Dinții joacă un rol foarte important în viața de zi cu zi, nu numai în masticație, ci și în articularea cuvintelor și crearea de expresii faciale. Implanturile sunt tratamente care înlocuiesc dinții pierduți cu piese artificiale, fără a se deteriora cei sănătoși.
Diferența majoră față de proteze este că implanturile fixează ferm o rădăcină artificială la nivelul maxilarului. La fel ca un dinte adevărat, cel artificial iese din os, astfel încât structura sa este cât mai aproape de cea naturală.
Cuprins articol
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar reprezintă o metodă de îngrijire în care un corp, cum ar fi un șurub mic din titan pur, este încorporat în os și un dinte artificial este fixat pe el. Cu protezele și podurile, partea coroanei de deasupra gingiilor poate fi reprodusă, dar rădăcina nu. Implantul reproduce rădăcinile și le apropie de starea lor naturală originală, atât în ceea ce privește aspectul, cât și funcționalitatea.
Spre deosebire de punți și proteze, implanturile nu necesită zgârieturi sau agățări majore ale dentiției, reprezentând metode de tratament cu un efect mai puțin abraziv asupra dinților. Majoritatea pacienților consideră că piesa artificială funcționează întocmai ca un dinte independent, deci arată natural, iar masticația poate fi realizată în același mod precum în cazul dinților naturali. Este un mare avantaj faptul că pacientul este mai puțin probabil să aibă o senzație de corp străin sau disgeuzie (alterare a gustului).
Totul despre componentele implantului dentar
Implanturile au în principal patru componente. Rădăcina, care este așa-numitul corp, piesa artificială (capacul) care trebuie așezată deasupra, bontul dintre ele și șurubul de fixare. Acestea sunt integrate pentru a juca rolul unui dinte.
Fiecare bloc este independent, cu unele excepții. Prin urmare, chiar dacă se aplică o sarcină mare și dinții artificiali sunt ciobiți sau bontul este rupt, există un avantaj în faptul că doar acea parte trebuie să fie înlocuită.
Siguranța este prioritatea principală, deoarece implanturile pot fi plasate în corp pentru o perioadă lungă de timp. Corpul folosește „titan pur”, care are o biocompatibilitate excelentă și o bună afinitate pentru țesuturi. În plus, titanul este extrem de puțin probabil să provoace anumite alergii. Coroana este realizată din materiale precum disilicat de litiu și zirconiu.
În ce constă un implant dentar?
Sub anestezie, un burghiu special este folosit pentru a face o gaură în maxilar, în care se potrivește corpul. Osul ține ferm implantul, dar durează aproximativ 2-3 luni până când crește și se leagă de acesta. După terminarea tratamentului, se introduce bontul în implant. Dintele artificial este conectat ferm la atașament.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Când lipsește un singur dinte
Dacă se pierde un dinte, decalajul poate fi restabilit prin implanturi și bonturi. Tratamentul este o soluție plăcută din punct de vedere estetic, în comparație cu metodele tradiționale, iar aspectul natural poate fi redat cu ajutorul noilor materiale ceramice.
Când lipsesc mai mulți dinți
Dacă se pierd mai mulți dinți, din care rezultă goluri de diferite dimensiuni, acestea se pot repara cu implanturi. Dacă lipsesc mai mulți din spate pe aceeași parte a arcadei, singura metodă eficientă de tratament este implantul.
Când lipsesc toți dinții
De asemenea, în cazul în care proteza nu este o opțiune acceptată de pacient, se poate opta pentru un implant. Reparațiile pot fi luate în considerare atât pentru maxilar, cât și pentru mandibulă.
Multe persoane cu proteze se pot plânge că acestea sunt instabile sau că unele dintre ele sunt lovite puternic și lezate. Pentru anumiți pacienți, adezivii pentru proteze și dispozitivele auxiliare nu sunt o soluție satisfăcătoare pe termen lung. Prin urmare, acestea pot fi înlocuite de implanturi.
Despre durerea tratamentului implantului
Chirurgia implantului este adesea considerată un tratament dificil, datorită încorporării corpurilor străine în oase, dar, în realitate, aceasta este mult mai puțin dureroasă decât te-ai putea aștepta. Gradul de disconfort și durata intervenției chirurgicale pot varia de la o persoană la alta, dar, în general, nivelul durerii este considerat a fi similar cu extracția măselelor de minte.
În concluzie, deși majoritatea persoanelor pot beneficia de un implant atunci când este nevoie, este important să consulți opinia unui medic ortodont, deoarece acesta te va îndruma spre schema de tratament potrivită în funcție de problema pe care o ai.
Sursă foto: Shutterstock.com.
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare