Sialoreea, cunoscuta si sub numele de ptialism sau hipersalivatie, este o afectiune care se manifesta printr-o salivare excesiva si reprezinta, de obicei, un simptom al unei boli. Tratamentul pentru aceasta se prescrie dupa ce doctorul deterimina cauza exacta a aparitiei. Medicul stomatolog este cel mai in masura sa puna un diagnostic corect si sa discute cu pacientul pentru a afla ce anume creeaza acest disconfort. Poate fi vorba despre o maladie sau de efectul anumitor medicamente folsite de catre pacient.
Cuprins articol
Sialoreea sau hipersalivatia/ptialismul: ce este si care sunt cauze acestei afectiuni
Medicii spun ca sialoreea (ptialismul sau hipersalivatia) nu este o afectiune grava si ca, de cele mai multe ori, excesul de saliva este o problema temporara, cauzata fie de utlizarea unor medicamente, fie de anumite boli.
Cu toate acestea, este o afectiune neplacuta, care poate duce la scurgeri pasive de saliva in afara gurii. In cazul in care sialoreea devine un motiv de ingrijorare pentru pacient, medicul va investiga daca glandele specifice produc mai multa substanta decat in mod normal sau daca persoana afectata are dificultati de inghitire si nu poate ingurgita o cantitate normala.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Un om produce in jur de 1000 de ml de saliva pe zi, pe care o inghite inconstient. Glandele salivare sunt raspunzatoare de secretia ei, care joaca un rol important atat in lubrifierea cavitatii bucale, cat si in procesul de digestie.
Daca o persoana are senzatia de “prea multa saliva” trebuie investigate cauzele exacte pentru a se stabili un tratament adecvat.
Sialoreea poate sa apara din varii motive, iar, uneori, poate disparea de la sine. Anumite boli, insa, sunt recunoscute pentru ca au ca efect advers, printre altele, si hipersalivatia.
Boli care pot cauza hipersalivatie (sialoree):
- refluxul gastro-esofagian sau alte probleme ale tractului gastro esofagian, precum ulcerul sau amigdalita, pot duce la cresterea cantitatii de saliva;
- bolile endocrine, de exemplu, hipertiroidismul, pot avea ca simptom o crestere semnificativa a cantitatii de saliva;
- stomatita (inflamatia cavitatii bucale) sau diverse afectiuni ale gurii pot crea probleme ale fluxului salivar;
- sifilisul, boala cu transmitere sexuala;
- diverse boli care au dus la paralizia anumitor muschi faciali;
- tuberculoza;
- intoxicatia cu mercur, pesticide sau arsenic (acestea reprizinta un set de cauze speciale, rare);
- dementa;
- anumite forme de scleroza;
- autismul;
- sindromul Down;
- boala Parkinson;
- pancreatita;
- afectiuni hepatice;
- obstructia cailor respiratorii cauzata de polipi;
- rabia.
Alte cauze care duc la hipersalivatie (sialoree):
- proteze dentare care nu sunt fixate corespunzator;
- protezele integrale duc adesea la hipersalivatie, deoarece sunt percepute de organism ca si un corp strain (excesul de saliva in acest caz este temporar, pana cand corpul se obisnuieste cu proteza);
- anumite medicamente antipsihotice si anticonvulsive;
- radioterapia, folosita pentru a distruge celulele canceroase dintr-o anumita zona a corpului, poate avea ca efect secundar sialoreea sau chiar xerostomia (gura uscata). Asta, pentru ca acest tratament afecteaza si celulele sanatoase aflate aproape de zona tratata. Medicul nu poate sti cu exactitate ce efecte secundare vor avea pacientii care folosesc aceasta metoda, dar isi pot face o idee in functie de localizarea tumorii;
- sarcina este un factor care poate crea o cresterea a fluxului salivar, in special in primele trei luni (de vina sunt schimbarile hormonale prin care gravida trece, dar si greturile matinale care pot duce la dificultati de inghitire a salivei);
- eruptia dentara la copii duce la inflamarea mucoasei si, in final, la la o producere excesiva de saliva, dar este un efect temporar, testat de toti bebelusii.
Cauzele sialoreei sunt importante, in principal, pentru a stabili un tratament adecvat.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
In cazul in care medicul constata ca nu este vorba despre un exces de saliva, ci de probleme de inghitire, cauzele poti fi diferite:
- sinuzita acuta sau cronica;
- alergi;i
- tumori la nivelul gurii.
Asadar, cauzele sialoreei sunt multiple, iar pacientul trebuie sa fie foarte atent la intrebarile medicului, pentru a oferi raspunsuri concludente. In functie de acestea, doctorul va stabili ce anume provoaca hipersalivatia.
Cum se trateaza sialoreea
O vizita la cabinetul stomatolog poate clarifica daca salivarea excesiva este cauzata de anumite probleme ale cavitatii bucale (afte, infectii etc). In acest caz, doctorul va trata afectiunile de la nivelul gurii si, in scurt timp, sialoreea nu va mai fi o problema.
Medicul trebuie sa stie daca folosesti sau ai luat in trecut anumite medicamente, pentru a stabili daca exista o legatura intre pastilele administrate si aparitia hipersalivatiei. In cazul in care niciuna dintre aceste cauze nu pare sa fi produs ptialismul, stomatologul te va indruma catre alti medici, cu specializari diferite, pentru a depista cu exactitate ce anume declanseaza sialoreea.
Ca prim tratament, insa, doctorii recomanda o igiena riguroasa: spalarea pe dinti dimineata si seara, folosirea apei de gura si a atei dentare. Pe langa aceste lucruri care tin de o curatare normala a cavitatii bucale, unii specialisti recomanda clatirea cu apa si bicarbonat de sodiu, pentru un efect dezinfectant.
De asemenea, pe parcursul zilei se poate folosi mai des apa de gura, iar mesele ar trebui sa fie echilibrate, astfel incat sa nu apara senzatia de foame si pacientul sa rontaie mereu cate ceva.
Tratamente alopate pentru sialoree (hipersalivatie)
In cazul in care sialoreea este extrem de suparatoare, medicul poate prescrie anumite medicamente care inhiba productia de saliva. Este de retinut faptul ca anticolinergicele (glicopirolat, scopolamina) dau reactii adverse severe, precum pierderea echilibrului, ritm cardiac rapid, vedere incetosata si altele.
Doctorii mai folosesc injectiile cu toxina botulinca, care au un efect de aproximativ cinci luni, dar si acestea pot duce la dificultati de mestecare si, in unele situatii, la lezarea nervului facial. Asadar, specialistul va trebui sa cantareasca foarte bine daca tratamentul alopat aduce beneficii in numar mai mare decat pagubele pe care le produce sialoreea.
Tratamente alternative pentru sialoree
De foarte multe ori, natura ofera solutii pentru ameliorarea sau tratarea anumitor afectiuni. Majoritatea plantelor au diferite intrebuintari si aduc un aport important la insanatosirea pacientului, mai ales atunci cand acesta nu sufera de o boala grava.
Ceaiurile si uleiurile esentiale sunt recunoscute pentru efectele lor pozitive. Cu toate acestea, nimic nu trebuie consumat in cantitati mari. Prospectul este extrem de important, chiar si cand este vorba despre o cutie cu un amestec de plante.
Pentru ameliorarea sialoreei, este recomandat ceaiul de fenicul. Acesta se pregateste astfel: la o lingurita de semnite, se adauga 250 de mililitri de apa fierbinte. Se lasa la infuzat trei minute si se bea doar o cana pe zi, de preferinta, pe stomacul gol. Cura se face 15 zile pe luna, timp de trei-cinci luni.
Trebuie tinut cont de faptul ca feniculul este toxic in doze mari si poate crea somnolenta sau halucinatii. Nu este recomandat persoanelor care prezinta atopie, pentru ca poate da alergii.
Pe langa plante, mai exista numeroase terapii sau tratamente alternative care pot da rezultate in tratarea sau ameliorarea anumitor afectiuni, printre care si cea a sialoreei. De exemplu:
- gargara cu bicarbonatde sodiu – Acesta are un efect dezinfectant, iar solutia pentru clatirea gurii se prepara astfel: o lingurita mica de bicarbonat de sodiu se adauga intr-un pahar cu apa fiarta si racita si se amesteca pana cand praful se dizolva. Cu substanta obtinuta se face gragara, iar timp de jumatatea de ora, nu se mai consuma nimic altceva. Aceasta metoda este eficienta inclusv pentru tratarea anumitor infectii bucale;
- glicerina boraxata – poate ajuta mult persoanele care sufera de hipersalivatie, daca sialoreea este cauzata de afectiuni ale mucoasei bucale. Glicerina se gaseste in farmacii si este o solutie care se foloseste ca adjuvant in tratarea aftelor bucale, a stomatitelor sau a candidozei bucale. Cu treizeci de minute inainte de folosire, se recomanda sa nu se consume niciun aliment. Solutia se aplica pe un tifon steril, cu care se sterg zonele afectate ale cavitatii bucale;
- tinctura de propolis, alaturi de ceaiul de musetel – pot avea efecte benefice asupra ameliorarii sialoreei. Ambele au un efect puternic dezinfectant. In ceaiul de musetel se pot pune cateva picaturi de tinctura de propolis fara alcool si, cu solutia obtinuta, se face gargara;
- acupunctura – completeaza medicina, nu o substituie. Chiar si asa, persoanele care au recurs la aceasta terapie au spus ca rezultatele nu s-au lasat mult timp asteptate. Se utilizeaza cu precadere pentru ameliorarea tulburarilor functionale ale organismului;
- terapia bown – reprezinta un tratament alternativ pentru foarte multe afectiuni. Asta, desi nu exista dovezi solide ca aceasta este o interventie utila, care da roade. Cu toate acestea, numeroase persoane care au apelat la aceasta metoda declara ca sanatatea lor s-a imbunatatit semnificatv. Marturiile acestora sunt, de obicei, inregistrate pe site-urile cabinetelor care practica astfel de terapii.
Asadar, persoanele care sunt deranjate de hipersalivatie si nu doresc sa recurga la un tratament alopat, pot incerca si remedii complementare.
Medicul, insa, este cel mai in masura sa hotarasca solutia potrivita pentru tratarea sau ameliorarea sialoreei, iar sfatul acestuia ar trebui sa primeze in fata oricaror terapii sau tratamente naturiste.
Sfaturi pentru prevenirea afectiunilor bucale ce pot duce la sialoree
Pentru un zambet estetic si o cavitate bucala fara probleme majore, medicii recomanda, in primul rand, o igiena corespunzatoare. Adica spalatul pe dinti dimineata si seara, folosirea apei de gura si a atei dentare. Dar mai sunt si alte lucruri de care trebuie tinut cont:
- doctorii spun ca spalatul fructelor inainte de consum este extrem de important, pentru ca un mar nespalat, de exemplu, poate duce la formarea aftelor bucale. Acestea sunt foarte dureroase, se pot inmulti si vor crea o stare de disconfort extrem;
- periuta de dinti ar trebui sa aiba peri moi, astfel incat sa nu lezeze gingiile. In caz contrat, acestea se pot inflama si pot conduce catre alte afectiuni si chiar la sialoree;
- atunci cand esti la job si nu ai posibilitatea sa te speli pe dinti dupa o masa copioasa, foloseste ata dentara, daca simti ca este necesar, si clateste-ti gura cu apa calda. Mancarea ramasa in cavitatea bucala favorizeaza inmultirea bacteriilor;
- un alt sfat dat de catre specialisti este legat de profilaxia dentara, adica de preventie. Aceasta se poate face prin vizite regulate la stomatolog (macar o data pe an) si realizarea unor tratamente pe care fiecare persoana ar trebui sa le faca pentru pastrarea sanatatii dintilor si a cavitatii bucale (detartraj, tratarea cariilor etc.)
- spalarea mainilor este extrem de importanta pentru a nu transmite bacterii. E adevarat ca doar bebelusii stau cu degetele in gura, dar si adultii duc de multe ori mana spre buze sau chiar pe dinti. Asta, dupa ce manuiesc telefoanele sau tastele calculatorului, care sunt pline de microbi ce pot ajunge foarte usor in cavitatea bucala.
Asadar, sialoreea poate fi prevenita cu o igiena riguroasa si, chiar daca are alte cauze decat cele ce tin de afectiuni ale cavitatii bucale, exista solutii. In functie de gravitate, hipersalivatia poate fi controlata cu tratament alopat sau cu diferite terapii sau tratamente naturiste.
sursa: shutterstock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare