De fiecare dată când există o afecțiune, organismul nostru emite anumite semnale, și în acest fel o persoană își poate da seama că există ceva în neregulă, luând niște măsuri. În cazul în care problemele țin de cavitatea bucală apar durerile dentare. O problemă des întâlnită în rândul oamenilor este pulpita dentară, iar cel mai întâlnit “semnal de alarmă” sunt durerile la nivelul unui singur dinte. De cele mai multe ori, durerea apare în urma consumului de băuturi reci, cafea sau în urma consumului dulciurilor.
Pulpita dentară este cunoscută și ca nervul dintelui, având rolul de a asigura vitalitatea dintelui. Aceasta este localizată în interiorul dintelui, în camera pulpară. Dacă ajung microorganisme la nivelul pulpitei dentare se declanșează reacții inflamatorii, iar nervii sunt deranjați, presiunea din camera pulpară crescând. Astfel apare o durere puternică, intensă și continuă. În majoritatea cazurilor durerea este intensă și pentru medic este foarte dificil să stabilească un diagnostic.
Cuprins articol
Pulpita acută
Pulpita acută este o inflamație apărută la pulpa dintelui, acest organ asigurând atât inervația, cât și vitalitatea și vascularizația. Această componentă este acoperită de smalț și dentină, fiind una dintre cele mai vulnerabile componente. Este indicat ca pacienții să se prezinte la medicul stomatolog cât mai repede chiar și la cel mai mic semnal al unei carii dentare, deoarece dacă nu sunt tratate la timp efectele devin ireversibile.
Cauzele pulpitei acute
- efectuarea procedurilor invazive
- substanțele din componența mai multor medicamente dentare
- prezența unei carii care nefiind tratată la timp, penetrează smalțul dentar și ajunge la pulpita dentară
- dacă dintele nu este răcit corespunzător și au loc proceduri dentare
- irigarea cu sânge a pulpitei dentare în urma unei traume
- stresul
- toxinele eliminate de cariile dentare
- traumatismele dinților precum fisuri și fracturi
Caria dentară
se infiltrează în straturile dintelui, iar ajunse în dentină, bariera este diminuată și crește riscul infectării. Procesul trebuie stopat imediat, iar cavitatea cariei curățate foarte bine, în caz ca nu se face acest lucru, microorganismele pătrund în canalele dentare. Procesul fiind unul continuu, apare durerea, cu riscul unei sensibilitati crescute la rece, cald și dulce.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Pulpita dentară
Pulpita dentară este o inflamație al țesutului interior al unui dinte. Fiecare dinte are o structură autonomă având vascularizare proprie. Nervul dentar este alcătuit din fibre nervoase și din vase de sânge asigurând nutriția țesutului și a terminației nervoase. Fiecare dinte are în interior o pulpită care ajută la nutriția dintelui, la dezvoltarea acestuia și la erupție. Pe lângă acestea, pulpita ajută și la apariția dentinei.
Ce este dentina? Stratul superior care are ca rol acoperirea și protejarea țesutului pulpar. Cu ajutorul pulpei dentare se asigură sensibilitatea dintelui, pentru ca acesta să se protejeze de factorii nocivi.
Chiar dacă se consideră că pulpita dentară este protejată în totalitate, nu este așa. Ea este una dintre părțile cele mai sensibile ale corpului uman. De exemplu, atât factorii externi cât și cei interni (produși toxici interni, carie dentară etc.) pot contribui la inflamarea țesutul dentar și, implicit, la pulpita dentară. E bine de știut că pulpita dentară se poate trata, iar durerile vor dispărea. Aceasta este însoțită de dureri de intensitate scăzută, dar odată cu dezvoltarea acesteia și durerile cresc, fiind răspândite în zonele vecine.
Există mai multe tipuri de pulpită dentară în funcție de stadiul în care se află.
Pulpita purulentă poate să fie parțială sau totală. Pulpita seroasă parțială este o formă reversibilă, în timp ce pulpita seroasă totală este ireversibilă. Tratamentul constă în evacuarea în întregime a țesutului pulpar aflat în interiorul dintelui, urmând numeroase tratamente bazate pe antibiotic, iar zona rămasă liberă trebuie sterilizată și adăugat un material rezistent și potrivit dintelui.
Pulpita cronică
Tranziția de la pulpita dentară la pulpita cronică
este rezultatul afecțiunii netratate. Chiar dacă pe moment îți pare că te-ai vindecat și că problema medicală a trecut, afecțiunea nu poate trece singură fără un tratament. Posibil ca organismul tău să ajute la atenuarea simptomelor, dar afecțiunea cu siguranță progresează. Pulpita acută este mult mai dureroasă față de cea cronică deoarece aceasta radiază la nivelul nervului.
- Pulpita fibroasă cronică– Se manifestă printr-o durere constantă și un sentiment de greutate la nivelul dintelui. De cele mai multe ori durerea apare în urma unor stimuli, precum consumul de băuturi reci sau calde. Pe lângă acestea, durerea poate să apară și la schimbarea temperaturii, dacă ieși dintr-o încăpere caldă într-o încăpere rece.
- Pulpita hipertofică cronică– Unul dintre simptomele cele mai des întâlnite este durerea în momentul în care mesteci mâncarea. Durerea este una slabă dar provoacă sângerări la nivelul dintelui. Se mai poate observa o pastă îngroșată.
- Pulpita cangrenă cronică-Aceasta se dezvoltă ori din pulpita cronică fibroasă, ori din cea purulentă, asta în cazul în care boala își face apariția în cavitatea deschisă a dintelui. Durerea apare doar la consumul alimentelor calde sau reci. Sentimentul predominant este de expansiune a dinților. Durerile apar în momentul în care camera pulpitei este închisă. Camera pulpitei emană un miros neplăcut.
Tratamentul pulpitei cronice
– pentru a scăpa de durerile caracteristice pulpitei cronice și pentru a vindeca zona afectată este nevoie să rezolvi mai mult probleme:
-
- restaurarea funcției de mestecat și a dintelui
- proceduri de vindecare a dintelui
- prevenirea paradontitei
- eliminarea infecției din pulpă
- tratarea durerilor
Pentru tratarea pulpitei cronice există 3 metode de tratament:
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Metoda de tratament combinată: se începe prin curățarea completă a canalelor și acoperirea zonei libere. Metoda de amputare se folosește pentru tratamentul pulpitei fibroase cornice. Metoda de extirpare este cea mai folosită în tratamentul pulpitei cronice. Aceasta operațiune este interzisă pentru persoanele care suferă de tulburări neurologice sau de infarct miocardic. Procedura începe prin injectarea de anestezic și se disectă cavitatea. Se îndepărtează coroana și cu grijă se aplică o garnitură de sigiliu metalic.
Poţi ajuta la prevenirea pulpitei cronice prin utilizarea regulată a apei fluorurate. Aceasta ajută la consolidarea smalțului dinților. Controalele regulate la cabinetul stomatologic au şi ele rolul lor.
Igienă orală corespunzătoare: perierea dinților dimineața și seara, clătirea gurii după fiecare masă și folosirea aței dentare. Dieta alimentară joacă un rol foarte important. Se recomandă consumul unei cantități minime de carbohidrați și a unei cantități mari de vitamine și de calciu. Toate acestea ajută la sănătatea dinților.
Tratarea cariilor din timp. Vizitele la medicul stomatolog vor ajuta. După cum ai aflat și mai sus, pulpita apare în urma cariilor netratate.
Pulpita purulentă
Pulpita purulentă este de două tipuri: pulpita purulentă parțială și pulpita purulentă totală. Când vine vorba de cea parțială pacientul acuză durere puternică, continuă. Durerea trece parțial la contactul cu rece. Pulpita purulentă parțială apare în momentul pătrunderii germenilor microbieni în interiorul unui dinte. În cele mai multe cazuri pulpita se evidențiază printr-un dinte carios și bogat în dentină alterată. Aceasta este îndepărtată cu ușurință, nefiind un proces dureros. Diagnosticul este dat în urma durerii, unde este localizată și ce intensitate are, dar și a testelor de vitalitate. Pot să apară complicații, iar pulpita purulentă parțială să evolueze spre cangrenă pulpară.
Pulpita parțială totală poate evolua de la pulpita seroasă, în momentul în care germenii se înmulțesc, iar reactivitatea organismului este din ce în ce mai scăzută. Bolnavul suferă dureri puternice și pulsatile, care nu trec nici măcar cu medicamente puternice. Durerea poate iradia și la dinții vecini. Dintele afectat are un proces carios profund și cu dentină alterată. Diagnosticul este stabilit în urma probelor de vitalitate și durerii pulsatile. Tratamentul de urgență este etiologic, în urma acestuia se extirpă pulpa și se acoperă cu pansament medicamentos.
Pulpita seroasă
Dintele este alcătuit din coroană, partea superioară, vizibilă și rădăcină, porțiunea situată în os, care este acoperită de gingie. Camera pulpară este acoperită de coroana dentară. Pulpita seroasă înseamnă inflamația pulpei dentare aflate la nivelul coroanei dintelui. Aceasta apare în urma unui proces carios, dar și datorită traumatismelor multiple.
Principalul simptom al pulpitei dentare este durerea puternică apărută la nivelul dintelui cariat. Durerea poate să apară în urma consumului de băuturi calde sau reci. La început durerea nu este de intensitate mare, ține câteva minute, iar crizele apar rar. În timp durerea o să fie din ce în ce mai puternică, te poate ține câteva ore, iar crizele devin din ce în ce mai dese. Calmantele pot ajuta la ameliorarea durerii.
Se poate conserva pulpita printr-o procedură de coafaj și implicit tratarea cariei. Se mai poate îndepărta pulpa aflată la nivelul coroanei dentare prin amputație vitală. O altă metodă este extirparea vitală atât la nivelul coroanei, cât și din canalele radiculare. Procedura se bazează pe: istoricul afecțiunii, testele de vitalitate și semnalele clinice. Tratamentul este ales în funcție de evoluția bolii. Se poate conserva pulpita printr-o procedură de coafaj și, implicit, tratarea cariei. Se mai poate îndepărta pulpa aflată la nivelul coroanei dentare prin amputație vitală. O altă metodă este extirparea vitală atât la nivelul coroanei, cât și din canalele radiculare.
Pulpita tratament: Cum poţi trata această afecţiune
Pulpita dentară este o afecțiune a pulpei dentare, sau denumită în limbaj clasic “nervul măselei”, care ajunge să se inflameze din cauza cariilor dentare care nu sunt tratate la timp. Pulpita dentară debutează cu dureri puternice, intense, până în momentul în care apare inflamația pulpei dentare. Pulpita cronică evoluează nedureros, în timp ce pulpita acută este însoțită de o durere intensă. Dacă pulpita nu este tratată la timp consecințele se pot amplifica. Aceasta duce la inflamație extinsă, iar în cazurile avansate poate duce la infectarea țesutului din interiorul maxilarului. Afecțiunea se poate trata chiar și în formă acută prin tratamentul canalului. În prima parte este nevoie de un consult amănunțit, iar în urma acestuia se vor identifica simptomele și se va diagnostica faza în care se află afecțiunea. Medicul stomatolog va apela la anestezie locală pentru tratarea cariei și implicit curățarea canalelor. Astfel, inflamația nu va mai avea loc și va permite vindecarea dintelui.
Tratament pentru pulpita reversibilă
În urma pulpitei reversibile țesutul pulpar este doar puțin afectat. Dacă este îndepărtată cauza, pulpa dentară o să revină la starea ei inițială. Pentru a elimina toate bacteriile se recomandă curățarea în totalitate a cariei, deoarece o mare parte de agenți infecțioși s-au poziționat pe fundul cariei. Astfel, dacă suprafața nu este curățată bine, pulpita dentară își va face iar apariția. După curățarea în totalitate a cariei se va umple caria fie cu o plombă, iar dacă suprafața este mult mai mare cu o coroană dentară. Nu se va apela la tratament endonotic, nefiind nevoie de acesta. Dacă pulpita reversibilă nu este tratată la timp se va transforma în pulpită ireversibilă.
Tratament pentru pulpita ireversibilă
Pulpita ireversibilă constă în afectarea țesutului pulpar. În urma apariției unei carii, microbii penetrează pulpa dentară și se produce infecția pulpară iremediabilă. În multe locuri țesutul pulpar rămâne vital, dar microbii nu vor ajuta la vindecare. În cazul în care afecțiunea este avansată, va începe un proces de descompunere, iar bacteriile vor ajunge în camera pulpară.
Pulpita dentara tratament naturist
Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de specialistul care te va consulta există şi remedii naturiste care pot ajuta în ameliorarea simptomelor sinuzitei. Poţi încerca inhalaţia aburilor dintr-o oală mare de apă caldă. Trebuie să stai cu un prosop pe cap deasupra oalei, în care poţi adăuga uleiuri esenţiale, acestea ajută la drenarea mucusului şi foarte important, la relaxarea sinusurilor.
Poţi alege sa lupţti împotriva sinuzitei cu ceaiuri precum: ceaiul de piper cayenne, ceaiul verde sau ceaiul de ghimbir. Este recomandat să le îndulceşti cu miere, nu cu zahăr.
Spălăturile în zona cavităţii bucale sunt şi ele un remediu foarte bun. Încearcă să faci minim 8 spălături nazale pentru a observa dacă acestea te ajută. Dacă nu apar diferenţe, este nevoie să apelezi la curăţarea sinusurilor pe cale chirurgicală.
Din seria remediilor naturiste face parte şi hreanul, acesta având un miros puternic. Intr-un borcan rade puţin hrean şi combină-l cu oţet. Ţine-l timp de 7 zile la rece şi apoi inhalează-l, te va ajuta.
Este indicat ca pacienții să se prezinte la medicul stomatolog la cel mai mic semnal al unei carii dentare, deoarece dacă nu sunt tratate la timp, devin ireversibile.
sursă foto: shutterstock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare