Fraud Blocker Protetica dentară - ce este și când e nevoie de o intervenție - CisoMedical Skip to main content

De-a lungul timpului, dinții, ca toate celelalte părți ale corpului, e posibil să aibă nevoie de o îngrijire și o întreținere mai atentă decât de obicei. Acest lucru se datorează procesului natural de îmbătrânire a corpului sau unor probleme dentare. O problemă des întâlnită este cea a dinților lipsă. 

Aceasta poate fi rezolvată prin protetica dentară. Intervențiile care implică înlocuirea dinților lipsă sunt esențiale pentru confortul și sănătatea pacienților, precum și pentru ca aceștia să ducă o viață plină de încredere în sine. Există mai multe tipuri de dispozitive, adaptate nevoilor fiecărui pacient. Mai jos poți afla ce înseamnă protetica dentară, precum și diferitele tipuri de dispozitive.

Ce este protetica dentară și când e nevoie să apelezi la aceasta?

Disciplina care se ocupă cu studierea acestei ramuri a stomatologiei se numește „protetică dentară și ocluzologie”. Definiția proteticii dentare se referă la dispozitivele medicale personalizate pentru fiecare pacient, astfel încât să se potrivească caracteristicilor dentiției acestuia.

Acestea pot fi folosite pentru înlocuirea unui dinte, a mai multor dinți consecutivi, a mai multor dinți la distanță unul de celălalt sau toată dantura.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Există câteva inconveniențe care pot fi rezolvate cu ajutorul proteticii dentare. Problemele apar mai ales în ceea ce privește mestecarea, chiar și când lipsește doar un dinte. În plus, spațiul gol lăsat de un dinte lipsă poate să ducă la apariția altor probleme mai grave.

Totodată, unii oameni se simt stânjeniți, deoarece se tem că cei din jur pot observa cu ușurință problema. Unul sau mai mulți dinți lipsă pot să ducă la scăderea încrederii în sine, iar unii oameni care se confruntă cu acest lucru evită chiar să zâmbească sau să râdă.

Unele dintre avantajele apelării la o lucrare protetică sunt:

  • recăpătarea aspectului plăcut al zâmbetului și a încrederii în sine

  • recăpătarea abilității de a mânca alimentele preferate

  • abilitatea de a vorbi fără rețineri

  • prevenirea mișcării dinților în spațiul liber

Tipuri de lucrări protetice

Protetica dentară fixă e cea mai des întâlnită. Există mai multe tipuri de dispozitive, pentru ca fiecare tip de problemă să poată fi rezolvat. Varianta optimă este hotărâtă de medicul stomatolog, iar pacientul este lăsat să aleagă între mai multe opțiuni sau materiale, în funcție de buget și preferințe. La CISO Medical ai la dispoziție proceduri efectuate în condiții de maximă igienă și posibilitatea de a plăti în rate.

  • proteze totale

  • proteze parțiale

  • punți dentare

  • coroane dentare

  • implanturi

Coroanele dentare

Coroanele dentare sunt cele mai mici și mai simple forme de protetică dentară. Acestea acoperă un dinte cu probleme, iar adaptarea e ușoară. Culoarea și textura trebuie să se îmbine perfect cu cele naturale, astfel încât să nu poată fi sesizate diferențe. Materialele folosite sunt ceramica sau metalul. 

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Punțile dentare

Punțile dentare sunt asemănătoare coroanelor dentare. Diferența este că acoperă mai mulți dinți consecutivi, nu doar unul, astfel că ajută la acoperirea unui spațiu gol mai mare. Dacă e vorba de mai mult de doi dinți, de obicei la extremități sunt acoperiți dinții naturali, iar în rest, la mijloc, cei lipsă sunt înlocuiți cu dinți falși.

Protezele dentare

Protezele pot fi parțiale sau totale. Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de protetică dentară. Acestea se fixează în gură cu ajutorul tensiunii musculare. 

Spre deosebire de coroanele sau punțile dentare, acestea nu trebuie să aibă neapărat aceeași culoare cu dinții naturali, nici chiar aceeași formă. De aceea, pot să arate chiar mai bine decât dinții unei persoane.

Implanturile dentare

Implantul dentar reprezintă cea mai complicată variantă protetică. Acestea înlocuiesc un dinte care a fost scos în întregime. Ca alte tipuri de proteze, ele înlocuiesc permanent dinții lipsă. Coroanele și punțile dentare sunt diferite pentru că se aplică pe dinții cu rădăcină ai pacientului, în timp ce implanturile se aplică direct în gingie.

Implantul dentar e compus din două părți: implantul din titan propriu-zis care înlocuiește rădăcina și coroana, care oferă confortul la mestecare.

Procedura constă într-o operație cu anestezie locală, iar adaptarea apare după trei luni, când se vindecă total locul operat.

Proteze fixe sau mobile?

Protezele dentare pot fi fixe sau mobile. Cele mobile pot fi îndepărtate în timpul somnului și după masă. Acestea se recomandă mai ales atunci când se constată lipsa în totalitate a dinților pacientului. Ele înlocuiesc toți dinții și sunt scoase seara și după mese, pentru a fi curățate.

Protezele mobile sunt făcute din rășină acrilică sau porțelan, iar culoarea imită atât culoarea dinților, cât și a gingiilor pacientului. Un astfel de dispozitiv este realizat în urma efectuării de măsurători atente de către medicul stomatolog.

Avantajele unei proteze mobile sunt prețul convenabil, precum și evitarea perioadei de vindecare necesară în cazul protezelor fixe.

Dezavantajul constă în inconvenientul de a scoate după fiecare masă proteza pentru a o curăța, precum și faptul că e mai greu să te obișnuiești cu noul dispozitiv.

Este necesar pentru multe persoane să apeleze, după o anumită vârstă, la protetica dentară. Sănătatea dinților este importantă, atât din punct de vedere al confortului în timpul meselor, cât și din motive estetice. Prin diferitele intervenții disponibile, dinții lipsă pot fi înlocuiți cu succes.

Sursă foto: Storyblocks.com

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884