Skip to main content

Te-ai uitat vreodată în oglindă și te-ai gândit că dinții tăi sunt mult mai galbeni decât ar trebui? Acest lucru este normal, deoarece ei nu pot fi întotdeauna la fel de albi ca cei văzuți în reclame. Dar care sunt cauzele îngălbenirii dinților? Modificarea de culoare poate apărea treptat și poate fi trecută cu vederea până în momentul în care constaţi că trebuie să arăți cât mai bine pentru un eveniment special sau culoarea devine vizibil mai întunecată.

De ce mi se îngălbenesc dinții? Principalele cauze

Alimentaţia

Petele extrinseci se găsesc la nivelul smalțului dinților. Ele sunt cauzate de obicei de tipul de dietă pe care îl urmezi. Unele alimente precum cafeaua, ceaiul negru, băuturile acidulate, strugurii, vinul și sosurile deteriorează smalțul. Aceste alimente sunt bogate în cromogeni, pigment care se blochează în dinți. Alimentele și băuturile acide ajută la erodarea smalțului dinților, permițând cromogenilor să adere mai ușor la dinți.

Lipsa igienei

Lipsa igienei bucale este una dintre principalele cauze ale dinților galbeni. Curăţarea inadecvată favorizează proliferarea bacteriilor din cavitatea bucală. Acestea formează un strat gălbui numit tartru, eliminat doar de o curățare profesională.
Eșecul de a trata în timp această problemă a acumulării de tartru are consecințe grave la nivelul gingiilor și, în cele din urmă, la osul care înconjoară dinții, ceea ce ajunge să producă mobilitate și chiar pierderea dinților.

Tabac, medicamente, droguri

Consumul de tutun este unul dintre obiceiurile care afectează cel mai mult sănătatea bucală. Nu numai că îngălbenește dinții, dar poate provoca respirație urât mirositoare și multe alte probleme grave.
Pe lângă tutun, există și alte medicamente care sunt dăunătoare sănătății dentare (ex: tetracicline), care distrug țesuturile dentare și deteriorează exagerat dinții pacientului. De asemenea, unele medicamente au efectele adverse ale accelerării uzurii și decolorării.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Vârsta înaintată

Dinții se îngălbenesc în mod natural pe măsură ce trece timpul. Fricțiunea alimentelor și a dinților slăbește progresiv stratul de smalț și determină apariția dentinei (de o culoare mai închisă).

Genetica

Ca în multe alte cazuri, a avea o predispoziție genetică spre dinții galbeni este, de asemenea, o posibilitate.

Ce tratamente pentru îngălbenirea dinților există?

Curățarea profesională

Prima opțiune este curățarea temeinică de către un dentist. Curățarea de la sine nu albeşte dinții, ci îi eliberează de tartru și tutun, pete de cafea, lăsând smalțul curat. Aceste curățări dentare profesionale folosesc echipamente de ultimă generație care vă eliberează dinții de tot tartrul acumulat și cristalizat. Pentru lustruirea rămășițelor sunt folosite aparate speciale, lăsând smalțul natural al dinților neted și strălucitor.
Este un tratament foarte eficient și dorit. Este rapid și nedureros și obține rezultate foarte bune într-un timp scurt. Pentru ca această metodă să funcţioneze în timp este nevoie de o igienă bucală cât mai bine întreţinută.

Albirea dinților

Această tehnică este cea mai solicitată și cunoscută de pacienți. Este esențial ca. pentru a o utiliza, să fi efectuat anterior o curățare profesională pentru a elimina complet tartrul și petele prezente.
Există multe tehnici diferite pentru a albi culoarea dinților, în prezent cea mai utilizată constând în combinarea gelurilor care albesc dinții prin reacția cu o anumită lumină LED sau laser, cu aplicarea unui alt tip de produs pe care pacientul îl folosește acasă, sub supravegherea medicului dentist în controale frecvente în timpul tratamentului.
Este important să subliniem că albirea dinților nu este o tehnică ce durează pe tot parcursul vieții. Este temporară și este în mâinile pacientului să o prelungească la maximum. Prin igiena perfectă și controlul alimentelor pe care le consumăm, putem prelungi foarte mult durata rezultatului.
În rezumat, albirea este opțiunea preferată de pacienți, deoarece este cea mai confortabilă și cea care dă cele mai bune rezultate.

Fațetele dentare

Au un obiectiv pur estetic. Fațetele dentare sunt foi foarte subțiri care aderă la dinte și oferă soluții la probleme precum întunecarea dinților, poziția sau forma dintelui.
Acest tratament este confortabil și nedureros. Se permite pacientului să aibă un zâmbet perfect, uniform și alb. Este un tratament de lungă durată și minim invaziv, o soluție perfectă pentru a avea un zâmbet ideal.
Acestea fiind spuse, tratamentele prezentate pot schimba complet viața pacientului, întrucât, după efectuarea lor, el poate zâmbi cu încredere, punând capăt complexelor care uneori durează o viață și generează o multitudine de probleme psihologice.
Sursa foto: shutterstock.com

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Leave a Reply

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884