Cariile dentare sunt printre cele mai frecvente probleme de sanatate din lume. Cu toate ca multi dintre noi suntem de parere ca doar copiii fac carii, schimbarile care au loc in cavitatea bucala, pe masura ce imbatranim, ne fac pe toti vulnerabili in fata acestei probleme. Astfel ca, indiferent de varsta, putem avea dinti cariati.
Statisticile arata ca 90% din populatia globului are carii dentare si ca dintre acestia putini sunt cei care trec pragul unei clinici stomatologice pentru a-si trata problemele. Medicii dentisti atentioneaza insa ca o persoana cu probleme dentare nu poate fi in rest un om sanatos. Explicatia? Exista o legatura stransa intre infectiile din cavitatea bucala si cateva afectiuni grave.
Cuprins articol
Ce este caria dentara
Cariile dentare reprezinta zonele deteriorate permanent de pe suprafata dura a dintilor, care se dezvolta in pete negre, mici deschideri sau gauri. Aparitia lor este influentata de dieta alimentara, dar si de modul in care ne ingrijim dantura. De asemenea, si mostenirea genetica joaca un rol in susceptibilitatea de formare a cariilor. Daca nu sunt tratate, ele devin mai mari si ajung sa afecteze straturile mai adanci ale dintilor. Dar oare de ce si cum apare caria?
De ce apar cariile dentare – cauze si etape
Procesul de formare a cariilor dentare este influentat de mai multi factori, dar principalii vinovati care duc la dinti cariati sunt: acidul din cavitatea bucala, placa dentara, tartrul si bacteriile nocive. Cand nu avem grija corespunzator de dantura, toti acesti factori grabesc procesul de distrugere a smaltului.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Faptul ca gurile noastre gazduiesc mai multe tipuri de bacterii nu mai este un secret pentru nimeni. Cand ne hranim, aceste microorganisme formeaza pe dinti un biofilm, cunoscut sub denumirea de placa dentara. Ea se hraneste cu carbohidrati si amidon din alimentele pe cale le consumam si produce acizi care, la randul lor, ataca smaltul dintilor, ceea ce duce la demineralizarea lor.
Dintii nostri se pot reface in mod natural (saliva ajuta la proces), ceea ce inseamna ca acest lucru nu reprezinta neaparat o problema. Totusi, daca demineralizarea are loc mai repede decat dintii se pot recupera, incepe procesul de cariere.
Etapele incipiente ale cariilor sunt adesea nedureroare si pot fi identificate doar prin examinari stomatologice periodice. Daca simti durere sau sensibilitate la mestecat ori cand consumi alimente sau bauturi calde, reci sau dulci, fa o vizita medicului stomatolog.
Daca dintele cariat in stadiu extins nu este tratat in mod corespunzator, degradarea dentinei va continua sa se agraveze. In cele din urma, caria dentara va patrunde in stratul interior al dintelui, care contine fibre nervoase. In aceasta etapa s-ar putea sa ai dureri extreme si poate fi nevoie de aplicarea unui tratament invaziv, despre care vom discuta in randurile urmatoare.
Ce alimente si obiceiuri provoaca carii
Fiindca riscul de a dezvolta carii este mare pentru fiecare dintre noi, trebuie sa cunosti faptul ca exista cateva obiceiuri care te fac vulnerabil in fata cariei dentare. Acestea sunt:
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
- Igiena precara
Cariile apar cel mai adesea la nivelul dintilor din spate (molari si premolari). Acestia au o multime de canaluri, adancituri si mai multe radacini care pot colecta particulele alimentare. Prin urmare, este mai dificil sa ii pastrezi curati, asa cum reusesti sa faci cu ceilalti. Sigur, asta nu inseamna ca nu se pot forma carii si intre dintii din fata.
De aceea este important sa ai un ritual riguros de ingrijire a danturii. E necesar sa iti cureti dintii la scurt timp dupa ce ai baut si mancat, fiindca placa se formeaza rapid si incepe sa descompuna, usor-usor, dintele. De retinut este faptul ca specialistii recomanda sa ne spalam pe dinti la aproximativ 30 de minute dupa ce consumam alimente acide.
Procesul ar trebui sa dureze minim 2-3 minute si sa inceapa prin curatarea dintilor cu ajutorul atei dentare. La final, nu clati cu apa imediat ce ai terminat curatarea dintilor fiindca vei spala fluorul din pasta de dinti care protejeaza dantura de carii.
- Dieta alimentara
Unele alimente adera la suprafata dintilor (de exemplu: laptele, inghetata, mierea, zaharul, fructele uscate, bomboanele, chipsurile) si grabesc procesul de descompunere a dintilor, daca nu sunt indepartate suficient de rapid de pe dantura.
O alta problema legata de alimentatie este hranirea inainte de somn. Ni se intampla tuturor sa luam o scurta gustare si sa nu mai periem dintii. Rezultatul? Dinti cariati.
- Gura uscata
Ea este cauzata de lipsa salivei, care ajuta la prevenirea cariilor dentare prin indepartarea alimentelor si placii de pe dinti. Substantele gasite in saliva ajuta la combaterea acidului produs de bacterii.
- Lucrari dentare vechi
De-a lungul anilor, lucrarile se pot slabi, astfel ca incep sa se descompuna. Acest lucru faciliteaza formarea placii dentare si, ai ghicit, a cariilor.
- Arsuri la stomac
Arsura la stomac sau boala de reflux gastroesofagian poate face ca acidul stomacului sa ajunga in cavitatea bucala, unde va deteriora smaltul dintilor si va provoca leziuni importante. Dentita va fi mai predispusa la actiunea bacteriilor, in acest fel aparand dintii cariati.
- Tulburari de alimentatie
Anorexia si bulimia pot duce la eroziunea danturii. De ce? Varsaturile repetate aduc acidul stomacal in gura, unde el incepe sa dizolve smaltul.
Cum poti preveni aparitia cariilor
Vestea buna este ca poti preveni carierea dintilor. O igiena orala corespunzatoare si vizitele regulate la cabinetul stomatologic pot fi cei mai buni aliati in lupta cu cariile dentare.
Pentru a evita formarea cariei, medicii stomatologi recomanda sa folosesti o pasta de dinti cu fluor si sa iti periezi dintii de cel putin doua ori pe zi. Din rutina de ingrijire a danturii nu trebuie sa lipseasca ata dentara si apa de gura, special create pentru a indeparta toate rezidurilor.
Cum am mentionat, controalele regulate, unde ai parte de curatare profesionala a dintilor si examene orale, te vor ajuta sa previi si sa detectezi eventualele probleme ale danturii.
Un alt mod de a-ti mentine dintii sanatosi este sa eviti, pe cat posibil, sa iei des gustari. Ori de cate ori mananci sau bei altceva in afara de apa, iti ajuti bacteriile din gura sa creeze acizi care incep sa deterioreze smaltul dintilor. Astfel ca, daca mananci des pe timpul zilei, dantura este atacata constant.
Exista totusi cateva alimente care au rol carioprotector: grasimile, glicerina, oligoelementele si, nu in ultimul rand fosfatii, care sunt prezenti in faina din cereale nerafinate.
Simptomele cariilor dentare
Simptomele care prevestesc prezenta cariilor variaza, in functie de intinderea si localizarea acestora in cavitati. Deoarece caria isi face prezenta destul de discret, cand degradarea dintelui incepe, este posibil sa nu ai deloc dureri sau simptome de orice fel. Pe masura ce problema avanseaza, pot aparea semne precum:
- Dureri bruste de dinti sau care apar fara nicio cauza aparenta;
- Sensibilitatea dintilor;
- Durere usoara si ascutita atunci cand bei sau consumi alimente calde, reci sau dulci;
- Puncte negre pe suprafata dintelui si/sau gauri vizibile in dinti;
- Dureri cand musti sau atingi dintele;
- Respiratie urat mirositoare.
Cum mentionam anterior, este dificil sa observi unele carii si nu numai in stadiul lor incipient. Exista carii dentare pe care numai medicul dentist le poate identifica fiindca se dezvolta sub suprafata dintelui, unde nu pot fi observate cu ochiul liber.
De exemplu, caria interdentara se formeaza intre dinti. Atunci cand ajunge sa fie vizibila, smaltul dentar este deja afectat, iar cavitatea este deja profunda.
Tipuri de carii
In functie de stadiul de evolutie si locul in care se formeaza, exista mai multe tipuri de carii dentare:
- Caria in fosete si santuri – acest tip de carie se dezvolta pe suprafata dintelui cu care mestecam alimentele, de regula cei pozitionati in partea din spate;
- Caria pe suprafata neteda– se formeaza pe lateralele ale dintilor;
- Caria la radacina dintelui– de obicei, apare la persoanele cu o varsta inaintata sau la cele care sufera de boala parodontala activa, unde gingia se retrage si lasa radacina dintelui expusa;
- Caria marginala sau secundara– apare intre dinte si obturatie;
- Caria recurenta– poate fi descoperita doar in cabinetul stomatologic, cu ajutorul radiologiei dentare, ea fiind situata sub obturatiile de canal.
Complicatii provocate de carii
Daca nu este identificata la timp si tratata, caria evolueaza si poate provoca o serie de probleme destul de grave, de la durere continua, abces dentar (care poate pune viata in pericol), infectie care intra in fluxul sanguin, puroi in jurul dintelui infectat si/sau risc crescut de spargere a dintelui cand mesteci.
In plus, cariile netratate cresc riscul de aparitie a altora noi. In cazurile grave, cavitatiile pot produce infectii si pot genera deteriorarea grava a dintelui, ducand la pierderea lui.
Ce se intampla daca nu tratezi dintele cariat
Cariile netratate isi pun amprenta in mod negativ asupra intregului organism si pot duce chiar la pierderea dintilor afectati, lucru care ii afecteaza si pe cei din jur.
O carie nu se vindeca de la sine si odata ce s-a instalat, nu face decat sa evolueze. In lipsa unui tratament de specialitate, avanseaza in structurile dentare si ajunge sa lezeze nervul. Prin urmare, o carie care ar fi necesitat o interventie minima, se transforma intr-una care are nevoie de un tratament mai costisitor si de durata.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Osaka au descoperit faptul ca o parte dintre voluntarii care au suferit un accident vascular cerebral aveau o concentratie mare de Streptococcus mutans in sange, o bacterie periculoasa, care traieste la nivelul cavitatii bucale si care favorizeaza aparitia cariilor.
Tot oamenii de stiinta sunt de parere ca exista o legatura directa intre cariile netratate si cancer. Se pare ca riscul de aparitie a cancerului de colon este cu 136% mai mare in cazul celor care au carii.
Tratament pentru carii
Planul de tratament al cariei dentare difera in functie de severitatea afectiunii. Daca problema este descoperita in primele faze de dezvoltare, este posibil sa fie nevoie doar de un tratament care sa elimine placa dentara si tartrul din zona afectata.
In cazurile mai severe, cand caria dentara este deja formata si smaltul dintelui este afectat, exista mai multe metode de tratament, care se realizeaza in cabinetul stomatologic.
Daca dintele cariat nu prezinta o deteriorare grava, medicul iti poate recomanda construirea unei plombe. Ea va acoperi cavitatea de pe suprafata dintelui cu un material special, in cadrul unei proceduri care nu este dureroasa.
In situatii mai grave, daca dintele este grav afectat, este indicata instalarea unei coroane dentare si, in cazul in care radacina dintelui necesita atentie suplimentara, se poate curata canalul.
Extragerea dintelui se face cand radacina acestuia este afectata puternic. Dupa ce dintele natural este scos, se va inlocui cu un implant dentar, cand gingia va fi vindecata.
Mituri despre dintii cariati
Exista o serie de mituri si sfaturi confuze care ne fac nesiguri atunci cand vine vorba de tratarea unei carii. Pentru ca norocosii care nu se confrunta cu aceasta problema sunt foarte putini, este important sa facem deosebirea intre mituri si realitate in ceea ce priveste una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate, caria dentara:
- Daca nu ai dureri, nu ai nicio problema;
- Plombarea dintelui este o procedura dureroasa;
- Cariile sunt produse doar de zahar si igiena precara;
- Caria nu duce la pierderea dintelui;
- Plomba ar trebui sa reziste toata viata;
Chiar daca ar putea rezista mult timp, este indicat ca dupa 7-10 ani obturatia sa fie verificata si, la nevoie, inlocuita. De ce? Este posibil sa se modifice contactul cu dintele si sa isi faca aparitia o carie secundara.
- Caria sub plomba nu poate aparea;
- Copiii au mai multe carii decat adultii;
- Bauturile carbogazoase fara zahar nu produc carii dentare;
- Caria nu se poate vindeca;
- Amanarea plombarii unui dinte nu duce la consecinte grave.
In concluzie, chiar daca la primele stadii de dezvoltare, cariile nu genereaza mari probleme, ele se pot transforma rapid in una serioasa, care poate afecta intreg organismul. De aceea, este important sa te adresezi medicului stomatolog de indata ce depistezi semnele incipiente ale unei carii dentare. In acest fel, nu doar ca vei economisi timp si bani, ci vei evita sa ai o dantura cariata si sa dezvolti complicatii neplacute, pe care le-am enumerat in randurile de mai sus.
Sursa foto: Shutterstock
Referinte:
- www.healthline.com/health/dental-oral-health-cavities#treatment
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29421448
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare