Fraud Blocker LIMBA NEAGRA - Tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune + SFATURI pentru ameliorare - CisoMedical Skip to main content
Prima pagină » Blog » LIMBA NEAGRA – Tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune + SFATURI pentru ameliorare

Asa numita ”limba neagra viloasa” reprezinta una dintre afectiunile ce pot aparea la nivelul cavitatii bucale, fapt datorat mai multor motive, printre care se regasesc numerosi factori externi. Pe langa aspect, culorile ce se regasesc in zona din spate a limbii sunt de la nuante de galben, pana la nuante de brun inchis. Afectiunea poate provoca senzatii de disconfort si neplacere, tocmai din cauza alungirii papilelor gustative si inmultirii unor tesuturi in mod rapid si excesiv.

Odata cu numeroasele cauze care pot influenta aparitia limbii negre, au fost descoperite si tratamente care sa combata aspectul neplacut si senzatiile care vin odata cu aceasta afectiune. In continuarea articolului iti vor fi prezentate diverse informatii utile legate de limba neagra viloasa.

Ce este limba neagra? – Definitie

Limba neagra este o afectiune adesea cauzata de numerosi factori externi care duc la deformarea papilelor. In urma alungirii, inmultirii excesive si rapide atat a lor, cat si a tesuturilor, favorizeaza dezvoltarea bacteriilor ce produc pigmenti. Procesul de alungire si hiperplazia, impreuna cu dezvoltarea germenilor, duc la nuantarea papilelor in diverse culori, precum:

  • alb-galbui

  • galben-maroniu

  • maro

  • brun inchis

  • maro-verzui

  • galben-verzui

Ce este limba neagra

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

In functie de complexitatea afectiunii, pacientii pot avea parte de diverse senzatii, precum cea de sufocare din cauza alungirii relativ mari a papilelor. Ulterior, din acest motiv la care se adauga si nuantarea papilelor, zona afectata va avea un aspect de limba paroasa.

Este foarte importanta igiena in acest caz, deoarece adesea se intampla sa ramana resturi de mancare intre papile, ele fiind dezvoltate mult mai mult decat este normal. Asadar, trebuie sa ai grija si sa acorzi o importanta mult mai mare decat in mod normal, pentru a evita eventualele aparitii ale mirosurilor neplacute.

Nu trebuie neglijata cauza aparitiei limbii negre deoarece in functie de aceasta vei stii cum sa iti schimbi stilul de viata, daca este cazul. Cand este vorba de factori externi, ai nevoie de o pauza de la administrarea medicamentelor ce au dus la pigmentarea papilelor, de la fumat sau de la orice activitate care a provocat aparitia acestei afectiuni asupra limbii tale.

Cand apare limba neagra? – Cauze

Limba neagra poate aparea din foarte multe motive, majoritatea facand parte din mediul extern. Asadar, pentru a evita afectiunea, asigura-te ca ai o rutina zilnica de ingrijire dentara constanta, ce nu faciliteaza deformarea papilelor si, mai ales, apartitia bacteriilor care sa duca la pigmentarea spatiului de pe mijlocul limbii.

Printre cauzele care pot duce la aparitia limbii negre, se afla si urmatoarele:

  • Lipsa unei igiene orale frecvente

  • Gura uscata rezultata in urma dezhidratarii

  • Fumatul

  • Consumul excesiv de bauturi, precum ceai sau cafea

  • Folosirea unei ape de gura care oxideaza

  • Medicamente sau antibiotice care contin bismut

  • Boli precum TBC sau candida

Cand apare limba neagra

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Pe langa cauzele mentionate, limba neagra poate genera diverse simptome, precum:

  • Mancarime intensa pe limba

  • Senzatie de uscat la nivelul gurii

  • Senzatie vomitiva frecventa

  • Confundarea gusturilor ori faptul ca nu pot fi simtite

  • Senzatii neplacute, precum cele de simtire permanenta a unor particule pe limba

Mai mult decat atat, senzatiile pot fi simtite diferit in functie de persoana si, mai ales, de complexitatea problemei. Astfel, simptomele si zona afectata pot varia din cauza motivului care a determinat formarea afectiunii.

Aparitia limbii negre la adulti

Printre cele mai intalnite situatii de aparitie a limbii negre viloase, sunt, desigur, cazurile adultilor. Majoritatea persoanelor ce intampina aceasta afectiune sunt cele de sex masculin si cauzele sunt fie fumatul excesiv, fie igiena orala precara ori administrarea unor antibiotice sau pastile ce au in componenta lor bismut (element chimic), care duce la formarea limbii negre treptat, iar, mai apoi, rezultatul va fi unul de limba paroasa.

Este recomandat ca in cazul aparitiei afectiunii sa se insiste mai mult decat de obicei in igiena orala pe zona limbii si sa se renunte la utilizarea apei de gura care oxideaza sau cea care este bogata in alcool.

Aparitia limbii negre la copii

Chiar daca este mult mai intalnita in randul adultilor, cazuri de limba neagra pot aparea si la copii din cauza alimentelor pe care le folosesc sau a sucurilor pe care le consuma. Totodata, una dintre cauze mai poate fi si administrarea antibioticelor, la fel ca in cazul adultilor.

Limba neagra se manifesta intr-un timp mai scurt la copii, din cauza organismului lor in crestere. Asadar, pentru un diagnostic cat mai corect si precis, este recomandat sa se apeleze la un medic specialist care sa se poata pronunta in ceea ce priveste cauza si mai ales tratamentul ce trebuie administrat.

Tratament pentru limba neagra

Daca afectiunea nu este indeajuns de grava incat sa mergi la control la un medic specialist, te poti ingriji acasa, dar cu mare atentie si dedicare. Pentru a scapa de limba neagra este nevoie sa urmezi cativa pasi simpli, dar care vor avea un impact major. Printre tratamentele de urmat acasa, se afla si urmatoarele:

  • Intreruperea, in primul rand, a obiceiului care a dus la formarea limbii negre, in cazul in care nu se stie motivul pentru care s-a format, poti sa ai in vedere – fumatul, cafeaua, ceaiul, antibioticele sau apa de gura bogata in alcool ori cu bismut, care oxideaza

  • Igiena orala corespunzatoare (minim doua spalari pe zi, urmate de periajul insistent in zona limbii si a obrajilor), utilizarea unei ape de gura fara alcool si a unei paste de dinti bogate in fluor

  • Tratarea problemelor dentare, precum cariile ori tartrul dentar, urmata de o igienizare realizata de specialisti

In urma acestor solutii pe care le poti utiliza in prima faza acasa, in cazul in care persista afectiunea, este recomandat sa fie consultat un medic dentist specialist care sa prescrie un tratament adecvat situatiei prezente, in functie de complexitatea sau gravitatea limbii negre.

Exista si numeroase cazuri in care medicii dentisti recomanda antibiotice si medicamente pentru a fi administrate, iar in urma lor afectiunea sa dispare, dar exista si situatii in care ele nu sunt deloc eficiente. Astfel, se recomanda tunderea papilelor chirurgical, cu laser sau cu electrochirurgie. Ele sunt o ultima solutie, in cazul in care celelalte nu au functionat, iar afectiunea nu a disparut, nici macar nu s-a diminuat.

Trebuie sa stii si ca aceasta afectiune este una inofensiva si mai ales temporara, deci poate disparea de la sine intr-o perioada scurta de timp. Asadar, daca persista, este nevoie de consultarea medicului dentist pentru o diagnosticare exacta si, mai ales, pentru a stabili cauzele si solutiile.

Sfaturi pentru a te proteja de aparitia limbii negre

Daca vrei sa fii precaut in ceea ce priveste prevenirea aparitiei limbii negre viloase, poti tine cont de mai multe aspecte care puse in aplicare, pe langa faptul ca te vor tine departe de afectune, iti vor genera si un stil de viata mai sanatos, care sa te ajute. Printre sfaturile de care poti tine cont se afla si urmatoarele aspecte:

  • Igiena dentara NU trebuie neglijata! Pasta de dinti bogata in fluor si apa de gura cu cat mai putin alcool, trebuie sa faca parte din elementele pe care le utilizezi atunci cand iti ingrijesti dintii.

  • Cand te speli pe dinti, NU neglija limba, deoarece in papile pot ramane resturi de mancare sau lichide pe care le-ai consumat si care pot duce la formarea acestei afectiuni.

  • Formeaza o legatura cu medicul stomatolog si NU neglija vizitele pentru periaj profesional sau pentru detartraj, deoarece aceste servicii trebuie facute constant, dar nu in anotimpurile in care temperaturile sunt scazute pentru ca pot aparea sensibilitati la nivelul dintilor.

Sfaturi pentru a te proteja de aparitia limbii negre

  • Citeste prospectul medicamentelor si niciodata NU lua antibiotice sau pastile a caror componenta nu este cunoscuta.

  • Consuma cafea responsabil si NU in cantitati prea mari care sa poata afecta nuanta danturii sau sa duca chiar la aparitia limbii negre.

  • Fumatul trebuie limitat si NU practicat in exces, deoarece este daunator pentru organism. El poate duce la formarea acestei afectiuni, dar si la afectarea danturii.

  • Consuma lichide cat mai multe, mai ales apa, si NU ramane deshidratat. Daca simti nevoia consumarii lichidelor, nu ignora acest lucru.

  • Incearca sa introduci in mesele tale zilnice alimente mai dure, nu doar moi, deoarece alimentele care au o compozitie moale, raman mai mult timp pe limba si, desigur, se curata mai greu.

Astfel, daca vei tine cont macar de o parte dintre aceste lucruri, cu siguranta vei sta departe de posibila aparitie a acestei afectiuni deloc placute ca aspect si senzatie. Mai mult decat atat, unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont este, desigur, igiena orala, deoarece daca ea este ignorata sau facuta gresit, pot aparea diferite complicatii atat la nivelul dintilor, cat si la nivelul limbii.

Cum sa cureti corect limba neagra

Ingrijirea orala este foarte importanta indiferent daca suferi de aceasta afectiune sau nu. Cu atat mai mult trebuie realizata atent atunci cand este prezenta limba neagra viloasa. Exista sanse mari ca ea sa treaca de la sine, fara a fi nevoie de tratamente, dar este bine sa eviti orice complicatie si sa ai o ingrijire orala corecta.

Pentru ca zona vizata este limba, este nevoie sa stii ca trebuie sa ii acorzi mai multa atentie decat de obicei. Asadar, iata cum trebuie sa iti ingrijesti limba daca suferi de aceasta afectiune:

  • La prima ora a diminetii, stratul de bacterii ce cauzeaza respiratia neplacuta trebuie curatat cat mai bine cu zona special destinata limbii care se afla pe spatele periutei de dinti.

  • In cazul in care periuta ta nu dispune de zona speciala pentru limba, poti sa folosesti chiar perisorii pe care ii utilizezi pentru curatarea dintilor.

  • Foloseste bicarbonat de sodiu pentru o curatare cat mai intensa si mai sigura.

  • In cazul in care vrei sa folosesti ceva si mai sigur decat clasica pasta de dinti, poti folosi o compozitie facuta acasa formata din bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie, desigur dupa ce te-ai spalat deja pe dinti, pentru a insista si mai mult pe zonele dorite, iar mai apoi clateste cu apa calda din abundenta.

Gargara este si ea foarte importanta atunci cand vine vorba de igiena orala. Din cauza faptului ca trebuie sa renunti la apa de gura care are efect oxidant, poti utiliza o solutie usor de facut acasa din turmeric si apa calduta. Combinatia este un remediu natural foarte cunoscut pentru beneficiile sale si foarte sigur in combaterea bacteriilor, lucru de care ai nevoie in momentul in care ai aceasta afectiune.

Cum sa cureti corect limba neagra

Trebuie sa ai grija si la alimentele pe care le consumi, iar pentru a profita de beneficiile lor la maxim, foloseste capsune, ananas sau lamaie, deoarece au un efect de albire a dintilor si, mai ales, de curatare asupra limbii afectate.

In cazul in care spatele periutei de dinti te deranjeaza la curatare, exista dispozitive special destinate pentru aceasta activitate. Asadar, mergi sa achizitionezi un produs special creat pentru a avea parte de o curatare cat mai eficienta.

Acestea fiind spuse, acum ca ai aflat mai multe detalii importante despre ce este limba neagra si, mai ales, despre cauzele din care poate aparea, asigura-te ce tii cont de cele mentionate in acest articol fie pentru a te trata impotriva limbii negre, fie pentru a preveni aparitia afectiunii. Mai mult decat atat, tine cont si de faptul ca trebuie sa apelezi la medicul specialist pentru ca el este in masura sa iti spuna cat de grava este situatia ta, evitand complicatiile ce pot fi evitate!

Sursa foto: shutterstock.com

Servicii stomatologice CISOMedical București

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884