Cunoasterea in cele mai mici detalii a structurii dintilor poate, cu siguranta, sa ajute orice persoana sa inteleaga diferitele afectiuni si tulburari de care ar putea suferi in cazul in care nu isi ingrijeste in mod corespunzator „perlele”. Multi romani sunt „certati” cu periuta si pasta de dinti, iar igiena orala pentru ei este ceva necunoscut. Unele studii in acest domeniu demonstreaza faptul ca in mediul rural unii oameni nu si-au ingrijit niciodata cavitatea bucala si ca si-au pierdut mare parte din dantura permanenta inainte de a implini varsta de 40 de ani.
In articolul de mai jos, vei descoperi cateva informatii utile si extrem de interesante cu privire la dentitia omului, la rolul celei de lapte si a celei permanente, vei afla cati dinti are un om in gura, care este structura unuia, cum se previne aparitia diferitelor afectiuni, dar si despre tratamentele dentare si alte servicii stomatologice la care poti apela in cazul in care te confrunti cu unele probleme.
Cuprins articol
Dentitia omului – informatii generale
Dentitia este procesul fiziologic de formare si aparitie a dintilor, acestia fiind aranjati intr-o anumita ordine. Ei sunt de un real folos omului, pentru ca il ajuta la masticatie, vorbire, aspect general sau pentru mentinerea sanatatii la cel mai inalt nivel.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Anatomia cavitatii bucale nu a fost aceeasi dintotdeauna la om. Ea a evoluat, oferind posibilitatea fiintelor umane de a reusi sa se adapteze noilor conditii de mediu.
Schema dintilor. Cati dinti are un om
Omul are doua seturi de dinti de-a lungul vietii sale. Primul dintre ele este temporar, iar al doilea este permanent. Dintii de lapte sunt primii, care apar la copii pana la varsta de 3 ani si sunt in numar de 20, cate 10 pe fiecare arcada (2 canini, 4 incisivi, 4 molari). Dezvoltarea lor incepe inca din burtica mamei si nu mira pe nimeni faptul ca unii bebelusi se nasc cu unul sau cu doi in gura, spre uimirea generala a parintilor.
Dintii de lapte incep sa cada de la 6 ani pana la varsta de 21 de ani, omul matur avand in gura 32 de dinti, 16 sus si 16 jos (8 incisivi, 4 canini, 8 premolari, 12 molari). De regula, acest numar ramane intact daca persoana are mare grija de ei. In cazul in care nu se intampla acest lucru, atunci apare un dezechilibru ce afecteaza sanatatea in general.
Structura (morfologia) dintilor – afla despre anatomia acestora
Multi se intreaba din ce sunt alcatuiti dintii. Cateva raspunsuri sunt indicate pentru a-i lamuri.
Acestia sunt structuri dure ale organismului uman, alcatuiti din doua parti principale: coroana dentara si radacina. Prima este acea parte care se vede si care este situata deasupra gingiei. Ea difera in functie de tipul de dinte si sufera modificari de-a lungul vietii omului (modificari fiziologice și patologice).
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Modificarile fiziologice apar pe masura ce omul imbatraneste, de exemplu, abrazia sau alungirea, cauzata de retractia gingivala, iar cele patologice se refera la disparitia coroanei dentare din cauza cariei netratate, care duce la distrugerea acestei parti.
Radacina dentara este partea dintelui situata in maxilar, care asigura si implantarea acestuia.
Fiecare dinte poate avea una sau mai multe tipuri de radacini, a caror forma si marime depinde de dinte. Ligamentele periodontale o prind pe aceasta de osul maxilar.
Dintele are urmatoarea structura:
Smaltul dintelui ce acopera coroana dentara
El nu contine vase de sange si nici nervi, iar lezarea lui nu presupune instalarea vreunei dureri. Este dur, alcatuit dintr-o retea de minerala de cristale, permite trecerea luminii, dar nu este transparent. Dentina este stratul de sub smalt care ofera culoare dintelui.
De retinut faptul ca smaltul dintilor nu se regenereaza!
Cementul dentar
Aceasta parte a dintelui este mai subtire si mai putin dura decat smaltul. Cementul acopera radacinile dentare. Cand are loc retractia gingiei si radacinile sunt dezgolite, zonele acoperite de acesta sunt sensibile la stimuli externi;
Dentina
Este partea de sub smalt ce inconjoara pulpa dentara. Are duritatea scazuta, prezinta canalicule dentinare si alcatuieste cea mai mare parte a dintelui. Dentina prezinta vase de sange si nervi;
Pulpa dentara
Este situata in centrul dintelui, are un pachet vasculo-nervos si este impartita in pulpa coronara (sta sub dentina, in camera pulpara) si pulpa radiculara (asazata la nivelul radacinilor, in canalul radicular);
Parodontiul apical
Este un tesut situat sub dinte si comunica cu pulpa dentara. Acest lucru se realizeaza datorita foramenului apical. Inflamatia acestei parti a dintelui este extrem de dureroasa, putand duce la distrugeri ireversibile ale acestuia.
Rolul dentitiei de lapte si a celei definitive
Rolul dintilor de lapte este foarte important, dar unii parinti trec cu vederea acest lucru. Acestia asigura o nutritie sanatoasa, ajuta la vorbire, la dezvoltarea muschilor si a maxilarului facial, ofera o infatisarea atractiva, pregatesc spatiile pentru dantura permanenta, in asa fel incat acestia sa se pozitioneze corect.
Dentitia de lapte a copilului trebuie sa dureze cel putin 5-10 ani. Daca un astfel de dinte se rupe prea devreme, cel permanent nu are dupa ce sa se „ghideze” cand va erupe. Acesta din urma poate ocupa locul altuia si sa ajunga intr-o pozitie gresita.
Rolul dentitiei definitive este si el urias, pentru ca reprezinta al doilea set, care nu se va mai schimba pe viitor. Toate tipurile de dinti permanenti vor fi esentiale in asigurarea masticatiei corecte (procesul de digestie nu trebuie sa fie ingreunat), in realizarea unui aspect estetic extrem de placut (forma si marimea lor definitiveaza personalitatea unui individ) si in vorbirea curenta (lipsa lor poate afecta modul cum pronunta cuvintele persoana in cauza).
Ingrijirea preventiva a dentitiei la om
este o activitate pe care fiecare persoana trebuie sa o efectueze in fiecare zi, in asa fel incat sa nu apara probleme de sanatate. Mentinerea in cele mai bune conditii a dentitiei umane poate fi realizata corect prin spalarea dintilor dupa fiecare masa principala sau macar de 2 ori pe zi, dimineata si seara, impiedicand depunerea placii dentare, gingiei sau a lucrarilor stomatologice. Daca bacteriile si resturile alimentare raman in cavitatea bucala prea mult, atunci se vor calcifica si apoi se vor transforma in tartru.
Ingrijirea preventiva cuprinde si:
- consultatii de specialitate;
- igienizari dentare periodice;
- tratarea afectiunilor dentare existente.
Recomandarile specialistilor pentru mentinerea sanatatii dintilor de lapte
Dintii de lapte nu trebuie neglijati. Multe mamici considera ca maselele de lapte se schimba oricum si nu e nevoie sa isi bata capul prea mult cu igiena orala a micutului, din moment ce in jur de 6 ani isi vor face aparitia dintii permanenti. Specialistii le recomanda, insa, sa se gandeasca de doua ori si sa nu neglijeze niciuna dintre regulile de mai jos pentru mentinerea sanatatii celor primari:
- masarea gingiilor inainte de aparitia primilor dintisori;
- folosirea periutei si pastei speciale imediat ce au aparut dintii de lapte;
- prima vizita la dentist sa aiba loc in jurul varstei de 3 ani;
- spalarea dintilor se va face 3 minute pe zi.
Recomandarile specialistilor pentru mentinerea sanatatii dintilor definitivi
Dintii definitivi sau permanenti trebuie ingrijiti cu multa grija, deoarece, asa cum le spune si numele, ei nu se mai schimba niciodata pana la sfarsitul vietii. Din acest motiv, specialistii recomanda tuturor sa fie atenti la modul in care au grija de igiena dentara.
Periajul se face de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu o pasta de dinti bazata pe fluor, la sfatul medicului stomatolog. Placa dentara este inlaturata in acest mod. Daca acesta nu este executat corect, atunci placa se transforma in tartru, iar acesta nu poate fi indepartat decat in cabinetul de stomatologie.
Folosirea atei dentare este un obicei nu foarte comun la romani, chiar fiind, uneori, controversat. Cert este ca, folosita corect, da rezultate foarte bune, mai ales la persoanele care fumeaza. Aceasta indepartează resturile alimentare si patrunde in zonele in care periuta nu poate ajunge. Multi copii reusesc sa o foloseasca pana la varsta de 8 ani, studiile demonstrand faptul ca, daca adultii fac la fel, atunci si prichindeii sunt tentati sa o utilizeze.
Alimentatia sanatoasa si echilibrata reuseste cu brio sa combata cariile, adultii fiind nevoiti, astfel, sa aiba un regim alimentar corect, bazat pe vitamine, minerale, fara zaharuri si amidon, factori care declanseaza producerea de acizi. Calciul si vitamina D sunt elemente esentiale pentru mentinerea dintilor sanatosi pentru o lunga perioada de timp.
Apa de gura poate fi si ea de ajutor in ingrijirea danturii, eliminand bacteriile prin substantele dezinfectante pe care le contine și oferind un miros placut gurii. Este important de avut in vedere doza folosita si ca nu poate inlocui sub nicio forma periajul dentar.
Exista trei tipuri de apa de gura: cea cosmetica, care combate respiratia urat mirositoare, cea antiseptica, ce indeparteaza placa bacteriana si protejeaza dintii impotriva cariilor, si cea cu fluor, ce se va folosi doar la recomandarea medicului si doar de catre persoanele care au anumite sensibilitati.
Tratamente si alte servicii stomatologice – totul despre dinti sanatosi
In momentul in care au aparut diferite afectiuni stomatologice, este vitala vizita la cabinetul de specialitate si optarea pentru servicii medicale de cea mai buna calitate.
Ingrijirea dentara devine o adevarata investitie in sanatatea omului. In cazul in care se ivesc probleme mai grave in ce priveste sanatatea bucala, precum fisurarea, ruperea, carierea dintilor, smulgerea lor, se impune de la sine inteles efectuarea unor tratamente mai complicate, care pot demonstra cu prisosinta priceperea medicului stomatolog.
Detartrajul ultrasonic trebuie sa fie realizat periodic, pentru mentinerea sanatatii orale si pentru ca nu prezinta riscuri.
Airflow este o procedura moderna de igienizare profesionala a dintilor, care indeparteaza in detaliu placa bacteriana si tartrul.
Tratamentul cariilor cu laser este cel mai compatibil si nu presupune niciun fel de durere, fiind ideal pentru cei care nu suporta disconfortul pe care modalitatea clasica il ofera. De asemenea, sunt utilizate in stomatologie si matricile dentare, care sunt piese metalice sau nemetalice fixate pe dinte, cu scopul de a adapta perfect obturatia la nivelul pragului gingival.
Sigilarea dentara este un tratament util pentru dintii definitivi. Ce inseamna aceasta? Se aplica o substanta rasinica, menita sa protejeze santurile si fosetele existente aici. Ea nu inlocuieste periajul, ci este doar o masura in plus pentru protejarea dintilor permanenti.
Tratamentul cu laser in tratarea gingivitei si paradontozei este util pentru a indeparta placa dentara si tartrul existente sub gingii. Practic, acest spatiu este curatat si vindecat.
Implantologia este un tratament stomatologic cu numeroase beneficii, implantul dentar inlocuind dintii lipsa si fiind o solutie de lunga durata, daca este ingrijit corespunzator. Reconstructia si regenerarea depind de calitatea materialelor utilizate, asa ca este bine ca pacientul sa il aleaga cel mai bun, tinand cont si de sfatul specialistului.
Albirea dentara se face cu niste substante active, de regula, cu carbamida si peroxidul de hidrogen.
Operatiile chirurgicale dentare sunt justificate in cazul rezolvarii unor probleme grave sau complexe. Ele protejeaza impotriva raspandirii infectiei, apara dintii adiacenti, ii inlocuiesc pe cei lipsa si scapa omul de disconfort.
Stomatologia holistica este ideala pentru pacientii anxiosi, promovand tratamentul intr-un mediu mult mai cald si mai confortabil pentru acestia. Se folosesc materiale prietenoase cu tesuturile dentare, elimina folosirea unor materiale metalice si se pune mare accent pe preventie, in asa fel incat medicul sa nu efectueze manevre invazive.
Protetica dentara inlocuieste dintii lipsa sau reabiliteaza arcadele dentare. Materialele moderne utilizate sunt zirconiu, ceramica presata sau cea feldspatica.
Aparatele dentare trateaza imperfectiunile sau problemele de functionalitate. Cei mai multi pacienti isi doresc un zambet frumos, iar anomaliile se pot rezolva foarte usor cu ajutorul acestor dispozitive, ce vor fi purtate, la recomandarea medicului, de la 6 luni la 3 ani, poate chiar mai mult de atat.
Exista diferite tipuri de aparate dentare: cu bracketi metalici, ceramici sau cu safir, pozitionati pe exteriorul sau interiorul dintilor, mobile sau fixe, functionale, invisalign etc.
In concluzie, informatiile corecte si abundente despre dentitia umana si despre tot ce inseamna preventia si tratarea diferitelor afectiuni ale dintilor sunt importante pentru toti oamenii care doresc sa-si mentina sanatatea la cote cat mai inalte. Vizitele la medicul stomatolog trebuie sa intre in rutina vietii tuturor, chiar de la varsta de 3 ani.
surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare