Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Tartrul dentar: Află cum să tratezi și cum să previi apariția tartrului pentru o dantură puternică și sănătoasă

Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care s-a mineralizat (întărit) pe dinţi. Acesta se formează când bacteriile care se găsesc, în mod natural, în cavitatea bucală se amestecă cu resturile alimentare și formează o peliculă lipicioasă, denumită placă bacteriană. Tartrul favorizează acumularea continuă a plăcii bacteriene, având o suprafaţă foarte aderentă, ceea ce în timp duce la afecţiuni grave, ca formarea cariilor dentare şi afecţiuni gingivale. De culoare galben sau maro, el se formează pe suprafața externă a molarilor superiori, pe suprafața internă a dinților inferiori, dar și în spațiile dintre dinți.

Tartrul poate să provoace gingivită, carii, halenă, sângerarea gingiilor, pungi parodontale patologice, mobilități dentare și pierderea dinților, de aceea este important să ne programăm periodic la un consult stomatologic, cu atât mai mult dacă ne confruntăm cu simptomele descrise mai sus, pentru a putea beneficia de sfaturi medicale avizate.

Tipuri de tartru dentar

 

În funcție de poziția față de gingie, există două tipuri de tartru: supragingival și subgingival.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Tartrul supragingival are, în prima fază, o culoare alb-gălbuie și o consistență redusă și grunjoasă. În timp, consistența și aderența tartrului supragingival cresc, iar culoarea poate ajunge la maro sau negru, ca urmare a impregnării cu pigmenți alimentari. Acest lucru li se întâmplă mai ales persoanelor care fumează sau care consumă alcool, ceai sau cafea.

Tartrul subgingival are o culoare mai închisă, de la maroniu la negru, iar consistența este mai mare. Este foarte aderent și mai greu de dislocat în comparație cu cel supragingival. Tartrul subgingival nu afectează doar gingiile, ci și dentina, țesuturile conjunctive și oasele. Mineralizarea tartrului subgingival se face din cauza prezenței sângelui.

 

Cauzele apariției tartrului

 

Tartrul este o combinație de bacterii și materie extracelulară ce aderă la suprafața exterioară a dintelui. Dezvoltarea tartrului începe cu atașarea peliculei sau a stratului subțire de proteine salivare pe suprafața dintelui. Cocii gram-pozitivi încep apoi să se lipească de peliculă și să se înmulțească. Pe măsură ce bacteriile încep să colonizeze suprafața dintelui, alte specii precum Veillonella, Actinomyces, și Capnocytophaga, care sunt bacterii gram-pozitive și negative, încep să contribuie la formarea tartrului. Între prima și a treia săptămâna, dacă tartrul nu este îndepărtat, se crează un mediu anaerob. În continuare, vor apărea și alte bacterii, precum Porphyromonas gingivalis, care vor crește riscul de apariție a diferitelor boli de dinți și gingii.

Există câțiva factori care contribuie la acumulări rapide de tartru și anume:

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

  • Alimentația nesănătoasă;
  • Pasta de dinți folosită;
  • Tehnica necorespunzătoare de periaj;
  • Fumatul;
  • Nefolosirea aței dentare;
  • Gura uscată;
  • Mestecarea alimentelor predominant pe anumiți dinți;
  • Utilizarea frecventă a anumitor medicamente (cum ar fi antibioticele);
  • Igiena dentară precară.

Cum să previi apariția tartrului

 

Importanța periajului dentar este incontestabilă. Atunci când ne spălăm pe dinți după fiecare masă sau de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, resturile alimentare sunt îndepărtate, iar bacteriile nu mai intră în contact cu acestea, fiind eliminată cauza formării plăcii bacteriene.

Totuși, este important să menționăm că există anumite reguli ce trebuie respectate pentru ca periajul dentar să fie unul corect efectuat, și deci eficient în prevenirea apariției tartrului dentar.

Astfel, pentru o bună sănătate orală, este important să folosim și ață dentară, apă de gură și dușul bucal.

Pentru a verifica dacă periajul dentar efectuat acasă este eficient, se poate folosi un revelator de placă dentară. Este vorba despre o substanță colorată, fie sub forma de tablete care se dizolvă în apă, fie sub formă de apă de gură. După clătirea cu revelator, veți observa că zonele care mai necesită periaj vor fi colorate.

Pentru că în cavitatea bucală sunt miliarde de bacterii, unele bune, altele nu, chiar și atunci când periajul dentar este făcut de două ori pe zi, există posibilitatea formării tartrului, care poate fi îndepărtat numai printr-o profilaxie realizată profesionist, în cabinetul stomatologic.

Astfel, detartrajul reprezintă o tehnică de curățare profesională a dinților tăi și are un rol important în prevenirea și combaterea unor afecțiuni stomatologice grave, precum retracția gingivală, boala parodontală sau resorbția osoasă.

 

Cum poți scăpa de tartru în mod eficient

 

Există două metode populare de îndepărtare a tartrului, prezentate succint în acest articol cu scop informativ.

Îndepărtarea mecanică a tartrului este efectuată de către medicul stomatolog folosind o chiuretă specială, astfel dislocă tartrul și îl separă de dinte, apoi răzuiește suprafața. Această metodă nu este ideală, deoarece nu permite îndepărtarea corespunzătoare a tartrului subgingival și, în plus, pacientul are un anumit disconfort în timpul procedurii (este mai traumatică).

Eliminarea tartrului cu ajutorul ultrasunetelor se efectuează cu ajutorul unui aparat special, care permite eliminarea nu numai a depozitelor vizibile, ci și a celor ascunse sub gingie. Detartrajul cu ultrasunete este cea mai frecvent folosită metodă de înlăturare a depozitelor dentare.

 

După îndepărtarea tartrului, medicul lustruiește dinții, deoarece placa se acumulează pe o suprafață netedă mult mai lent decât pe una rugoasă.

 

În definitiv, cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva tartrului, precum și a oricărei alte afecțiuni dentare, este vizita periodică la cabinetul stomatologic și o igienă corespunzătoare. Ține cont de sfaturile de mai sus și zâmbește cu încredere!

 

Sursa foto: ro.pinterest.com

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028