Fraud Blocker Zirconiul: Ce este si cum se foloseste la coroana de dintii de zirconiu - Cisomedical.ro Skip to main content

Zirconiul este din ce în ce mai des folosit în intervențiile stomatologice, fiindcă are nenumărate caracteristici care îmbunătățesc calitatea lucrărilor dentare, fie că este vorba despre implanturi sau proteze, fie că este folosit în crearea fațetelor sau a coroanelor. Este important ca fiecare pacient să se informeze înainte de orice procedură, pentru a fi în cunoștință de cauză – cercetează detaliile intervenției pe care urmează să o faci, și cere sfatul medicului tău stomatolog.

În acest articol, vei afla ce este zirconiul, la ce anume se folosește și, mai ales, care sunt beneficiile sale în intervențiile stomatologice!

Ce este zirconiul?

În ultimele decade, din ce în ce mai multe tipuri de materiale și metale au câștigat teren în medicină și au contribuit pozitiv la crearea de noi aliaje pentru diverse intervenții. Fie că este vorba despre folosirea titanului sau a cobalt-cromului în componența protezelor dentare și articulare, fie că vorbim despre zirconiul introdus recent în lucrările stomatologice, un lucru este cert: inovațiile tehnologice și medicale au revoluționat diverse ramuri ale aceluiași domeniu, oferind șansa unor proceduri mult mai sigure și de durată, care vin în avantajul pacientului, prelungind calitatea și durata de viață a produselor. Aceste aliaje au devenit foarte folosite datorită biocompatibilității pe care o au, dar și grație rezultatelor unice care se obțin prin folosirea lor.

Zirconiul (cunoscut și ca zirconiu cubic – în forma cristalină a pietrei) este un material din ce în ce mai utilizat în stomatologia modernă, fiindcă are proprietăți care îl fac să fie preferat în detrimentul altor materiale. Totuși, el nu este folosit în forma lui pură, ci sub formă de oxid de zirconiu – o combinație chimică rezultată din prelucrarea lui. Acesta reprezintă un material calitativ, considerat a fi de top în acest domeniu, datorită caracteristicilor speciale pe care le are: duritate, rezistență, transluciditate și biocompatibilitate.
Ce-este-zirconiul

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Procedurile pentru care este folosit zirconiul în stomatologie – Coroana, fațetele și implantul dentar

Deși zirconiul este folosit în mai multe categorii de intervenții stomatologice, cele pentru care este cel mai căutat sunt: coroana, fațetele și implantul dentar.

Coroana de zirconiu
face parte din categoria microprotezelor dentare fixe și este apreciată pentru înfățișarea organică pe care o oferă dintelui. Acest lucru se datorează faptului că zirconiul se găsește în nuanțe multiple și, astfel, se poate opta pentru cea care se apropie cel mai mult de culoarea dintelui de bază al pacientului. O astfel de coroană are trei caracteristici principale care îi ridică nivelul de calitate: este translucidă (ceea ce contribuie major la aspectul final al dintelui), nu este supusă coroziunii rapide(fiind făcută dintr-un material rezistent în timp) și este biocompatibilă (este receptată bine de către organism, fără a exista riscuri de respingere).

De asemenea, fațetele dentare din zirconiu sunt la mare căutare în prezent, tocmai datorită calităților neîndoielnice pe care le are acest material. Spre deosebire de celelalte tipuri de fațete, dantura din zirconiu are o durată de viață mai mare și o configurație extrem de natural. Acestea sunt create cu ajutorul unui computer care generează produse precise, identice ca aspect, formă, culoare și dimensiune cu dinții de bază. Dacă dorești să te informezi suplimentar, poți căuta poze cu dinți făcuți din zirconiu, pentru a vedea cum arată.

Implanturile dentare
au două părți constituente: partea osoasă (adică rădăcina implantului) și bontul artificial (care se atașează implantului osos). Până nu demult, au fost fabricate exclusiv din titan, datorită gradului crescut de biocompatibilitate pe care îl are acest material. Însă, recent, s-a trecut la confecționarea bontului artificial din zirconiu, iar în 2011 s-a lansat pe piața stomatologică primul implant integral din zirconiu. Totuși, implanturile din titan sunt cele mai folosite chiar și în prezent, așa că cel mai bine este să te consulți în prealabil cu medicul tău stomatolog, pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru dantura ta.

Dinții din zirconiu – Avantaje și dezavantaje

Există o listă de avantaje și dezavantaje ale danturii din zirconiu, pe care o poți verifica înainte de a lua o decizie concretă:

Avantaje

  • Duritate și rezistență la coroziune
  • Biocompatibilitate crescută
  • Bun izolant termic
  • Transluciditate cu aspect natural
  • Creează lucrări precise
  • În privința implanturilor, riscul inflamațiilor și al acumulărilor de bacterii este mai redus
  • Este un material hipoalergenic, optim pentru pacienții alergici la titan

Dezavantaje

  • Este un material destul de costisitor
  • Lipsesc studiile pe termen lung, care să analizeze modificarea compoziției chimice în timp, și gradul de osteointegrare a implanturilor

https://cisomedical.ro/wp-content/uploads/2020/05/Dinți-din-zirconiu-–-Avantaje-și-dezavantaje.jpg

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Așadar, cel mai important este să te informezi și să te consulți cu medicul tău stomatolog pentru a lua decizia potrivită pentru tine. Inovațiile sunt binevenite în medicină, fiindcă îți pot schimba viața în bine, însă trebuie să ții cont tot timpul, de recomandările specialiștilor în domeniu și de studiile existente până în prezent.
Ai grijă de tine și de sănătatea ta!

Sursă foto: shutterstock.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884