. Daca nervul unei masele este inflamat, medicul va decide, in urma unor investigatii, care este cea mai potrivita metoda de tratament, in functie de specificului fiecarui caz in parte.

Durerea de masea si cauzele care duc la scoaterea nervului

Dintii trebuie pastrati sanatosi cat mai mult timp posibil, iar acest lucru este simplu, daca ingrijirea danturii devine un obicei responsabil. Vizita periodica la medicul stomatolog este, de asemenea, extrem de importanta. Oricat de corect este efectuat periajul, placa dentara poate sa apara si sa creeze carii sau alte neplaceri ce pot duce la inflamarea gingiilor sau a nervului dentar. Daca apare o astfel de problema, iar in urma investigatiilor medicul recomanda tratamentul de canal, adica scoaterea nervului unei masele sau a unui dinte, nu trebuie sa te sperii. Este o procedura simpla care se efectueaza cu anestezie locala si nu te va durea.
nervul maselei placa dentara carii adanci
Cele mai intalnite cauze care duc la scoaterea nervului unei masele sunt:

  • Cariile dentare netratate la timp ajung sa atinga nervul. O masea cariata pana la nerv va durea si va deveni sensibila la dulce, la cald sau la rece. In cazul in care persoana afectata nu se va prezenta la medic, nervul va muri in timp, iar resturile acestuia vor ramane in dinte, pe canal, unde se pot infecta si pot provoca cangrene (nervul maselei se necrozeaza). Aceasta infectie netratata poate afecta osul si va duce la pierderea dintelui.
  • Traumatismele dentare grave care ajung pana la radacina dintelui, pot produce o inflamare a nervului. In acest caz medicul dentist poate decide ca este mai sigur sa extraga nervul dintelui sau nervul maselei, dupa caz.
  • Lucrarile protetice care presupun slefuirea dintelui (de exemplu: puntile dentare) necesita scoaterea nervului. Medicii stomatologi explica faptul ca dintii din jurul celui care lipseste trebuie slefuiti destul de mult pentru a incapea o coroana dentara. Uneori pana aproape de radacina, ceea ce poate duce la inflamarea nervului dentar. Iar daca acest lucru se intampla pot aparea complicatii si dureri dupa finalizarea lucrarii. Asadar, ca masura de precautie, medicii recomanda scoaterea nervului maselei.
  • Necrozarea tesuturilor  de sub coroana dintelui necesita scoaterea nervului. Dintele se innegreste, iar acest lucru inseamna ca radacina si tesuturile nu mai sunt vascularizate. Un nerv necrozat poate cauza infectii in organism si cea mai buna solutie este extragerea acestuia.

Cum se scoate nervul maselei, etape, tehnici si proceduri medicale

De scoaterea nervului se ocupa, de obicei, un medic endodont, adica specializat pe tratamentele de canal. Chiar daca nu este o procedura complicata, e absolut necesar sa alegi un specialist de incredere pentru a te asigura ca vei avea parte de un tratament profesionist. In zilele noastre tehnologia a avansat mult si aparatura care se utilizeaza in domeniul medical ofera o mai mare acuratete. Pentru un tratament pe canal se folosesc diferite sisteme rotative si aparatura optica de ultima generatie, precum microscopul si lupele profesionalale (deoarece este o procedura ce necesita o vizibilitate foarte buna).
nervul maselei cum se scoate
Pentru a scoate nervul, medicul efectueaza mai multe proceduri medicale specifice. Primul pas este efectuarea unei radiografii dentare pentru a se observa clar radacinile si eventualele probleme ale osului ce sustine dintele cu problema. Apoi urmeaza extractia propriu-zisa realizata in mai multe etape:

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

  • Medicul va face anestezia locala care va elimina orice urma de durere.
  • Izolarea dintelui cu o diga (o folie de cauciuc sau latex special conceputa pentru astfel de tratamente) utilizata pentru a mentine zona uscata si pentru a nu lasa saliva sa patrunda pe canal. Aceasta are si rol de protectie a gurii impotriva solutiilor folosite de medic pentu scoaterea nervului.
  • Curatarea dentinei si a canalelor, sterilizarea si obturarea. Prin sterilizare se intelege curatarea resturilor de tesut, astfel incat sa nu se dezvolte o infectie la nivelul radacinii dintelui. Procedura de obturare presupune umplerea canalelor radiculare cu un material stomatologic special.

Majoritatea pacientilor intreaba: “Cat dureaza scoaterea nervului la o masea sau la un dinte?”. Raspunsul nu este unul general valabil. Medicii spun ca timpul alocat acestei proceduri depinde, in primul rand, de diagnostic. In unele cazuri, cand nervul este mort sau exista si infectii, obturarea se face intr-o noua sedinta stomatologica, iar pacientul pleaca acasa cu un tratament pus in locul afectat. Asta, dupa aproximativ o ora sau doua petrecute pe scaunul stomatologic. Datele medicale arata ca tratamentul endodontic de scoatere a nervului are o reusita de peste 80%-90% in majoritatea cazurilor. Iar de succesul acestuia depind respectarea pasilor necesari si profesionalismul medicului.

Ce se intampla cu dintele dupa scoaterea nervului dentar

Un dinte fara nerv va suferi anumite modificari si va necesita o ingrijire mai atenta. Primul lucru care se va putea observa este ca, in timp, isi va modifica culoarea, iar albirea dentara, din pacate, nu are rezultate execelente asupra dintilor devitali. In momentul in care acest lucru devine o problema de estetica si deranjeaza, singura solutie pentru recapatarea albul de altadata este fatetarea dintelui sau punerea unei coroane dentare. Acestea sunt recomandate de catre medici si pentru a creste rezistenta dintilor devitali. Se poate incerca si o albire dentara, insa exista posibilitatea ca rezultatul sa nu fie conform cu asteptarile. O diferenta, insa, se va observa.
fatete dentare dupa scaoterea nervului maselei
Periajul si ingrijirea dentara trebuie respectate cu strictete pentru a prelungi durata de viata a unui dinte fara nerv. Asta, pentru ca odata scos nervul, dintele devine mai casant si mai putin rezistent la factorii externi (cafea, dulciuri etc). De asemenea, daca ai unul sau mai multi dinti fara nerv este indicat sa eviti sa mesteci alimente foarte tari, precum alune, bomboane etc.
Chiar daca dintii devitali sunt mai sensibili, medicii nu recomanda ca atunci cand nervul este mort, inflamat sau atins sa se renunte definitiv la maseaua sau dintele cu problema. Specialistii spun ca oricat de bine ar fi efectuata o lucrare dentara, dintele natural nu poate fi comparat cu nimic altceva. Tocmai din acest motiv ingrijirea corecta a danturii este foarte importanta si joaca un rol decisiv in pastrarea dintilor sanatosi. Acest lucru garanteaza o estetica frumoasa, dar si posibilitatea de a manca o gama variata de alimente fara prea multe restrictii. In cazul in care dintii nu arata foarte bine sau au o culoare mai galbena, fatetarea poate rezolva problema aceasta, insa se va realiza pe dintii naturali. Decizia scoaterii unui dinte trebuie luata doar daca este absolut necesar. Atunci cand beneficiile acestei proceduri cantaresc mai mult decat dezavantajele pe care le poate aduce pastrarea dintelui.
In cazul in care medicul recomanda extractia dintelui este bine sa intrebi daca nu se poate realiza o interventie endodontica (scoaterea nervului). Aceasta este de preferat atat din punct de vedere medical (atunci cand medicul decide ca se preteaza), cat si din punct de vedere financiar. Scoaterea nervului are un pret mult mai accesibil decat un implant dentar sau o punte, care va trebui sa inlocuiasca dintele lipsa. In cazul in care ai avut un tratament de canal care nu a reusit, poti apela si la aceste variante.

Complicatii ce pot sa apara la scoaterea nervului maselei

Nicio interventie medicala nu este lipsita de riscuri. Scoaterea nervului presupune un procedeu complex, dar nu extrem de dificil, insa chiar si asa pot interveni anumite complicatii. Acestea conduc la probleme ulterioare ale danturii si a dintelui care a suferit un tratament de canal.
Medicii spun ca exista situatii cand pacientii revin la cabinet cu dureri din cauza unor complicatii precum:

  • ace rupte si lasate pe canal;
  • deschiderea insuficienta a camerei pulpare (spatiul unde este localizat nervul) si indepartarea partiala a nervului;
  • deschiderea prea larga a camerei pulpare ce poate perfora coroana dentara;
  • lasarea unui canal necuratat (existenta unui canal suplimentar care este omis de catre medic);
  • alergie sau hipersensibilitate a pacientului la solutiile folosite pentru scoaterea nervului dentar;
  • o obturare deficitara a canalului radicular care conduce spre contaminarea cu bacterii a zonei afectate;
  • fractura plombei care, in timp, lasa bacteriile sa patrunda la dinte.

Aceste complicatii ale procedurii de extirpare a nervului dentar reprezinta si raspunsurile la intrebarea pacientilor: “de ce doare o masea fara nerv?”. Complicatiile enumerate mai sus pot duce la infectii, puroi la o masea fara nerv si la durere (la cald, rece, in timpul mestecarii alimentelor, o jena permanenta) chiar daca nervul a fost extras.
Este important de stiut faptul ca pentru unele complicatii este necesara o reinterventie facuta de medic. Daca gingia este umflata si exista puroi, cazul este considerat acut si reprezinta o urgenta stomatologica.
Pentru a evita astfel de situatii, dupa finalizarea unei proceduri de scoatere a nervului, medicul recomanda o radiografie dentara. Astfel, se asigura ca totul este in regula si ca nu vor aparea situatii neplacute pentru pacient.

Intrebari frecvente despre dureri de dinti, infectii dentare si nervul maselei

Majoritatea pacientilor care trebuie sa ajunga in cabinetul stomatologului se confrunta cu diverse intrebari sau au anumite temeri. Raspunsurile ii fac sa ajunga in fata doctorilor mult mai informati si siguri pe ei.

  • Cati nervi are o masea sau un dinte?

Molarii din spate au 2 radacini si 2-3 nervi. Premolarii au 1 sau 2 nervi, iar incisivii au un singur nerv. Exista si exceptii, dar sunt destul de putine.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

  • Tratamentul naturist fuctioneaza pentru puroiul la dinte sau la masea?

Natura ofera mereu alternative pentru tratarea diferitelor afectiuni. Atunci cand este vorba despre puroi, adica o infectie la nivel dentar, medicii recomanda tratamentul alopat. Puroiul la dinte poate fi o urgenta medicala si nu sunt recomandate remediile naturiste si nici leacurile babesti.

  • Daca s-a umflat obrazul de la masea, trebuie scos nervul?

Raspunsul la aceasta intrebare il poate oferi doar medicul stomatolog, dupa ce va consulta pacientul. Cauzele care au dus la umflarea maselei sau a obrazului vor determina diagnosticul si solutia. La fel si pentru cazurile cand o persoana se trezeste cu fata umflata de la un dinte sau de la o masea.

  • Scoaterea nervului poate favoriza aparitia unor boli?

Specialistii spun ca scoaterea nervului nu favorizeaza si nici nu cauzeaza aparitia unor boli sistemice sau de alta natura. Medicul endodont nu face decat sa elimine o sursa de infectie si sa limiteze o posibila reinfectare.

  • Se poate efectua scoaterea nervului fara anestezie?

Medicii precizeaza ca acest lucru este posibil, dar depinde de fiecare pacient in parte si de cat de mult este afectat nervul maselei. Pentru a nu simti nicio jena sau durere, medicii recomanda anestezia.

Asadar, scoaterea nervului maselei sau a dintelui este o procedura medicala sigura si nedureroasa. Executata in mod corect de catre medicul endodont aduce doar beneficii pacientului si asigura o durata de viata mare a danturii insotita de un zambet frumos!

sursa foto: shutterstock.com, pixabay.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884