Cuprins articol
Gura uscată, ce este această afecțiune
Gura uscată este denumită în termen medical xerostomia și reprezintă o scădere a fluxului salivar cu care se confruntă milioane de oameni. Senzația de gură uscată este, mai degrabă, un simptom decât o boală în sine, spun specialiștii. Poate fi o afecțiune banală sau, dimpotrivă, una complicată, în funcție de cauzele care îi determină apariția.
Persoanele în vârstă suferă cel mai adesea de senzația de gură uscată, dar nici tinerii nu sunt feriți de această problemă. Medicul stomatolog este cel care poate oferi un diagnostic, după ce verifică posibilele cauze ale gurii uscate.
Această afecțiune trebuie tratată deoarece poate provoca probleme medicale stomatologice dificile și cu un tratament de lungă durată. În plus, poate afecta viața socială prin efecte neplăcute (ex: respirație urât mirositoare) și periculoase pentru sănătatea dinților și a cavității bucale.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Gura uscată – simptome și diagnostic
Senzația de gură uscată, pe lângă faptul că este neplăcută, aduce și alte aspecte supărătoare și iritante.
Acestea sunt, de obicei, simptomele prin care se manifestă:
-
senzație de gură uscată accentuată (dimineața, seara și noaptea, în timpul somnului)
-
gură uscată și amară
-
gură uscată și limbă albă (încărcată)
-
buze uscate, crăpate și senzația de sete
-
limbă uscată
-
respirație urât mirositoare
-
gingii umflate și roșii
-
aspect vâscos al salivei, chiar și imediat după periajul dentar
-
dificultăți de mestecare, înghițire și chiar de vorbire
-
dureri ale cavității bucale și a limbii
Așadar, gura uscată, produce extrem de multe neplăceri. Specialiștii spun că, în anumite momente, toate persoanele experimentează această senzație. Fie pentru că țin un discurs și sunt nevoite să vorbească ore în șir, fie pentru că organismul nu este suficient hidratat sau este supus unui stres continuu. Dacă trec zile sau săptămâni întregi și senzația de gură uscată persistă, o vizită la medic pentru diagnosticare este absolut necesară. Doar doctorul este în măsură să identifice această problemă medicală și să ofere soluții pentru a scăpa de gura uscată!
Senzația de gură uscată – cauze
Senzația de gură uscată apare din cauza salivei insuficiente, iar de aici pleacă toate celelalte probleme. Pentru că saliva ajută la digestie, la hidratarea și curățarea cavității bucale, are rol de protecție a danturii dar ajută și organismul în lupta acestuia cu infecțiile, controlând nivelul bacteriilor din cavitatea bucală. Așadar, când ea este insuficientă, întreaga gură are de suferit.
Pentru că gura uscată este, de cele mai multe ori, un simptom și nu o boală, în spatele senzației se poate ascunde o afecțiune mai gravă. Tocmai de aceea este importantă vizita la un specialist care poate oferi un diagnostic, clar urmat de un tratament adecvat.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Cele mai frecvente cauze ale gurii uscate sunt:
Cauze gura uscată – Înaintarea în vârstă și schimbările hormonale
-
Datele puse la dispoziție de către specialiști arată că persoanele vârstnice suferă cel mai des de senzația de gură uscată. Asta pentru că odată cu înaintarea în vârstă încep să ia mai multe medicamente, iar acestea pot scădea producția de salivă.
-
Menopauza este, de asemenea, o cauză a apariției gurii uscate,deoarece schimbările hormonale din această perioadă afectează glandele salivare care nu mai produc suficientă salivă și, astfel, apare senzația de gură uscată.
- Femeile însărcinate pot să sufere de această afecțiune, tot din cauza modificărilor hormonale. Acestea se pot confrunta și cu o salivare excesivă.
Cauze medicale pentru gura uscată
-
Boli care afectează glandele salivare: diabetul, HIV/SIDA, Parkinson, limfomul Hodgkin, tumori ale glandelor salivare, boli autoimune.
-
Medicamente care scad producția de salivă. Specialiștii afirmă că există sute de astfel de pastile care pot cauza senzația de gură uscată. Printre cele mai des întâlnite se numără antidepresivele, antihistaminicele, cele care scad tensiunea arterială, analgezicele, diureticele etc.
-
Chimioterapia și radioterapia pot afecta glandele salivare. Pacienții care efectuează astfel de proceduri pot avea senzația de gură uscată deoarece glandele ajung să producă mai puțină salivă sau chiar deloc. După finalizarea tratamentului fluxul salivar revine la normal, dar sunt și cazuri în care persoanele rămân cu această problemă.
-
Intervenții chirurgicale în zona capului sau a gâtului care au provocat anumite leziuni nervoase.
Cauze gura uscată – Factori nocivi pentru întregul organism
-
Alcoolul, țigările sau drogurile (chiar și cele legale în anumite state, pentru consum recreațional) pot cauza o uscăciune severă a gurii. Întreruperea sau renunțarea la aceste vicii ajută glandele salivare să funcționeze din nou, în mod normal.
-
Stresul prelungit poate aduce multe probleme de sănătate, printre care și senzația de gură uscată, cu toate neplăcerile care vin “la pachet”.
Tratament, prevenție și sfaturi pentru diminuarea senzației de gură uscată
Prevenția este mai bună decât orice medicament. Asta repetă medicii ori de câte ori au ocazia. Dar, când acest lucru nu este posibil, cel mai important sfat pentru o persoană care crede că suferă de gură uscată este să se prezinte cât mai repede la doctor. Simptomele nu apar toate deodată și se pot evita multe probleme dentare precum infecții, carii sau chiar ulcerații dacă vizita la medic este efectuată din timp.
Când, de exemplu, saliva este vâscoasă, buzele sunt crăpate și apare senzația de sete continuă, nu este indicat să se aștepte până intervine și o respirație urât mirositoare sau senzația de gură amară și uscată. Doar așa se pot preveni eventuale complicații și probleme ale cavității bucale. În urma unui consult efectuat de către medicul stomatolog se poate stabili dacă într-adevăr suferi de gura uscată. Dacă ești diagnosticat cu această afecțiune, doctorul îți va adresa mai multe întrebări pentru a stabili cauza apariției senzației de gură uscată și a simptomelor aferente.
Pentru că, singura cale sigură de vindecare este tratarea cauzei care a dus la apariția acestei afecțiuni.
Tratamente medicamentoase pentru senzația de gură uscată
Există posibilitatea ca specialistul să nu își dea seama de la prima consultație care este cauza gurii uscate. E foarte important să răspunzi sincer la întrebările pe care medicul ți le adresează. Uneori, în răspunsurile date de tine se regăsește cauza problemei și soluția salvatoare! Dacă un medicament provoacă senzația de gură uscată, se poate renunța la el, prin găsirea unui înlocuitor sau există și posibilitatea de a scădea din doza administrată. Sunt, de asemenea, și tratamente hormonale pentru restabilirea funcțiilor organismului, în cazul în care problema este cauzată de anumite dezechilibre hormonale. Ca și tratament pentru gura uscată medicul poate prescrie: spray-uri, pastile apă de gură, pastă de dinți specială sau geluri care funcționează ca un substitut salivar și ajută la lubrifierea mucoasei bucale. Doar doctorul poate decide care este soluția optimă, iar automedicația nu este recomandată deoarece un tratament administrat greșit poate accentua senzația de gură uscată.
Remedii naturiste pentru gura uscată
Natura ajută de foarte multe ori în procesul de vindecare a diferitelor afecțiuni. Depinde, însă, cât de severă este problema. În unele cazuri plantele sau fructele nu sunt de ajuns pentru a trata definitiv senzația de gură uscată, limbă încărcată și respirație urât mirositoare. Leacurile naturiste oferă, însă, un ajutor de nădejde în diminuarea acestor probleme.
-
Ceaiul de ghimbir, consumat cu moderație poate diminua senzația de gură uscată și de respirație urât mirositoare.
-
Sucul natural de aloe vera este cunoscut ca fiind un bun lubrifiant pentru cavitatea bucală. Nu trebuie consumat în exces deoarece poate cauza alte probleme de sănătate.
-
Ananasul ajută la subțierea salivei.
-
Sucul de lămâie, eventual amestecat cu apă, creează senzația de “gura pungă”, dar stimulează glandele salivare.
-
Uleiul de măsline folosit pentru clătirea gurii uscate, zilnic, în fiecare dimineață, acționează ca un substitut salivar natural.
-
Uleiul esențial de eucalipt ucide microbii și împrospătează respirația. Două picături sunt suficiente pentru a avea senzația de proaspăt în cavitatea bucală.
Pentru a diminua neplăcerile cauzate de gura uscată există și alte remedii ce pot fi de ajutor. Acestea sunt eficace, însă, doar pentru o perioadă scurtă. Mai ales dacă este vorba despre o problemă care persistă de mult timp. Cel mai indicat este un consult la medicul stomatolog și urmarea tratamentului indicat de acesta.
În paralel se poate apela și la soluții complementare, pentru a scăpa de gura uscată în cel mai scurt timp posibil. Sfaturile de mai jos sunt utile, însă doar tratarea cauzei va rezolva definitiv problema gurii uscate.
-
Hidratarea joacă un rol important. Consumul de lichide și clătirea gurii cu apă ajută la diminuarea senzației de uscăciune. Este indicat să consumi apă și în timpul meselor, mai ales dacă apar deja dificultăți de mestecare și înghițire. Digestia va fi mai lentă din cauză că vei tot lua câte o gură de apă, dar vei reuși să mănânci fără chinuri.
-
Evită alimentele uscate, precum biscuiții, chipsurile etc. Acestea acționează ca un burete în interiorul cavității bucale și vor înrăutăți senzația de gură uscată și urât mirositoare. Nici alimentele sărate și foarte condimentate nu sunt indicate! Consumă, în schimb, mai multe ciorbe, piureuri, supe cremă și alimente bogate în fibre. Mărul, morcovul, țelina, ajută la curățarea cavității bucale și elimină pentru o perioadă de timp senzația de gură uscată.
-
Respirația pe gură poate să accentueze problema unei guri uscate. Dacă faci exerciții fizice frecvent încearcă să respiri pe nas. În cazul în care îți simți gura uscată în timpul nopții probabil că dormi cu gura deschisă. Persoanele care sforăie au, de obicei, această problemă.
-
Igiena orală este foarte importantă pentru persoanele care suferă de xerostomie. Medicii recomandă periajul efectuat corect, de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură fără alcool.
-
Guma de mestecat fără zahăr poate fi un remediu bun, deoarece stimulează secreția de salivă. Alcoolul, cafeaua și dulciurile creează probleme dentare chiar și la persoanele care nu au astfel de afecțiuni, dar dacă ești diagnosticat sau ai des senzația de gură uscată și sete continuă, evită-le.
-
Este recomandat ca proteza dentară să nu rămână în gură în timpul somnului. Pentru că din cauza acesteia pot apărea senzații de usturime și uscăciune a gurii în timpul nopții, iar dimineața problema va fi și mai accentuată.
-
Un umidificator așezat în dormitor poate ajuta la atenuarea senzației de gură uscată.
Ce boli pot fi cauzate de gura uscată
Ca orice altă afecțiune, dacă nu este tratată corespunzător, gura uscată poate cauza mai multe probleme de sănătate și chiar boli care presupun vizite periodice la medicul stomatolog:
-
Infecții bucale, precum candidoza sau diferite ulcerații pot apărea din cauza gurii uscate. Pe lângă faptul că acestea sunt foarte dureroase, necesită uneori tratamente antifungice, iar alimentația devine extrem de problematică.
-
Inflamațiile gingivale și cariile dentare sunt mult mai frecvente la persoanele care suferă de gura uscată. Explicația este extrem de simplă: Saliva are nu doar un rol de lubrifiere a cavități bucale ci și antibacterian sau de protecție. În lipsa salivei bacteriile se înmulțesc și creează placă dentară în exces, carii și alte afecțiuni. Un organism sănătos produce într-o zi 1 -1,5 litri de salivă.
-
Modificări ale gustului din cauza afecțiunii gurii uscate se produc, în principal, pentru că papilele gustative sunt afectate de lipsa salivei.
-
Pneumonie, în cazuri foarte rare.
Tratamentul gurii uscate este nedureros. Dacă te confrunți cu o respirație urât mirositoare, nu trebuie să îți fie jenă să mergi la medic. El este acolo pentru a rezolva astfel de probleme, despre care a studiat. Iar cu cât ajungi mai repede, cu atât mai bine, pentru că este mult mai simplu de tratat o afecțiune depistată într-un stadiu incipient, decât una devenită deja acută!
Sursa foto: Shutterstock.com
Referințe: Researchgate.net
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare